Friday, August 21, 2009

Μετά Χριστόν προφητείες και pre season αστοχίες...


Το αποτέλεσμα του αγώνα με την Ατλέτικο ήταν αναμενόμενο. Οχι επειδή οι <ροχιμπλάνκος> ήταν κάποια υπερομάδα όπως πιστεύουν μερικοί (όταν πιέζεται, παρουσιάζει κι αυτή χτυπητές αδυναμίες), αλλά επειδή έχει κάποιες μονάδες πολύ ανώτερες από τις δικές μας. Μπορεί να αφήνει γλυκόπικρη γεύση το γεγονός ότι το παιχνίδι κρίθηκε τελικά στα ατομικά λάθη, αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν αυτό που φοβόμασταν και αυτό που τελικά "λουστήκαμε". Η αμυντική μας λειτουργία πάσχει και σε συνθήκες πίεσης οι παίκτες μας κάνουν εύκολα το λάθος. Δεν γεννήθηκε ακόμα το ...Χάμερ που θα εμποδίσει έναν χαρισματικό επιθετικό να φτάσει στο γκολ, πουθενά στη γη, αλλά είναι σαφές πως εμείς από μόνοι μας ελαχιστοποιήσαμε τις όποιες πιθανότητες είχαμε για πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σε ενδεχόμενη κακή κλήρωση (όπως τελικά συνέβη) εξαιτίας του ελειπούς (για δεύτερη σερί σεζόν) μεταγραφικού μας σχεδιασμού.

Το παιχνίδι με την Ατλέτικο, ανέδειξε την έλλειψη δεξιού μπακ ως πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό του κεντρικού αμυντικού. Αυτό όμως συνέβη γιατί <βγήκε> η επιλογή του Ζιλμπέρτο Σίλβα στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Δεν λύθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα, απλώς καλύφθηκε σε ένα παιχνίδι. Οι ελλείψεις στο κέντρο και στο δεξί άκρο της άμυνας είναι αποδεδειγμένες και ο προπονητής θα χρειαστεί να αρχίσει πάλι τα πειράματα, αν δεν αποκτηθεί άλλος παίκτης. Εκτός αν ο Καντέ συνέλθει και αποδείξει ότι αξίζει ή αν ο Μπιέρσμιρ παίρνοντας παιχνίδια στα πόδια του, πείσει πως μπορεί να αναλάβει την θέση του βασικού στόπερ. Αν και οι δύο αποδειχτούν αναιμικοί για την συγκεκριμένη θέση, τότε δυστυχώς η ομάδα δύσκολα θα μπορέσει να βρει από τη μέση και μπροστά έναν σταθερό προσανατολισμό και να αποκτήσει συγκεκριμένη επιθετική φυσιογνωμία. Γιατί σε κάθε δύσκολο παιχνίδι (σε πρωτάθλημα ή Europa League) η ομάδα θα ανακατεύεται πάλι, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα μετόπισθεν ή στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίσουμε με Βύντρα - Σαριέγκι με ό,τι αυτό συνεπάγεται (το ξέρουμε από πέρσι, τι ακριβώς συνεπάγεται...).

Με έναν στόπερ κλάσης πίσω, ο Σιμάο θα ήταν περιττός στα περισσότερα - εύκολα - παιχνίδια, η ομάδα θα ξεκινούσε με δίδυμο Ζιλμπέρτο Σίλβα - Κατσουράνη στα χαφ και ο Λέτο θα είχε θέση στην 11άδα σε κάθε ματς. Χωρίς τον στόπερ κλάσης, σε κάθε δύσκολο παιχνίδι, με δεδομένη την παρουσία του Καραγκούνη σε όλα (ή σχεδόν όλα...) τα ματς, με τον Σισέ αδιαπραγμάτευτο και τους Ζιλμπέρτο - Σιμάο - Κατσουράνη απαραίτητους λόγω ανασφάλειας, συνηθέστατα θα παίζουμε χωρίς εξτρέμ. Και αν σκεφτεί κανείς πως ΔΕΝ έχουμε πλάγιο μπακ δεξιά και ...ορισμένες φορές ούτε πλάγιο μπακ αριστερά (αφού ο Σπυρόπουλος ενίοτε είναι παρών - απών...) θα δούμε πολλές ομορφιές και φέτος.

Το παιχνίδι με την Ατλέτικο άφησε και κάποια θετικά στοιχεία. Κάποιοι ενθουσιάστηκαν με την ομάδα από τη μέση και μπροστά, όπου είναι φανερό πως έχει αποκτήσει ιδιαίτερη ποιότητα. Αλλά αυτή η χαρά είναι μάλλον τζάμπα χαρά. Γιατί αν η ομάδα δεν είναι συμπαγής αμυντικά, κάθε φορά που θα βγαίνει στην επίθεση με τον τρόπο που βγήκε χθες, θα μετατρέπεται το κάθε παιχνίδι σε ροντέο.

