Thursday, March 19, 2009

Το βαπόρι από τη Σερβία

Βαπόρι και παπόρι, το. 1. ατμόπλοιο. 2. (φρ.) α) «γίνομαι βαπόρι»: εξοργίζομαι. β) «τον έκανα βαπόρι»: τον εξόργισα.

[Ετυμολ. <ιταλ.) vapore «ατμός, ατμόπλοιο») <(λατ.) vapor (-oris) «ατμός»].




H σκηνή από την ελληνική ταινία "Τζένη - Τζένη".
Ο Νίκος Μαντάς (Ανδρέας Μπάρκουλης) κάνει λευκό γάμο για λίγους μήνες με την Τζένη (Τζένη Καρέζη), κόρη ενός κομματάρχη, μετά από προτροπή του εφοπλιστή θείου του κ. Κασσανδρή, προκειμένου να καταφέρει να βγει βουλευτής. Το ζευγάρι έχει έναν καβγά μετά από μία βραδινή έξοδο στην οποία η Τζένη φλερτάρει με οικογενειακό φίλο του Κασσανδρή καθώς εκείνος της λέει ότι όσο είναι παντρεμένη μαζί του οφείλει να σέβεται το όνομά του, ενώ εκείνη θέλοντας να τον πικάρει του λέει πως φροντίζει το ...μέλλον της μετά το διαζύγιό τους. Στο αποκορύφωμα του καβγά μπαίνει στο δωμάτιο η θεία του, σύζυγος του εφοπλιστή και του λέει πως ο οικογενειακός φίλος τον περιμένει στο σαλόνι. Ο Μαντάς φεύγει έξαλλος βρίζοντας, η θεία του έκπληκτη ρωτάει την Τζένη τι έπαθε και εκείνη της απαντά με ερώτηση:

- Πόσα βαπόρια έχετε κυρία Κασσανδρή μου;

- 26.
- Μόλις σας έφτιαξα άλλο ένα! 27!

Αν βάλεις τώρα στη θέση της Τζένης τον Ισμαέλ Μπλάνκο και στη θέση του Μαντά τον Μπάγεβιτς έχεις ακριβώς το σκηνικό. Βαπόρι τον έκανε τον πρίγκιπα ο Αργεντίνος επειδή κλότσησε μπουκάλια στην αλλαγή του στο ματς κυπέλλου με τον Πανσερραϊκό. Και άστραψε και βρόντηξε ο Μπάγεβιτς στη συνέντευξη Τύπου: "Ας πάει να τα κάνει στη μάνα του αυτά, όχι σε μένα!".

Μιλάμε τώρα ότι εδώ και μια εβδομάδα περίπου τον Μπάγεβιτς είναι λες και τον έχει τσιμπήσει μύγα τσε - τσε. Τρώγεται με τα ρούχα του, μουρμουράει, βρίζει, θυμώνει, ανάβει, κορώνει, τα χώνει στους παίκτες δημοσίως, τα χώνει στους παίκτες ιδιωτικά, δεν έχει αφήσει και τίποτα που να μη το κάνει. Λες και βρίσκεται στην ανδρική κλιμακτήριο είναι (θα μου πεις, μπορεί, γιατί όχι;).

Από την άλλη, για έλα στη θέση του! Είπαμε να γυρίσει στην ομάδα της καρδιάς του, αλλά όχι να του κάνουνε και τα νεύρα κρόσσια! Πόσα πράγματα πια να αντέξεις για χάρη της αγάπης σου; Υπάρχει κι ένα όριο! Εδώ διέρρευσε από Ισπανία μεριά ότι έχουνε έτοιμο τον παππού με το φανελάκι, τον Δον Λορένσο ντε, για να επιστρέψει το καλοκαίρι, "επειδή είναι πολύ κουρασμένοι από τη συνεργασία τους με τον Μπάγεβιτς". Κι άμα είναι αλήθεια αυτό πώς να δουλέψει ο χριστιανός; Ας πρόσεχε όμως ο Ντούσαν. Ας πρόσεχε! Στην ΑΕΚ πήγε να δουλέψει, από την Πόλη προέρχεται η ομάδα, ήταν δυνατόν να μη μπλέξει με βυζαντινισμούς;


Στο γαύρο τώρα ο Βαλβίδας το πήρε αλλιώς για να μη βρει. Εκανε ασκήσεις ψυχραιμίας. Ετσι και τον έπιανες από τη μύτη στη φάση της αποβολής του Λέτο θα έσκαγε. Ποιος ξέρει πόσα πράγματα θα πέρασαν εκείνη τη στιγμή από το μυαλό του: "Αξίζει να μείνω; Κι άμα μείνει και το τσογλάνι πώς θα βγει η επόμενη σεζόν; Θα δουλεύω ή θα τσακώνομαι κάθε μέρα μαζί του; Κι αυτός ο πρόεδρος τι κόλλημα έχει φάει με τον Ινδιάνο; Ούτε hot γκόμενα να ήταν!"


