Sunday, July 8, 2012

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι; (΄Η μήπως ναι;)




Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι. Το σλόγκαν των Goodys ταιριάζει γάντι στο φετινό μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού, αλλά όπως πάντα η… νεκροψία θα δείξει.

Γιατί γρήγορα όντως υλοποιήθηκε ο μεταγραφικός σχεδιασμός, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πριν δύο μήνες καλά καλά δεν ξέραμε αν ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην Ευρώπη και τώρα φτάσαμε παραμονές της αναχώρησης της ομάδας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας να έχει σχεδόν κλείσει το ρόστερ της νέας σεζόν.

Ανέβασε μικρούς από την ομάδα των Νέων, κράτησε παίκτες, ανανέωσε συμβόλαια, έκλεισε παίκτες σε θέσεις που είχε ελλείψεις, λογικά μένει ακόμα ένας επιθετικός και ένα χαφ, ανάλογα τι θα γίνει με τον Κουίνσι για να είναι έτοιμη η ομάδα. Μπορεί δηλαδή ο Φερέιρα να δουλέψει εξ αρχής στην προετοιμασία έχοντας σχεδόν όλο το υλικό που χρειάζεται κι αυτό είναι σίγουρα καλό εν όψει της Ευρώπης τουλάχιστον. Όχι όπως πέρσι που ακόμα και ο Βιτόλο, ο πρώτος απ’ όσους ήρθαν ενσωματώθηκε αργότερα. 

Αυτό όμως είναι το ένα κομμάτι. Την σβελτάδα του φετινού Παναθηναϊκού στις μεταγραφές δεν  μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει.

Το θέμα είναι… Οι παίκτες που πήρε είναι απ’ αυτούς που θα κάνουν τη διαφορά ή απλώς πήρε για να λέμε ότι πήρε; 



Προσωπικά δε με χαλάει το ελεύθερος ή δανεικός. Δεν με χαλάει την παρούσα χρονική στιγμή λόγω κρίσης (γενικότερης) και λόγω οικονομικής δυσπραγίας της ομάδας (ειδικότερης), για να εξηγούμαστε. Αλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που οι ελεύθεροι και οι δανεικοί έχουν αποδειχτεί πολύ καλύτεροι από κάποιους ακριβοπληρωμένους.

Ούτε πάλι με χαλάει απόλυτα (αν και σίγουρα με ανησυχεί) το να έρθει ένας παίκτης που δεν έχει πιάσει σε μια ομάδα, για να βρει μια δεύτερη ευκαιρία στη δική σου. Πώς το λέει και η Μαρί (Κυριακού - Kωνσταντάτου). Τα άχρηστα τα δικά σου μπορεί να είναι πολύτιμα για κάποιον άλλον – εντάξει δε το λέει έτσι ακριβώς αλλά το πιάνετε το νόημα.

Όμως, εφτά φορές στις δέκα, αυτός που δεν έχει πιάσει σε μια ομάδα δύσκολα θα πιάσει σε μια άλλη, αλλά βέβαια αν δεν έχεις λεφτά τι να κάνεις; Τον παίρνεις (τον παίκτη) και κάνεις την προσευχή σου να σου βγει.

Η μεταγραφή όμως είναι σαν την κάλπη. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει. Θα μπορέσει ο μπαρμπα Ζεσουάλδο να φτιάξει ομάδα με όλο αυτό το… συρφετό που μάζεψε ή θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι;

Σκύλος λέει ο ένας, δουλευταράς ο άλλος, ταλέντο ο τρίτος η μόνη αλήθεια όμως είναι αυτή που αποκαλύπτεται πάντα πάνω στο χορτάρι.

Κι εκεί θα φανούν και τα διαμάντια και τα μαργαριτάρια και τα σαπάκια και τα πάντα.
Από τους καινούργιους τώρα, οι Μπαρμπαρούσης και Βελάσκες δε νομίζω να υπολογίζονται για βασικοί. Ο ομογενής από τη Νέα Ζηλανδία είναι για δευτερεύουσα χρήση (καλό ποδαρικό είχε πάντως…). 



