Friday, March 20, 2009

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ και διαφήμιση

Διαφήμιση και σύγχρονος αθλητισμός είναι έννοιες αλληλένδετες. Η εμπλοκή της διαφήμισης στα αθλητικά δρώμενα έχει πολλές διαστάσεις και ο ρόλος της τις περισσότερες φορές κάθε άλλο παρά αθώος είναι. Ωστόσο αυτό το "πάντρεμα" έχει δώσει πολλές φορές κάποιες εκπληκτικές αθλητικές διαφημίσεις. Εξυπνες, ποιοτικές, γεμάτες σταρ του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ. Κάποιες από αυτές, τις πιο αγαπημένες μου, θα δείτε παρακάτω:



Dario G - Carnaval de Paris και μια διαφήμιση πλημμυρισμένη από τα χρώματα και τα "αρώματα" του Μουντιάλ 1998 στο Παρίσι. Δεν παίζει κάποια μεγάλη φίρμα του ποδοσφαίρου, αλλά είναι η διαφήμιση - σημείο αναφοράς στο ποδόσφαιρο.

***



Η διαφήμιση της Νike για το USA '94 με τους ποδοσφαιριστές (Καντονά, Ρομάριο, Κάμπος..) να ζωντανεύουν πάνω στα τεράστια κτίρια και να παίζουν ποδόσφαιρο, στέλνοντας τη μπάλα στις πόλεις των ΗΠΑ που φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

***


Η διαφήμιση της Adidas για το Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία. Δυο πιτσιρικάδες διαλέγουν στη γειτονιά τους παίκτες, μεταξύ των οποίων οι Σισέ, Κακά, Ζιντάν, Μπέκαμ, Ντεφόε, Μέσι, Καν, Μπεκενμπάουερ (ο ένας γελάει για την "σιτεμένη" επιλογή του φίλου του, αλλά αίφνης ο "Κάιζερ" εμφανίζεται οπότε ο Ζιντάν ψιθυρίζει στον άλλο να επιλέξει τον Πλατινί - που επίσης εμφανίζεται), Λάμπαρντ, Κλόζε, για να παίξουν μπάλα μέχρι τελικής πτώσεως. Μόνο που κάποιος έχει άλλη γνώμη...

***



Διαφήμιση της Pepsi από μια άλλη εποχή με τους Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ρομπέρτο Κάρλος, Φραντσέσκο Τότι και Ροναλντίνιο να τα βάζουν με τους κακούς.

***


Διαφήμιση της Nike για το Μουντιάλ της Απω Ανατολής το 2002. Απίστευτος Ερίκ Καντονά, διοργανώνει ένα μυστικό ποδοσφαιρικό τουρνουά πάνω σε ένα πλοίο, στο οποίο παίρνουν μέρος οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου. Προσέξτε το γελάκι και τα γαλλικά στο τέλος, όταν η ομάδα των Ανρί, Τότι, Νακάτα "κοροϊδεύει" τους Φίγκο, Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντο.

***



Nike και πάλι, 2000 και φοβερή διαφήμιση με τίτλο "The Mission", όπου μια σειρά από διάσημους ποδοσφαιριστές έχουν ως αποστολή να πάρουν μια μπάλα της Nike από ένα μέρος που φρουρείται από διάφορα "πλάσματα". Και ποιος δεν εμφανίζεται! Λουίς Βαν Γκάαλ, Μπουφόν, Κόουλ, Ντέκο, Ντάβιντς, Τουράμ, Φίγκο, Νέστα, Νιστελρόι, Μαλντίνι, Ρομπίνιο, Τότι...

***


Φ-Ο-Β-Ε-Ρ-Η διαφήμιση της Pepsi, Nike vs Adidas, Βeckham vs Casillas και Man U vs Real Madrid. Αγρια Δύση, η ομάδα της Μάντσεστερ μπαίνει σε ένα σαλούν ο Μπέκαμ ζητά μια Pepsi, o Kασίγιας την αρπάζει πριν φτάσει στα χέρια του και είναι λόγος μονομαχίας με μπάλα. Βγαίνουν όλοι έξω, ο επικυρηγμένος Ριβάλντο παρακολουθεί από ένα παράθυρο και η μπάλα καταλήγει στο μπαρμπέρικο και στον Ρομπέρτο Κάρλος που βγαίνει έξω έξαλλος και ζητάει το λόγο από τον Μπέκαμ: "Εh, gringo!".

