Tuesday, December 25, 2007

Xρόνια Πολλά!


Χρόνια Πολλά σε όλους. Καλές γιορτές να περάσετε κοντά στους ανθρώπους που αγαπάτε. Υγεία, ευτυχία, ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Και μιας και οι μέρες το επιβάλλουν, σας έχω τρία ...all time classic χριστουγεννιάτικα καλούδια (ξέρω ότι είναι γνωστά στους περισσότερους, αλλά μου αρέσει να τα θυμάμαι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες)...

***

Το πρώτο είναι ...φυσικομαθηματικής υφής και αφορά τις διαδρομές του Αγιου Βασίλη.

Ο Αη Βασίλης έχει στην διάθεσή του λίγο πάνω από μια νύχτα. Ή μάλλον έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη νύχτα. Γιατί όταν στη μισή Γη είναι νύχτα, στην άλλη μισή είναι μέρα! Θα πάει λοιπόν πρώτα στην Ανατολή, που η νύχτα των Χριστουγέννων έρχεται πιο πριν και στην συνέχεια στη Δύση.
Δώδεκα ώρες νύχτα στο ένα ημισφαίριο και δώδεκα στο άλλο μας δίνουν συνολικά ένα γεμάτο 24ωρο. Έχοντας λοιπόν 24 ώρες στη διάθεσή του, σε πόσα παιδάκια πρέπει να πάει; Η Γη έχει περίπου 2 δισεκατομμύρια παιδιά. Αν σε κάθε σπίτι της Γης ζει μια οικογένεια που έχει κατά μέσο όρο 2.5 παιδιά (!) τότε υπάρχουν 800 εκατομμύρια σπίτια που τον περιμένουν την Πρωτοχρονιά. Αν το κάθε σπίτι απέχει κατά μέσο όρο 400 μέτρα από το αμέσως κοντινότερο, τότε ο Αη Βασίλης καλείται ούτε λίγο ούτε πολύ να καλύψει μια διαδρομή 320 δισεκατομμυρίων μέτρων! Αν υποθέσουμε τώρα ότι ως Αγιος δεν κάνει διακρίσεις και πηγαίνει σε όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταλαβαίνουμε τη δυσκολία αυτής της αποστολής: 24 ώρες και 2 δισεκατομμύρια ανυπόμονα παιδιά να τον περιμένουν με αγωνία, σκορπισμένα στις 4 γωνιές της Γης! Σκούρα τα πράγματα… Από τη δεινή θέση που βρισκόμαστε σκεφτόμενοι ποια θα είναι η μέγιστη δυνατή ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ο Αγιος, έρχεται να μας βγάλει η Σχετικότητα και ο θείος Αλμπερτ! Η μέγιστη δυνατή ταχύτητα που υπάρχει στη φύση είναι η ταχύτητα του φωτός, δηλαδή 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο. Αν όμως ο Αγιος Βασίλης πηγαίνει με την ταχύτητα του φωτός, θα του συμβούν διάφορα παράξενα κι εξωτικά πράγματα, που ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να συλλάβει. Θα αναφέρουμε ένα, αυτό που θα του δυσκολέψει την αποστολή: Η μάζα του Αγιου Βασίλη θα φτάσει στο άπειρο! Από κει λοιπόν που ο Αγιός μας ήταν απλά στρουμπουλός, η μάζα του ξαφνικά θα φτάσει δυσθεώρητα μεγέθη και θα βάλει πλώρη για το άπειρο (κι ακόμα παραπέρα!) Επομένως ο Αη Βασίλης δεν τρέχει με την ταχύτητα του φωτός! Αλλά τρέχει με μια ταχύτητα που είναι πολύ κοντά της. Επειτα από μερικούς υπολογισμούς, φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα: αν ο Αη Βασίλης τρέχει με μόλις το 0,4 της ταχύτητας του φωτός, δηλαδή μόλις με 125.000 χλμ το δευτερόλεπτο, τότε η μάζα του μεγαλώνει μόλις 10%. Δηλαδή αν είναι 100 κιλά, τότε θα γίνει 110. Προλαβαίνει όμως τελικά να φτάσει, πηγαίνοντας με αυτήν την ταχύτητα; Η απάντηση είναι ναι! Με αυτήν την ταχύτητα θα χρειαστεί ακριβώς 2560 δευτερόλεπτα και 42 δέκατα του δευτερολέπτου για να ολοκληρώσει την αποστολή του! Κι αν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά από το αν έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός, τότε το νούμερο θα είναι λίγο πιο μικρό: 1066 δευτερόλεπτα και 67 δέκατα! Ο Αη Βασίλης λοιπόν με ευκολία θα προλάβει. Το ερώτημα όμως που αναδύεται μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς είναι άλλο: πώς αντέχει ο Αη Βασίλης και τρέχει με αυτήν την ταχύτητα; Η συνηθισμένη ταχύτητα για τα διαστημόπλοιά μας είναι μόνο 20 χλμ το δευτερόλεπτο. Το πιο γερό ατσάλι δεν αντέχει να επιταχυνθεί σε αντίστοιχες ταχύτητες. Ο Αη Βασίλης πώς τα καταφέρνει; Ε, εδώ θα χρησιμοποιήσουμε μια ατάκα από τη γνωστή μας Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς με τον Εμπενέιζερ Σκρουτζ, ελαφρώς παραφρασμένη: Αγιος είναι, ότι θέλει κάνει! ! !

