Friday, October 9, 2009

Μόνη ξανά...

Εχει, άραγε, το ελληνικό ποδόσφαιρο ανάγκη την ΑΕΚ; Αν ρωτήσεις τις τελευταίες ημέρες τους απογοητευμένους ΑΕΚτζήδες θα σου πουν πως "όχι". Λογικό να τα βλέπουν έτσι από την πλευρά τους μετά από εις βάρος τους διαιτησίες. Λογικό να τα βλέπουν έτσι αποθαρρυμένοι από την χρόνια παρουσία ανυπόληπτων διοικήσεων. Εγώ όμως ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ την ΑΕΚ. Γιατί θυμάμαι μια ΑΕΚ που έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο, πολύ ωραίο ποδόσφαιρο όταν ήμουν παιδί και αργότερα όταν ήμουν έφηβη. Και νοιώθω πολύ τυχερή γι΄ αυτό.

Θυμάμαι μια ομάδα που η προέλευσή της από τις χαμένες πατρίδες, σήμαινε πραγματικά κάτι. Δεν ήταν γράμμα κενό ή λόγος για ειρωνικά μειδιάματα. Γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Περιστέρι και στο περιβάλλον της οικογένειάς μου, υπήρχαν πολλοί ΑΕΚτζήδες, πολλοί πρόσφυγες, πολλοί φίλοι των γονιών μου, που έζησαν χρόνια στις παράγκες. Στον Αγι΄ Αντώνη και στην Ευαγγελίστρια, στην Κολοκυνθού και στα Εκατόδεντρα, στις παράγκες που έκλειναν μέσα τους όνειρα και ελπίδες βασανισμένων, ταλαιπωρημένων ανθρώπων, για τους περισσότερους από τους οποίους η ΑΕΚ ήταν σύμβολο. Ηταν επαφή με αυτό που άφησαν πίσω. Ηταν νοσταλγία.

Κι όταν ακόμα οι πλημμύρες διέλυσαν τις παράγκες και μια και δυο και τρεις φορές σ' αυτή τη συνοικία, αυτή η αγάπη δεν παρασύρθηκε από τα νερά. Εμεινε ζωντανή. Και όταν "πέρασε η μπόρα" την μετέδωσαν στα παιδιά τους. Εχω βρεθεί παιδί στη Νέα Φιλαδέλφεια τότε που δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι έβλεπα. Και έχω βρεθεί και αργότερα με φίλους στη Νέα Φιλαδέλφεια έχοντας νοιώσει τον παλμό της "κιτρινόμαυρης" εξέδρας.

Κι αν η δική μου καρδιά ήταν δοσμένη αλλού, τα συναισθήματα γι΄ αυτή την ομάδα, την ομάδα φίλων αγαπημένων, που άλλοι είναι ακόμα στη ζωή μου κι άλλοι όχι, είναι πάντα έντονα. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως αυτός να είναι ο λόγος που, αν και οπαδός άλλης ομάδας, βίωσα τόσο έντονα την φυγή και την επιστροφή Μπάγεβιτς: Επειδή τα βίωσα μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα "κιτρινόμαυρων" φίλων μου.

Αρκετά όμως με τα προσωπικά.

Πάμε μια αναδρομή, σε όμορφες και άσχημες στιγμές της ΑΕΚ. Το συγκεκριμένο ποστ είναι ιδιαίτερα αφιερωμένο...


Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κίμωνας Κουλούρης
συγχαίρει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς
για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας

Ξεκινάμε με μια ιστορική στιγμή. Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 1995, υπουργείο Εσωτερικών, 12 το μεσημέρι. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά από αναμονή πέντε χρόνων παίρνει την ελληνική υπηκοότητα και γίνεται Ελληνας και με τη βούλα. Συγκινημένος δηλώνει: "Οταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία θέλησα αμέσως να γίνω Ελληνας. Είμαι πολύ περήφανος και σίγουρα είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής μου. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν ώστε να αποκτήσω νέα πατρίδα". Με τη σειρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Κίμωνας Κουλούρης λέει: "Ο Μπάγεβιτς προτού καν έρθει στη χώρα μας ήταν Ελληνας. Αυτό το απέδειξε με το ήθος του το έργο του αλλά και την προσωπικότητά του". Ο Μελισσανίδης που είναι παρών στην ελληνοποίηση του Μπάγεβιτς δηλώνει: "Είναι μια σημαδιακή μέρα που όλοι θα τη θυμόμαστε με συγκίνηση".


Kαι τι ειρωνεία! Δύο μόλις χρόνια αργότερα, την ίδια ακριβώς ημερομηνία είναι καθορισμένο να γίνει το παιχνίδι ΑΕΚ - Ολυμπιακού. Η πρώτη επιστροφή του "πρίγκιπα" ως αντιπάλου πια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η βροχή γίνεται αιτία να αναβληθεί το παιχνίδι για την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 1997 και ο Μπάγεβιτς αναγκάζεται να πιει το "πικρό ποτήρι" των αποδοκιμασιών δύο φορές.