Οσο για τον Βενεζουελάνο όπως λέει και το… σκάουτινγκ του Νick (ένας είναι ο Νick) Τriantos «ο Βελάσκες μια χαρά είναι για αλλαγή αλλά όχι για θέση στην 11άδα. Είναι δυνατός αλλά δεν έχει εμπειρίες. Είναι από τους παίκτες που θέλουν development, που πρέπει να δουλέψει μαζί τους ο προπονητής για να βελτιωθεί γιατί προέρχεται από πολύ χαμηλού επιπέδου λίγκα. Δεν παίζει μόνο στόπερ στην Εθνική της χώρας του, αλλά και ως αμυντικό χαφ».

Επίσης, όπως λέει ο Nick στην Βιγιαρεάλ Β’ δεν έπαιξε, απλά ανήκε.

Επομένως θα τον δούμε τον Βελάσκες, λογικά θα είναι λύση πίσω από τους Μπουμσόνγκ και Πίντο, άρα θα πρέπει να παρακαλάμε να βγει ο Πίντο.

Αριστερά θέλουμε δε θέλουμε θα τη βγάλουμε πάλι με το Νικολάκη. Που δυσαρεστήθηκε, λέει, με την προσφορά που του έκαναν την έψαξε λίγο για εξωτερικό, έκανε και μια επαφή με τον ΑΠΟΕΛ, αλλά οι Κύπριοι δεν είναι κορόιδα, παλικάρια! Μια χαρά ομάδα έχει φτιάξει ο ΑΠΟΕΛ και κοιτάζει να είναι νοικοκυρεμένα τα οικονομικά του. Επειδή έβγαλε κάποια λεφτά από το Τσου-λι δε σημαίνει ότι θα τα σκορπάει κιόλας δεξιά κι αριστερά και σίγουρα αν είναι να δώσει το κατιτίς παραπάνω δε θα το δώσει για αριστερό μπακ.

Αρα Σπυρό και πάλι (και όποιος πει ότι δεν τον είδε με άλλο μάτι μετά τα… όργια του Χολέμπας στο ματς του Euro με την Πολωνία, θα πει ψέμματα). Μ’ αυτόν θα πορευτούμε αν και όπως λένε ο μπαρμπα Ζεσουάλδο υπολογίζει για τη θέση και το Χουχούμη.

Μόνο κάτι γραφικά σαν αυτά που είπε ο Κωνσταντίνου να μην ακούω, ότι αποδείχτηκε λέει με την παραμονή του η αγάπη του Σπυρόπουλου για την ομάδα. Μάλλον ότι με τη σεζόν που έκανε δεν βρήκε πουθενά προσφορά μεγαλύτερη είναι η αλήθεια, για να είμαστε ειλικρινείς και να μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα.

Δεξιά τώρα και δεδομένου ότι ο Γιούρκας τουρίστας θα είναι στην προετοιμασία, τουρίστας θα είναι και ολόκληρη τη σεζόν το κουπί μάλλον θα το τραβήξουν ο Βύντρα με τον Μαρίνο. Btw όποιος δεν άκουσε πριν μερικές μέρες την Κάτια να τσακώνεται στον Spor-fm γιατί είπαν τον Βύντρα άμπαλο, έχασε! Στο τέλος έκλεισε και το τηλέφωνο τσαντισμένη λέγοντας τους δημοσιογράφους άμπαλους επειδή είπαν άμπαλο τον Λουκά. Και βέβαια τα έβαλε και με τον Πατέρα τα έχωσε και στον Κατσουράνη («για το δικό του συμβόλαιο δεν λέτε, μόνο για του Λουκά που έχει ματώσει τη φανέλα!», τσίριζε) – μικρές καθημερινές ιστορίες δηλαδή, έλειψα λίγο καιρό, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει.


Στα χαφ τώρα, μας έφυγε ο «λασαμάχι» αλλά ήρθε ο σκύλος ο μαύρος ο αράπης ο Πάπε Σο. Σκύλο δεν τον λέω εγώ αυτοί που τον είδανε λέει τον είπανε έτσι. Κι αν τώρα είναι όντως σκυλί ο Σο και μπορεί να δώσει τη μπάλα και δυο μέτρα πιο μακριά από τον Σιμάο και μάλιστα σε συμπαίκτη και όχι σε αντίπαλο, τότε έχει καλώς. Αν όχι, τότε έχει κακώς…



Για τον άλλο τώρα τον Σισοκό τα καλά λόγια τα είπε ο Βιεϊρίνια. Είναι λέει παίκτης με υψηλή τεχνική που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα και που μπορεί να τονώσει και την επίθεση με τις πάσες του. Καλά λόγια είπε και ο Μάγκατ, αλλά γι’ αυτόν δεν μου κάνει εντύπωση. Και το σκάρτο εμπόρευμα άμα θες να το πασάρεις το παινεύεις, δεν το κατηγορείς. Όχι τώρα ότι υπονοώ ότι είναι σκάρτο εμπόρευμα ο Σισοκό, απλά λέω ότι δεν είναι να δίνεις βάση σε δηλώσεις άλλων από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί ως τώρα ο άνθρωπος που θα πει κακή κουβέντα για κάποιον νεοφερμένο.

