Saturday, February 23, 2008

Περί εξωτερικών εχθρών και άλλων δεινών...

Το σκίτσο είναι του Σπύρου Δερβενιώτη



"...Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προβλέψει τι επιφυλάσσει η ιστορία. Αν, πάντως, η Ελλάδα σε αυτή τη μεταπολεμική περίοδο που μιλάμε έχει έναν εχθρό, αυτός δεν είναι οι γείτονες. Κανείς δεν μας έχει προκαλέσει την παραμικρή ζημιά. Την Ελλάδα οι Ελληνες την έχουνε καταστρέψει και χρεοκοπήσει. Οι Ελληνες είναι ο εχθρός της Ελλάδας. Μιλώντας για τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνες είναι που φάγανε τα λεφτά από τα κοινοτικά πλαίσια. Οι Ελληνες είναι που κλέψανε τα λεφτά του κοσμάκη με το Χρηματιστήριο. Οι Ελληνες είναι που βουλιάξανε τα ταμεία. Οι Ελληνες είναι που πήρανε τις μίζες από τη Siemens. Οι Ελληνες είναι που κάνανε νόμους του κράτους το ρουφέτι, το φακελάκι, τη συναλλαγή, τη διαφθορά και την αρπαχτή. Κανένας Αλβανός και κανένας Σκοπιανός, για να μιλήσουμε για τους σύγχρονους εχθρούς, δεν πείραξε την Ελλάδα. Το αν θα την πειράξουνε αύριο, είναι άγνωστο. Μέχρι σήμερα, πάντως, μόνο οι Ελληνες έχουν προκαλέσει ζημιά στην Ελλάδα. Κανένας άλλος. Χαίρετε..."
Από τη στήλη του Κώστα Καίσαρη στη Goalnews





12 comments:

squarelogic said...

Απόλυτα,σοκαριστικά σωστός ο Καισαρης!Τροφή για σκέψη...

mamma said...

Πολύ σωστός ο Καίσαρης, φτάνει πια με τους εισαγόμενους εχθρούς που λειτουργούν ως παραπέρασμα.
Καλημέρα.

gatti said...

@squarelogic: Είναι πράγματι τροφή για σκέψη και προβληματισμό όσα έγραψε ο Καίσαρης. Το μεγαλύτερο κακό στη χώρα το κάνουμε εμείς οι ίδιοι.



@mamma: Εχω κουραστεί mamma να ακούω για εξωτερικούς εχθρούς και έχω σιχαθεί να τους βλέπω να πετάνε διάφορες εθνικιστικές κορώνες. Πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται να κοιταχτούμε στον καθρέφτη.

ΥΓ. 6.52; Tι ώρα ξυπνάς; Για όνομα!
(Εκτός αν δεν είχες κοιμηθεί ακόμη...). ;-)

mamma said...

Ξυπνάω και στις 05:00...
Βλέπεις ο Ράμπο, κοιμάται σερί από τις 17:00 μέχρι ότι ώρα αποφασίσει πως χόρτασε ύπνο. Με έχει ξυπνήσει και στις 04:30:-(

Rizobreaker said...

Κατά βάση σωστός ο Καίσαρης...
Καλά μη μου πεις ότι αγοράζεις και διαβάζεις και το "goal"... ;-)
Εγώ σπάνια αγοράζω αθλητική εφημερίδα κι αυτή δεν είναι άλλη απ'τη "sportday"...

gatti said...

@mamma: Ξύπνα το βρε το απόγευμα το πιτσιρίκι για να κοιμηθεί μετά κανονικά. Τι το αφήνεις να κοιμάται σερί τόσες ώρες; Εγώ άμα ξυπνούσα τόσο νωρίς θα ήμουν dead όλη μέρα...



@rizobreaker: Στη δουλειά μου βρίσκω όλες τις εφημερίδες και ρίχνω παντού ματιές. Αλλά ακόμα κι αν δεν τις έβρισκα, η αρθρογραφία της "Goal" όπως και της "Sportday" υπάρχουν και στo Ιντερνετ.

Alexandros said...

