Thursday, July 9, 2009

Τα κανόνια του Porto Leone



Tι έγινε ρε παιδιά; Πότε θα σκάσουν τα κανόνια; Πότε θα κάνει ο γαύρος το μεγάλο μεταγραφικό μπαμ; Και τι μπαμ θα είναι αυτό; Θα είναι ο Κάλστρομ; Θα είναι ο Μαρκ Γκονζάλες; Θα είναι ο Ροναλντίνιο; Θα είναι ο Βάγκνερ ή θα είναι ο Πουτσίνι; (Οπς, σόρι αυτό είναι από άλλο ανέκδοτο). Ποιος θα είναι τελικά; Γιατί μέχρι τώρα οι γαύροι έχουν καταντήσει σαν τον Μίμη Φωτόπουλο στην "Κάλπικη Λίρα": "Αόμματος! Κόσμο ακούω και κόσμο δεν βλέπω". Βέβαια οι γαύροι δεν το λένε έτσι ακριβώς. Αυτοί το λένε κάπως αλλιώς. "Αψώνιστος! Παίκτες ακούω και παίκτες δεν βλέπω!".

Κι εντάξει τώρα για να λέμε και του στραβού το δίκιο ο γαύρος το δικό μας το ζόρι, το χρονικό τουλάχιστον δεν το έχει. Αμα πρόκειται για το Τσαμπιολί πα να πει δεν έχει μπροστά του τόσο δύσκολες κληρώσεις. Ούτε στο β΄ προκριματικό που οι αντίπαλοι των πρωταθλητών είναι τα σαπάκια της διοργάνωσης, αλλά ούτε και στα πλέι οφ που οι αντίπαλοί του δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια τη δυσκολία αυτών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς. Πα να πει ότι έχουν χρόνο για να κοιτάξουν τις μεταγραφές τους χωρίς να καίγονται.

Μια κουβέντα όμως είναι αυτή. Μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερα ζόρια στα προκριματικά, αλλά όσο να το κάνεις έχουν μείνει με μισή ομάδα. Δεν είχανε που δεν είχανε πέρσι παίκτες και έβγαλε ο Βαλβίδας όλη τη χρονιά με 15 νοματαίους, τους έφυγε και η μισή βασική ενδεκάδα. Μείον Τζόλε, μείον Αντζας, μείον Κοβάσεβιτς, μείον Λέτο, μείον Πάτσα (καλά, θα μου πεις αυτός και που ήτανε, για βρισίδι τον είχανε περισσότερο...), βάλε τώρα ότι έφυγε και ο Μπελούτσι και πως ο Στολτίδης δεν προλαβαίνει με τίποτα, τι τους έμεινε; Κι εντάξει το κενό του Αντζα το καλύψανε και με το παραπάνω με τον Σουηδό, αλλά τους υπόλοιπους; Ειδικά στη μέση και μπροστά πέντε νοματαίοι έχουν μείνει όλοι κι όλοι. Ενας Ντουντού, ένας Γκαλέτι, ένας Ντιόγο, ο Ζαϊρί που ήρθε και ο Αγγλος φοιτητής που ανανέωσε. Βγαίνει έτσι η χρονιά; Κι εντάξει θα μου πεις ότι γυρίζει ο λύκος, ο Λεντέσμα. Για καλό όμως το έχεις αυτό; Γιατί αν έρθει ο Λεντέσμα πόσο σίγουρο το έχεις ότι θα έρθει μετά ο Κάλστρομ; Κι εντάξει πάλι θα μου ματαπείς, έχουν γνώση οι φύλακες και τελικά αν δεν είναι ο Κάλστρομ θα είναι κάποιος άλλος. Δεν μπορεί να μην πάρει ο Χόχος παίκτες. Πότε όμως; Γιατί θα πρέπει κι αυτοί που θα πάρει να μπουν στην ομάδα και να κάνουν μεταξύ τους χωριό. Πότε θα γίνει αυτό; Για να μη σου υπολογίσω και το ότι υπάρχει φέτος νέος προπονητής. Που δεν ξέρει τα χούγια των παικτών κι αυτοί δεν ξέρουν τα δικά του.

Και μην μου πεις τώρα ότι ο Κετσπάγια τους ξέρει τους παίκτες και την ελληνική νοοτροπία. Γιατί θα σου πω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Αλλο να τους ξέρεις και άλλο να τους ζεις και να πρέπει να τους κουλαντρίσεις. Γιατί και ο πιο μάγκας προπονητής να είσαι, τον χρόνο σου θα τον χρειαστείς. Ούτε να μου πεις ότι ο Κετσπάγια θεωρείται και καλά ο εξπέρ των προκριματικών του Τσαμπιολί. Γιατί αν ο Γεωργιανός θεωρείται ο εξπέρ των προκριματικών, ο γαύρος θεωρείται ο κωμικός των ευρωπαϊκών διοργανώσεων γενικότερα. Ποιος θα υπερισχύσει; Και εδώ τώρα δεν είναι όπως πέρσι. Που είδε τα ραδίκια ανάποδα ο γαύρος και δεν άνοιξε μύτη. Που όπως είπε ο Χόχος κόντεψε να σκάσει αλλά έκανε υπομονή και αντί να δώσει τότε την κλοτσιά στον Βαλβίδα τον κράτησε όλη τη σεζόν. Εδώ μιλάμε ότι έτσι και ξαναμείνει στην απέξω ο γαύρος η χασούρα θα είναι απερίγραπτη.

