Monday, March 24, 2008

Επεισοδιακή Φλόγα


Τι έγινε ρε παιδιά; Ούτε μια τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά. Εβαλα κι εγώ το πρωί την τηλεόραση να δω την Τελετή, βλέπω τον Ρογκ να βγάζει λόγο, βλέπω μετά τον Κυριακού (όσο μπόι του λείπει τόση φωνή έχει) και πάει μετά να μιλήσει ο Κινέζος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Πεκίνου. Κι εκεί που άρχισε να λέει τα τσι και τα τσα (είχα στρέψει και λίγο την προσοχή μου στο κομπιούτερ) ακούω τον Κινέζο να τσιρίζει. Τσιριχτά θα μου πεις είναι έτσι κι αλλιώς τα κινέζικα, αλλά σα να το παράκανε ο τύπος. Κοιτάζω προς την τηλεόραση και τι να δω; Εναν διαδηλωτή, προφανώς από αυτούς τους Θιβετιανούς που είχανε κάνει πάλι επεισόδια πριν λίγο καιρό στην Ολυμπία, να προσπαθεί να διακόψει τον λόγο του Κινέζου επίσημου προσπαθώντας να ανοίξει μια μαύρη σημαία που είχε χειροπέδες αντί για ολυμπιακούς κύκλος. Κι αυτός άρχισε να τσιρίζει για να καλύψει τη φωνή του διαδηλωτή και διάφοροι τύποι να τρέχουνε δεξιά και αριστερά για να μπουζουριάσουνε τον Θιβετιανό. Ε, από εκείνο το σημείο μέχρι σχεδόν το τέλος του λόγου του Κινέζου, βλέπαμε τοπίο. Ολυμπία, πράσινο (ό,τι έχει απομείνει μετά τις φωτιές και ό,τι πρόλαβαν να αναπλάσουνε), κολόνες.
Τόσο καιρό ήξεραν ότι οι Θιβετιανοί διαδηλωτές θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια στην Τελετή, αλλά το κακό δεν κατάφεραν να το αποφύγουν.

Γεια σου ρε Αθάνατη Ελλάδα που δεν μπορείς να περιφρουρήσεις ούτε μία τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας! Είναι απορίας άξιο πώς κατάφερες να κάνεις Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να γίνει το παραμικρό, όταν σε μια απλή Τελετή καταφέρνεις να γίνεις ρεζίλι!


ΥΓ. Στο μεταξύ, όση ώρα ακούω τώρα Ερα Σπορ, τουμπεκί ψιλοκομμένο για το επεισόδιο.
ΥΓ1. Ευτυχώς τουλάχιστον που άναψε η Φλόγα με την πρώτη.
ΥΓ2. Ολα τα λεφτά η πρωθιέρεια, η Μαρία Ναυπλιώτου (στο "Δέκα" δεν έπαιζε αυτή η ηθοποιός;)

EDIT: Πριν λίγο το ανέφερε η Ερα, γιατί λέει πρέπει να κάνουμε και ρεπορτάζ. Στο ντούκου όμως το πέρασε, δεν τρέχει και καλά τίποτα, "απωθήθηκαν αμέσως οι διαδηλωτές που πήγαν να σηκώσουν κάποιο πανό", είπε...

18 comments:

Rizobreaker said...

Τι περίμενες να πούνε βρε gatti??

gatti said...

Εντάξει, δεν περίμενα να πουν κάτι, απλή αναφορά έκανα στο κουκούλωμα.

Περίμενα όμως να είναι ικανοί να κάνουν μια τελετή της προκοπής. Χίλια άτομα ήτανε στον συγκεκριμένο χώρο δεν είχανε δα να περιφρουρήσουνε το ...Μαρακανά! Πόσο δύσκολο ήταν να φροντίσουν να μην υπάρξουν παρατράγουδα;

Rizobreaker said...

Όσο δύσκολη είναι (γι' αυτούς) η λύση του ασφαλιστικού... ;-)

kakaskimos said...

Θα έπρεπε να κάνεις θέμα το ότι κλείσανε ένα πανό που θα έπρεπε να το έχουν σε τεράστιο μέγεθος και να περιφρουρούν μήπως και το κατεβάσει κάποιος.

mamma said...

Σιγά να μην μπορούν να περιφρουρήσουν την αφή... πάλι καλά που άναψε με την πρώτη, όπως είπες!

Φιλιά και ευχές για καλή επέτειο γατί μου!
:-***

ΥΓ. Ο μικρός παθιάζεται με τη φόρμουλα και με τη μπάλα, είναι σε καλό δρόμο λες;

gatti said...

@rizobreaker: Το ασφαλιστικό
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να το λύσουν.
Την εκδήλωση απλά δεν μπορούν να την περιφρουρήσουν...