Καλησπέρα gatti
Καταλαβαίνω την χουμοριστική υφή και χροιά που έχουν τα κείμενα του Καίσαρη και πολλές φορές δεν τα παρεξηγώ. Όταν όμως προσπαθεί να το σοβαρέψει , συνήθως γράφει μαλακίες. Τον Καίσαρη τον θεωρώ "σαχλαμάρα". Επιπέδου Γεωργίου και Βέργη. Η συσχέτιση που κάνει, είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Το κάνει συχνά αυτό. Ο εξωτερικός εχθρός αφενός "επιλέγεται" από το έθνος ώστε να συσπειρώνει και να ενισχύει την εθνική συνείδηση αφετέρου η απειλή του είναι γεωπολιτική και όχι ηθική , οικονομική και κοινωνική. Τι σχέση μπορεί να έχει η διαφθορά και η παράνομη ανακατανομή του πλούτου στην Ελλάδα με την εξωτερική απειλή του γείτονα; Δυστυχώς το ένα δεν αποκλείει το άλλο , ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις το ένα να ενισχύει το άλλο. Ο πατριωτισμός (εθνικισμός) λειτουργεί αποπροσανατολιστικά σε πολλές περιπτώσεις.
Τα λέμε!

gatti said...

@alexandros: Προσωπικά δεν συνηθίζω να βάζω ταμπέλες. Ακόμα και από αυτόν που θεωρείς σε γενικές γραμμές "σαχλαμάρα" μπορείς να ακούσεις/διαβάσεις μια σωστή άποψη. Οπως αντίστοιχα δεν μπορεί να θεωρείς "ευαγγέλιο" οποιοδήποτε κείμενο γράφει κάποιος τον οποίο έχεις σε εκτίμηση. Ο Καίσαρης ίσως για πολλούς να "πληρώνει" το λαϊκίστικο ύφος του "Αποδυτηριάκια", απ΄ όπου άλλωστε έγινε πρώτα γνωστός.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, δεν νομίζω ότι συσχετίζει τον φόβο για τους εξωτερικούς εχθρούς με την διαφθορά που υπάρχει μέσα στην ελληνική επικράτεια. Εγώ τουλάχιστον δεν είδα κάποια τέτοια διάθεση στην παράγραφο που παρέθεσα. Διαπίστωση κάνει και σαν διαπίστωση είναι κατά τη γνώμη μου σωστή. Την μεγαλύτερη ζημιά μέχρι στιγμής στη χώρα την έχουμε κάνει μόνοι μας χωρίς τη ...βοήθεια εξωτερικού εχθρού. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Alexandros said...

Δεν κάνει μία απλή διαπίστωση. Κάνει μία αντιπαραβολή. Είναι νομίζω φανερό. Λέει ότι την ζημιά στην Ελλάδα δεν την έχει κάνει ένας εξωτερικός εχθρός αλλά εμείς οι ίδιοι. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ αυτήν την συσχέτιση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα βουτηγμένη στην διαφθορά και την λαμογιά είναι γνωστό. Το πως θα μπορούσε ένας εξωτερικός εχθρός να πλήξει την Ελλάδα σε αυτούς τους τομείς , μου είναι άγνωστο και δεν μπορώ να καταλάβω πως το συγχέει ο Καίσαρης.
Απλώς ο Καίσαρης έχει την τάση να πιάνει τα θέματα της επικαιρότητας και να τα ξεχειλωνει κατά το δοκούν. Η αγαπημένη του ανάλυση άλλωστε είναι να συγκρίνει την πολιτική με τον αθλητισμό ή την τηλεοπτική πραγματικότητα με το ποδόσφαιρο. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.
Δεν ξέρω, ίσως να έχεις δίκιο και επειδή τον θεωρώ φαιδρό , να επηρεάζομαι αρνητικά ακόμα και όταν λέει κάτι σωστό.

MenieK said...

τέτοια γράφετε παλιοανθέλληνες και μετά τρέχουν οι ΑνθιμοΨωμιαδοΖουράρηδες μόνοι να σώσουν το έθνος... Φτού σας!!!!

mamaloukas said...

post gia panatha tora parakalo!
exoyme pathei sterhtiko leme!

gatti said...

@alexandros: Πραγματικά, δεν μπορώ να το δω από τη σκοπιά που το βλέπεις εσύ. Τι να πω, ίσως να κάνω εγώ λάθος...



@meniek: Φτου μας! Και ξανά φτου μας! Κάτι τέτοιοι σαν κι εμάς χαλάνε την πιάτσα! :-)



@mamaloukas: Τι να γράψω βρε
Δημήτρη μου, γι΄ αυτή την ομάδα; Εχουν στερέψει τα λόγια.
Θα σου κάνω όμως το χατίρι...
Με διαφορετικό τρόπο, όμως, από ό,τι συνηθίζω.