Η υπερηφάνεια των οπαδών της ΑΕΚ, δύο χρόνια πριν για την ελληνοποίηση του δικού τους Ντούσκο, γίνεται τώρα χολή, που ετοιμάζεται να τον πνίξει, εκφρασμένη μέσα από το πιο ΣΚΛΗΡΟ πανό που πρέπει να έχει αντικρίσει ποτέ προπονητής στην Ελλάδα.

***

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ: AΠΟ ΤΗ ...ΣΚΥΛΛΑ ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ



Μάκης Ψωμιάδης, Φίλωνας Αντωνόπουλος
Κάρλος Γκαμάρα, Νόρμα Γκαμάρα



Ο Φίλωνας Αντωνόπουλος με τη γκρι Φεράρι του

Το καλοκαίρι του 2001, τα αδέρφια Βασίλης και Φίλων Αντωνόπουλος ήταν η "βιτρίνα" του Μάκη Ψωμιάδη. Ο Φίλων Αντωνόπουλος ιδιοκτήτης του ομίλου μεταφορικών εταιριών Polytruck με έδρες σε Φρανκφούρτη και Αμβούργο, εμφανίστηκε στην συνέντευξη Τύπου - παρουσίαση του Μάκαρου, η NetMeD ήταν χαρούμενη που παραδίδει την ΑΕΚ σε σοβαρά χέρια, αλλά λίγο μετά εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Προφανώς κατάλαβε πού πήγαινε να μπλέξει... Πρόλαβε όμως να κάνει μια επίσκεψη στους Θρακομακεδόνες για να δει την προπόνηση της ΑΕΚ και οι παίκτες σταμάτησαν την προπόνηση και άρχισαν να περιεργάζονται την πολυτελή του γκρι Φεράρι.


Αλεχάντρο Σκλαβενίτης, Κορνίλιους Σιρχάουζ

Τον Ιούνιο του 2001 ο Αλεχάντρο Σκλαβενίτης, από το Μεξικό, που συστήνεται ως ναυτιλιακός παράγοντας, παρουσιάζεται ως νέος επενδυτής της ΑΕΚ διατεθειμένος να αποπληρώσει τα χρέη της και να ρίξει χρήμα για την μεταγραφική ενίσχυσή της. Εχει διαδοχικές επαφές με την NetMeD, όμως 15μέρες μετά την εμφανισή του η ENIC μπλοκάρει την αγοραπωλησία. Ο ίδιος όμως έχει ήδη προσλάβει τον Μάκη Ψωμιάδη. Ουσιαστικά ο κύριος Αλεχάντρο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κόλπο για να αποκτήσει ο Big Mac τον έλεγχο της ΠΑΕ...


Ψωμιάδης, Σάντος, Σκλαβενίτης σε δείπνο
μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Πορτογάλο τεχνικό


Πέτρος Στάθης, Σωκράτης Λοϊζίδης

Ο Κύπριος δικηγόρος Σωκράτης Λοϊζίδης ήταν ο άνθρωπος που έκανε μαζί με τον Γιώργο Λεωτσινίδη τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του πακέτου μετοχών της ΑΕΚ στην "αμαρτωλή" περίοδο της ENIC.


***


ΣΤΙΓΜΕΣ...



Μιχάλης Τροχανάς - Ντέμης Νικολαϊδης


2-7-1992
Ντούσαν Μπάγεβιτς, 17 χρόνια πριν...


Ηλίας Ατματζίδης - Γιώργος Σαββίδης

Ντούσαν Μπάγεβιτς - Βασίλης Δημητριάδης

Διαμαρτυρία


Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς - Ζόραν Σλίσκοβιτς


Ο Μαύρος βραβεύει τον πρώτο σκόρερ Βασίλη Δημητριάδη

Οι Μελισσανίδης - Καρράς βραβεύουν τον Θωμά Μαύρο



"Πρώτη" του Χρήστου Κωστή

"Πρώτη" του Δημήτρη Σαραβάκου

Στέλιος Μανωλάς - Δημήτρης Σαραβάκος

Πανηγυρισμοί


Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς - Βασίλης Καραπιάλης



Θωμάς Μαύρος - Ντούσαν Μπάγεβιτς


***

ΟΤΑΝ Η ΞΑΝΘΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ...

Κωστένογλου - Αλεξανδρής


ΤΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ...