Ολες οι καλές ομάδες ξεκινούν από την άμυνα. Από εκεί ξεκίνησε και ο Παναθηναϊκός στις μεγάλες ευρωπαϊκές του πορείες. Τα τελευταία χρόνια εμείς επιμένουμε να γίνουμε ...Βραζιλία στο σκεπτικό πως θα φάμε πολλά γκολ, αλλά θα βάλουμε τουλάχιστον ένα παραπάνω. Μόνο που έτσι ομάδες δεν φτιάχνονται.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: Τόσο χάλια είμαστε τελικά; Τζάμπα ελπίζουμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα; Για το πρωτάθλημα είμαστε σχετικά καλά, ειδικά αν παρακολουθήσει κανείς τους υπόλοιπους σημαντικότερους αντιπάλους μας.. Παρόλο που πάλι δεν είναι βέβαιο πως θα διασπάσουμε εύκολα τις κλειστές άμυνες, αφού ο επιτελικός μέσος με την κάθετη μπαλιά που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον Σισέ δεν αποκτήθηκε ποτέ και ο Καραγκούνης δεν είναι ακριβώς τέτοιου είδους παίκτης (κι ας ξεκίνησαν χθες από αυτόν και τα δύο γκολ) χώρια που αποτελεί τη γνωστή "ευχή και κατάρα" για την ομάδα που έχουμε αναλύσει κατά καιρούς.

Αυτό που επίσης απομένει να μάθουμε είναι αν και κατά πόσο θα ενισχυθεί ο Ολυμπιακός. Γιατί όλες μας οι υποθέσεις γίνονται με βάση τα σημερινά δεδομένα. Δεν θεωρώ πολύ πιθανό να αλλάξουν, αλλά δεν μπορώ και να αποκλείσω κάποια κίνηση ματ του Κόκκαλη τώρα που δεν έχει εξασφαλισμένη μόνο τη συμμετοχή στους ομίλους αλλά και τα περίπου 4,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο δικό μας μερίδιο από το market pool. Αν γίνει αυτή η κίνηση, τότε μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να βρεθούμε αποδυναμωμένοι συγκριτικά μ΄ αυτόν σε μια χρονιά που το πρωτάθλημα είναι αυτοσκοπός, αφού είναι πια σαφές από τις κινήσεις του Πλατινί πως για ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του δικού μας επιπέδου από εδώ και μπρος "μπάλα" στους ομίλους θα παίζει ΜΟΝΟ ο πρωταθλητής της χώρας...


TEN KATE: To κουτσάρισμά του στο παιχνίδι σε πείσμα των καλοθελητών που του βρήκαν κουσούρια ήταν το απόλυτα ενδεδειγμένο. Δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσει με τον Λέτο στην 11άδα και να μετατρέψει το παιχνίδι σε ροντέο από το πρώτο λεπτό, από την στιγμή που η Ατλέτικο είχε μεγάλη δύναμη στο κέντρο. Το έκανε (και σωστά) όταν πια η ομάδα δεν είχε τίποτα να χάσει και έπρεπε να ρισκάρει. Ηταν λογική και η χρησιμοποίηση του Μάτος στα χαφ (άσχετα αν δεν τον δικαίωσε), αφού ο Ζιλμπέρτο είχε θέση στόπερ και ο Σιμάο είχε ειδική αποστολή. Είναι γελοίο να ακούγεται πως έβαλε μέσα έναν ανέτοιμο παίκτη. Μιλάμε μόλις για το τρίτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς και είναι σαφές πως ποντάρισε στο κίνητρο του παίκτη. Δεν του βγήκε, ενώ αντίθετα του βγήκε το ρίσκο με τον Ζίλβα στόπερ. Συμβαίνουν αυτά. Οσοι ισχυρίζονται ότι ξεκίνησε αμυντικά, αφήνοντας έξω τον Λέτο είναι οι ίδιοι που θα τον κατηγορούσαν αν τρώγαμε καμιά εξάρα, πως υποτίμησε τον αντίπαλο και ρίσκαρε παραπάνω από όσο έπρεπε. Εν ολίγοις μετά το ματς όλοι γινόμαστε μετά Χριστόν προφήτες και καθώς το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό ο Ολλανδός θα τα άκουγε έτσι κι αλλιώς. Προσωπικά θεωρώ πως ο Τεν Κάτε και την ομάδα έστησε σωστά και το παιχνίδι διαχειρίστηκε εξίσου καλά στη διάρκειά του. Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω πως αν κάπου έχει πρωτίστως ευθύνες δεν είναι στον τρόπο που κοουτσάρει (παρά το γεγονός ότι δέχομαι πως κάποιες κινήσεις του είναι - ή φαντάζουν - ανεξήγητες) αλλά στις επιλογές των παικτών.
Από την στιγμή που υποτίθεται ότι φέτος είχε το πράσινο φως να επιλέξει τους παίκτες της αρεσκείας του και να φτιάξει την ομάδα όπως την ονειρεύεται και καταλήγει να κάνει πάλι αλχημείες όπως πέρσι, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

α) είτε η διοίκηση δεν ήταν διατεθειμένη να του κάνει τα χατίρια και του είπε "στοπ" σε κάποιες επιθυμίες του και αυτός την καλύπτει

β) είτε δεν είναι καλός στο σκάουτινγκ και δεν μπορεί να βρει τους κατάλληλους παίκτες για την ομάδα.