Και κάθεσαι τώρα εσύ και τα σκέφτεσαι όλα αυτά και νοιώθεις ότι κάτι δεν σου κολλάει. Οτι όλα συνηγορούν πως αυτές οι φήμες που ακούγονται δεξιά και αριστερά, ότι δηλαδή ο γαύρος έχει ένα "άνοιγμα" πιο μεγάλο κι από το Γκραν Κάνυον του Κολοράντο μπορεί και να μην είναι τόσο φήμες τελικά. Μπορεί και να είναι αλήθεια. Και το ρευστό στο λιμάνι να είναι όντως είδος εν ανεπαρκεία. Βρε λες τελικά ο θείος να το πάει το καράβι για στουκάρισμα ως άλλος αντιπλοίαρχος Γελεβουρδέζος; (η ατάκα στο 11:44).

Βρε μπας και το μπαμ είναι οικονομικό τελικά; Μπας και σκάσουν τα κανόνια του Πόρτο Λεόνε;

Πώς όμως είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Πώς να το κολλήσει ο θείος το πλοίο στον Ισθμό; Τόσα χρόνια αν μη τι άλλο έχει αποδείξει ότι είναι ικανός. Κι από την άλλη, μαγαζί γωνία είναι ο γαύρος! Με τα σέα του, με τα μέα του, με τα γήπεδά του, με τις μπουτίκ και τις εμπορικές χρήσεις του. Πέφτουνε έξω τα μαγαζιά γωνία; Και πώς να πέσει; Χρόνος έμπαινε χρόνος έβγαινε και ο μπερντές από το Τσαμπιολί ήτανε εγγυημένος. Κοντά στα 80-100 μύρια ευρώπουλα ήταν αυτά. Πολλά τα λεφτά Αρη, τα έχουμε πει... Φτάνανε σα να λέμε και περισσεύανε. Και για να πάρεις παίκτες και για να ταϊσεις τις όποιες παράγκες και για έχεις προσωπικό στρατό και ΑΡΔ ετοιμοπόλεμους, αλλά και για να το έχεις το μαγαζί σένιο και περιποιημένο και γεμάτο με νέο εμπόρευμα κάθε σεζόν.

Και αντί τώρα να συμβαίνει αυτό να έχει η ομάδα και "άνοιγμα" από πάνω; Ωραία λέξη όμως αυτή έτσι; "Ανοιγμα". Γενική, αόριστη, χαλαρή, άσκιαχτη. Οσο να το κάνεις, άλλο "άνοιγμα", άλλο χρέος. Με το δεύτερο σκιάζεσαι κομμάτι. Ειδικά σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Ενώ με το πρώτο; Είσαι cool! Tώρα θα μου πεις cool μπορεί να είναι ο θείος ακόμα και με μια τέτοια τρύπα, που δεν την διέψευσε ότι υπάρχει, μη το ξεχνάμε, αλλά κατά πώς φαίνεται δεν ήταν καθόλου cool οι υποψήφιοι επενδυτές όταν την ...αντίκρυσαν.

Ούτε οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, ούτε ο Μαρινάκης, αλλά όπως δείχνει το πράγμα, ούτε ο Γλου με τον Λαυρεντιάδη. Οι δυο πρώτοι έκοψαν ρόδα μυρωμένα, ο εφοπλιστής έκανε αντιπρόταση, ενώ οι υπόλοιποι μπαίνουν μόνο υπό προϋποθέσεις.

Και λογικό είναι εδώ που τα λέμε. Αν ισχύουν τα ποσά πώς να το κάνεις το μεγάλο βήμα; Να αγοράσεις τι; Χρέη; Και να δώσεις τα ωραία σου τα λεφτά, ζεστά ζεστά σαν φρατζόλες που βγήκαν από το φούρνο για να πάρει ο θείος παίκτες και να συνεχίσει να κάνει κουμάντο; Οι Αγγελόπουλοι μια φορά έκατσαν στην άκρη. Τους έβαλε πάγο ο μπαμπάς Κωνσταντίνος. Και λογικό εδώ που τα λέμε. Δεν μπορεί να παλεύει ο άλλος (τρόπος του λέγειν...) μια ζωή να βγάλει μπερντέ και να έρχονται τα τέκνα να τον σκορπάνε αλόγιστα. Φτάνει που τους αφήνει να παίζουνε, να πειραματίζονται και να τρώνε τα μούτρα τους με το μπάσκετ. Να τα φάνε και με το ποδόσφαιρο; Δεν λέει. Ετσι εύκολα βγαίνουν τα λεφτά;

Ο άλλος πάλι ο Μαρινάκης σκέφτηκε επιχειρηματικά. Σου λέει πώς να σου δώσω εγώ τόσο χρήμα όταν το "άνοιγμά" σου είναι τόσα μύρια; Κι όταν το γήπεδο που είναι κερδοφόρο είναι στην απέξω; Βάλε και το γήπεδο στο κοντράτο, δώσε μου και τις εγγυήσεις ότι μέσα σε μια τριετία θα πάρω την ΠΑΕ κομπλέ για να μπω με τα χίλια. Πώς όμως να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο ο θείος; Για σένα σου λέει την ετοίμαζα εγώ την ΠΑΕ και το Καραϊσκο; Γι΄ αυτό έβαλα τα μεγάλα μέσα και πέταξα την ΑΕΚ έξω από τα ολυμπιακά έργα και έβαλα με συνοπτικές διαδικασίες το τηγάνι μέσα σ΄ αυτά; Για να βάλω εσένα αφεντικό στην Τηγάνι Α.Ε. και στην Θρήνος Α.Ε.; Να λείπει το βύσσινο. Γιατί ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει τρύπα, αλλά αυτά είναι μια χαρά επιχειρήσεις! Και τα δάνειά τους αποπληρώνουν μόνα τους και κέρδη μου φέρνουν.