Μητρόπουλος - Κωστένογλου


***


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
1993-1994

Το τρένο του τίτλου

Στέλιος Μανωλάς

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Τόνι Σαβέβσκι

Μιχάλης Βλάχος, Βασίλης Τσιάρτας, Βασίλης Δημητριάδης

ΑΕΚ, Πρωταθλήτρια Ελλάδας 1993-94


***

Κι επειδή σαν σήμερα, πριν από 28 χρόνια (9 Οκτωβρίου 1981) έφυγε από τη ζωή ένας προπονητής που αγαπήθηκε πολύ από τους ΑΕΚτζήδες, ο Φράντισεκ Φάντροκ, ιδού μια φωτογραφία συλλεκτική. Ο Φάντροκ, Τσέχος στην καταγωγή με ολλανδικό διαβατήριο ήρθε στην ΑΕΚ το 1974 και έμεινε 4 χρόνια. Μαζί του η "Ενωση" κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1977-78 και έκανε τη μεγάλη πορεία μέχρι τους "4" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, την περίοδο 1976-77. Αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους, ενώ είχε προλάβει να αποκλείσει διαδοχικά Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουϊνς Παρκ Ρέιντζερς. Ειδικά το ματς με την ΚΠΡ και τον Χρηστίδη αντί του Στεργιούδα, να αποκρούει πέναλτι και να στέλνει την ΑΕΚ στα ουράνια το θυμάμαι πολύ έντονα. Ηταν πραγματικά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ...
Δεν θυμάμαι ημερομηνία, πάντως ήταν πριν από την Πρωταπριλιά, γιατί η ΕΡΤ διάλεξε το συγκεκριμένο παιχνίδι για να κάνει την πρωταπριλιάτικη φάρσα της λέγοντας πως υπήρξε κάποια παρατυπία και είτε πρέπει να επαναληφθεί το παιχνίδι, είτε η ΑΕΚ χάνει την πρόκριση (δεν θυμάμαι τι από τα δύο). Είχε γίνει χαμός, έσπασαν πολλές καρδιές μέχρις ότου αποδειχτεί ότι ήταν φάρσα.


Χρηστίδης, Μαύρος, Φάντροκ, Νικολούδης,Ιντζόγλου

38 comments:

-billys- said...

Καλημέρα gatti μου ....πολύ καλή η ανάρτηση σου, με συγκίνησες πρωινιάτικα.
Κάποτε υπήρχε μια ομάδα που λεγόταν ΑΕΚ και ενέπνεε τον σεβασμό των αντιπάλων, τώρα υπάρχει μια ομάδα που το μόνο που σε κάνει να νιώθεις είναι λύπηση για αυτήν.

Librofilo said...

Αγαπητή Gatti,πολύ όμορφο το ποστ σου, μου έφερε στο μυαλό αναμνήσεις,κυρίως η τελευταία φωτό με τον καλύτερο προπονητή που έχει περάσει από τον πάγκο της ομάδας,έναν πραγματικό δάσκαλο του ποδοσφαίρου που στις ημέρες του η ΑΕΚ έπαιξε «άλλο»» ποδόσφαιρο.
Η ρεβάνς με την QPR έγινε στις 16/3/77 και ουδείς πίστευε στην ανατροπή του 0-3 του Λονδίνου-όταν ο Θ.Μαύρος πήρε την μπάλα από το κέντρο του γηπεδου και εκμεταλλευόμενος μία κόντρα πετυχε το 2-0 πήρε το γήπεδο φωτιά και καταφέραμε την ανατροπή.Η περίεργη απόφαση του Φάντροκ (κατόπιν προτροπής του βοηθού του Α.Σταματιάδη) να κάνει αλλαγή τον Στεριούδα(που τα πήγαινε μιά χαρά) και να βάλει τον πολύ έμπειρο Χρηστίδη δύο λεπτά προτού τελειώσει η παράταση λειτούργησε έτσι ώστε ο τελευταίος να αποκρούσει 2 πέναλτι και να χαρίσει την πρόκριση στην ΑΕΚ.
Αλησμόνητες στιγμές που γίνονται 1 φορά και αν είσαι εκεί τις ζεις και τις ξαναφέρνεις στην μνήμη σου συνέχεια.
Δεν θέλω να σχολιάσω την σημερινή κατάσταση,ανέκαθεν η ομάδα μαστιζόταν από διοικητικά προβλήματα.Απ'ότι έχω διαβάσει,από την δεκαετία του 50 τσακώνονται μεταξύ τους.Ας μη λησμονούμε ότι ο τότε ΓΓΑ Πρίντζης (στην περίοδο της Χούντας) επέβαλλε τον Λ.Μπάρλο στην προεδρία της ΑΕΚ λόγω ακυβερνησίας,ο δε Μπάρλος ήταν οπαδός του Άρη Θεσ/νίκης,καμμιά φορά η μοίρα είναι πολύ ειρωνική...(τι καμμιά φορά,σχεδόν πάντα).
Οι μέρες που έρχονται θα φέρουν πολλές αλλαγές,δυστυχώς δεν διαβάζω κάτι δημιουργικό και η inside πληροφόρηση που έχω από την ομάδα είναι ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.Λύσεις υπάρχουν,ας σκεφτούν δημιουργικά και θα τις βρούν,ούτε η ομάδα είναι κακή,ούτε η οικονομική κατάσταση τόσο δραματική.
Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου.

gatti said...