Ο,τι από τα δύο κι αν ισχύει έχει ευθύνες.


ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: H δήλωσή του μετά το τέλος του αγώνα με την Ατλέτικο, έφερε στο μυαλό μια αντίστοιχη του Γιάννη Γκούμα μετά το τέλος του αγώνα με την Ιντερ. Ο συνειρμός άμεσος και αυθόρμητος. "Ο Κατσουράνης αφήνει αιχμές για τον προπονητή του και το σύστημα με το οποίο αγωνίστηκε η ομάδα". Ομως... Ο Κατσουράνης ΔΕΝ είναι Γιάννης Γκούμας. Που σημαίνει πως τα ελληνικά του είναι πολύ σωστά, μπορεί να εκφράσει με απόλυτη σαφήνεια αυτό που θέλει και παράλληλα γνωρίζει πολύ καλά πώς θα εκληφθεί, τι αντίκτυπο δηλαδή θα έχει κάθε του φράση. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι έχει την απαραίτητη ευφυϊα αλλά και οξυδέρκεια να αντιληφθεί ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί μετά από τον αγώνα, τόσο για τους παίκτες όσο και για τον προπονητή, δεν θα έλεγε κάτι εναντίον του Τεν Κάτε - ακόμα κι αν το αισθανόταν... - σε μια χρονική στιγμή που ακόμα και οι επικριτές του Ολλανδού (Γκόντζος, Νικολογιάννης και σία...) ήταν αρκετά συγκρατημένοι, επειδή αντιλαμβάνονταν πως το κοουτσάρισμά του ήταν καλό. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να συμβεί αυτό στο μέλλον, καθώς ΚΑΙ γνώμη έχει, που συνηθίζει να την εκφράζει, αλλά ΚΑΙ ισχυρή προσωπικότητα - ιδιαίτερα αν η πορεία της ομάδας δεν είναι αυτή που ευελπιστούμε να είναι. Το γεγονός ότι ο Κατσουράνης αγωνίζεται ήδη στον Παναθηναϊκό σαν να έπαιζε χρόνια σ΄ αυτόν και η ηγετική του φύση, εννοείται ότι είναι μεγάλο συν για την ομάδα, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει προβλήματα σε καιρό κρίσης, ιδιαίτερα αν διαταραχθούν κάποιες πολύ λεπτές ισορροπίες μέσα στην ομάδα. Χθες, πάντως, η δήλωσή του, είμαι πεπεισμένη ότι ήταν τόσο αθώα, όσο ακριβώς ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι είναι με την διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ: Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι έχουμε απαξιώσει έναν ποδοσφαιριστή της δικής του αξίας και χρειάστηκε να αγωνιστεί στη θέση του στόπερ για να αναγνωρίσουμε ότι "κάπου μπορεί να φανεί τελικά χρήσιμος". Ο Βραζιλιάνος δεν είναι φαντεζί παίκτης, κάνει συγκεκριμένες δουλειές μέσα στο γήπεδο, αλλά χρειάζεται και παίκτες ανάλογης ποιότητας δίπλα του για να φανεί η αξία του, την οποία η αμπαλοσύνη μας και η φανατική προσήλωση στις παπαριές των ΑΡΔ μας έχουν κάνει να την παραγνωρίζουμε. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα δεν είναι μυρουδιάς. Είναι πολύ καλός παίκτης. Θα συμφωνούσα με κάποιον που θα μου έλεγε ότι ενδεχομένως είναι περιττός στον Παναθηναϊκό με τον τρόπο που παίζει ή με τον τρόπο που έχει δομηθεί η ομάδα, οπότε πάμε αλλού. Στην αναγκαιότητα ή όχι της απόκτησής του πέρσι το καλοκαίρι. Αλλά ανίκανος δεν είναι σε καμία περίπτωση. Ούτε βέβαια θα είναι λύση να χρησιμοποιηθεί σε μόνιμη βάση στη θέση του στόπερ. Δεν γνωρίζω αν είναι διατεθειμένος ο ίδιος να παίξει αυτό το ρόλο αφενός, δεν είναι ο ενδεδειγμένος για να το κάνει σε μόνιμη βάση από την άλλη. Ο αμυντικός χαφ μπορεί μόνο κατά συνθήκη να γίνει στόπερ, παρόλο που "την έχει" την θέση. Κι αυτό γιατί μπορεί ένας τέτοιος παίκτης να αποτελεί "συν" για μια ομάδα που δεν ενδιαφέρεται απλώς να απομακρύνει την μπάλα από τα καρέ της αλλά ταυτόχρονα να βγει με αξιώσεις μπροστά, θα υστερεί όμως στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η "βρόμικη" δουλειά που κάνει ένας στόπερ όταν εκ των πραγμάτων σε κάποια παιχνίδια θα χρειαστεί να διώξει τη μπάλα "στο γάμο του καραγκιόζη" απλά και μόνο για να απομακρύνει στιγμιαία τον κίνδυνο. Η φύση του αμυντικού χαφ που πρέπει να διώξει μεν αλλά με ασφάλεια τη μπάλα, επιβραδύνει τα συγκεκριμένα αντανακλαστικά. Για τον ακριβώς αντίθετο λόγο δεν κάνει ο Σιμάο για στόπερ (εκτός ειδικών συνθηκών...). Εχει αυτά τα αντανακλαστικά (αλίμονο, είναι το αδύνατό του σημείο ως αμυντικού χαφ), αλλά δεν έχει το καθαρό μυαλό και την ικανότητα να βγάλει την ομάδα μπροστά.




ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ: Σκοράρει με κάθε τρόπο φέτος, θέλοντας λες να διαψεύσει όσους διατείνονται ότι δεν ξέρει να ντριμπλάρει, να πλασάρει ή να σεντράρει. Είναι από τους πιο πολύτιμους παίκτες της ομάδας, βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, αποτελεί κεφάλαιο για το φιλότιμο και την ψυχή που καταθέτει μέσα στο γήπεδο. Είναι απαράδεκτο που η κατά καιρούς "ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο κρέας" διοίκηση διάλεξε τον συγκεκριμένο παίκτη για να κάνει παζάρια στο συμβόλαιό του, διακινδυνεύοντας να τον ξενερώσει - έως εξοργίσει. Συμβόλαιο εδώ και τώρα με αυξημένες αποδοχές. Ο συγκεκριμένος παίκτης το αξίζει και με το παραπάνω.


ΓΚΑΛΙΝΟΒΙΤΣ: Η γαλάζια φανέλα τον κάνει να μοιάζει με υπερφυσικό μπέμπη, αλλά και η μαύρη δεν κατάφερε να του προσδώσει το κύρος που ταιριάζει στη θωριά του. Οποτε πλησίαζε η κάμερα στο πρόσωπό του, ειδικά μετά το δεύτερο γκολ αυτό που έβλεπες στα μάτια του ήταν ΤΡΟΜΟΣ! Ο Μάριο έχει απίστευτα φυσικά προσόντα αλλά δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από την ικανότητα που έχει το μέλος, να βρίσκεται στο σωστό σημείο μπροστά από το τέρμα του στο σωστό χρόνο. Αργεί στις εξόδους, είναι απίστευτα κακός όταν η μπάλα πάει χαμηλά, δεν έχει αντανακλαστικά, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι οι κακές του τοποθετήσεις. Εχω ξεχάσει πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που τον είδα να μπλοκάρει τη μπάλα σε πρώτο χρόνο, χωρίς να του ξεφύγει από τα χέρια και να χρειαστεί δεύτερη προσπάθεια. Εχω παράλληλα διαγράψει από το μυαλό μου την πιθανότητα να αποφύγουμε κάποιο γκολ όταν η άμυνα κάνει γκέλα. Με τον Μάριο έχεις τη βεβαιότητα πως ό,τι πάει μέσα θα γράψει. Εχει ξεκάθαρα κακή ψυχολογία, του λείπει το καθαρό μυαλό, τρέμει σε κάθε φάση που δημιουργείται μπροστά από την εστία του και αδυνατεί να κατευθύνει σωστά την άμυνά του. Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε για να πειστούμε ότι χρειαζόμαστε τερματοφύλακα; Και όταν λέω τερματοφύλακα δεν εννοώ τον Τζόρβα. Μπορεί να είναι "δικό μας παιδί" αλλά ούτε αυτός είναι ο καταλληλότερος για την ομάδα που ονειρευόμαστε. Και προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει.


ΜΟΥΝ: O "κάτι σαν Γκάμπριελ" δεξιός μας μπακ κέρδισε πόντους με την παρουσία του στα πλέι οφ, με την οποία "εγκλώβισε" στο μυαλό των αρμόδιων για το μεταγραφικό σχεδιασμό την ιδέα πως έχουμε αξιόπιστο δεξί μπακ μετά την φυγή του Νίλσον. Ουσιαστικά την πατήσαμε όπως ακριβώς με τον Μόρις. Πανηγυρίσαμε επειδή έφυγε ο μέτριος, αλλά όπως συνηθίζεται στην συγκεκριμένη ομάδα ειδικά για την άμυνα, ο μέτριος δεν αντικαταστάθηκε. Το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε έναν δεξί μπακ που "αμυντικίζει" λίγο παραπάνω από τον Γκάμπριελ και "χαφίζει" λίγο λιγότερο από αυτόν. Επί της ουσίας δηλαδή ούτε ο Μουν ούτε ο Γκάμπριελ είναι αμυντικοί. Αν όμως οι Αντωνίου - Τεν Κάτε έχουν ως ελαφρυντικό το ότι "παραπλανήθηκαν" από την παρουσία του Μουν στα πλέι οφ, δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν διέγνωσαν αυτό που και ο πλέον αδαής περί ψυχολογίας γνωρίζει: Πως δηλαδή ένας άνθρωπος που συνέβη στη ζωή του ένα τόσο δυσάρεστο συμβάν σαν το θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε ο Μουν, χρειάζεται ικανό χρόνο για να συνέλθει και να παίξει μπάλα σε υψηλό επίπεδο, ειδικά αν είναι μόλις 23 χρόνων (αν μπορεί να παίξει ο Μουν μπάλα σε υψηλό επίπεδο είναι ένα άλλο ΜΕΓΑΛΟ θέμα συζήτησης). Αφού λοιπόν δεν μπορούν να πάρουν έναν παίκτη επιπέδου Γκριγκέρα, ας αφήσουν κατά μέρος τις τακτικές αναμονής προκειμένου να ρίξουν την τιμή του και ας κλείσουν τον Γιούρκα, ο οποίος είτε νυν είτε πρώην ποδοσφαιριστής, αν μη τι άλλο την θέση "την έχει".




