Saturday, May 2, 2009

Bροχή...


Λες να βρέξει;

Δεν φαντάζομαι να κάνεις κανα αστείο, έτσι;


H σημειολογία έκανε πάρτι απόψε στο ΟΑΚΑ. Είχε σταθεί σε μια από τις τέσσερις γωνιές του γηπέδου και περίμενε να διαλέξει τον "εκλεκτό" της. Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ άλλοτε παιχνίδι σε Ελλάδα ή εξωτερικό (τουλάχιστον από αυτά που έχω παρακολουθήσει εγώ), που να είχε η σημειολογία τόσα περιθώρια επιλογών, ανάμεσα σε "ήρωες" και "μοιραίους".

* Θα μπορούσε να είναι ο Μπλάνκο με τα δύο γρήγορα γκολ με το "καλημέρα".

* Θα μπορούσε να είναι ο Ντάρμπισαϊρ που μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και άλλαξε τη ροή του αγώνα.

* Θα μπορούσε να είναι ο Σκόκο που εκεί που ο Ολυμπιακός έμοιαζε να έχει το πάνω χέρι έβαλε στην εκπνοή του αγώνα (στην κανονική του διάρκεια) το τρίτο γκολ της ΑΕΚ. Είχα ήδη σκεφτεί να βάλω τίτλο "λούκουμος" στο κείμενο που διαβάζετε, αφού αν είχε μείνει το 3-2 θα ήταν όντως ο "νικητήριος πόντος" κι ας μην έπαιξαν οι ομάδες βόλεϊ. Εδώ που τα λέμε ούτε ποδόσφαιρο έπαιξαν, με τέτοια βροχή από γκολ μάλλον ...πόλο παρακολουθήσαμε.

* Θα μπορούσε να είναι ο Κυργιάκος, ναι ο Κυργιάκος, που είναι γνωστό πόσο πολύ τον "πάω", αλλά θεωρώ ότι η παθιασμένη αντίδρασή του στον πάγκο την ώρα του γκολ του Σκόκο και η κόκκινη κάρτα που πήρε με όλη την αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε ήταν αυτή που αποσυντόνισε την ΑΕΚ με αποτέλεσμα να χάσει την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωσή της για τα ελάχιστα λεπτά που απέμεναν και να δεχτεί το γκολ της ισοφάρισης.

* Θα μπορούσε να είναι ο Γκαλέτι που μόλις έβαλε το γκολ με το οποίο προηγήθηκε ο Ολυμπιακός στην παράταση πήρε "καπάκι" μια βλακώδη κόκκινη (δεύτερη κίτρινη) κάρτα, δίνοντας στην αντίπαλό του για περίπου ένα 20λεπτο αριθμητικό πλεονέκτημα σε μια χρονική στιγμή που τα πόδια είναι βαριά και η απουσία του θα μπορούσε να στοιχίσει.

* Θα μπορούσε να είναι (στα πέναλτι πια...) ο Μαϊστόροβιτς, με το σουτ στο δοκάρι, αν αμέσως μετά ο Σάχα δεν απέκρουε το πέναλτι του Τζόλε.

* Θα μπορούσε να είναι ο Τζόλε, σε μια εξαιρετικά προβλέψιμη σημειολογικά εξέλιξη, αν δεν έχανε το συγκεκριμένο πέναλτι: O "αρχηγός" λέει "αντίο" στα γήπεδα, προσφέροντας στην ομάδα του το νταμπλ.

* Θα μπορούσε να είναι ο Γεωργέας αν ο Σάχα δεν απέκρουε το πέναλτι του Βούλη.

* Θα μπορούσαν (ξανά) να είναι ένας εκ των Σκόκο - Μπλάνκο (ο τραυματισμός του Αγγλου φοιτητή τον "εξαίρεσε" από την συγκεκριμένη κατηγορία αφού δεν πήρε μέρος στα πέναλτι) αν, παρόλο που πέτυχαν από 2 γκολ στη διάρκεια κανονικού αγώνα - παράτασης, έχαναν κάποιο από τα πέναλτι που εκτέλεσαν.

* Θα μπορούσε να είναι ο Σάχα αν απέκρουε το πέναλτι του Νικοπολίδη. Θα μπορούσε να είναι ο Νικοπολίδης αν απέκρουε το πέναλτι του Σάχα. "Ο ένας τερματοφύλακας σκοτώνει τον άλλο".

Τελικά ο "εκλεκτός" είναι ο Νικοπολίδης που έδωσε το νταμπλ στον Ολυμπιακό, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δήλωσή του στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του τελικού κυπέλλου πως πήγε στον Ολυμπιακό για να σηκώσει κούπες. Αυτό που δεν είπε τότε ήταν ότι δεν πήγε μόνο για να τις σηκώσει, πήγε για να συμβάλλει και στην κατάκτησή τους.
Αν υπήρχε ένα μάτι που γυάλιζε στη διαδικασία των πέναλτι ήταν το δικό του. Και το τελευταίο πέναλτι (του Πελετιέρι) που απέκρουσε "καπέλλωσε" τον Σάχα που απέκρουσε δύο πέναλτι όπως κι αυτός.