@--billys--: Κι εγώ συγκινήθηκα billy μου, ψάχνοντας τις φωτογραφίες. Θυμήθηκα στιγμές, θυμήθηκα φίλους που έχουμε παρακολουθήσει μαζί αγώνες της ΑΕΚ.

Αυτή την ομάδα, επειδή την έζησα σε εποχές που είχε παίξει εκπληκτική μπάλα, την έχω στην καρδιά μου. Αυτοί που την γνωρίζουν μόνο τα τελευταία χρόνια της ανυποληψίας, δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πόσο ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές έχει χαρίσει στον κόσμο.

Δεν είναι καλό να απαξιώνονται τέτοια μεγέθη. Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι πολλοί, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν πως είναι κέρδος για όλους μας οι ομάδες να είναι δυνατές, τόσο πιθανότερο είναι να ανθίσει ξανά η ελπίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαφορετικά, θα βαλτώσουμε όλοι μαζί...

gatti said...

@Librofilo: Καλή σου μέρα αγαπητέ libro!

Δεν ήμουν τότε σε θέση να καταλάβω την προπονητική ευφυία του Φάντροκ, άκουγα όμως από τους μεγαλύτερους και έβλεπα το δέος με το οποίο τον αντιμετώπιζαν. Την πορεία όμως του ΄77 την θυμάμαι καλά. Στηνόμουν μπροστά στην τηλεόραση να παρακολουθήσω τους αγώνες της ΑΕΚ (από τότε μου έχει μείνει η συνήθεια να παρακολουθώ τα παιχνίδια της) και ειδικά το παιχνίδι με την ΚΠΡ με είχε συγκλονίσει. Ηταν η πρώτη επική ανατροπή που θυμάμαι και μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Οπως εντύπωση είχε κάνει σε όλους όσοι παρακολουθούσαν τον αγώνα τότε η αλλαγή του Στεργιούδα με τον Χρηστίδη. Ομως, αποδείχτηκε πως ο Φάντροκ ήξερε καλύτερα και ο Χρηστίδης έγινε ο ήρωας της βραδιάς.

Θυμάμαι ακόμα και τώρα το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε. Ενα κλίμα που είχε συνεπάρει όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστήριζε. Και Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί είχαν ενθουσιαστεί από αυτή την επιτυχία. Τότε, βλέπεις, δεν είχαν ακόμα "δηλητηριαστεί" οι ψυχές μας.

Για το παρόν της ΑΕΚ, όμως, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Δεν βλέπω από πού μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Κι εγώ πιστεύω ότι δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση όσο παρουσιάζεται, αλλά νομίζω ότι λείπει η διάθεση και προτάσσονται τα προσωπικά συμφέροντα. Ο καθένας κάνει "πολιτική" στην πλάτη της ομάδας...

ΥΓ. Ποια κατάχρηση χώρου; Αφού ξέρεις ότι είναι χαρά μου να σχολιάζεις!

sportathens said...

Πολύ καλό..μπραβο!!
Αυτό που θέλω να πω για την ΑΕΚ είναι πως χρωστάει πολλά στο Μπάγεβιτς..γιατί είναι εκεί στα δύσκολα..αγαπάει την ΑΕΚ και είναι και μεγάλος προπονητής.
Σαν Παναθηναικος θα ήθελα να τον δω κάποτε στο παγκο μας.

Librofilo said...

Αγαπητή μου Gatti,είναι μεγάλη μου χαρά να συνομιλώ μαζί σου.
Ο Φάντροκ ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που "ανέβασε" τα πλάγια μπακ,που καθιέρωσε το τεχν.οφσάιντ,τον μιμήθηκε σχεδόν αμέσως ο Αλέφαντος στον ΠΑΟ Ρουφ(από τους λίγους πραγματικούς προπονητές που υπάρχουν στην Ελλάδα-αλλά τελείως "γειά σου" στα μυαλά),που δίδαξε το passing-game.Αν είχε πιό κατηρτισμένους τεχνικά παίκτες θα έκανε θαύματα.
Κι αυτός ως άσχετος και "παρωχημένος" έφυγε...
Μιά που αναφέραμε προπονητές,ο Πρίγκηψ ΗΤΑΝ πολύ καλός προπονητής.Πλέον είναι εντελώς ξεπερασμένος,ανενημέρωτος-παραμένει δε ανασφαλής σαν μικρό παιδί.Νομίζω ήρθε η ώρα του για την Εθνική Ελλάδος (το λέει και ο Σπυρόπουλος στα άρθρα του),να γράψει τα τελευταία του ένσημα.
Απλά στην ΑΕΚ λειτουργεί ως σημείο σταθερότητας και συσπείρωσης.Αν μιλήσουμε για προπονητική όμως φέτος κάνει εγκλήματα και κανείς δεν μιλάει.
Η ΑΕΚ δεν πρόκειται να ορθοποδήσει εάν δεν κάνει γηπεδικές εγκαταστάσεις. Εάν μπει αυτό ως προτεραιότητα τότε κάτι θα αλλάξει.
Καλό Σ/Κ

gatti said...