***

Το δεύτερο είναι το κλασικό ανεκδοτάκι που εξηγεί το λόγο που βάζουμε αγγελάκι στην κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δένδρου (ελπίζω να στολίσατε ψεύτικο, έτσι;).

Είναι παραμονές Χριστουγέννων και στο χωριό του Αη Βασίλη γίνεται πανικός. Οργασμός εργασίας για να πάνε τα Χριστούγεννα ρολόι. Μέσα στον πανικό καταφτάνει φουριόζα η Αγιοβασίλαινα και λέει στον Αγιο:
“Βασίλη πρέπει να μιλήσουμε, δεν πάει άλλο! Ολα τα ζευγάρια περνάνε μαζί τις γιορτές εσύ μια ζωή λείπεις. Βαρέθηκα!”
Ο Αη Βασίλης την κοιτάει σαστισμένος και της λέει:
“Αγάπη μου, όταν παντρευτήκαμε ήξερες ότι αυτά έχει η δουλειά μου και συμφώνησες. Σκέψου όλα αυτά τα παιδάκια, πόσο θα απογοητευτούν όταν ξυπνήσουν και δεν βρουν πουθενά τα δώρα τους…”
“Δεν ξέρω για τα παιδάκια, ξέρω πόσο θα απογοητευτώ εγώ όταν θα ξυπνήσω και δε θα βρω εσένα δίπλα μου! Στο λέω και το εννοώ αν φύγεις και φέτος, θα ζητήσω διαζύγιο” του λέει η κυρά και φεύγει όπως ήρθε, φουριόζα.
Δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα ο Αγιος, σκάνε μύτη τα ξωτικά.
“Τι έγινε παιδιά γιατί αφήσατε τα πόστα σας; Εχουμε κι ένα deadline να προλάβουμε!”
“Άγιε Βασίλη, δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς βαρεθήκαμε να δουλεύουμε όλο το χρόνο τζάμπα, θέλουμε μισθό” του λέει ο αρχηγός με μάγουλα πιο κόκκινα από κάθε άλλη φορά.
“Τι λέτε βρε παιδιά, πού να τα βρω τα λεφτά για μισθούς; κι εγώ τζάμπα δε δουλεύω; Σκεφτείτε όλα αυτά τα παιδάκια που περιμένουν από μας τα δώρα τους”.
“Εμείς βγάζουμε κάλους στα χέρια δουλεύοντας όλο το χρόνο και τα παιδάκια βγάζουν κάλους παίζοντας” απαντά φανερά νευριασμένος ο αρχηγός, “ή μας πληρώνεις ή φεύγουμε!”.
Τώρα πια έχουν κοκκινίσει και τα μάγουλα του Αγίου Βασίλη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πάνω στην ώρα επιστέφει η Αγιοβασίλαινα.
“Βασίλη, αποφάσισες;”
“Κάτσε βρε γυναίκα ένα λεπτό εδώ έχουμε άλλα θέματα τώρα, τα ξωτικά θέλουν μισθ..”
“Πάντα βάζεις τη δουλειά σου πάνω από μένα” ουρλιάζει η Αγιοβασίλαινα και αφού του πετάει τα χαρτιά του διαζυγίου στη μούρη, γυρίζει και φεύγει.