Στα του αγώνα δεν μπορείς να πεις πολλά. Με τέτοια εξέλιξη σε αγώνα θρίλερ στην κανονική διάρκειά του, στην παράταση και στα πέναλτι δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος.

Η ΑΕΚ όμως είχε ΔΥΟ ευκαιρίες να πάρει το κύπελλο και τις κλότσησε και τις δύο. Την πρώτη φορά στο 3-2 του Σκόκο, όταν αδράνησε αδικαιολόγητα στα ελάχιστα τελευταία λεπτά που απέμειναν εκεί όπου όπως συνηθίζουμε να λέμε "τρως τη μπάλα", επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει. Την δεύτερη στην παράταση όταν ο Ολυμπιακός μένει μέσα σε 2 λεπτά με 2 παίκτες λιγότερους και κυριολεκτικά "σέρνεται" προσπαθώντας φανερά να φτάσει στην παράταση. Εκεί έχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα τα δίνεις όλα για να πάρεις τη νίκη και δεν περιμένεις να φτάσεις στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι.

Στα (δικά μου) χάιλαϊτς:

* Η χειρονομία του Γκαλέτι μετά το γκολ ισοφάρισης του Ντάρμπισαϊρ (3-3) όταν φέρνει τα χέρια του μπροστά του και δείχνει τι διαθέτει ...βαρύ ο Ολυμπιακός.

* Ο απίστευτος τσαμπουκάς του, σε κάθε περίπτωση "πρωτάρη", Αβραάμ Παπαδόπουλου στον Κυργιάκο (αυτός είναι η είδηση και όχι τα - αναμενόμενα - νεύρα του Σωτήρη), ενδεικτικό του πόσο μεγάλη αβάντα είναι για έναν ποδοσφαιριστή να παίζει σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

*Το τεράστιο πάθος του Βαλβίδα. Το "μυρμήγκι" τα έδωσε όλα για να παραμείνει στη θέση του μετά το τέλος του κυπέλλου. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει (ο Χόχος όταν τον ρώτησαν σχετικά δεν απάντησε καν...) αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι ήταν αποφασισμένος να "πουλήσει ακριβά το τομάρι του".



Scratch: Το ότι αναγνωρίζω πως ο Νικοπολίδης ήταν όντως ο "ήρωας" του αγώνα, δεν σημαίνει πως δεν θα σχολιάσω την απαράδεκτη ενέργειά του να πανηγυρίσει μπροστά στους οπαδούς της ΑΕΚ και όχι μπροστά στους οπαδούς της ομάδας του. Γενίτσαρος, μικρόψυχος, εμπαθής.

Scratch 1: Ο Κυργιάκος είναι οξύθυμος και παθιασμένος. Δεν είναι όμως ούτε βρόμικος, ούτε αλήτης, όσο κι αν φωνάζουν οι γαύροι.

Scratch 2: Ποιο el classico τώρα! Υπάρχει ομάδα Ρεάλ; Λες και δεν ξέραμε ότι θα κάνει πάρτι η Μπάρτσα!!! Τα γκολ του αγώνα που χάρη στον τελικό κυπέλλου πέρασε σε δεύτερη μοίρα, εδώ.


***

Tα γκολ του 90λεπτου


Mπλάνκο, 1-0


Μπλάνκο, 2-0

Ντάρμπισαϊρ, 2-1



Ντουντού, 2-2


Σκόκο, 3-2


Ντάρμπισαϊρ, 3-3


***


Στα επίσημα...














***

H αγωνία...



Το τέλος...





***

Βίοι αντίθετοι...






27 comments:

koutavaki said...

Ηθική κυπελλούχος η ΑΕΚ...Και δεν το λέω ειρωνευόμενη.Μπράβο της και πάλι μπράβο της!!!Μεγάλα παλικάρια.Αλλά έχω την εντύπωση ότι επιβεβαιώνομαι γι' αυτό που σου είχα πει σε προηγούμενο ποστ:ΑΕΚ χωρίς Κυργιάκο είναι άλλη ομάδα.Και όσο για το γαύρο και να με συγχωρούν οι Ολυμπιακοί που θα "έρθουν" εδώ,κύπελλο μεν αλλά όχι για πανηγυρισμούς,μάλλον για προβληματισμό...Κάντε μεταγραφές γιατί έρχεται Τσου Λου και με αυτό το (μικρό) ρόστερ δε βλέπω μεγάλες προκοπές...

squarelogic said...

λέω και γώ...πότε πρόλαβε και ποστάρισε η Γάτα!έτοιμο το είχε το κείμενο για τέτοιο αγώνα>

-billys- said...

ΠΙΚΡΑ............

gatti said...

@koutavaki: Aυτό το "ηθική" μου θυμίζει κάτι από τα περσινά...

Το θέμα είναι πως ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, η ΑΕΚ μπορούσε να τον κερδίσει, αλλά αδράνησε σε κάποια καθοριστικά σημεία και ο Ολυμπιακός γαλουχημένος με το πνεύμα του πρωταθλητή δεν σταματάει να προσπαθεί μέχρι το τελευταίο λεπτό για να κατακτήσει τη νίκη.

gatti said...