Οι άλλοι πάλι, Γλου και Λαυρεντιάδης δεν θέλουν να μπουν μόνοι τους. Να βάλουμε σου λέει από ένα μικροποσόν, αλλά να είναι πολυμετοχικό το σχήμα. Να μην είμαστε μόνο οι δυο μας. Αμ πώς! Να τα βάλουμε σου λέει μόνο και μόνο για να κάνεις εσύ μεταγραφές; Γιατί; Για να αισθανθούμε κορόιδα; Οπότε στην απέξω κι αυτοί.

Κι εγώ τώρα θυμάμαι πως πέρσι που έγινε ο Παναθηναϊκός πολυμετοχικός είχε βγει το περιβάλλον του θείου και ειρωνευόταν που δεν συμπληρώθηκαν τα 80 μύρια που ήταν ο στόχος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. "Αμα αποφασίσει - λέγανε - να γίνει ο Ολυμπιακός πολυμετοχικός όχι 80, αλλά 280 μύρια ευρώπουλα θα μαζέψει για πλάκα".

Γι΄ αυτό λοιπόν λένε "καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς". Γι΄ αυτό λένε "μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες". Γι' αυτό λένε "ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια" (και δεν θα κολλήσουμε στο όνομα τώρα). Γιατί εγώ ξέρω πως αν ο Παναθηναϊκός αποτιμάται στα 170 μύρια αυτή τη στιγμή (κι αυτός βέβαια χωρίς να έχει γήπεδο, αλλά και χωρίς την Παιανία) το ποσό αυτό είναι πραγματικό. Ενώ του γαύρου τα 170 μύρια, από την στιγμή που υπάρχει η τρύπα είναι πλασματικό. Στα 100 μύρια είναι η αξία όπως δηλαδή την καθόρισε ο Μαρινάκης. Και μιλάμε τώρα πως το "'άνοιγμα" των 63 εκ. ευρώπουλων είναι το βεβαιωμένο ποσό μέχρι το 2008. Αν βάλεις και το 2009 μπορεί να έχει αγγίξει τα 80 μύρια. Για την υγρασία όμως θα σας μιλήσω άλλη φορά (που λέει και το γνωστό ανέκδοτο...).

Θα μου πεις από την άλλη, ότι ο θείος δεν έχει ανάγκη. Και πως μπορεί η ομάδα να έχει "άνοιγμα" αλλά ο ίδιος έχει μπερντέ. Δεν αντιλέγω. Και επειδή έχει μπερντέ, αν τυχόν δεν τσουλήσει το θέμα της αύξησης του ΜΚ θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα καλύψει τις ανάγκες από το δικό του το χρήμα. Αν δεν θέλει να αναρωτιούνται οι γαύροι τι έγιναν τα λεφτά, όπως ο Τσάκωνας στο "Μάθε παιδί μου γράμματα" αναρωτιόταν πού πήγαν 6 χρόνια από τη ζωή του...


Κάτι μου λέει όμως πως δεν έχει σκοπό να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και μη κοιτάς τώρα που πήρε τον Μέλμπεργκ. Σιγά τα λεφτά που έδωσε για τον Σουηδό! Επειδή σταθήκαμε εμείς μαλάκες δεν σημαίνει πως ο θείος έσπρωξε ένα καράβι λεφτά. Ασε που μπροστά στην επικοινωνιακή νίκη που πέτυχε σταγόνα στον ωκεανό ήταν το χρήμα που έδωσε για τον Κάπτεν Ιγκλο (παρεμπιπτόντως θα πρέπει να τον λέω κάπως αλλιώς από εδώ και πέρα τον Σουηδό, απ΄ ό,τι είδα τα συμμάζεψε τα μούσια και τώρα είναι μια χαρά τεκνό). Ούτε η ανανέωση του συμβολαίου στον Λουτσιάνο - Ευτύχη Μπλέτσα - Γκαλέτι σημαίνει κάτι. Για ξεκάρφωμα ήταν κι αυτή. Για να μη σκούζουν οι γαύροι. Ετσι και δεν περπατήσει η αύξηση του ΜΚ ό,τι κάνει με το χρήμα που πήρε από το deal με την Πόρτο για τον Μπελούτσι θα το κάνει. Ειδικά αν αληθεύει ότι πήγε στο Ρέντη και είπε στον Τιμούρη πως δεν πρέπει να περιμένει αυτούς που ζήτησε και του ξεκαθάρισε πως θα πάρει μόνο ελεύθερους.

Προσεχώς νεότερα...

Θα τον αφήσω να ξεκινήσει και θα του το φέρω με τρόπο...


Ο Ζαϊρί είναι μια πολύ αξιόπιστη λύση από τα αριστερά...


Ο Μπελούτσι είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής
αλλά δεν ταιριάζει στο στιλ παιχνιδιού μας


Ο Κάλστρομ είναι η ιδανική λύση για μας

Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τιμούρ


Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε επιτυχίες
ακόμα και χωρίς ενίσχυση του υπάρχοντος υλικού


Ποιος χρειάζεται Κάλστρομ και Γκονζάλες όταν έχει τον Τιμούρ;


Χοχοχο! Νομίζει ότι αστειεύομαι...