ΣΙΣΕ: Δεν ξέρω αν ξενερώνει περισσότερο επειδή δεν έχει σκοράρει ακόμα, ή επειδή δεν παίρνει τη μπάλα με σωστό τρόπο από τους συμπαίκτες του. Αν συμβαίνει απλώς το πρώτο, είναι μικρό το κακό, αφού το να πετύχει γκολ είναι απλά θέμα χρόνου (σε πείσμα των αντιπάλων που τον φωνάζουν σακάτη και των παναθηναϊκών που έχουν αγαπημένο χόμπι την απαξίωση των πάντων). Αν συμβαίνει το δεύτερο, έχουμε πρόβλημα. Ο Σισέ δεν είναι ο τύπος του ποδοσφαιριστή που έχει συνηθίσει να παίζει ρόλο ...φιλιπινέζας, ούτε σκοπεύει να δεχτεί αδιαμαρτύρητα ένα ρόλο ανάλογο του Κωνσταντίνου, όταν τραβούσε τους αμυντικούς πάνω του, ανοίγοντας τους διαδρόμους για να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Σαφώς και θα συμβεί αυτό πολλές φορές στη διάρκεια της σεζόν (και εννοείται ότι είναι ένα από τα ζητούμενα), αλλά ένας σκόρερ με την δική του προσωπικότητα θέλει πρώτα και πάνω απ΄ όλα να βάζει γκολ. Και αν αντιληφθεί πως η αδυναμία τροφοδοσίας του δεν είναι απλά θέμα έλλειψης ρυθμού της ομάδας επειδή βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά θέμα απουσίας πλάνου για την αξιοποίησή του, στην καλύτερη περίπτωση θα αδιαφορήσει και στη χειρότερη θα γίνει μια μόνιμη πηγή γκρίνιας και προβλημάτων για την ομάδα. Επιπρόσθετα, είναι άγνωστο πώς θα επιδράσει πάνω του ο σχεδόν βέβαιος αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ, μέσα από το οποίο ο Γάλλος επιθυμούσε να ξαναθυμήσει στον κόσμο την παρουσία του στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα και να τραβήξει την προσοχή του προπονητή της Εθνικής Γαλλίας, Ρεϊμόν Ντομενέκ σε μια μουντιαλική χρονιά. Το Europa League είναι έτσι κι αλλιώς μικρότερο δέλεαρ, τα δε παιχνίδια σε κάποια από τα άθλια γήπεδα της Super League θα είναι μάλλον εφιάλτης για κάποιον ποδοσφαιριστή που έχει υποστεί τρομακτικούς τραυματισμούς στην καριέρα του.


ΛΕΤΟ: Το ...κουσούρι του (κατάχρηση ντρίμπλας) γνωστό, οι ικανότητές του (στο ανακάτεμα της αντίπαλης άμυνας) επίσης γνωστές. Παίκτη από την αριστερή πλευρά που να δημιουργεί ρήγματα και να αναστατώνει τους αντίπαλους αμυντικούς είχαμε χρόνια να δούμε στην ομάδα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Αν δεν είχε βάλει την φοβερή γκολάρα που έβαλε όλοι θα θυμόντουσαν την περιττή του ενέργεια λίγο πριν που ήταν αχρείαστη έως εκνευριστική με την τροπή που είχε πάρει ο αγώνας. Το γκολ που έβαλε του "συγχώρεσε" την συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά αυτό δεν θα γίνεται πάντα. Αν έχει μυαλό, τότε είναι βέβαιο πως και ο ίδιος θα κατάλαβε πως "το απλό είναι και το πιο όμορφο" και αν το κάνει συχνότερα θα γίνει περισσότερο αποτελεσματικός και έτσι θα μπει στις καρδιές των οπαδών. Αν έχουμε βάλει ένα και δύο γκολ τότε οι περίτεχνες ενέργειές του θα ομορφαίνουν το παιχνίδι. Αν δεν έχουμε σκοράρει θα είναι αχρείαστες φιοριτούρες. Είναι και γι΄ αυτόν άγνωστο, ποια συναισθήματα του γεννάει ο διαφαινόμενος αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη σεζόν στην καριέρα του. Ομως, επειδή φέτος έχει αν μη τι άλλο την ασφάλεια του τετραετούς συμβολαίου και όχι την αβεβαιότητα του μέλλοντος, θέλω να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην περίπτωσή του.