@squarelogic: Aμα είχα έτοιμο το ποστ πριν τελειώσει η διαδικασία των πέναλτι, δεν θα ήμουν ...Γάτα. Θα ήμουν ο μάντης Κάλχας.

Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον θα προτιμούσα να είμαι ο ...Mπιφ από το "Επιστροφή στο Μέλλον" και να είχα στα χέρια μου ένα Αλμανάκ από το μέλλον για να έχω γίνει δισεκατομμυριούχος στο Στοίχημα.
(Τότε βέβαια δεν θα έγραφα ποστ, σε καμιά παραλία θα ήμουν...)

gatti said...

@billys: Πίκρα από την απώλεια του τροπαίου, ικανοποίηση για την υπέροχη προσπάθεια...

ΥΓ. Ξέρω, δεν βοηθάει... :(

The Bgt said...

"game, set, match to olympiakos".

Οπως τα λες γαττι!

Ενταξει η ΑΕΚ εκανε οτι μπορουσε αλλα πως να το κανουμε δεν εχει ουτε ομαδα ουτε τις μοναδες του Γαυρου.
Σκοκο (φοβερα τα γκολ) και Μπλανκο δεν ειναι αρκετοι. Αν ο γαυρος δεν ειχε κερδισει το πρωταθλημα εδω και κανα 2 μηνες και δεν ειχε το ενα ποδαρι στις παραλιες θα ηταν πιο σοβαρος και το εργο της ΑΕΚ πιο δυσκολο.
Ευτυχως ομως που ηταν ετσι, γιατι απολαυσαμε τον πιο τρελλο τελικο που εχουμε δει.

Γκογκοβια εχουν οι παικτες του Γαυρου αλλα ειναι αλλαζονες και αλητες (με την κακη εννοια).
Μπορει και να εχουν καταλαβει οτι περαν απο τους οπαδους τους κανενας υγειης φιλαθλος δεν τους δινει αξια.
Ισως γι αυτο και να συμπεριφερονται με τοση μικροπρεπεια τις στιγμες των πανυγηρισμων τους και φυσικα ανεβαζουν το δεικτη αντιπαθειας.
Οταν θα γκρεμιστει η αυτοκρατορια τους (γιατι ολες πεφτουν) θα τους ερθει ο ουρανος σφοντιλι. Και δε θα τους λυπηθει κανεις.

Μπαρτσααααα ΟΛΕ! Βλεπαμε το ματς απο το ιντερνετ.
Μεγαλη διαφορα πολιτισμου ετσι? Κανενας παικτης της Μπαρτσα δεν εδειξε τα γκογκοβια του μετα απο γκολ και ουτε γκρεμιστηκε το Μπερναμπεου απο εξαγριωμενους ουλτρας. Για σκεψου να νικαγε στο Τηγανι ο ΠΑΟ με 6-2 αν θα υπηρχε Καραισκακη μετα.
Εμ για αυτο σχεδον σε ολα τα αθληματα κυριαρχουν οι Ισπανοι (μπασκετ, ποδοσφαιρο, τεννις για να πω μερικα).

Απροπο ο Γαυρο-γειτονας μου αποψε γκρεμισε το σπιτι του τελειως. Αφου καποιοι γειτονες του φωναζαν να σταματησει γιατι ειχαν τρομαξει τα παιδια τους!

Γιωργος Κεντρωτης said...

Κατά πρώτον, ΕΠΙΖΩ.
Κατά δεύτερον, Συμφωνούμε σε όλα εκτός από αυτά που γράφεις για τον Κυργιάκο (θέμα οπτικής γωνίας) και για τον Πρασινοκοιλάδα. Ο τελευταίος έκανε κυριολεκτικώς ό,τι πέρναγε από το χέρι του για να χάσουμε. Και το έχει κάνει για πολλοστή φορά. Τον σώζει ότι ο Θρύλος έχει δυοτρείς παιχταράδες, καναδυό ψυχωμένους και τεράστια διαφορά πό τους αντιπάλους του. Α, έπαιζε και ο Ματθαίος Ντάρμπυσιρ, τον οποίο ο Μυρμηγκάκης δεν θέλει.
Στο καλό, αγόρι μου, και να ΜΗ μας γράφεις. Δεν θα σε πεθυμήσουμε. Δεν ήσουν κακός, δεν ήσουν καλός. Μετριότητα. Το βιογραφικό σου ήρθες να συμπληρώσεις με έναν τίτλο. Πήρες δύο. Μας ἐπρηξες και αυτά που έδειχνε ο Γκαγιέττι. Αι, άσε μας!

Σου επαναλαμβάνω, εκλεκτή φίλη, ότι επιζώ. Η καληνύχτα που σου λέω είναι για να κλείσω. Για να με πάρει ύπνος πρέπει να διαβάσω κανά δύσκολο κεφάλαιο από τη Γραμματική της Σανσκριτικής. Και αν δηλαδή...

Γιωργος Κεντρωτης said...

Μ Π Α Ρ Τ Σ Α!

Κάτω η φασίστρια. Για να μην ξεχνιόμαστε!

koutavaki said...