Δεν το κατάλαβε... Πώς θα του το πω...

27 comments:

koutavaki said...

"άνοιγμα" πιο μεγάλο κι από το Γκραν Κάνυον του Κολοράντο

Σαν να λέμε δηλαδή φτάνει τη χαράδρα του Βίκου?Γιατί απ΄ ότι ξέρω είναι μεγαλύτερη!!!Εμπρός για νέους αποκλεισμούς!(Γιατί μεταξύ μας,φέτος ακόμα και η ΑΕΚ πιστεύω καλύτερα θα τα πάει.Όπως και να το κάνουμε τις ξέρει τις δυνατότητες της,έχει και το Μπάγεβιτς και βαδίζει στα σίγουρα.Δεν τη βαραίνει και το ίδιο άγχος με το Θρύλο).Όντως,έπεσε πολύ μουγκαμάρα στα μεταγραφικά και για τους παίκτες που ενδιαφέρονται,θεωρούν υπερβολικές τις απαιτήσεις τους,όπως διάβασα χθες.Και αν οι εκπτώσεις του Αυγούστου πιάνουν και ποδοσφαιριστές πάει καλά.Διαφορετικά με τις διαφορές προσφοράς ζήτησης δεν τους βλέπω καλά.Δε,λέω,καλός και άγιος ο Ζαϊρί,αλλά στο χωριό μου λέμε "το φτηνό το κρέας δεν το τρώνε ούτε οι σκύλοι".Είδαμε κι εμείς τα χαϊρια μας με το Βαβζίνιακ(ΣΥΝΗΘΩΣ ο ακριβός είναι και καλός επαγγελματίας από όλες τις απόψεις.Αλλιώς γιατί να είναι ακριβός?).Και όπως και να το κάνεις με ένα Μέλμπεργκ δουλειά δε γίνεται.Και περριτό να σου πω,όσο βλέπω τα του Θρύλου,τόσο πείθομαι ότι εμείς θα κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει.Τώρα το πως τα σύνδεσα είναι άλλο καπέλο!Την κάνανε και οι υποψήφιοι μέτοχοι...Αλήθεια ρε παιδιά τι όνομα κι αυτό!Άκου Γλου!Γαλοπούλα είναι?Δηλαδή και να μπει,ως τα Χριστούγεννα θα κάτσει!Σαν το δικό μας το λεβέντη το Mr MIG.Πάντως,πέρα από την πλάκα,τον Χόχο τον έχω για πολύ γατόνι στο είδος του.Για να μην κινείται φύλλο λοιπόν,θα πει ότι είναι ζόρικα τα πράγματα!!!Αν δεν αρπάξουμε και αυτή την ευκαιρία,τι να πω!Καλύτερα να ασχοληθούμε με το τάβλι και να το αφήσουμε το σπορ!

Γιώργος Τ. said...

Οι εικόνες τρομερές!! Γέλασα απίστευτα!
Τώρα για τον γαύρο γελάω.. Δεν είναι μόνο οι ειρωνείες περί πολυμετοχικότητας πέρυσι το καλοκαίρι.. Θυμάμαι τον Πετράκη (αν δεν κάνω λάθος) τον Κόκκαλη να λέει ότι εμείς δανεικούς δεν παίρνουμε μόλις λίγα χρόνια πριν.. Και τώρα τι? Εύχομαι πάντως να γίνει πολυμετοχικός και ο γαύρος και να μπούνε πολύ επενδυτές.. Γιατί αν με εμάς έγινε σφαγή αυτόν τον πρώτο χρόνο πολυμετοχικότητας, εκεί θα βαρέσουν διάλυση!!!!

paoad said...

Ο Κόκκαλης γνώριζε ότι με τον φετινό Παναθηναϊκό θα είχε πολλά προβλήματα στις μεταγραφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σύγκριση είναι αναποφευκτη. Τα έδωσε όλα και εκμεταλευόμενος τη κωλυσιεργία του ΠΑΟ πήρε τον Σουηδό. Με αυτή τη κίνηση αγόρασε χρόνο απο εφημερίδες και οπαδούς. Τώρα που τα περιθώρια έχουν στενέψει φαίνεται σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται ο ΟΛλυμπιακός.

Αγαπητή, μη το θεωρείς σίγουρο ότι ο Οσφπς θα καταφέρει να περάσει τους προκριματικούς. Μπορεί η Πανάθα να τους κάνει να φαίνονται σα τυπική διαδικασία, αλλά κάθε άλλο παρα τέτοια είναι.

Δεν θα σου βάλω ένα ακραίο σενάριο. Θεωρείς ότι ο Οσφπς μπορεί να περάσει μία Ανόρθωση, μία Μέταλιστ, μία Σεντ Ετιεν, μία Βισλα Κρακοβιας και αν όντως μπορεί γιατί κάθε χρόνο τρώει τα μούτρα του με ομάδες τέτοιου επιπέδου?

Το θετικό είναι ότι σιγά σιγά και εξ'αιτίας του Πολυμετοχικού οδηγούμαστε στην απομυθοποίηση του δυνάστη του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί αν μια ομάδα έχει γεμάτο γήπεδο + ευρωπαϊκούς αγώνες, έχει καταφέρει να βγάλει τρελά χρήματα απο μεταγραφές (Καστιγιο, Τουρε) και τώρα βρίσκεται με "άνοιγμα" (ααα ρε κακόμοιρα Γιάννενα) 80 εκατομ. ευρώ κάτι δεν πάει καλά...

mahler76 said...