“Περίμενε αγάπη μου να το συζ…” ψελλίζει ο Αγιος, αλλά τον κόβει ο αρχηγός των ξωτικών
“Λοιπόν τι θα γίνει; Περιμένουμε μια απάντηση”.
“Μα δε βλέπετε τι γίνεται βρε παιδιά; εγώ κοντεύω να χάσω τη γυναίκα μου λόγω της δουλειάς…”
“Αν δεν αρχίσεις να πληρώνεις, θα χάσεις και μας”.
“Μα δεν έχω λεφτά!” ξεσπάει ο Αγιος.
“Δε φτάνει που δε μας πληρώνεις, αρχίζεις να γίνεσαι και επιθετικός, δεν είναι αυτές συνθήκες ούτε για δούλους πια! Φεύγουμε” και με τη μία κάνουν τα ξωτικά στροφή και φεύγουν, στην έξοδο λύνουν και τους τάρανδους κι αυτοί αρχίζουν να πετάνε πλέον ελεύθεροι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Του Αη Βασίλη του έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι, έχει γίνει πιο κόκκινος κι από τη στολή του. Δίπλα του έρχεται ένα αγγελάκι που πίσω του σέρνει ένα έλατο και δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Γυρίζει λοιπόν στον Αγιο και τον ρωτά:
“Αη Βασίλη, αυτό το δέντρο πού να το βάλω;”
…Τώρα απαντήθηκε το ερώτημα “Γιατί βάζουμε το αγγελάκι στην κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου''...

***

Και το τρίτο (το έχω ξαναβάλει, αλλά το επαναφέρω λόγω των ημερών) αφορά τους ποδοσφαιρόφιλους και δεν είναι άλλο από το γνωστό mp3 με τον ΠΑΟΚτσή που τα χώνει στον "ερυθρόλευκο" Αη Βασίλη... Θα το βρείτε εδώ με τίτλο: "Τηλεφώνημα στον Αγιο Βασίλη".
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους!!!

14 comments:

ΠΑΥΛΟΣ said...

Xρόνια Πολλά με ΧΑΡΑ!!!

Και πάντα τέτοιες ιστορίες!!!!

viewokto said...

Χρονια πολλα σε ολους και ιδιαιτερα στη φιλοξενη οικοδεσποινα!!!

Gatti να’σαι παντα καλα!

gatti said...

@pavlos: Χρόνια πολλά και σε σένα Παυλούκο μου! Με υγεία, χαρά, ευτυχία και ό,τι επιθυμείς.


@viewokto: Σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια γλυκιά μου viewokto.

Xρόνια πολλά και σε σένα. Κι εσύ να είσαι πάντα καλά, να παίρνεις και να δίνεις χαρά από και σε όσους αγαπάς.

houli_v said...

χρόνια σου πολλά gatti , καλή χρονιά και καλή Πρωτοχρονιά όπου κι αν σε βρει το νέο έτος :)

Alexandros said...