@gatti
Μα ακριβώς για να σου θυμίζει το είπα!!!Όσο για τα του Ολυμπιακού,δε διαφωνώ για το ότι έχει το πνεύμα του πρωταθλητή,απλά λέω ότι αυτό στην Ευρώπη δε φτάνει.Εδώ η χρονιά τελείωσε προ πολλού,και να μην το έπαιρνε σήμερα δεν έτρεχε και τίποτα.Από εδώ και πέρα πρέπει να δει τι θα κάνει...Και για το Σωκράτη που λες ότι δεν απάντησε περί Βαλβέρδε,δεν νομίζω ότι αυτό το κύπελλο αποτελεί κίνητρό του για να τον κρατήσει,αν δε θέλει.Καθώς,ταπεινή μου άποψη,το νταμπλ δεν το πήρε ο προπονητής αλλά οι πολύ καλές μονάδες του Ολυμπιακού.Και όχι γιατί ο προπονητής δεν είναι καλός,αλλά λόγω μικρού ρόστερ.Όταν έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη με μία 11άδα,ούτε πρόσωπα μπορεί να αλλάξει,ούτε συστήματα.Και όσο για τους μικρούς κακά τα ψέματα δεν εμπιστεύεσαι παίκτη που δεν τον ξέρεις.Ούτε είναι δουλειά του Βαλβέρδε να βγάζει παίκτες από την ακαδημία του ΟΣΦΠ.Θα ήταν καλό να μείνει γιατί από ότι βλέπω έχει δεθεί με τους παίκτες και μάλλον προκαλεί σεβασμό.
Υ.Γ.:Όσον αφορά το μέλος και χωρίς να θέλω να τον υποστηρίξω,νομίζω υπάρχει ένα ελαφρυντικό.Θυμήσου μπροστά από ποιούς οπαδούς χτυπήθηκαν τα πέναλτι,πόση ώρα κράτησαν και ποιοι ήταν οι δύο πρωταγωνιστές(τερματοφύλακες).Άμα έκανα σωστά την εξίσωση,ο Αντουάν πρέπει να μάζεψε τόνους μπινελίκι από τα Αεκάκια...Νεύρα είναι σπάνε,ειδικά σε τέτοιο παιχνίδι-θρίλερ(που είχαν ήδη σπάσει από το '90)...

tzonakos said...

Για άλλη μια φορά είδαμε την ποδοσφαιρική αλητεία των παικτών του Ολυμπιακού.
Σε ενα ματς - διαφήμιση για το επίπεδο πάτου ελληνικό ποδόσφαιρο, ενας Αγγλος φοιτητής έδωσε μαθήματα ήθους και ποδοσφαίρου αν εξαιρέσω μια βουτιά που πήγε να πάρει μπέναλτι.
Αντε καλά πανηγύρια στο ΤσουΛού τωρα για τον Γάβρο.
Η ΑΕΚ άξιζε να το πάρει.

Ερώτηση : Γιατι μόνο στο ποδόσφαιρο ο πρώτος της κανονικής περιόδου ΔΕΝ παίζει playoffs ?
Θα το αλλάξουν αυτο οταν κάποια χρονιά ο γάβρος ειναι τρίτος στην κανονική περίοδο ;

gatti said...

@The Bgt: Eχεις έναν μοναδικό τρόπο να χτυπάς στο κέντρο του στόχου! :)))

Πολύ σημαντικό αυτό που γράφεις για την έλλειψη κινήτρου του γαύρου. Αν δεν είχε το μυαλό του ήδη στις διακοπές θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την ΑΕΚ. Βλέπεις όμως ότι ακόμα κι αν τα πράγματα στραβώσουν γι΄ αυτόν, έχει τόση αυτοπεποίθηση και σιγουριά που δεν το παρατάει το παιχνίδι.

Δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει τους γαύρους αν κάποιος εκτός των οπαδών τους, τους δίνει αξία ή όχι. Ετσι κι αλλιώς ακόμα και την αντιπάθεια που αναφέρεις αδυνατούν να την δουν στη σωστή της βάση. Θεωρούν ότι είναι ζήλια για τα επιτεύγματά τους και όχι αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς.

Πού να συγκριθεί η Πριμέρα Ντιβιζιόν με το ποδόσφαιρο της Ψωροκώσταινας; Μην προσπαθείς καν, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει τέτοια σύγκριση. Η Μπάρτσα φέτος είναι ομάδα που εύχεσαι να έχεις χίλια μάτια να την βλέπεις. Αν δεν έπαιζε εκεί και ο Ανρί, πόσο πιο καλά θα ήταν!

Κάνε κουράγιο με τον γαυρογείτονα γιατί έχουμε και τα πλέι οφ στο μπάσκετ. Οχι τίποτα άλλο, μην γκρεμίσει ολόκληρη την πολυκατοικία, όπως πάει... :))))

gatti said...

@Γιωργος Κεντρωτης: Λίγο το έχεις που επέζησες; Εδώ έσπασαν καρδιές ουδέτερων φιλάθλων δεν θα σπάσουν οι καρδιές των οπαδών των δύο ομάδων με τέτοια διακύμανση;

Αφού έχω την αίσθηση ότι επεισόδια δεν έγιναν ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο. Η όλη διαδικασία εξουθένωσε και τα δύο στρατόπεδα, μετά τα πέναλτι δεν είχαν κουράγιο ούτε να μιλήσουν...