Περισσότερο μπορείς δηλαδή να βασιστείς στο ότι είναι κατά πως λένε επιλογή του Φερέιρα παρά στα υπόλοιπα.

Όμως…

Κι εδώ υπάρχει μια ένσταση. Ο Φερέιρα μεν επιλέγει, αλλά βάσει ποιου μπάτζετ επιλέγει; Γιατί ΟΚ, δικές του επιλογές είναι οι παίκτες, αλλά όταν δεν υπάρχει μπερντές εξυπακούεται πως και οι επιλογές δεν μπορούν να είναι από το πάνω ράφι.



Κατά τ’ άλλα έχουμε τους γνωστούς. Ο Κατσούρ θα μείνει και μάλλον πολλοί δεν χάρηκαν με την είδηση, ο τυπάρας προφανώς επίσης ο Ζέκα ο πιο αγαπημένος μου μετά τον Λέτο πέρυσι παίκτης, ευτυχώς θα είναι επίσης εδώ, μένει να δούμε αν θα μείνει και ο Κουίνσι. Στην επίθεση τώρα πρέπει να πάρουμε καναν παίκτη γιατί αφενός με τον Τοτσέ μόνο (και τον Πετρό) δεν την παλεύουμε και το… κολπάκι το περυσινό που παίζαμε χωρίς φορ δε νομίζω να περνάει φέτος αφού όλοι έχουν διαβάσει τα σχέδια του μπαρμπα Ζεσουάλδο.

Υπάρχει κι ένα θέμα ακόμα βέβαια και αφορά το γεγονός ότι δεν έχουμε λέει πολλούς Ελληνες (σε αντιδιαστολή και με τους απέναντι που έκαναν παιδομάζωμα – στο παιδομάζωμα υπολογίζουν και τον Ζαραδούκα, τι να πει κανείς…).

Η απάντηση σ’ αυτό από τη διοίκηση είναι πως εμείς έχουμε Ελληνες από την ομάδα των Νέων και θέλουμε να τους δώσουμε ευκαιρίες. Σ’ αυτό δεν θα διαφωνήσω, απλά θα περιμένω να τους δω…

Ετσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Ο Φερέιρα έχει τους περισσότερους από τους παίκτες που ζήτησε στη διάθεσή του για να δουλέψει με πρώτο στόχο τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα προλάβει να τους κάνει ομάδα; Αυτό είναι το ζητούμενο..

***

Scratch:  Σα να… μπούκωσε το θέμα με τα μέλη της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» ή είναι η ιδέα μου; Κοίτα φίλε μου που κοροϊδεύαμε το «όλοι μέλη» του γαύρου και τώρα το λέμε κι εμείς. Τελικά, καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς! 

Scratch1: Πάντως, αν δεν γίνει η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών, δε νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι (όχι ότι θα είμαστε σίγουρα μετά, αλλά λέμε τώρα…)

Scratch2: Εχουμε και παίκτη με όνομα Μαρινάκη!

Scratch3: Βασιλαράς στη «Συμμαχία», Καραπαππάς στο γαύρο; Ρε τι λέτε ρε…

Scratch4: Ακόμα δεν ήρθε τραυματίστηκε ο Πάπε Σο. Αμφίβολος λέει για το πρώτο ματς στα προκριματικά του CL. Αγιασμό έχουμε κάνει;



Scratch5: Tσιμπήστε και φωτο Κλέιτον – Σέμπα από τη σελίδα του Βραζιλιάνου στο facebook. Tα παιδιά κάνουν μαζί διακοπές…

Scratch6: Πόσο γραφικός μπορεί να γίνει ο Ζούρος; Πόσο; Είναι δυνατόν να χρεώνει την ήττα από τη Νιγηρία σε μια μόνο φάση στο τελευταίο δευτερόλεπτο;

Scratch7: Για το μπασκετικό Παναθηναϊκό προσεχώς (σύντομα)

Scratch8: Απλά για να μην σταματήσω στα 7... ;-)