@sportathens: Σε ευχαριστώ!

Οντως, χρωστάει πράγματα στον Μπάγεβιτς η ΑΕΚ, αλλά από την άλλη απώλεσε και πράγματα εξαιτίας του. Απλά όσο περνούν τα χρόνια οι αντιθέσεις αμβλύνονται οι άνθρωποι μαλακώνουν και από τις δύο πλευρές.

Μεγάλος προπονητής ήταν (με πρόλαβε από κάτω ο librofilo). Eγώ θεωρώ πως δεν είναι πια αυτός που ήταν γι΄ αυτό και θα είναι λάθος τώρα πια να έρθει στον Παναθηναϊκό. Αν ήταν να έρθει, ίσως η κατάλληλη στιγμή να ήταν στο πρώτο - πρώτο "φλερτ" με τον Τζίγγερ. Τώρα πια όχι...

gatti said...

@librofilo: Kι εγώ χαίρομαι τις συζητήσεις μας libro!

Μεγάλοι προπονητές είναι αυτοί που αφήνουν πίσω τους πράγματα. Και ο Φάντροκ ήταν τέτοιος. Με εκπλήσσει που λες όσα λες για τον Αλέφαντο, αρχίζω να σκέφτομαι μήπως τον έχω αδικήσει. Ισως τελικά να είναι από τις περιπτώσεις που οι ικανότητες καπελώνονται από τη γραφικότητα.

Για τον Μπάγεβιτς συμφωνούμε απόλυτα. Ηταν πολύ σπουδαίος προπονητής, αλλά δεν είναι πια.
Εχει ξεπεραστεί, είναι πράγματι ανασφαλής και ακόμα και η περιβόητη πειθαρχία των ομάδων του, που ήταν το σήμα κατατεθέν του, δεν υπάρχει.

Και εγώ ως Παναθηναϊκός εξοργίζομαι ακόμα περισσότερο όταν τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο φίλα προσκείμενος στον πρίγκιπα Τύπος για να τον δικαιολογήσει, τα αντιστρέφει όταν είναι να αποδώσει μομφή στον Τεν Κάτε.

Αλλά σίγουρα ισχύει αυτό που λες. Ο Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ αποτελεί σημείο σταθερότητας. Θα είχε ήδη ...διαλύσει αν δεν υπήρχε αυτός και όποιος δεν το καταλαβαίνει κακό του κεφαλιού του.

Το γηπεδικό είναι το Α και το Ω αλλά αρχίζω να φοβάμαι πως και εσείς και εμείς είμαστε καταδικασμένοι να μην κάνουμε γήπεδο. Δεν ξέρω αλλά με τόσους "λευκούς ελέφαντες" που μας έμειναν "προίκα" από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω γίνει καχύποπτη, μήπως κάποιους συμφέρει να χρησιμοποιούμε το Ολυμπιακό Στάδιο.

Εμείς τουλάχιστον έχουμε και την Παιανία...

Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!

paoad said...

H ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα κ αργά η γρήγορα θα βρεί τον δρόμο της. Αυτό είναι σίγουρο.

gatti, θέλω ποστάρα για το γήπεδο!

gatti said...

@paoad: Oτι θα τον βρει τον δρόμο της η ΑΕΚ είναι βέβαιο. Αυτό το "αργά" είναι που προβληματίζει.

Ποιο γήπεδο; Εχω χάσει πολλά επεισόδια στο συγκεκριμένο θέμα. Και δεν έχω και χρόνο καρντιά μου! :)))


YΓ. Δεν ετοιμάζεις κι εσύ ένα μπλογκάκι, σιγά σιγά; ;)

paoad said...

καλά, κάποια άλλη φορά.

Μπα, δε νομίζω. Με συμπληρώνει το δικό σου μπλοκάκι.

koutavaki said...