Kατά τ΄ άλλα το ματσάκι ξεκίνησε στραβά. Κι έτσι και το έβλεπες παρέα με κανα γαύρο θα νόμιζες ότι ο Καλόπουλος τους έχει σφάξει. Μιλάμε τώρα ότι έτσι και δεν το γυρίζανε το τι θα έγραφαν αύριο φυλλάδες, άλλο να σου λέω κι άλλο να το βλέπεις. Το γυρίσανε όμως, πάνε ντουγρού για τελικό κόντρα στην ΑΕΚ οπότε ασχοληθήκανε με τον Ζαϊρί. Το έχουνε αυτό οι γαύροι. Οποιος παίκτης βγάζει μάτια όταν παίζει εναντίον τους, τον θέλουν στο λιμάνι. Αν μάλιστα κάνει ένα τακουνάκι και μια ντρίπλα, τελείωσε! Τους έχει πάρει την ψυχή...


Στη Θεσσαλονίκη τώρα δεν είχαμε παιχνίδι. Αλλά είχαμε Ζαγόρ. Που βγήκε και έδωσε συνέντευξη και τα έχωσε δεξιά και αριστερά αδιακρίτως. Και μίλησε σαν αρχηγός και τα είπε όλα με το όνομά τους. Και για τους άλλους και για τους δικούς του. Για την Πολιτεία είπε που έστειλε του κόσμου τις δυνάμεις στην Τούμπα λες και θα πήγαινε εκεί ο πρόεδρος της Αμερικής, για τον γαύρο και την άθλια φιλοξενία στο τηγάνι, για τη μερίδα οπαδών της ομάδας του που κάνει μαλακίες και πρέπει να πάει σπίτι της, την ομάδα που είναι 10 μηνών ομάδα άρα πρέπει να δείξουν όλοι υπομονή, για τους γαύρους που μετά το πρώτο ματς έβγαλαν ανακοίνωση και οι δικοί του έφαγαν το τυράκι και έπεσαν σε παγίδα, αλλά και για τους παίκτες του ΠΑΟΚ που παίρνουν αδικαιολόγητες κόκκινες κάρτες. Ωραίος!

***

Scratch: Φοβερή ατάκα Ζαγοράκη: "Ρε παιδιά μέχρι προχθές φορούσα παντελονάκι. Προπονητικό, Ομάδα, Εξυγίανση. Θα πάθω τίποτα ρε παιδιά".

Scratch 1: Πατσατζόγλου, ο Βύντρα του γαύρου. Τσαφ, στο πρώτο γκολ, τσαφ και στο δεύτερο. (Βέβαια, ο δικός μας τουλάχιστον είναι ομορφόπαιδο! Και είναι και καλύτερος παίκτης! Αμ πώς!).


Scratch 2: Κοίτα πώς πήγε ντυμένος ο Χατζηχρήστος (ως πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ) στη συνάντηση με τον Ιωαννίδη για το γήπεδο της ΑΕΚ...

Scratch 3: Προκρίθηκε η Βέρντερ! Ρε λες να τον δούμε τον Αλέξανδρο τον εύζωνα τροπαιούχο στο ΟΥΕΦΑ να τρελαθούμε ομαδικά;

10 comments:

Θεόδωρος Πασσαλίδης said...

Να δεις που η ΑΕΚ με πρόεδρο τον γραφικό Χατζηχρήστο θα κάνει γήπεδο πιο νωρίς από εμάς. Χώρο έχουν, ούτε εμπορικά ούτε σαχλαμάρες, ένα γηπεδάκι του μπάσκετ και άλλο ένα του ποδοσφαίρου. Εμάς μας φάγανε τα σινεμα, τα μουσεία, τα εμπορικά, τα δημαρχεία, τα καταστηματα εσωρούχων και δεν ξέρω και γω τι άλλο θέλανε να χτίσουν οι μεγαλοεργολάβοι εκμεταλευόμενοι το όνομα του ΠΑΟ. Μπήκε και ο Τσίπρας στην μέση και με προσχήματα έπαιξε ουσιαστικά αντιπαναθηναϊκό παιχνίδι.