Για τον Κυργιάκο είναι θέμα οπτικής γωνίας ...δικής σας. Ο Σωτήρης έχει πειράξει το ιερό ...Τοτέμ σας, τον "μάγο" Ζιο, οπότε στις "ερυθρόλευκες" μνήμες έχει καταγραφεί ως αλήτης. Δεν είναι όμως, καιρός να το καταλάβετε.

Στα συν ενός προπονητή είναι και το πώς διαχειρίζεται την ομάδα του στη διάρκεια του αγώνα. Μπορεί να έχει διαβάσει λάθος ένα ματς, αλλά έχει σημασία και ποιες είναι οι διορθωτικές κινήσεις που κάνει μέσα σ΄ αυτόν. Δεν μπορεί να τον κατηγορείς μόνο για το "χαμένο" πρώτο ημίχρονο και να μην του αναγνωρίζεις το γεγονός ότι με τις κινήσεις του γύρισε το παιχνίδι.

Για τον Μπάγεβιτς τότε τι να πεις που παρά την εμπειρία του δεν φρόντισε να διαφυλάξει την αυτοσυγκέντρωση της ομάδας του στο 3-2 ή που δεν έδωσε το σύνθημα για φουλ επίθεση όταν ο γαύρος είχε μείνει χωρίς Γκαλέτι και Αβραάμ; Για μια - περίπου - αντίστοιχη - κίνηση τον Γιαννάκη τον "ξέσκισαν" το βράδυ της Παρασκευής οι γαύροι (οπαδοί και δημοσιογράφοι).

Πάντως, ηρέμησε λίγο, γιατί δεν αποκλείεται τελικά να τον κρατήσει ο Χόχος, οπότε θα τον υποστείς και για άλλη μια χρονιά! :)

Ο Ντάρμπισαϊρ είναι ένα καλό παικτάκι (όπως το γράφω, παικτάκι) που έχει την αίσθηση του γκολ. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά από την στιγμή που σκοράρει εννοείται ότι είναι παραπάνω από χρήσιμος και πρέπει να έχει θέση στην 11άδα, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που ο γαύρος δεν έχει άλλον να χρησιμοποιήσει αντί γι΄ αυτόν.

ΥΓ. Μπάρτσα! Μπάρτσα! Μπάρτσα! Να μην ξεχνιόμαστε, βεβαίως, βεβαίως!

gatti said...

@koutavaki: Ξέρεις κάτι; Εγώ προσωπικά κουράστηκα να βλέπω την ΑΕΚ "ηθική νικήτρια". Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει να κουραστούν οι ίδιοι οι ΑΕΚτζήδες. Και δεν μιλάω για τους οπαδούς που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να στηρίζουν την ομάδα τους. Πρέπει να κουραστούν και να θελήσουν να αλλάξουν τα πράγματα οι διοικούντες της ή τέλος πάντων οι ΑΕΚτζήδες με τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ώστε να ξυπνήσει ο εγωισμός τους και να κάνουν επιτέλους κάτι για να ξαναγίνει μεγάλη. Αλλιώς θα συνεχίσει να πορεύεται με τους ...ηθικούς επαίνους και θα γυρίζει γύρω από την ...ουρά της.

Σαφώς και δεν αποτελεί κίνητρο για τον Σωκράτη το κύπελλο για το αν θα κρατήσει ή όχι τον Βαλβίδα (έχω αφιερώσει ολόκληρο ποστ σ΄ αυτό). Ο Ολυμπιακός πήρε αυτό το κύπελλο χάρη στους παίκτες του, συμφωνώ. Γιατί έχουν το πνεύμα του νικητή που λέγαμε παραπάνω και δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα χάσουν έναν αγώνα. (Για την Ελλάδα πάντα μιλάμε, εδώ λειτουργεί το DNA του πρωταθλητή, στην Ευρώπη πάει για ...χόρτα). Και αυτό είναι σαφώς αποτέλεσμα της κατάκτησης των συνεχόμενων τίτλων αλλά και της άφιξης παικτών που έχουν επίσης εμπειρίες από προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Δεν έγραψα τυχαία χθες για τον Αβραάμ όταν όλοι είχαν εστιάσει στον Κυργιάκο. Ετσι ήταν ο Αβραάμ ως παίκτης του Αρη; Κι όμως μέσα σε ένα χρόνο μεταλλάχτηκε. Γιατί στον
Ολυμπιακό και ο κάθε καινούργιος παίκτης και ο κάθε μικρός μαθαίνει με το "καλημέρα" πως είναι μέλος μιας ομάδας που "μετράει" πάρα πολύ. Κι αυτό τον κάνει να νοιώθει κάποιος και να βγάζει τσαμπουκά μέσα στο γήπεδο. Στον γαύρο πάνε "γατάκια" και γίνονται "λιοντάρια".