Από ότι διάβασα μπήκαμε στην τελική ευθεία για το γήπεδο.Καλό αυτό.Ωστόσο,δεδομένης και της μεγάλης μου συμπάθειας για την ομάδα αυτή,με έχει στενοχωρήσει πολύ το θέμα της ΑΕΚ.Σίγουρα για την τωρινή της θέση ευθύνονται και εξωτερικοί παράγοντες(π.χ. άθλια διαιτησία),όμως το μεγάλο κακό ξεκινάει εκ των έσω.Εκ των πολύ έσω.Πιστεύω ότι δυστυχώς θα αργήσει πολύ να κατακτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει.Μακάρι να κάνω λάθος,αλλά μετά και την παραίτηση Ζαγοράκη(που όσο και αν επικαλείται προσωπικούς λόγους,πιστεύω πως απλά κάτι δε μπορεί να πολεμήσει)φάνηκε πως οι άνθρωποι με ιδεολογία και αγνές προθέσεις δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο,όπως δεν έχουν και στην πολιτική.Όσο και να το παλέψουν,κάποια στιγμή το σύστημα θα τους πετάξει έξω...

Elpis Cameraman said...

Γι'αυτα τ'αφιερωματα ζουμε...!
Ενταξει, να πω ξανα οτι ηταν τελειο;
Θα πω οτι το απολαυσα οπως ολα τα προηγουμενα.

Το μονο που κραταω, ειναι το πανο κατα Μπαγεβιτς.
Θυμαμαι ημουν λυκειο και τοτε ηταν πολυ διαφορετικα τα πραγματα σε σχεση με το σημερα. Ειδικα οπαδικα.
Και αυτο το πανο, ηταν απο τα σκληροτερα που εχει αναρτηθει εναντιον προσωπου στην Ελλαδα, σιγουρα.

paoad said...

Εγώ ήμουν στο δημοτικό, όταν αναρτήθηκε αυτό το πανό..

paoad said...

@koutavaki

Έμαθες για την απάντηση του κουίζ; Αν όχι, σε παρακαλώ ρίξε μια ματιά και γράψε μας τη γνώμη σου.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

Μπράβο ρε γατι ωραίο αφιέρωμα

squarelogic said...

GATTI,
τι σύμπτωση,και γω απ την επική ανατροπή του Χρηστίδη στο ματς με την QPR κόλλησα με το ποδόσφαιρο(άσχετα αν μυστηριωδώς πάντα δήλωνα Παναθηναικός!).Πρέπει νάμαι απ τις σπάνιες περιπτώσεις που υποστηρίζω άλλη ομάδα απ την πρώτη που μ'ενθουσίασε...εμείς τότε είμασταν μεταξύ φθοράς-αφθαρσίας.Κάτι πήγε να κάνει ο παππούς Γκόρσκι αλλά οι τότε διοικήσεις δεν είχαν και πολλά χρήματα.
Κρίμα για την ΑΕΚ,κανείς υγιής φίλαθλος δεν θέλει την απάξίωσή της.Δυστύχησε να περάσουν από πάνω της κάθε λογής απατεώνες,νυχτόβιοι,"νονοί" με αποτέλεσμα να κληροδοτήσουν δυσβάσταχτα χρέη.Απέτυχε και το πείραμα Νικολαίδη που όμως της έδωσε 5 χρόνια παράταση ζωής.Πιστεύω οτι λόγω της δυναμικής του "μαγαζιού" κάποιος λευκός ιππότης θα εμφανιστεί...

koutavaki said...

@ paoad
Ποιου κουίζ?Του γατιού ή το δικού σου?Του γατιού η απάντηση ήταν γνωστή καθώς ο Γιούρκας έχει ξαναφορέσει κόκκινα παπά σε προπονήσεις της Εθνικής και νομίζω είχα δει φωτό στο Κουρκούτι παλιότερα.Άλλωστε όπως είπα φάνηκε και στις ειδήσεις πεντακάθαρα(του MEGA είδα εγώ,σε άλλα κανάλια δεν ξέρω).
Στο δικό σου θα έλεγα Νίνης αλλά το κουίζ είναι παγίδα,διότι ο Νίνης παρακολουθείται μεν,αλλά δεν προσδιορίζεις αν εννοείς την Εθνική ανδρών ή Εφήβων(ή όπως αλλιώς λέγεται).Άσε που είναι γνωστό ότι η Άρσεναλ έχει λόγους να παρακολουθεί το Μήτρογλου και όχι το Νίνη(χιχιχιχι),αλλά ούτε και αυτός παίζει στην Εθνική ανδρών.Ε,καλά αυτό δεν είναι κουίζ,γρίφος του Αϊνστάιν είναι!!!
Υ.Γ.:Εσείς θα μας δώσεις την απάντηση του δικού σου κουίζ?

paoad said...

@koutavaki

Όχι, δεν αναφέρομαι στο δίκο μου κουίζ. Αλλα στον ύπουλο και υποχθόνιο τρόπο που πρασπάθησε το γατί να μας αποπροσανατολίσει ως προς τη λύση του κουιζ.

koutavaki said...