@kakaskimos: Είναι διαφορετικό ζήτημα αυτό. Εννοείται ότι καταδικάζω την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων απ΄ όπου κι αν προέρχεται (σ΄ αυτό προφανώς αναφέρεσαι), αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα του ποστ. Ασχολήθηκα αποκλειστικά με την αδυναμία της Ελλάδας να κάνει μια σωστή τελετή.
Από την στιγμή που καλώς ή κακώς η Ελλάδα θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα της Ολυμπιακής Ιδέας και είναι αυτή που διαχειρίζεται την μεταφορά της Φλόγας προς κάθε χώρα που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες (και δεν έχω δει μέχρι τώρα να έχει αρνηθεί να παραδώσει τη Φλόγα σε κάποια χώρα, μέχρι και στην ναζιστική Γερμανία την έστειλε), οφείλει να κάνει όσο μπορεί πιο σωστά τη δουλειά της και να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να συμβούν παρατράγουδα.
Αφενός για να δείξει πως σέβεται την χώρα που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφετέρου για να μην γίνει η ίδια ρεζίλι.

ΥΓ. Δεν καταλαβαίνω τι θα εξυπηρετούσε η ανάρτηση και περιφρούρηση του συγκεκριμένου πανό που αναφέρεις. Δηλαδή πρώτα δίνεις τη Φλόγα στους Κινέζους και μετά αποδοκιμάζεις το καθεστώς της Κίνας;
ΥΓ1. Οι Κινέζοι απ΄ ό,τι άκουσα είχαν προειδοποιήσει για Γάλλους ακτιβιστές που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια. Η Ελλάδα όμως αγρόν ηγόραζε... Αλλά θα μου πεις τι έγινε; Πρώτη φορά γίνεται είδηση στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία;



@mamma: Πού χάθηκες εσύ mamma; Nόμιζα ότι την είχες κάνει κάπου για τετραήμερο!

Πολλά φιλιά και σε σένα! :-***

ΥΓ. Σε καλό δρόμο είναι το παιδί, αλλά αρχίζω να προβληματίζομαι ρε γαμώτο. Πρέπει να γίνει βάζελος;
Μήπως να αφήσω να τον αναλάβει ο Αλουφάνης;

island said...

Δημοσιογραφία είναι η γραφή των κοινών...των δημοσίων...και εφ'όσον η αφή γίνεται σε έναν κ΄λειστό κύκλο ατόμων τότε πάυει να είναι δημόσια.Γι αυτό και η αντίδραση της ΕΡΑ....Άκρως αντικειμενικά πράγματα!!!Σε φιλώ...

gatti said...

@island: Ποιο κλειστό κύκλο; Το γύρο του κόσμου έκανε η εικόνα με τους διαδηλωτές. Τώρα βέβαια οι δημοσιογράφοι, ξέρουν πότε και ποιο προϊιόν πρέπει να προστατέψουν. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο...

Φιλιά και από μένα!

s_pablo said...

Δεν το είδα. Μάλλον περισσότερο μας ενδιέφερε να μη δουν οι ξένοι τα καμμένα, παρά να τηρήσουμε την ασφάλεια του χώρου.

ΥΓ. Κακώς οι Θιβετιανοί έκαναν αυτήν την κίνηση. Οι Ολυμπία είναι σύμβολο ειρήνης και όχι τόπος διαμαρτυρίας, όσο δίκιο κι αν έχεις.

ΥΓ1. Δεν ήξερα ότι η Ναυπλιώτου έγινε πρωθιέρεια. Εξαιρετικό παράστημα, πανέμορφη και καταπληκτική ηθοποιός, είμαι σίγουρος ότι ήταν υπέροχη.

pensierix said...

Στο skai.gr θα βρείτε ένα...διαφωτιστικό άρθρο για την ολυμπιακή φλόγα, τους ακτιβιστές κτλ κτλ.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=76732


Ο Γκέμπελς καλά κρατεί...

ΠΑΥΛΟΣ said...

Το είδα στις ειδήσεις.
Η Ναυπλιώτου έκλεψε πάντως την παράσταση.
Καλημερούδια

gatti said...

@s_pablo: O χώρος όπως διάβασα και στο πολύ καλό άρθρο που παρέθεσε ο pensierix παρά κάτω, έχει αναπλασθεί μόνο στο βαθμό που είναι απαραίτητο για να παίρνει η τηλεοπτική κάμερα. Από εκεί και πέρα παραμένει το καμένο μαύρο μας χάλι.
Κρίμα, μεγάλο κρίμα για όσους Ελληνες η Ολυμπία σημαίνει κάτι ως σύμβολο, αλλά πιο πολύ για τους κατοίκους της περιοχής, τους μόνους ίσως που την αγαπάνε πραγματικά.

Συμφωνώ πως η όποια κίνηση των Θιβετιανών ή των ακτιβιστών έπρεπε να γίνει σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, από αυτόν της Ολυμπίας.

ΥΓ. Ηταν πραγματικά υπέροχη. Το ωραίο, το πραγματικά ωραίο βρε παιδί μου φαίνεται! Δεν είναι ανάγκη να μας το προβάλλει και να μας κάνει πλύση εγκεφάλου κανένα σταρ σίστεμ.