εγώ είδα στους τίτλους μιας εφημερίδας πως έχει μπεί μέσα το μαγαζί και δεν υπάρχουν φράγκα...τι να πω.

The Bgt said...

Απορια το χω και γω, αν ο ΟΣΦΠ με δικο του γηπεδο, με την μεγαλυτερη πελατεια, με τοσα χρονια στους ομιλους εχει προβλημα τοτε εμεις που βαδιζουμε?
Το να σπρωχνεις φραγκα ενω δε τα παιρνεις πισω ειναι μεγα θεμα.
Το ελληνικο ποδοσφαιρο δεν ειναι εμπορικο για να δικαιολογει μεγαλες μεταγραφες χωρις αποσβεση.

Ο θειος αγορασε τοσα πρωταθληματα αλλα θα πληρωσει το τιμημα αργα ή γρηγορα.
το θεμα ειναι μην την πατησουμε και μεις ετσι. Γκρινιαζαμε για το Σοφερ (και δικαιως) αλλα τουλαχιστον το μαγαζι ηταν νοικοκυρεμενο. Αν ειναι να το διαλυσουμε πανω στη μουρλα μας να παρουμε το πρωταθλημα...

Θα μου πεις και οι Γιαννακοπουλαιοι στο μπασκετ μεσα μπαινουν αλλα εκει τα μεγεθη ειναι πολυ μικροτερα.

pensierix said...

@bgt

Δε νομίζω ότι τα μεγέθη είναι τόσο διαφορετικά. Πόσοι στον ποσοσφαιρικό ΠΑΟ έχουν τα συμβόλαια του Σάρας, του Μητσάρα, του Σπανούλη και λοιπών; Σύμφωνοι, το ρόστερ είναι μικρότερο αλλά αν υπολογίσεις ότι τα έσοδα του μπάσκετ σε σχέση με το ποδόσφαιρο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα (ακόμα και η Ευρωλίγκα του ακατανόμαστου Μπερτομέου δίνει ψίχουλα), τότε μάλλον οι Γιαννακοπουλαίοι έχουν κάνει την υπέρβασή τους...


Μπορεί τον οπαδό να μην τον ενδιαφέρει το οικονομικό σκέλος(και σωστά, δεν είναι λογιστής αν και τελευταία ασχολείται με μπάτζετ, συμβόλαια κτλ), αλλά όσα λάθη κι αν έχει κάνει η οικογένεια εγώ εξακολουθώ να την θέλω μέσα στη ΠΑΕ. Ούτε ομάδα του δημοσίου έκανε τον ΠΑΟ, ούτε οικονομικές ατασθαλείες παρουσίασε ποτέ και ίσως, αν αναλογιστούμε τα έσοδα που δεν είχε λόγω απουσίας από το χρυσοφόρο Τσου Λου(που ο Θείος εξασφάλιζε με τους τρόπους που τα εξασφάλιζε) να έχει επενδύσει και περισσότερα δικά της χρήματα από τον Κρόκους. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι προσπαθώ να αγιοποιήσω τους Βαρδινογιάννηδες...

pensierix said...

Και να μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι με την πολυμετοχικότητα οι Βαρδινογιάννηδες έδωσαν μέρος του περιουσιακου τους στοιχείου, δεν το πούλησαν. Αντίθετα ο Θείος ψάχνει επενδυτές για να καλύψει το "άνοιγμα", δηλαδή πουλάει...

koutavaki said...

Καλημέρα!Το εξώφυλλο του Πρωταθλητή σήμερα είναι όλα τα λεφτά!!!

The Bgt said...

Χα χα φοβερο το εξωφυλλο του Πρωταθλητη οντως!

Το οποιο βεβαια εχει μια βαση. Οτι δηλαδη ο ΟΣΦΠ ξοδεψε περισσοτερα απο οσα εχει εισπραξει.

Αλλα αυτο δε γινεται να συμβαινει για παντα. Προκειμενου να καλυψουν την ψυχωση τους για κουπες θα αυτοδιαλυθουν στο τελος. Αν και στο Ελληνικο κρατος καμια "μεγαλη" ομαδα δε χανεται...ολες τις σωζει.


Και η συγκριση με τη Ρεαλ ειναι μαλλον ατυχης.

Παντως εγω ειμαι υπερ του salary cup. Γιατι εχει παραγινει το κακο. Γιατι βαρεθηκα να βλεπω τις ιδιες ομαδες να πρωταγωνιστουν επειδη εχουν φραγκα ή επειδη τους επιτρεπεται να χρωστανε.
Και γιατι δεν εχω ψυχωσεις με κουπες.

Οι Αμερικανοι δηλαδη χαζοι ειναι που εχουν salary cup σε ολα τα επαγγελματικα αθληματα? ή μηπως βγαινουν ζημιωμενοι?

mahler76 said...

ti einai to salary cup????

The Bgt said...

@ pensierix

Ο μπασκετικος ΠΑΟ ειναι η καλυτερη ομαδα στην Ευρωπη και με μεταγραφες αναλογες της ποδοσφαιρικης ακατανομαστης (Ρεαλ).