Οταν θα το καταλάβουν αυτό και οι πολυμετοχικοί τότε κάααατι μπορεί να αλλάξει. Δεν θα αλλάξει με τους Μάκους και τους Κουτσιανικούληδες. Αν κάθε χρόνο βλέπεις την πλάτη του γαύρου και οι παίκτες σου έχουν αποκτήσει κόμπλεξ απέναντί του και εσύ όχι μόνο δεν κάνεις κάτι για να χτυπήσεις το παρασκήνιο, αλλά δεν φέρνεις καν παίκτες κλάσης ώστε να αναστρέψουν αυτό το κλίμα μέσα στην ομάδα σου, τότε ...χαιρέτα μας τον πλάτανο.

ΥΓ. Δεν μπορώ να το δω έτσι το θέμα του Νικοπολίδη. Και να ξέρεις ότι πριν γράψω κάτι γι΄ αυτόν το παλεύω μέσα μου επειδή ακριβώς λόγω της αντιπάθειας που του έχω, πολλές φορές σκέφτομαι ότι μπορεί να τον έχω αδικήσει. Αυτό που αναφέρεις ως ελαφρυντικό, εγώ δεν το βλέπω έτσι. Το "θέμα" του Νικοπολίδη είναι με τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι με την ΑΕΚ για να έχει απωθημένα απέναντί της. Τα πέναλτι σε κάποιο τέρμα θα εκτελούνταν. Ετυχε να είναι μπροστά από τους οπαδούς της ΑΕΚ. Δηλαδή ένας παίκτης με την εμπειρία του τι ακριβώς περίμενε από τους αντιπάλους του; Να του φωνάζουν όση ώρα ήταν στημένος κάτω από τα γκολπόστ, "Γερά Αντώνη, δώσε τον καλό αγώνα και ας νικήσει ο καλύτερος;". Σαφώς και θα τον μπινελίκωναν, αφού ειδικά τα πέναλτι είναι 90% ψυχολογία. Δηλαδή αν εκτελούνταν μπροστά από τους γαύρους ο Σάχα θα γνώριζε μόνο το χειροκρότημα; Και σε τελική ανάλυση ο νικητής δείχνει μεγαλοψυχία (όταν έχει και την εμπειρία - και τα χρόνια - του Νικοπολίδη). Εχει μόλις χριστεί ήρωας του αγώνα (και μαγκιά του) σβήνοντας την κακή απόδοσή του στα 120 λεπτά του αγώνα όταν έφαγε ΟΛΑ τα γκολ όρθιος. Εχει αποκρούσει δύο πέναλτι και έχει πετύχει το καθοριστικό που δίνει το τρόπαιο στην ομάδα του και το πρώτο που σκέφτεται αντί να πάει στους οπαδούς της ομάδας του να πανηγυρίσει είναι "να την πει" στους ΑΕΚτζήδες σε έναν αγώνα που παίχτηκε μέσα σε εξαιρετική ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα χωρίς το παραμικρό έκτροπο, άρα δεν δικαιολογείται να έχει "φορτώσει" εναντίον τους; Ε, συγνώμη, δεν μπορώ να του βρω ελαφρυντικά. Είναι μικρόψυχος, είναι και εμπαθής!

gatti said...

@tzonakos: Δεν ξέρω αν η ΑEK άξιζε να το πάρει περισσότερο από ό,τι ο γαύρος. Αυτό που ξέρω είναι ότι μόνη της αδίκησε τον εαυτό της. Ο Αγγλος φοιτητής δεν έχει ακόμα αφομοιωθεί από το αρρωστημένο κλίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνει αυτό που γνωρίζει καλά να κάνει, χάρη στην ποδοσφαιρική κουλτούρα που έχει αποκτήσει στην πατρίδα του. Δίνει τον καλύτερο εαυτό του σε κάθε παιχνίδι και ό,τι βγει. Δεν τον θεωρώ μέγα μπαλαδόρο, αλλά προσωπικά μου είναι συμπαθής και ως ποδοσφαιριστής και ως χαρακτήρας.

Υποπτεύομαι ότι το ερώτημά σου δεν θα απαντηθεί ποτέ, γιατί πολύ δύσκολα ο γαύρος θα βρεθεί σ΄ αυτή την θέση που αναφέρεις...

The Bgt said...

Οσον αφορα το Μπαγιεβιτς δε ξερω αν θα μπορουσαμε να του καταλογισουμε κατι.
Γιατι πολυ απλα εχει πολυ μετριο ροστερ.
Ευκολο ειναι να λες οτι επρεπε να διαφυλαξει το 2-0 ή το 3-2 αλλα με τι υλικο? Γιατι περαν του οτι ειναι μετριοι παικτες μονο 2 εχουν παρει τιτλο νομιζω, ο Καφες και ο Γεωργεας, οποτε δεν εχουν και τετοιες παραστασεις.

Ειλικρινα νομιζω οτι η ΑΕΚ ξεπερασε τον εαυτο της χθες και ισως να ηταν λιγο αδικο που μετα απο τετοια προσπαθεια εχασε, εγω ελεγα οτι της το χρωστουσε η μοιρα για τον αλλο χαμενο τελικο, το 3-3 με εμας (αλλο καταπληκτικο παιχνιδι κι εκεινο μεχρι χθες το καλυτερο μου ελληνικο).

Κατσε τωρα, υπερασπιστηκα τον Βατραχο? Παναία μου!

The Bgt said...