Καλά να πάθουμε, ας μείνουμε τώρα με το ΟΑΚΑ όπου ο αγωνιστικός χώρος είναι στην Αθήνα και οι κερκίδες στην Θήβα.

gatti said...

To γελάς; Πιο γρήγορα θα μπορέσει να το φτιάξει το γήπεδο η ΑΕΚ, γιατί έχει ένα πολύ μεγάλο συν. Οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας είναι συνηθισμένοι στην ιδέα του γηπέδου της ΑΕΚ στην περιοχή. Δεν θα είναι κάτι καινούργιο γι΄ αυτούς. Αν λοιπόν πληροί τις προδιαγραφές και είναι νόμιμος ο συντελεστής δόμησης μπορεί να δρομολογηθεί το θέμα του γηπέδου άμεσα.

Εμείς όπως λες θέλαμε μεγαλεία, θέλαμε τεράστιους εμπορικούς χώρους, θέλαμε Βωβούς και Mall και θέλαμε να το φτιάξουμε και τζάμπα. Ε, όλα μαζί δεν γίνονται, θα βρίσκονταν οι "επιτήδειοι" που έχουν συμφέροντα να μην γίνει, όπως και βρέθηκαν. Το παιχνίδι δεν το έπαιξαν όμως μόνο οι επιτήδειοι εις βάρος μας, το έπαιξε και η ίδια η διοίκηση. Γιατί όταν όλοι ξεσηκωνόμαστε για το γήπεδο, δεν ξέραμε ότι θα κολλήσει και Mall από δίπλα... Αρα, μας χρησιμοποίησαν κι από πάνω!

Οσο για το ΟΑΚΑ, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Εχει γεμίσει "λευκούς ελέφαντες" η Αθήνα με τα Ολυμπιακά Εργα, μια χαρά θα τους έρθει να συνεχίσουμε εμείς να παίζουμε εκεί και να συντηρούμε το Ολυμπιακό Στάδιο...

Alexandros said...

Καλημέρα gatti

Έχω την εντύπωση ότι στην ΑΕΚ πλακώνονται επίτηδες για να ασχολείται ο ποδοσφαιρικός κόσμος μαζί τους. Έχει καταντήσει κουραστικό...

irene said...

γιατί τόσα νευρα σε ένα ματσ που φαινόταν οτι θα νικήσουμε όπως κ έγινε ;; κ σε εβδομάδα με ευχάριστες εξελίξεις διοικητικές.

για γήπεδο χρόνια τώρα ακούμε/τε χρόνια κ θα ακούμε νομίζω γιατί αν δεν δω μπετον να πέφτει εγώ δεν πιστεύω κανέναν!

νομίζω οτι οι μισοί πρόεδροι που έχουν περάσει από την αεκ δεν είχαν φορέσει ποτέ κουστούμι..

koutavaki said...

Gatti μου επιτρέπεις μια διορθωσούλα?Τα βαπόρια ήταν 26 και έγιναν 27.Αλλά ωραία το έθεσες.Ωραίος και ο Ζαγοράκης!Πάντα τον συμπαθούσα και τον θεωρούσα ικανό για αρχηγό και μέχρι τώρα δε με έχει διαψεύσει.Μιας και λέτε για το ΟΑΚΑ,δε μπορεί να κάνει κάτι ο Βγενόπουλος?Εννοώ μιας και πήρε την Ολυμπιακή?Στην τελική εκεί που είναι το αεροδρόμιο ας κάνουμε το γήπεδο και στην είσοδο του γηπέδου ας γίνεται και check-in!

Ντεμης said...

Γεια σου Gatti με τα ωραία σου, που σε στεναχώρησα με τη Barça ο βλάκας.
Όσο κι αν τον λατρεύω τον Ζορρό μας, δίκιο έχει ο Πρίγκηψ, τι θύμωσε κι αυτός; Που τον άλλαξε στο 89'; (βέβαια μετά δήλωσε "ας πάει να τα κάνει στην μάνα του και στον πατέρα του αυτά" και πειράχτηκε το ορφανό μας) Ουφ...
Όσο για τον Χατζηχρήστο, τι να πω; Μου αρέσει που όλο δηλώνει στην εκπομπή της R21 τις Πέμπτες "δεν είμαι κάνας αλήτης, έχω μια πολύ σοβαρή πρωϊνή εργασία." Αμ δεν σου φαίνεται! Πάντως καλά παίξαμε χθες, αλλά τι τα θες; Αν πάει Τελικός Κυπέλλου Αεκ-Οσφπ, λυπάμαι αλλά προβλέπω ένα ακόμη 3-0 και πολύ κλάμα....
Τέλος, δεν ξέρω πώς τον βλέπει ο Χόχος που λες, αλλά εγώ τουλάχιστον σαν hot γκόμενα τον βλέπω τον Λέτο. Να μείνει Ελλάδα για πάντα! Είναι το μόνο ωραίο στην ομάδα του Πειραιά.
Αυτά.