Στο ποδοσφαιρο για να μαζεψεις τους καλυτερους παικτες στην Ευρωπη, με τον καλυτερο προπονητη σου φτανουν 100μυρια? Και δε μιλαμε για μια καλη πενταδα αλλα 11αδα.

Το να κανεις την μπασκετικη ομαδα 1η στην Ευρωπη ειναι το ταβανι μας.

Οχι οτι δεν υπαρχει περιπτωση μια ομαδα μας να παρει Ουεφα ή ακομη και Τσουλου ολα μπορουν να συμβουν.

Εκεινο που αδυνατω να αντιληφθω ειναι πως οι Ελληνες οπαδοι εχουν απαιτησεις για μεγαλες μεταγραφες ενω και σαν κρατος/κοινωνια ειμαστε χρεωκωπημενοι αλλα και σαν ποδοσφαιρο το ιδιο.
Δε μπορω να το διαννοηθω. Νομιζω οτι μας εχει βαρεσει στο κεφαλι η πολλη.... ζεστη...

The Bgt said...

@ mahler76

Sorry το εγραψα λαθος ειναι salary cAp.

Βασικα η διοργανωτρια λιγκα βαζει ενα οριο (και πανω και κατω) στα εξοδα των ομαδων οσο αφορα το ροστερ τους.
π.χ. μια ομαδα μπορει να ξοδεψει για μεταγραφες και μισθους μεχρι 50εκ το χρονο.

Με αυτο τον τροπο επιτυγχανεται μια ισορροπια και δεν εχεις ομαδες οπως η Ρεαλ που αγοραζουν οτι κλωτσαει μπαλλα. Ουτε μονιμες δυναστειες.

Ενα καλο ροστερ μπορει να σου παρει καποια πρωταθληματα στη σειρα αλλα οπως και να χει αυτο δεν εξαρταται μονο απο τα λεφτα (π.χ. Οι Σικαγο Μπουλς στο μπασκετ που σαρωναν με Τζορνταν μετα ουτε στα πλαυ οφ δεν εμπαιναν).

Η λιγκα ετσι προστατευει το προιον της, εχοντας πολλες κερδοφορες ομαδες που μπορουν να πρωταγωνιστησουν και φυσικα αυξανοντας και τα εσοδα της.

Με τα ντραφτς, η ιδια η λιγκα πριμοδοτει τις ομαδες που σε μια χρονια τερματισαν στις τελευταιες θεσεις δινοντας τους τα υψηλα νουμερα των ντραφτ, δηλαδη τα νεα μεγαλα ταλεντα συνηθως πανε στις χαμενες ομαδες ωστε να τις ενισχυσουν και να ξαναπρωταγωνιστησουν.


Στην Ελλαδα δε ξερω αν κατι τετοιο ειναι εφικτο γιατι ο αθλητισμος πρεσβευει μονο τη νικη, τον οπαδισμο την ηλιθιοτητα και τιποτε αλλο. Αλλα πιστευω οτι στο ευρωπαικο ποδοσφαιρο αργα ή γρηγορα πρεπει να εφαρμοστει γιατι οι Τσελσες και οι Ρεαλες μονο αηδια προκαλουν πια.

http://en.wikipedia.org/wiki/Salary_cap

gatti said...

@koutavaki: Eίναι πιο μεγάλη η χαράδρα του Βίκου; Για φαντάσου! Και να σκεφτείς ότι την έχω δει. Είχα ανεβεί επάνω στην Οξιά (απίστευτο το θέαμα, παρεμπιπτόντως, όποιος δεν έχει πάει να πάει, αρκεί να έχει τζιπ, γιατί ο δρόμος είναι άθλιος).

Η ΑΕΚ θα τα πάει καλά, ο πρίγκιψ είναι εγγύηση ότι θα πάρει ό,τι μπορεί από τους παίκτες του (πάλι καλά λόγια λέω, κάτι θα έχω πάθει...).

Αν ισχύουν όσα γράφονται, που βάσει του σημερινού πρωτοσέλιδου του "Πρωταθλητή" ισχύουν και με το παραπάνω, εξηγείται γιατί δεν γίνονται μεταγραφές. Αυτόν που έχω αρχίσει να λυπάμαι είναι ο Κετσπάγια. Πού να το φανταζόταν, ότι θα πάει στο γαύρο και δεν θα του παίρνουν παίκτες. Επί τη ευκαιρία, έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι σούταραν τον Βαλβίδα. Παραήταν ακριβός για τα οικονομικά χάλια της ομάδας, άσε που ήθελε και παίκτες!

Τώρα αυτό με τον Βαβζίνιακ, νομίζω ότι είναι τυχαίο. Δεν πιστεύω ότι ένας σοβαρός επαγγελματίας θα συμπεριφερθεί έτσι ακόμα κι αν δεν είναι πανάκριβος. Μην πέσουμε στην παγίδα να γίνουμε ελιτιστές. Απλά με τον Πολωνό εμείς πέσαμε στην περίπτωση και κάτσαμε πάνω στο παγωτό. Βέβαια, από την άλλη, συμφωνώ ότι από όσο πιο φτηνή αγορά παίρνεις παίκτες τόσο περισσότερο αυξάνεται το ρίσκο να σου τύχει μια τέτοια περίπτωση.

Λογικό δεν ήταν να την κάνουν οι υποψήφιοι μέτοχοι; Αφού ο θείος ουσιαστικά τους καλεί να πληρώσουν τα χρέη και να αγοράσουν κάτι που δεν έχει έσοδα. Γιατί οι εταιρίες που έχουν έσοδα, ανήκουν στον ίδιο και όχι στον Ολυμπιακό.