Γεια σου gatti. Καταπληκτικές οι ιστορίες σου! Εύχομαι να περάσεις χαρούμενα το υπόλοιπο των εορτών!!!

The Torch said...

Χρόνια καλά Gatti. Με υγεία, αλλά και με πολλά λεφτά

squarelogic said...

Καλή χρονιά με υγεία και αφορμές για ωραίες ιστορίες(και λιγοτερες αφορμές για πρασινη γκρίνια,ε?)
Αν και παλιό,δεν το ειχα ακουσει το ανεκδοτάκι!Καταπληκτικό-στην ιδια κατάσταση είναι κι οποιος κουβαλά ενα ματσο σακούλες με δωρα επειδή εχει να παει σε καποιο σπιτι γεμάτο παιδιά.Ενα κλικ θελει για να...παλουκωσει το αγγελάκι!

subir said...

ΚΑΛΗΧΡΟΝΙΑΜΕΑΠΙΣΤΕΥΤΗΧΑΡΑΚΑΙΗΡΕΜΙΑ. :)

viewokto said...

Καλή χρονιά γεμάτη γεύσεις,χρώματα, νιαουρίσματα και απολαύσεις!!!

subir said...

We are back we are black and we are beautiful! :)

mamma said...

Καλά, τώρα το είδα πως δεν άφησα ευχές στο μπλογκ σου!!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑΑΑΑΑΑ!!!!!

ΥΓ. καλές οι e-κάρτες αλλά και τα σχόλια έχουν την αξία τους
:-*

gatti said...

@houli_v: Καλή χρονιά και σε σένα. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά και πάντα ευτυχισμένα.


@alexandros: Γεια σου βρε πρωτοπόρε! Μια χαρά σας έκατσε το ρεβεγιόν στην κορυφή. Να ντυθείτε καλά γιατί κάνει κρύο (εμείς όπως θυμάσαι μια εβδομάδα το αντέξαμε το κρύο του ρετιρέ :-p). Πέρασα καλά, ελπίζω να πέρασες κι εσύ ωραία στη Σαλόνικα.


@the torch: Χρόνια πολλά torch μου. Και με υγεία και με λεφτά βεβαίως βεβαίως γιατί όπως λέει κι ένας φίλος μου, άμα έχεις λεφτά έχεις και υγεία :-)


@squarelogic: Καλή χρονιά πάντα με υγεία, έμπνευση και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ λιγότερη γκρίνια (αλλά δεν το βλέπω, ήδη με το καλημέρα υποστήκαμε την πρώτη επικοινωνιακή ήττα).
Αυτό το αγγελάκι κι εγώ έχω έρθει μια ανάσα από το να το παλουκώσω. Τελικά η λύση για να μην κουβαλάς σακούλες είναι να την ...κάνεις μακριά από την πόλη!


@subir: Χρόνια Πολλά, καλά και ευτυχισμένα. Η ηρεμία, αχ η ηρεμία...


@viewokto: Καλή χρονιά γλυκιά μου, να έχεις και να απολαύσεις ό,τι επιθυμείς. (Επηξα στα νιαουρίσματα, αφού πρώτα μου έκαναν μούτρα που έλειπα...).


@barb michelen>: Who are you, πουλάκι μου; Σιγά μην κάνω κλικ στο λινκ... (Αν έκανε κανείς και ΔΕΝ είναι ιός, ας μου πει κι εμένα...).


@subir(again): Κεφάτο σε κόβω. Είχες κανα τυχερό την Πρωτοχρονιά; ;-) Χρόνια Πολλά!!!


@mamma: Καλή χρονιάααααααααααα και σε σένα γλυκιά μου mamma! Nα χαίρεσαι τον Pabo σου!

ΥΓ. Εγώ η γαϊδούρα δεν έστειλα καρτούλα... :-(

:-***

red&black said...

ευχομαι
καλη χρονια με υγεια

gatti said...

@red&black: Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία και σε σένα Μιλανέζε... :-)