@pensierix: Πολύ καλό το άρθρο, σε ευχαριστώ πολύ που μου το έκανες γνωστό.

Ευτυχώς που το είδα γραμμένο και συνειδητοποιώ πως υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν την όλη τελετή σαν "καρικατούρα" (πέρα από την ναζιστική της προέλευση). Η τελετή θα έπρεπε να αρχίζει και να τελειώνει με την Αφή της Φλόγας από τις ακτίνες του ήλιου. Τα υπόλοιπα είναι περιττά και γραφικά.

"Το πανηγύρι της ντόπας, της καταστολής και των εκβιασμών". Πολύ καλα τα λέει το άρθρο. Αλήθεια, για ποιους Ολυμπακούς Αγώνες μιλάμε;



@pavlos: Η Ναυπλιώτου ήταν πραγματικά εκπληκτική. Ο,τι άξιζε από την αποτυχημένη "παράσταση" της Ολυμπίας...

Καλημέρα Παυλούκο μου!

island said...

Άλλο πόσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση.Αυτοί που ήταν παρόντες ήταν από έναν πολύ κλειστό κύκλο ατόμων.Και δεν δικαιολογώ τους δημοσιοκάφρους.Απλά μιλάω λίγο ειρωνικά για αυτούς.Φιλί,,,

gatti said...

@island: Το ξέρω νησάκι μου ότι μιλάς ειρωνικά για τους "αλήτες ρουφιάνους".
Ετσι κι αλλιώς αυτοί μ΄ αυτόν τον τρόπο λειτουργούν. Για τα δικά τους και για όσα δεν πρέπει να βγουν παραέξω "ομερτά". Τους υπόλοιπους τους ξεμπροστιάζουν χωρίς αιδώ.

Φιλιά κι από μένα.

habilis said...

Οι δουλειες του Κυριακου μια χαρα πηγαν.Το Ολυμπιακο πνευμα εχει παθανει χρονια τωρα.

MenieK said...

το ότι αναβιώνουμε μια χιτλερική φιέστα, (συντροφιά με την λαμπαδηδρομία) εμένα με απωθεί και δεν τη σώζει καμία Ναυπλιώτου (με κανέναν Ντεπ, θα το συζήταγα, αλλά Ναυπλιώτου με τπτ...). Όσο για τη διαμαρτυρία για το Θιβέτ, τη βρίσκω άκρως υποκριτική, αν συνυπολογίσει κανείς τα σημεία και τα τέρατα (όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες) που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Κίνα (και τώρα που το σκέπτομαι και σε ευάριθμα άλλα μέρη....)

gatti said...

@habilis: Oταν βλέπεις τον καταπατητή 5,5 στρεμμάτων στο Πεδίον του Αρεως, προκειμένου να επεκτείνει το χώρο του Πανελληνίου να ...τιμωρείται με την θέση του
προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καταλαβαίνεις πού βρίσκεται το Ολυμπιακό Πνεύμα...



@meniek: Σιγά μην κατάφερνε η Ναυπλιώτου να τη σώσει (εδώ που τα λέμε ούτε και ο Τζόνι θα τα κατάφερνε :-p).
Oσο για την διαμαρτυρία, το έγραψα και παραπάνω δεν μου άρεσε που έγινε στο συγκεκριμένο χώρο, της Ολυμπίας. Κι ας ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες "βρόμικοι" από την Αρχαιότητα - έχω ένα πολύ καλό βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου σχετικά με το γεγονός ("Mύθος, απάτη και βαρβαρότητα οι Ολυμπιάδες").

Το παραμύθι των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πεθάνει προ πολλού κι εμείς βαυκαλιζόμαστε ότι φυλάμε τα ιερά και τα όσια. Ε, αφού βαυκαλιζόμαστε, ας κάνουμε τουλάχιστον σωστά τη δουλειά που έχουμε αναλάβει.

squarelogic said...

Πολυ καλό το άρθρο στο οποιο παρέπεμψε ο pensierix.Ομολογώ οτι αγνοούσα το χιτλερικο παρελθον της τελετης αφης,αλλά εδω που τα λεμε,που να τα ξερει κανεις ολα?(εδω ενα 30% των ελληνων και βαλε αγνοεί σε ποιους ειπαμε το ΟΧΙ...),αλλά οπωσδηποτε,απ τη στιγμη που γινεται,φροντιζεις να την περιφρυρησεις κι οχι να βγαζεις παγκοσμιο γελιο με τα στιγμιοτυπα του Ελληνα Λουι Ντε Φυνες να κρατα το καπέλο του...
Να υποκλιθω και γω στην απλη,καθαρά Ελληνικη και σεμνη ομορφια της Μαριας Ναυπλιώτου...
και ουδεν σχολιο για τον κοντοπιθαρο καταπατητή καναλάρχη
(κριμα για την ιστορια του σωματείου στο οποιο καποτε είχα και δελτίο!)