***

ΔΟΜΑΖΟΣ: Προσπάθησα πολύ καιρό να κρατήσω την οργή μου για την απαράδεκτη συμπεριφορά του πάλαι ποτέ "στρατηγού" του Παναθηναϊκού. Εχω απέραντο σεβασμό για την ποδοσφαιρική του αξία και το γεγονός ότι το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του συλλόγου. Τον πρόλαβα στο τελείωμα της καριέρας του στο "τριφύλλι" και θυμάμαι ακόμα το δέος που ένοιωσα όταν πρωτοείδα στη Λεωφόρο, αυτό το "ιερό τέρας" για το οποίο τόσα είχα ακούσει από τον πατέρα μου. Από την στιγμή όμως που ο ίδιος δεν σέβεται την ιστορία και το όνομά του, γιατί να συνεχίσω να το σέβομαι εγώ; Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τον κατήφορό του και την εντατική προσπάθεια που κάνει για να καταστρέψει την υστεροφημία του. Αν με τη συμπεριφορά του και με όσα λέει έκανε κακό μόνο στον εαυτό του δεν θα με ενοχλούσε καν. Θα λυπόμουν για την κατάντια του ανδρός, αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς, όμως, εδώ και χρόνια έχει αναλωθεί σε μια προσπάθεια ευθείας επίθεσης και
κατασυκοφάντησης όποιου δεν του είναι αρεστός στον Παναθηναϊκό με τέτοια ένταση και πάθος που όσο καλοπροαίρετος κι αν είσαι, δεν μπορεί παρά να σου δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις για τους απώτερους σκοπούς του. Παίζει εδώ και χρόνια με τον καλύτερο τρόπο (και δυστυχώς γι΄ αυτόν δίχως καν ...όφελος) το παιχνίδι των εχθρών του Παναθηναϊκού, εντός και εκτός της ομάδας. Κάποιος να τον σταματήσει, ή εν πάση περιπτώσει να τον συνετίσει, αυτόν και όλους τους υπόλοιπους παλαίμαχους (όχι όλους, ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αυτοσεβασμό) που περιφέρονται σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες και κατακρίνουν με ξινό ύφος σαν τους γέρους του Μάπετ Σόου τους πάντες και τα πάντα στην ομάδα.






Scratch: Για το επεισόδιο Τεν Κάτε - Σπυρόπουλου δεν ανησυχώ. Συμβαίνουν αυτά σε όλες τις ομάδες. Ο Μπέκαμ έχει ακόμα το σημάδι στο φρύδι από το παπούτσι που του πέταξε ο παπούς, ο Ομπράντοβιτς είχε τρελάνει στο μπινελίκι τους παίκτες μετά το ματς με την Πρόκομ. Οι προπονητές μιλάνε συχνά άσχημα στους παίκτες τους, άσχετα που εμείς αναγνωρίζουμε αυτό το δικαίωμα μόνο σε ορισμένους από αυτούς. Γι΄ αυτό και είναι βέβαιο πως το γεγονός θα τύχει της πρέπουσας αντιμετώπισης από συγκεκριμένους ΑΡΔ για τους οποίους θα είναι "βούτυρο στο ψωμί τους" για να χτυπήσουν και πάλι τον Τεν Κάτε. Γράψτε τους!



Scratch 1: Eλπίζει η ΑΕΚ παρά την ήττα, ανοιχτή είναι και η πρόκριση του ΠΑΟΚ παρά την ισοπαλία. Aν παίξουν όμως έτσι και στη ρεβάνς, δεν το βλέπω... Κακή αρχή και για τους δύο, απαράδεκτος Κονσεϊσάο, στον ΠΑΟΚ άρχισαν ήδη τα όργανα (επίθεση σε Σάντος), στην ΑΕΚ τα βλέπω να αρχίζουν την Κυριακή γιατί με εμφάνιση ανάλογη της σημερινής, θα κάνει τον γαύρο μάγκα.



***


ΛΕΞΙΚΟ

Παλαιμαχίτιδα: Ασθένεια που κτυπά αλύπητα και αδιακρίτως τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές των ελληνικών ομάδων, ανεξαρτήτως ηλικίας. Π.χ. Δομάζος, Τσιάρτας.
----
Ακουγα χθες τον Τσιάρτα να μιλάει στο ραδιόφωνο και στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξής του άφηνε αιχμές και υπονοούμενα ότι ο Ντέμης κρύβεται πίσω από τη μεταγραφή του Κυργιάκου.

- Εννοείτε τον Νικολαϊδη; τον ρωτάει ο δημοσιογράφος.
"Δεν θα πω όνομα, μπορείτε εσείς να βρείτε για ποιον μιλάω", απαντάει ο Βασίλης.

Σα να έλεγε δηλαδή: "Δεν θα πω όνομα, αλλά είναι κοντός, φορούσε τη φανέλα με το 11, είναι παντρεμένος με τραγουδίστρια και έχει φτιάξει εταιρεία που διοργανώνει συναυλίες".

Μιλάμε τώρα ότι αυτά τα κολλήματα που έχουν οι παλαίμαχοι δεν τα έχει άλλος κανείς. Ο καθένας έχει στοχοποιήσει κάποιον για τους "χ" λόγους (και μπορεί να έχει και το δίκιο του, δεν λέω...) και όπου σταθεί και όπου βρεθεί του επιτίθεται με σφοδρότητα. Ο Δομάζος τα έχει με τον Τεν Κάτε (ΤΩΡΑ τα έχει με τον Τεν Κάτε, γιατί κατά καιρούς τα έχει με όσους έχουν πόστο στην ομάδα), ο Τσιάρτας τα βάζει με τον Ντέμη.