***



Ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης (παραπάνω) διαφήμισης της Pepsi. Ρομπέρτο Κάρλος εναντίον Ριβάλντο. O επικηρυγμένος Ριβάλντο το σκάει παίρνοντας τα λεφτά (οπς, σόρι, τις Pepsi) και ο Ρομπέρτο Κάρλος για να τον σταματήσει κάνει αυτό που θα ήθελαν να κάνουν όλοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, μετά τον τρόπο που έφυγε από τις ομάδες τους.

***


Νike, ίσως η καλύτερη διαφήμιση από όλες και ποδοσφαιρική μάχη του Καλού με το Κακό. Με το Καλό παίζουν μεταξύ άλλων, Καντονά, Ρονάλντο, Μαλντίνι, Κλούιφερτ, Φίγκο, Ντάβιντς, Ρούι Κόστα, Μπρολίν, Κάμπος. Oλα τα λεφτά το "au revoir" του Καντονά στο τέλος.


***



EDIT: Μετά από σωστή επισήμανση του Γιώργος Τ. πρόσθεσα και αυτή την διαφήμιση. (Ηταν όντως παράλειψη, Γιώργο). Αγώνας Βραζιλίας - εναντίον Πορτογαλίας και μετά από πρόκληση του Φίγκο στον (ορίτζιναλ) Ρονάλντο και σήκωμα του ...γαντιού από τον οξύθυμο Ρομπέρτο Κάρλος το παιχνίδι ξεκινάει ...λίγο νωρίτερα. Προσέξτε το πέρασμα του Καντονά, το ηλίθιο ύφος του Σκολάρι και το ...τάκλιν του διαιτητή στον Ροναλντίνιο! Eπίσης, τον Ρούουντ Φαν Νιστελρόι ως ...θεατή που πηγαίνει στο γήπεδο να επαναφέρει τη μπάλα εντός γηπέδου (η δεύτερη version με τον Τόττι αντί του Νιστελρόι εδώ).



***



Kαι βέβαια η διαφήμιση της Pepsi με τους "διψασμένους" Μπέκαμ, Ανρί, Ρομπέρτο Κάρλος, Ροναλντίνιο, Τόρες, Βαν ντερ Φάαρτ να κάνουν σερφ υπό τους ήχους της Μισιρλού.


***



Οπως επίσης τους πολυδιαφημισμένους αστέρες να χάνουν (!) σε αγώνα ποδοσφαίρου με έπαθλο την Pepsi από αθλητές Σούμο. Προσέξτε το φιλάκι στον Ρομπέρτο Κάρλος και τον ποδοσφαιρικό πανηγυρισμό με τα θηρία να ...γλιστράνε στο χόρτο.

***









Ρονάλντο (ο original, όχι ο κλαψιάρης) σε ρόλο ταυρομάχου εναντίον ταύρου και διαφήμιση για τη βραζιλιάνικη τηλεόραση της μπύρας Brahma.

***



Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποβάλλεται και στο δρόμο προς τα αποδυτήρια "πεθαίνει" για μια γουλιά Pepsi. Eνα παιδάκι του δίνει από τη δική του και για αντάλλαγμα του ζητάει την φανέλα του...

***


Ο Ερίκ Καντονά προσπαθεί να παίξει γκολφ, αλλά τίποτα δεν του βγαίνει και τα παίρνει στο κρανίο. Μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να πιει Lipton Tonic. Εχει γυρίσει αντίστοιχη διαφήμιση με το Lipton Ice Tea, αλλά εκεί προσπαθεί να παίξει πόλο...

***


Διαφήμιση της Puma. O Σαμουέλ Ετό κάνει μπάνιο, του κλέβουν τα ρούχα του και βγαίνει γυμνός έξω για να βρει τους κλέφτες...

***

Ο Ροναλντίνιο όταν ήταν μικρός προοριζόταν να γίνει διαιτητής. Αλλά η ζωή - και η Pepsi - είχε άλλα σχέδια...

***



Ο Ζινεντίν Ζιντάν "τεστάρει" τα καινούργια του γυαλιά με τον τρόπο που ξέρει να χρησιμοποιεί καλύτερα από όλους τους άλλους...

***


Μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν, όλοι θέλουν να ...κουτουλήσουν τον Μάρκο Ματεράτσι αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς. Μόνο η Νike ξέρει τον τρόπο...
***



O Mαραντόνα ξυπνά κάθιδρος από έναν εφιάλτη (πραγματικός εφιάλτης θα έλεγα) και διαπιστώνει ότι έχει πιει πολλές guaraná. Αy Caramba!

***

Kαι βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει το μπάσκετ...