Πάντως, ακριβώς επειδή ο θείος δεν είναι κανας τυχαίος, μην το αποκλείεις να βρει τελικά την άκρη.

gatti said...

@Γιώργος Τ.: Oι εικόνες μου έκατσαν καλά επειδή είναι το ύφος του Κόκκαλη σ΄ αυτές είναι "όλα τα λεφτά"!

Πράγματι, εκτός από τις ειρωνείες για την πολυμετοχικότητα είχαμε και τις ειρωνείες του Πετράκη για τους δανεικούς. Γι΄ αυτό λέω "μεγάλη μπουκιά φάε...".

gatti said...

@paoad: O γαύρος είχε και από πέρσι πρόβλημα οικονομικό. Ακόμα και τις δόσεις των συμβολαίων τις αποπλήρωνε με ζόρι. Ηρθε και ο αποκλεισμός από το Τσαμπιολί και έδεσε το γλυκό. Το θέμα είναι ότι τώρα έχει προεισπράξει τα χρήματα από τα τηλεοπτικά και τα διαρκείας για τα δύο επόμενα χρόνια και αν δεν βγει στο Τσαμπιόνι μπορεί να έρθει και η καταστροφή.

Δεν θεωρώ σίγουρο ότι θα καταφέρει να περάσει τα προκριματικά. Είναι άλλωστε ...πασίγνωστη η ικανότητά του σ΄ αυτόν το τομέα. Απλώς λέω ότι δεν συγκρίνονται οι αντίπαλοί του στον γ΄ προκριματικό (τα πλέι οφ του Αυγούστου δηλαδή) με τους δικούς μας. Ενας στοιχειωδώς σοβαρός γαύρος περνάει χαλαρά. Τώρα πόσο σοβαρός μπορεί να είναι αν δεν καλύψει συγκεκριμένα κενά σε καίριες θέσεις, αυτό είναι συζητήσιμο...

Πάντως, αν έχεις προσέξει κανείς δεν δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι δύο εταιρίες που έχουν έσοδα ανήκουν στον ίδιο τον Σωκράτη, ενώ θα έπρεπε να ανήκουν στον Ολυμπιακό. Ολοι θεωρούν ότι έπεσε έξω λόγω των ακριβών μεταγραφών και της ανάγκης του προέδρου να προσφέρει στους οπαδούς τους παικταράδες που θα έφεραν τίτλους. Ασε και τα έξοδα που έχει η παράγκα...

ΥΓ. Ελα ντε! Ο ΠΑΣ έπεσε κατηγορία για τα χρέη. Και το έχουν ξεχάσει όλοι. Κι άλλοι όσο πιο πολλά χρέη έχουν τόσο πιο ...ωραίοι είναι!

gatti said...

@mahler76: Μόνο σε μία εφημερίδα το είδες; Εχει βουήξει ο τόπος!

mahler76 said...

@The Bgt
WOW!!! Thanks δεν είχα ιδέα. Ακούγεται πολύ καλό ως σύστημα.

mahler76 said...

ε ναι προχτές πέρναγα από ένα περίπτερο και το είδα άλλα από ότι κατάλαβα είναι πλέον κοινό μυστικό.

gatti said...

@The Bgt: Ετσι είναι. Δεν μπορείς να σπρώχνεις φράγκα χωρίς να τα παίρνεις πίσω, ή καλύτερα να μην μπαίνεις μέσα σαν μαγαζί.

Αλλά βλέπεις σε μια χώρα που όποια ομάδα έχει χρέη δεν υφίσταται την παραμικρή συνέπεια (όσο πιο μεγάλη ομάδα είναι μάλιστα, τόσο μικρότερες έως μηδαμινές οι συνέπειες...) ο καθένας μπορεί να βάζει μέσα το μαγαζί του χωρίς να λογαριάζει τον κόσμο. Ετσι κι αλλιώς οι μαλάκες οι φορολογούμενοι θα τα πληρώσουν.

Κι αυτό που γράφεις για τον Τζίγγερ το είχα πει όταν ανακοινώθηκε η πολυμετοχικότητα και πολλοί είχαν δυσανασχετήσει που κράτησαν οι Βαρδινογιάννηδες την πλειοψηφία: Με όλα τα στραβά τους (που είναι πολλά) οι Βαρδινογιάννηδες αποτελούν εγγύηση (μέχρι τώρα, γιατί κι εδώ ισχύει το "μεγάλη μπουκιά φάε...") πως το μαγαζί λειτουργεί σωστά. Και μπορεί χάρη σ΄ αυτούς ο Παναθηναϊκός να υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο υγιής ποδοσφαιρική επιχείρηση στην Ελλάδα.

gatti said...

@pensierix: Συμφωνούμε στο θέμα των Βαρδινογιάννηδων, το γράφω και παραπάνω στην Bgt, αλλά διαφωνούμε στο θέμα των Γιαννακόπουλων (συμφωνώ με Bgt ότι είναι διαφορετικά τα μεγέθη).

Το θέμα είναι ότι αν ρωτήσεις 10 Παναθηναϊκούς δεν είναι βέβαιο ότι θα σου πουν πως προτιμούν μια ομάδα - υγιή επιχείρηση από μια ομάδα καταχρεωμένη αλλά γεμάτη κούπες...

gatti said...