@ paoad
Εδώ πήγε να μπερδέψει εμένα που ήμουν και σίγουρη πως το είδα,τι μου λες τώρα?Αλλά πίστεψέ με,μπορεί και καλύτερα!Η παραπλάνηση είναι το δυνατό της σημείο!(Καταλαβαίνεις βέβαια ότι με τα τελευταία μας σχόλια μπήκαμε στη μαύρη λίστα του γατιού!!!)

koutavaki said...

Ο καλύτερος πελάτης λέμε!!!!
http://www.contra.gr/Soccer/Europe/Greece_Portugal/252110.html

Alexandros said...

Πολύ καλό το αφιέρωμα. Την εποχή που η ΑΕΚ έπαιζε μπαλάρα την θυμάμαι καλά. Ήμουν φοιτητής και είχα πολύ ελευθερο χρόνο. Ασχολούμουν διαρκώς. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ παρήκμασε διότι δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί την λαίλαπα Κόκκαλη. Δύο χρόνια άντεξε ο Βαρδινογιάννης (95,96) και μετά ήρθε το τέλος για όλους...
Ευχαριστούμε για το ποστ!

Υ.Γ. Την ομάδα του Φράντισεκ Φάντροκ δεν την θυμάμαι καθόλου. Μόνο αφιερώματα έχω δει

gatti said...

@paoad: Ελα, φτιάξε κι εσύ ένα μπλογκάκι να έρχομαι κι εγώ να κράζω! :pppp

gatti said...

@koutavaki: Kι εγώ πιστεύω ότι το μεγάλο κακό ξεκινάει εκ των έσω. Ομως, από την άλλη, η ΑΕΚ ατύχησε να πέσει σε άσχημα χέρια με όλους αυτούς τους αεριτζήδες που κατα καιρούς ανέλαβαν να τη διοικήσουν.

Θα πρέπει πράγματι να μας προβληματίσει που στο ποδόσφαιρο τα καταφέρνουν τα λαμόγια ενώ οι άνθρωποι με τις αγνές προθέσεις αργά ή γρήγορα εγκαταλείπουν την προσπάθεια...

gatti said...

@Elpis Cameraman: Σε ευχαριστώ πολύ.

Να σου πω ότι παρόλο που κι εγώ είχα θυμώσει πολύ όταν ο Μπάγεβιτς πήγε στο γαύρο, όταν είδα το συγκεκριμένο πανό κυριολεκτικά "πάγωσα". Ηταν ό,τι πιο σκληρό μπορεί να αντικρίσει άνθρωπος. Τελικά ο Μπάγεβιτς, πρέπει να την αγαπάει πολύ την ΑΕΚ...

gatti said...

@paoad:

paoad said...
Εγώ ήμουν στο δημοτικό

Αρχίσαμε... :pppp

gatti said...

@_ST_: Σε ευχαριστώ πολύ, Στάθη μου! :)))

gatti said...

@squarelogic: Eτσι ακριβώς. Κι εμένα η ΑΕΚ με ενθουσίασε εκείνη την εποχή, αλλά Παναθηναϊκός έγινα. Ε δεν ήμασταν και τόσο κακοί τότε. Το 1976-77 που έκανε η ΑΕΚ την πορεία στο ΟΥΕΦΑ, εμείς πήραμε πρωτάθλημα (από τότε δεν χωρούσαν τα 2 καρπούζια στη μασχάλη).

Το θέμα είναι να εμφανιστεί γρήγορα ο λευκός ιππότης της ΑΕΚ...

gatti said...

@paoad - koutavaki: Σα δε ντρέπεστε! :ppppp

Eγώ βρε για την χαρά του παιχνιδιού δεν αποκάλυψα από την αρχή ποιος είναι. Α πα πα, τι είστε εσείς...

gatti said...

@Alexandros: Αυτή η "λαίλαπα Κόκκαλη". Επεσε πάνω στο ποδόσφαιρο "σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά".

Το ποστ το είχα τάξει εδώ και καιρό. Αυτές οι φωτογραφίες από το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ, είναι όλες σκαναρισμένες. Αν σκεφτείς πως τα ελληνικά φωτογραφικά πρακτορεία ξεκίνησαν δειλά δειλά να μπαίνουν στο Ιντερνετ από το 1996 και μετά και πως ουσιαστικά έχουν φωτογραφίες σε καθημερινή βάση μετά το 1998-99, "παίζει" να μην υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ στο Ιντερνετ. Αφού λοιπόν τις είχα, το θεώρησα περίπου σαν "χρέος" να τις ανεβάσω.

ΥΓ. Λογικό δεν είναι να μη τη θυμάσαι την ομάδα του Φάντροκ; Πρέπει να είχες μόλις γεννηθεί!

zouk said...