Νομιζω οτι τους οπαδους γαυρους τους ενδιαφερει και τους παραενδιαφερει η γνωμη των ουδετερων. Και τους ποναει.

Αυτο το απωθημενο καθολικης αναγνωρισης φανηκε στους μικροπρεπεις πανηγυρισμους του Αντωνακη και του Γκαλετι.

Ειναι σαν κατι πετυχημενους αντρες που σε καθε ευκαιρια αναφερονται στο ποσο μεγαλυτερη την εχουν (την προσωπικοτητα ντε..). Ε τοτε κι εσυ αρχιζεις και αναρωτιεσαι: ή που ειναι μεγεθος φυστικι ή που ο τυπος ειναι καργα στο κομπλεξ.
Νο? ;)

gatti said...

@The Bgt: Δεν κατηγορώ τον Μπάγεβιτς. Το έφερα ως παράδειγμα στον Γιώργο που έλεγε για τον Βαλβέρδε. Εχει όντως καταφέρει πολλά με μέτριο υλικό. Ολοι έχουν τις καλές και τις κακές στιγμές τους, θα μπορούσε ίσως να "προβλέψει" την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης της ομάδας του μετά την κόκκινη στον Κυργιάκο, θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει σύνθημα για φουλ επίθεση απέναντι στους αριθμητικά λιγότερους γαύρους, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες όταν μιλάμε για έναν τελικό σαν τον χθεσινό. Αλλωστε, δεν μπορούμε να ξέρουμε, μπορεί πράγματι να το έκανε και οι παίκτες του να μην τα κατάφεραν.

Την ίδια αίσθηση είχα κι εγώ. Οτι δηλαδή της ΑΕΚ της το χρωστούσε η μοίρα το κύπελλο. Αλλά δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Και για μένα ήταν ο καλύτερος τελικός που έχω δει με δεύτερο το φοβερό 3-3 που αναφέρεις (τι παιχνίδι κι εκείνο!).

ΥΓ. Ναι, τον υπερασπίστηκες. Μου συμβαίνει κι εμένα πολύ συχνά τελευταία. Ασε, άσε...

gatti said...

@The Bgt: Μα δεν σε προλαβαίνω βρε παιδί μου! Στους γαύρους παίκτες αναφερόμουν, ότι δεν ενδιαφέρονται ποιος τους δίνει αξία, πέραν των οπαδών τους. Οι οπαδοί σαφώς ενδιαφέρονται, αλλά το έχουν ...λύσει το θέμα με το "μόνοι μας και όλοι τους".

Μικροπρεπείς ήταν όντως οι πανηγυρισμοί μέλους και Γκαλέτι, εμένα με εξέπληξε μόνο ο δεύτερος που του είχα και συμπάθεια.

ΥΓ. Βρε λες να έχουν πρόβλημα ...προσωπικότητας οι συγκεκριμένοι; Δεν το είχα σκεφτεί έτσι! ;-)

-billys- said...

Ελάτε βρε παιδιά με την αυτοπεποίθηση του γαύρου και την καρδιά του
πρωταθλητή, έλεος πια.
Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι οι παίκτες πήρανε αυτά τα 12 πρωταθλήματα;
Ότι οι προπονητές που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν τον γαύρο να πάρει τα πρωταθλήματα αυτά;
Ας μην ήταν ο κρόκους και θα σας έλεγα εγώ πόσα θα είχαν πάρει.
Ας μην ήξεραν ότι την δύσκολη στιγμή θα πάρουν το σφύριγμα που θέλουν και θα σας έλεγα εγώ τι αυτοπεποίθηση θα είχαν.
Λογικό είναι να αισθάνονται μάγκες γιατί έχουν τις πλάτες του θείου από πίσω.
Αν οι συσχετισμοί στο παρασκήνιο ήταν διαφορετικοί και ανάγκαζαν τους παίκτες του γαύρου να διαμαρτύρονται συνέχεια στο κοράκι (όπως κάνουν οι παίκτες του
παναθηναϊκού και της ΑΕΚ) γιατί δεν έπαιρναν μέσα στο γήπεδο αυτά που πιστεύουν ότι άξιζαν τότε θα βλέπατε και εσείς πόσοι αυτοπεποίθηση θα είχαν.
Όλοι λένε ότι το υλικό της ΑΕΚ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του γαύρου,εγώ όμως βλέπω το υλικό του γαύρου να μην μπορεί να καθαρίσει κανένα παιχνίδι ούτε με την ΑΕΚ ούτε με τον παναθηναϊκό.
Θυμηθείτε όλα τα ματς μεταξύ αυτόν τον τριών στο πρωτάθλημα και πέστε μου σε ποιο σας τύφλωσε με την απόδοση του ο γαύρος.
Σε ποιο ήταν δηλαδή τόσο καλύτερος που να μας αναγκάσει να πούμε «είναι καλύτερη ομάδα»
Όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες.
Ποιο είναι δηλαδή το υλικό αυτό που δεν μπορούν η ΑΕΚ και ο παναθηναϊκός να το
αντιμετωπίσουν;
Και οι τρεις έχουν από τέσσερις πέντε παίκτες κάποιας κλάσης και όχι μόνο ο γαύρος.
Για να μην αναφερθώ στην Ευρώπη γιατί εκεί θα γελάσει κάθε πικραμένος.

gatti said...