Από τότε που προπηλακίστηκε στους Θρακομακεδόνες από τους οπαδούς, κατ΄ εντολήν - όπως θεωρεί - Ντέμη τον βλέπει ακόμα και στον ύπνο του. Ο Ντέμης φταίει για την κατάντια της ΑΕΚ, για την οικονομική κρίση, για την πτώση των Δίδυμων Πύργων, για τη δολοφονία του Κένεντι, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τo πείραμα του CERN, για την νευρική ανορεξία της Βικτόρια Μπέκαμ, για το διαζύγιο του Μικρούτσικου, για τον τσακωμό της Σάσα Μπάστα με την Τζούλια Αλεξανδράτου, για το τροχαίο της Ολγας Φαρμάκη και για την κόντρα του Τζίμη Πανούση με τον Νταλάρα. ΕΛΕΟΣ!!!

23 comments:

Unknown said...

Είσαι μια Παναθηναική φωνή που δεν πρέπει να σβήσει ποτέ. Συγχαρητήρια. Συμφωνω 100% με αυτά που λες.

Μακάρι να ήταν όλοι οι Παναθηναικοί τόσο ορθά σκεπτόμενοι και λογικοί όσο εσύ.

Γιώργος

Γιώργος Τ. said...

Όσον αφορά τους Σισέ και Σαλπιγγίδη, θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα γράφεις...
Στα του αγώνα τώρα, δυστυχώς εκτός της ανωτερότητας των αντιπάλων μας έλειπε η τύχη.. Ο διαιτητής μου έσπασε τα νεύρα (δεν ξέρω αν είχε δίκιο στις φάσεις ή όχι, αλλά όταν 3 φορές μπλέκει ανάμεσα στην μπάλα και σε παίκτες του Παναθηναϊκού - με την φάση με τον Λέτο για αποκορύφωμα - είναι να σκέφτεσαι...διάφορα...)
Το θετικό είναι ότι ο κόσμος εκτίμησε την προσπάθεια των παικτών, έχει ακόμα εμπιστοσύνη στον Σισέ (εγώ πιστεύω ότι σε λίγο θα ανοίξει λογαριασμό και θα ξεκινήσει το πάρτυ), αλλά φαίνεται να χάνεται η υπομονή με τον Τεν Κάτε.. Περιμένω να δω πώς θα παίξει με τον Εργοτέλη (και γενικά σε παιχνίδια στην Ελλάδα που πρέπει να περάσει αέρα)..
Γκρίνιες επίσης (δικαίως κατά την γνώμη μου, από πέρυσι τα λέω) για Σπυρόπουλο, αλλά και για Μουν (φυσικά).. Και φυσικά, παραδοσιακά για Βύντρα (ο οποίος για μένα έκανε πολύ καλό παιχνίδι, αλλά έχει την κατάρα της μαλακίας μέσα του, θα την κάνει στάνταρ και θα φανεί...)
Θέλουμε επειγόντως δεξί μπακ (ο Μαρίνος καλός στον Ατρόμητο, τον έχω δει, αλλά δεν ξέρω πώς θα είναι στον Παναθηναϊκό) και φυσικά στόπερ.. Έλεος πια.. Πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν??

houli_v said...

Το να βγει ο κάθε Δομάζος και να πει ότι του κατέβει δεν είναι και τόσο μεγάλο ζήτημα (ο καθένας κρίνεται από ότι λέει) όμως το να έχεις μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων (για αυτούς στη ΝΕΤ μιλώ) οι οποίοι πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα αδρά για να λένε είτε ότι τους κατέβει είτε να προσπαθούν να δημιουργήσουν με κάθε τρόπο πρόβλημα στην ομάδα (Πως το είπε π.χ. ο αηδιαστικός Παπαδημητρίου : 'Τι άλλο περιμένουν για να διώξουν τον Τεν Κάτε') είναι.

Τώρα για την ομάδα τι να λέμε. Δόθηκαν και πάλι τόσα χρήματα και έχουμε δεξί μπακ την αλλαγή του Νίλσον και πήραμε δύο στόπερ που τουλάχιστον τώρα (που όμως έπρεπε να είναι έτοιμα γιατί αρκετά από τη χρονιά αυτή και την επόμενη - ενεκα χρημάτων - παιζόνταν σε αυτά τα δύο τα παιχνίδια) είναι χειρότερα από τον περυσινό Γκούμα (αν ήταν φέτος ο Γκούμας αυτός θα έπαιζε στόπερ και δε θα χρειάζονταν η αλχημεία του Τεν Κάτε με τον Σίλβα που ευτυχώς για όλους του βγήκε). Από την άλλη είχε τρομερό πάθος και όρεξη και απέναντί της είχε μια ομάδα που σε οποιαδήποτε έδρα και να πάρει διπλό έκπληξη δεν είναι. Τέλος πολλά για τη συνέχεια θα φανούν για την ομάδα στον αγώνα με τον Εργοτέλη.

Να είσαι καλά gatti :)

eforas said...