Πολυ ωραιο ποστ για μια συμπαθη ομαδα :-)

Γιωργος Κεντρωτης said...

Φιλτάτη, σου εξομολογούμαι ότι δεν έχω ούτε συμπάθεια ούτε αντιπάθεια για τον Μπάγεβιτς. Ως ποδοσφαιριστή σε όποια ομάδα και αν έπαιξε τον θαύμαζα, ως προπονητή (στην ομάδα μου) τον ανεχόμουν σιωπηρά (δεν μπορώ όμως να ξεχάσω τα πολλαπλά "εγκλήματά" του στο Ανφιλντ). Το πανώ, που είχε αναρτηθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια εναντίον του, εκφράζει εν περιλήψει τη μαλακία που δέρνει τον νεοέλληνα (πάσης πολιτικής και οπαδικής αποχρώσεως). Πιθανολογώ μάλιστα ότι ο αναρτήσας το πανώ 1) έχει κερατώσει κατ' επανάληψη τη γυναίκα του με την κουνιάδα του ή τη γειτόνισσά του, 2) έχει κλέψει κατ' επανάληψη τους μισθούς και τα ασφαλιστικά ένσημα των υπαλληλων του, 3) έχει ψηφίσει διάφορα κόμματα αναλόγως των ρουσφετιών που του έχουν τάξει εκείνοι που τους είχε φορτωθεί να τον εξυπηρετήσουν, 4) τα παιδιά του (αν έχει) είναι κωλόπαιδα ή νταβατζήδες ή ρουφιάνοι της αστυνομίας, και 5) δεν θρησκεύεται καν, αλλά επικαλείται τον θεό των Ελλήνων για να κάψει τους "εικαζόμενους" εχθρούς του. Συνελόντι ειπείν: πρόκειται για το απόλυτο δείγμα του σιχαμερού τσαλαπατημένου ανώνυμου ανθρωποειδούς που ενδημεί εν Ελλάδι.

gatti said...

@zouk: Συμπαθής ομάδα, αλλά ...ατυχήσασα!

:))

gatti said...

@Γιωργος Κεντρωτης: Το συγκεκριμένο πανό φτιάχτηκε υπό το κράτος της οργής.

Και η οργή δεν είναι καλός σύμβουλος...

zamuc said...

Άργησα λίγο να το διαβάσω, τώρα πια είναι πρώτο θέμα εδώ ο Αλβέρτης (τον είχα γνωρίσει κάποτε πριν πάει στον ΠΑΟ αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).
Ωραία αναδρομή και ευχαριστούμε ΑΛΛΑ προς όλους τους απογοητευμένους θα πω τα εξής: Κάθε ομάδα έχει την ιστορία της και κάθε ομάδα δεν την υποστηρίζεις για τις νίκες και τους τίτλους μόνο και ποτέ δεν αφήνεις καμία διοίκηση να χαλάει την εικόνα που έχεις για αυτό που αγαπάς.
Για αυτό και ποτέ δεν γίνεσαι τσουτσέκι κανενός προέδρου και είσαι πάντα απέναντι γιατί όταν αυτός θα εξαφανιστεί εσύ θα είσαι πάλι εκεί στο κρύο με το κασκόλ στο χέρι.
Μακριά από εμένα "Περασμένα μεγαλεία...". Είμαι ΑΕΚ μόνο γιατί γουστάρω να είμαι και ας μην ξαναπάρει ούτε ένα τίτλο ποτέ. Λίγο με ενδιαφέρει. Δεν με έκαναν ΑΕΚ τα πρωταθλήματα του Ντούσαν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα πανηγύρισα.
Ίσως να φταίει το ότι άρχισα να υποστηρίζω αυτή την ομάδα στα μέσα της δεκαετίας του 80 χωρίς τίτλους, χωρίς γήπεδο, χωρίς καλή ομάδα, διοίκηση ή προπονητή. Ίσως απλά είναι θέμα χαρακτήρα, δεν γουστάρω τους ισχυρούς. Ποιος ξέρει...

gatti said...

@zamuc: Εχεις δίκιο. Οι ομάδες είναι πάνω από προέδρους και από διοικήσεις. Γι΄ αυτό και την ομάδα την αγαπάς είτε κερδίζει είτε χάνει.

Στις χαρές και στις λύπες μαζί, όπως λέει και ένα σύνθημά μας. Μόνο που δυστυχώς δεν το τηρούν πάντα όλοι...

vangelakas said...
This comment has been removed by the author.
vangelakas said...

Καλὴ χρονιά! Πολὺ ὡραία ἀνάρτησις, περισσότερο ἀπὸ ὅλα μοῦ ἔκανε ἡ φῶτο Μαύρου, Μπάγιεβιτς. Ἦταν τὴν χρονιὰ 93-94. Τότε μᾶς "εἶχε" ἡ Basic.