Αγαπημένος Μάικλ Τζόρνταν vs ...Μάικλ Τζόρνταν για την Gatorade.

***



Νike και Μάικλ Τζόρνταν δικαιώνοντας το παρατσούκλι Αir Jordan.

***



Mάικλ Τζόρνταν εναντίον Λάρι Μπερντ, με έπαθλο ένα Big Mac.

***



Απίστευτος Τσαρλς Μπάρκλεϊ για την Nike πολλά χρόνια πριν (το βιντεάκι δεν έχει πολύ καλή εικόνα, αλλά αξίζει τον κόπο) παίζοντας στην Οπερα "Βarkley of Seville". Σε μια προσπάθειά του σκοτώνει άθελά του τον διαιτητή και του ζητούν για τιμωρία να παραδώσει τα παπούτσια του. "Ολα τα λεφτά" η αντίδρασή του: Le scarpe? NO! (Oύτε ο Εντι Μέρφι δεν θα το έπαιζε καλύτερα!).

***



Kέβιν Γκαρνέτ, Τρέισι Μακ Γκρέιντι, Τιμ Ντάνκαν. Και ο Θεός έπλασε τον μπασκετμπολίστα!

***




Kαι για το τέλος, φοβερός Kόμπε Μπράιαντ ως τραγουδιστής συγκροτήματος που το αποτελούν οι Τony Hawk (skater), Α-Rod (Alex Rodriguez - baseball player - ex της Μαντόνα μετά το διαζύγιο με τον Γκάι Ρίτσι και πριν τον Jesus) και ο κολυμβητής Michael Phelps για τη σειρά των μουσικών video games Guitar Hero.

(Scratch: Τι να κάνω, δεν έχω θέμα λέμε!)



16 comments:

squarelogic said...

Φοβερή συλλογή-πολλές δεν τις έχω δει!Θα τις χαρώ με την ησυχία μου το Σ/Κ!Μπράβο γατί!

irene said...

ωραία κάτι να έχω να βλέπω εδώ στην δουλειά!!
από αυτές ζούνε , για αυτές τρέχουν πάνω κάτω , ειδικά ποδοσφαιριστές σαν τον μπεκαμ . εγώ τους λέω "ποδοσφαιριστές της φανέλας" , τους κρατάνε στο ρόστερ μόνο κ μόνο γιατί πουλάνε φανέλες!

duendes said...

Τι ξενομανία είναι αυτή; :)
Δεν βλέπω ΡΕΞΟΝΑ, κουφώματα ή την πρόσφατη της Σούπερ Λιγκ για την βια.

ΥΓ. Χαρά στο κουράγιο σου να κάτσεις να τις μαζέψεις.

gatti said...

@squarelogic: Και να σκεφτείς ότι έχω αφήσει απέξω φοβερές αθλητικές διαφημίσεις που έχουν γυριστεί χωρίς την παρουσία αθλητών. Ασε τώρα τα υπόλοιπα αθλήματα...

gatti said...

@irene: Δεν είναι φοβερό; Ο Μπέκαμ είναι σχεδόν μέσα σε όλες! Δύσκολα θα βρεις κάποια στην οποία να μην παίρνει μέρος. Η απόλυτη ξενέρα είναι ο τρόπος που ζητάει την Pepsi στο σαλούν! Αλλά είναι όλη η διαφήμιση τόσο καλή που κι αυτό ακόμα "συγχωρείται"...

gatti said...

@duendes: Τσ, τσ, τςςς. Αυτό έλειπε να βάλω τον "μουστάκια" και το μέλος!

Αν έβαζα ελληνικές θα ήταν αυτή με τους παίκτες της Εθνικής μετά το Euro μ΄ εκείνο το ωραίο τραγουδάκι (Plastic Bertrand - Ca plane pour moi) και αυτή με τους Διαμαντίδη - Παπαλουκά και το παιδάκι.

ΥΓ. Εγώ το ξέρω... Κι όταν τις μάζεψα να δεις τι τράβηξα για να τις βάλω στο ποστ...

The Bgt said...

Χαρας την υπομονη σου!


Ψηφιζω τη διαφημιση της Nike στο σαλουν (τεν ποϊντς - ντι πουα) και αυτη του Μπαρκλει (τουελβ ποϊντς - ντουζ πουα).

Αν και νομιζω η αξεπεραστη ειναι φυσικα η ...."ρΟΥμπερτΟΥ καρλΟΥς" :D

Αντε και καλο ΠΣΚ και τροπαιουχοι στο βολλευ (δυσκολο αλλα ποτε δε ξερεις!).