gatti said...

@Alexandros: Mπα, δεν νομίζω να πλακώνονται επίτηδες. Απλά είναι πολλοί και βλέπουν τα πράγματα από πολύ διαφορετική σκοπιά. Kαι όχι μόνο τα βλέπουν, αλλά θέλουν να το εκφράζουν συνέχεια. Επειτα πώς θα δικαιώσουν το γνωστό σλόγκαν; "Πόσο ΑΕΚ είναι;".

Καλησπέρα, Αλέξανδρε! :)))

gatti said...

@irene: Δεν νομίζω ότι είναι τυχαία τα νεύρα του Μπάγεβιτς. Είναι δηλωτικά της έλλειψης ψυχραιμίας του, που μπορεί να είναι αντι-επαγγελματικά, αλλά από την άλλη φαντάζομαι ότι τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα από τη συμπεριφορά του κάθε Μπλάνκο. Στις σχέσεις του με τη διοίκηση είναι το πρόβλημα και η συμπεριφορά των παικτών είναι το "τελευταίο άχυρο στην ράχη της καμήλας".

Πάντως είναι αλήθεια ότι δεν ξέρετε να χαρείτε. Και το πιο ωραίο κλίμα θα κάνετε ό,τι μπορείτε να το χαλάσετε. Κατάρα είναι αυτό το πράγμα ρε παιδί μου... Αρρώστεια... Τελικά με όλα αυτά που συμβαίνουν ο Μελισσάν θα την πάρει τζάμπα την ομάδα και θα τον παρακαλάνε κι από πάνω!
Αυτά είναι... Την δίνει στον Τροχανά και είναι υπεύθυνος για τις περιπέτειές της και τώρα θα έρθει (αν έρθει...) σαν Μεσσίας.

Το γήπεδο ήταν μακριά επειδή ο Ντέμης ήθελε να το κάνει εκτός Νέας Φιλαδέλφειας. Αν αποφασιστεί ομόφωνα να γίνει στον ίδιο χώρο που ήταν και το "Νίκος Γκούμας" όλα θα γίνουν ευκολότερα (και γρηγορότερα).

Oντως, οι περισσότεροι πρόεδροι της ΑΕΚ δεν φορούσαν κοστούμι, αλλά ο Χατζηχρήστος το πήγε ακόμα παραπέρα...

gatti said...

@koutavaki: 27 ήταν; Ατιμο Αλτσχάιμερ! Εχω πολύ καιρό να την δω αν και πολυαγαπημένη ταινία και το βιντεάκι στο youtube το έκοψε πάνω στο καλό!

Κι εγώ τον πάω τον Ζαγόρ! Και μια χαρά τα είπε. Ασχετα που έχουν αρχίσει σήμερα και τον κατηγορούν κάποιοι που δεν τους άρεσαν όσα είπε.

Τι να κάνει ο Βγενό; Αυτός είναι απασχολημένος με μπίζνες. Είναι killer ο άνθρωπος. Σιγά μην τρέχει για το γήπεδο. Για το γήπεδο αφήνει να τρέχουν οι ικανοί σαν τον ...Τζίγγερ! Xoχοχο!

gatti said...

@Ντέμης: Δεν με στενοχώρησες βρε Ντέμη μου, ο καθένας έχει τις συμπάθειές του.
Δεν τον πάει μου φαίνεται το αργεντίνικο ...λόμπι τον πρίγκιπα και αυτό έχει αρχίσει και φαίνεται. Πάντως, πολλά νεύρα ο Ντούσκο, πολλά νεύρα!

Ε, εντάξει μωρέ με τον Χατζηχρήστο. Σοβαρή εργασία έχει πράγματι. Απλώς στην εργασία του δεν υπάρχει ...dress code!

Bρε τι πάθαμε με τον Λέτο...