@koutavaki: Φοβερό όντως το πρωτοσέλιδο του "Πρωταθλητή". Φτιαγμένο από τσοπάνηδες για πρόβατα...

gatti said...

@The Bgt (again): Συμφωνώ απόλυτα για το salary cap. Aλλά στη μπάλα είναι ανεφάρμοστο γιατί πολύ απλά κανείς δεν έχει τη διάθεση να το εφαρμόσει.

Οσο για τα ντραφτς, νομίζω ότι είναι ό,τι δικαιότερο θα μπορούσε να υπάρξει...

squarelogic said...

Το 'ανοιγμα" του Ολυμπιακού δημιουργήθηκε γιατί ο Κόκκαλης χώρισε τα έσοδα(Καραισκάκης ΑΕ.Θρύλος ΑΕ) ΑΠ ΤΑ ΕΞΟΔΑ (ΟΣΦΠ),παρότι οι κερδοφόρες εταιρείες υπάρχουν λόγω ΟΣΦΠ.
Απίστευτος killer,ε?
Μέχρι και το 'αγαπημένο του παιχνίδι",τον Ολυμπιακό 'ξύρισε".
Καλά κάνουν οι ενδιαφερόμενοι και του βάζουν στον λογαριασμό και τις κεδροφόρες εταιρείες.
Όπως πάει το πράγμα θ'αναγκαστεί ν'αποχωριστεί όσα παντελόνιασε αυτά τα χρόνια προκειμένου να μην απαξιωθεί το μαγαζί.
Και τι δε θάδινα να μείνει και φετος εκτός Ομίλων Τσ.Ληγκ να δούμε πόσο θα σφίξουν τα γάλατα...
Το πρωτοσέλιδο του Πρω(κ)ταθλητή έχει ένα δίκιο,οτι οι ομάδες δεν είναι ακριβώς εμπορικές Α.Ε. να τις ενδιαφέρουν πρωτίστως τα οικονομικά κέρδη(αλλά υπάρχουν μεγαλύτερα intangible κέρδη για τους εμπλεκόμενους).Παραπλανεί όμως τα πρόβατα υπονοώντας οτι η τρύπα δημιουργήθηκε εξολοκλήρου λόγω των 'επενδύσεων" στην ομάδα,ενώ η αλήθεια φαίνεται να είναι η διοχέτευση εσόδων στις πριβέ 'αδελφές" εταιρείες του Κόκκαλη.

mahler76 said...

@squarelogic
γιατί υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στο τσάμπιονς λίγκ? χαχαχαχαχααααα

pensierix said...

@gatti και the Bgt

Δεν έκανα σύγκριση μεταξύ μπασκετικού ΠΑΟ και ποδοσφαιρικής Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν είπα ότι με τα λεφτά που έχουν ξοδέψει οι Γιαννακόπουλοι, στο ποδόσφαιρο θα είχαν ομάδα επιπέδου Ρεάλ. Είπα, ότι αν υπολογίσουμε τα συμβόλαια των παικτών που έφεραν και τα πενιχρά έσοδα που είχαν από τηλεοπτικά κτλ κτλ τότε το "ανοιγμα" που είχαν να καλύψουν κάθε χρόνο ήταν τεράστιο...Διότι ο μπασκετικός ΠΑΟ, εκ των πραγμάτων, είναι ένα μαγαζί που τρέχει με πολύ "μείον" κάθε χρόνο...

gatti said...

@squarelogic: Eλα τώρα που παντελόνιασε ο θείος! Αφού το λένε καθαρά οι ΑΡΔ!!! Οι μεταγραφές των παιχταράδων φταίνε!

Πάντως, παρόλο που όρκο δεν μπορώ να πάρω για το τι έκανε τα λεφτά ο θείος, εκεί που καταδιασκέδασα όλες αυτές τις μέρες είναι με την προσπάθεια των φυλλάδων να μην τραβήξουν φύλλο από πολύ ψηλά. Μόλις πατούσαν πάνω στην, υποψία έστω, ότι μπορεί τα χρήματα του Ολυμπιακού να πήγαν αλλού λες και έκανε "τζιζ" και αμέσως το γύριζαν στις μεταγραφές.

Συμφωνώ πως το πρωτοσέλιδο του "Πρωταθλητή" έχει ένα δίκιο, ή μάλλον δεν έχει 100% άδικο. Αλλωστε, όπως έχω ξαναγράψει, αν ρωτήσεις και τους δικούς μας οπαδούς τι θα προτιμούσαν, τίτλους ή χρέη, είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ αυτοί που θα προτιμούσαν τους τίτλους κι ας έπαυε η ομάδα να αποτελεί υγιή επιχείρηση.

Αυτοί οι οπαδοί βέβαια όπου κι αν ανήκουν δεν παύουν να είναι πρόβατα.

Πάντως από την άλλη, θα είναι λάθος να νομίζει κανείς πως ο γαύρος καταρρέει επειδή έχει χρέη. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση κι όποιος το βλέπει έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ελπίζω πρωτίστως να μη το βλέπει έτσι η δική μας διοίκηση και η ενίσχυσή μας να είναι ανεξάρτητη από τα οικονομικά του γαύρου...

gatti said...

@pensierix: Ok, αυτό είναι δεκτό. Εννοείται πως ο μπασκετικός Παναθηναϊκός τρέχει με "μείον" κάθε χρόνο. Είναι άλλωστε αυτή η διαφορά των Γιαννακόπουλων από τον Κόκκαλη...