Γιώργος Τ. said...

Τι δεν έχεις θέμα???? Θεματάρα έφτιαξες!!!!

Την διαφήμιση με τον Μαραντόνα την κατέβασα τυχαία πρόσφατα και έπαθα πλάκα!!!
Κορυφαίες για μένα φυσικά το Good Vs Evil αλλά και τα Cage και Mission..
Επίσης, ξέχασες τις διαφημίσεις για το Cage rematch αλλά και αυτές της Pepsi με τους παλαιστές σούμο και το σερφ.. Και φυσικά, όλα τα Joga Bonito..

Γιώργος Τ. said...

Α, και για το Dario G - Carnaval de Paris, δεν ήταν διαφήμιση αλλά το επίσημο βίντεοκλιπ του τραγουδιού..

gatti said...

@The Bgt: Eννοείται πως λατρεύω αυτήν στο σαλούν. Είναι εκπληκτική σε κάθε της λεπτομέρεια (Ριβάλντο wanted, Ρομπέρτο Κάρλος να ξυρίζει το κεφάλι του στο μπαρμπέρικο...), αλλά περισσότερο απ΄ όλες μου αρέσει η μάχη του Καλού και του Κακού. Ασε που είναι ό,τι πρέπει για να ξεσηκώσεις ιδέες. Να φορέσει ας πούμε μια μπέρτα - νυχτερίδα ο Μάριο για να καλύψει όλο το τέρμα μας. Είναι ο μόνος τρόπος να μην τρώμε γκολ, αφού δεν το βλέπω να ενισχυόμαστε ούτε το καλοκαίρι στην άμυνα...

Για τον Μπάρκλεϊ ό,τι και να πούμε είναι περιττό! :))

ΥΓ. Ο Ριβάλντο πάντως δεν έχει ευτυχήσει στις διαφημίσεις. Μάλλον υποτιμητικές είναι γι΄ αυτόν...
Ποιος ξέρει; Θα δέχτηκε να περάσει ως guest για το χρήμα, ο φραγκοφονιάς...

gatti said...

@Γιώργος Τ.: Αυτή με τον Μαραντόνα, με έχει ξετρελάνει! Τι να λέμε... Του έχω και αδυναμία... Αυτή η αγωνία του ήταν όλα τα λεφτά!

Συμφωνούμε για το Good vs Evil, ενώ και οι Cage και Mission είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου.
Δεν τις ξέχασα, προσπάθησα να συμπεριλάβω και ατομικές παικτών, oπότε μοιραία κάποιες άλλες έμειναν απέξω. Εχω βάλει 22 βιντεάκια. Πόσα παραπάνω να έβαζα; Είναι πάντως εξαιρετικές αυτές που αναφέρεις.

Βιντεοκλίπ ήταν το Dario G, έχεις δίκιο, αλλά παρόλα αυτά είναι η καλύτερη διαφήμιση του ποδοσφαίρου!

MenieK said...

τρομακτική δουλειά, βρε γατί... Δεν μπήκα σε όλα, αλλά μπράβο και πάλι μπράβο.

paoad said...

Πολύ καλό gatti…

Εγώ θα πρόσθετα σίγουρα και αυτή με τον Χατζηπαναγη- Στου πουδόσφαιρου μετράει του αποτέλεσμα….!!!
http://www.youtube.com/watch?v=-LRkggMepfU

Και αυτή με τον πατατάκια που είναι γυρισμένη real time στο προπονητήριο της Μπαρτσα

http://inside.nike.com/blogs/nikefootball-en__EMEA/2006/10/15/brazilian-ping-pong

Δείτε την σε high quality αξίζει

gatti said...

@MenieK: Σε ευχαριστώ πολύ, γαυρίνα μου! Είναι αλήθεια ότι ήθελε πολύ ψάξιμο, αλλά είναι πάρα πολύ ευχάριστο ψάξιμο...

gatti said...

@paoad: Δεν έβαλα καθόλου ελληνικές, αλλά ο "Βάσια" ήταν όντως απολαυσιτικός!

Αυτή με τον ...πατατάκια είναι fake, έτσι; Πολύ ωραία πάντως σε high quality! Απόλαυση πραγματική! Νάσαι καλά!

paoad said...

Κοίτα με τον Ροναλντίνιο δεν ξέρω τι να πιστέψω και τι όχι. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι ένας από το πιο προικισμένους παίκτες όλων των εποχών αλλά...πάπαλα

Είμαι σίγουρός ότι μπορεί να το κάνει, αλλά δεν ξέρω αν είναι real ή μονταζ