@billys: H παρουσία του παρασκηνίου, που αλίμονο έχω αναφερθεί τόσες φορές σ΄ αυτό που θα έχω γίνει σίγουρα κουραστική, δεν αναιρεί τίποτα από τα παραπάνω.

Σαφώς και δεν είναι όλοι οι παίκτες του γαύρου, παιχταράδες. Εχει ελλείψεις σημαντικές (έχει όμως και παίκτες κλάσης που δεν διαθέτουν άλλες ομάδες).
Σαφώς και δεν είναι ομάδα με συντριπτική υπεροχή απέναντι στις υπόλοιπες (για την ακρίβεια δεν είναι καν ομάδα με την αντικειμενική σημασία της λέξης, είναι περισσότερο μονάδες).
Σαφώς και παίζει σε πολλά παιχνίδια του ρόλο η σιγουριά ότι ακόμα κι αν στραβώσει το ματς θα βρεθεί ένα χέρι ...βοηθείας από το παρασκήνιο για να τον σπρώξει να ξεκολλήσει.

Αλλά εδώ δεν εξετάζουμε ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ που αισθάνονται μάγκες ή που έχουν αυτοπεποίθηση οι παίκτες του γαύρου. Εξετάζουμε ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Και το αποτέλεσμα είναι πως με τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και όσων εσύ ανέφερες, έχει αποκτήσει
το μέταλλο του πρωταθλητή και την νοοτροπία του νικητή που δεν την διαθέτουν οι υπόλοιποι...

-billys- said...

Όσο αφορά την αυτοπεποίθηση έτσι όπως το τοποθέτησες συμφωνώ
μαζί σου.
Αν αφήσουμε έξω τους λόγους που την απέκτησαν τότε ok!
Αυτήν την αυτοπεποίθηση βέβαια θα μπορούσε να την έχει οποιαδήποτε ομάδα που θα είχε όλα αυτά που έχουν οι παίκτες του γαύρου.
Και τότε ίσως οι παίκτες του θρήνου να μην φαίνονταν τόσο παίκτες κλάσης όσο τώρα.
Είναι πολύ υπερεκτιμημένοι οι παίκτες του γαύρου.
Και από εμάς.
Και αυτό φαίνεται στην Ευρώπη.

gatti said...

@billys: Mα, εννοείται ότι συμφωνούμε σ΄ αυτό που γράφεις:

Αυτήν την αυτοπεποίθηση βέβαια θα μπορούσε να την έχει οποιαδήποτε ομάδα που θα είχε όλα αυτά που έχουν οι παίκτες του γαύρου.Δεν νομίζω πάντως ότι είναι υπερεκτιμημένοι οι παίκτες του γαύρου από εμάς. Εκτιμούμε αυτούς που πραγματικά αξίζουν. Δεν μπορεί να διαφωνείς για την κλάση π.χ. του Γκαλέτι ή του Κοβάσεβιτς! Δεν νομίζω όμως ότι κάποιος από εμάς θεωρεί παικταράδες τους Τοροσίδη ή Αβραάμ. Ωστόσο, με τους παίκτες κλάσης δίπλα τους, βελτιώθηκαν και εξακολουθούν να βελτιώνονται, αποκτούν αυτοπεποίθηση και νοοτροπία νικητή.

Στην Ευρώπη πολύ απλά ο γαύρος πληρώνει το τίμημα του σπρωξίματος της παράγκας...

-billys- said...

Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε και πουθενά, απλά κουβέντα να γίνετε.
Αυτό που θέλω να πω δεν είναι ότι ο γαύρος δεν έχει και κάποιους καλούς παίκτες
σαν και αυτούς που ανέφερες, απλά λέω ότι και κάποιοι παίκτες από τον παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, από τις λεγόμενες φίρμες, αν έπαιζαν στον γαύρο τώρα θα έλεγαν, και θα λέγαμε, άλλα πράγματα από αυτά που λέμε τώρα που παίζουνε στην ΑΕΚ και στον παναθηναϊκό.

rman said...

Η ουσία είναι μια ότι τελικά το κύπελλο το πήρε ο γάβρος
και τελικά μπορώ να πω μόνο...
μαγκιά του!
Ας πρόσεχαν.

Με την ΑΕΚ ήμασταν λόγω αντιπάθειας στο κόκκινο αλλά...

gatti said...

@billys: Προφανώς κουβέντα να γίνεται. Το ξέρω ότι επί της ουσίας δεν διαφωνούμε. Μόνο που όσο και να τα λέμε, δεν αλλάζει κάτι...

gatti said...

@APN press: Mαγκιά του, του γαύρου, εννοείται. Γυρίζει το παιχνίδι από το 0-2, ισοφαρίζει στην εκπνοή, στέκεται όρθιος με 9 παίκτες και παίρνει την κούπα στα πέναλτι. Οσο και αν, ειδικά τα πέναλτι, είναι καθαρά θέμα τύχης, θέλει ψυχή για να τα πετύχεις όλα αυτά.

Με την ΑΕΚ ήμασταν, πράγματι, αλλά...