Πολύ σωστά όλα! Και ο Δομάζος απαράδεκτος! Αρκετά καλό άρθρο αυτό εδώ: http://www.contra.gr/Columns/Comment/247747.html

Δε νομίζω ότι χρειάζεται απογοήτευση από τώρα! Όλα αυτά είναι αποπροσανατολισμός από το πρωτάθλημα! Κυριακή κοντή γιορτή, και στο υποτιθέμενο ντέρμπι θα ξεκαθαρίσει νωρίς-νωρίς αν θα έχουμε και φέτος πανηγύρια! Καλημέρα μας!

koutavaki said...

Ρε γατί μου για μισό λεπτό...Δηλαδή την έχουμε ξεγράψει εντελώς την πρόκριση?Μια απογοήτευση διακρίνω.Εντάξει δεν είναι και εύκολο,αλλά δεν είναι και αδύνατο.Ας περιμένουμε λίγο ακόμα και μετά χαλιόμαστε(σχετικό είναι αυτό,καθώς για φέτος έχουμε άλλες προτεραιότητες).Στα αγωνιστικά τώρα.Μια χαρά τα πήγε ο Ζιλμπέρτο,αλλά προσωπιικά,το ερώτημά μου ήταν,γιατί έπρεπε να παρθεί τέτοιο ρίσκο.Γιατί μη μου πεις ότι δεν αποδυναμώθηκε το κέντρο(αυτό ακριβώς εννοούσα στο προηγούμενο ποστ)?Με δυο λόγια,δεν καταλαβαίνω το εξής και όχι για το συγκεκριμένο παιχνίδι,αλλά γενικότερα.Όταν σε κάποια θέση σου λείπει ο παίκτης που εμπιστεύεσαι,γιατί δεν βάζεις κάποιον από τον πάγκο και να τον πλαισιώσεις λίγο καλύτερα,αλλά προτιμάς να βαφτίσεις οποιονδήποτε της εντεκάδας ως παίκτη της θέσης αυτής.Π.χ. προχθες γιατί να μην παίξει ο Σουηδός και να φορτωθεί το κέντρο,έτσι ώστε να μη χρειαστεί να φτάσει εκεί η μπάλα?Μπορεί να λέω και βλακείες βέβαια,αλλά δε δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου τον πάγκο του?Γιατί άραγε?Κατά τα άλλα καλό κοουτσάρισμα,δε μπορώ να πω.Και καλά τους κατέβασε και για το Μάτος,όπως λες κι εσύ,δε φταίει αυτός που δεν του βγήκε.Για το επεισόδιο με το Σπυρόπουλο τι να πω...αν έγινε και τελείωσε,δεν πειράζει.Μην αρχίσουμε τα περσινά μόνο,γιατί αν μη τι άλλο θα έχουμε κι άλλους Γκούμες(αποπομπές λόγω διαροών).Βέβαια το ότι δεν είναι τρόπος αυτός που μιλάει δεν το συζητάω καν!Αυτό το "και ποιος είσαι εσύ που θα σε σεβαστώ" ας πούμε,για άνθρωπο του δικού μου χαρακτήρα σηκώνει τουλάχιστον μπουκέτο!Μπορεί να είχε δίκιο αλλά το έχασε μόνο με αυτή τη φράση.Και στην τελικά έπρεπε,σαν έξυπνος άνθρωπος που είναι,να έχει καταλάβει ότι στον Έλληνα το ρίξιμο στο φιλότιμο πιάνει καλύτερα από το ξεχέσιμο...Τέλος πάντως παίδες...Play football,not bounies!!!Για όλα τα υπόλοιπα γατί μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,ως συνήθως!

squarelogic said...

Γατούλα
ειλικρινά δεν θα μπρούσα να συμφωνήσω περισσότερο τόσο με την διάγνωσή σου για την αγωνιστική παθογένεια της ομάδας(οτι ξεκινά απ την έλλειψη αξιόπιστων στόπερ και σαν ντόμινο επηρεάζει την σύνθεση ολόκληρης της ομάδας),όσο και στην αποτίμηση του κοουτσαρίσματος του ΤενΚ και των δηλώσεων του Κατσουράνη.
Είμαι βέβαιος οτι το "παρασυρθήκαμε-έπρεπε να παίξουμε πιο συντηρητικά" αναφερόταν στους παίκτες,που μέσα στο παιχνίδι φυσικό είναι να παρασύρονται απ τον ρυθμό,και όχι στις οδηγίες του προπονητή.
Τέτοια οξυδέρκεια μόνο εσύ(...κι εγώ!).Μήπως ν'αντικαταστήσουμε τους Πατέρα-Αντωνίου?διάλεξε ρόλο!
Boring,αλλά συμφωνώ μέχρι τελείας!

squarelogic said...

...αληθινά υποδειγματική σκέψη!

varelogiannis photos & videos said...

Γειά σας, επειδή από τα σχόλια που διαβάζω όλοι είστε σύμφωνοι με την αγαπητή κυρία είπα και εγώ να γράψω δυο λόγια
Νομίζω ότι ο Παναθηναικός φέτος πάσχει από το σύνδρομο της νεόπλουτης κυρίας, που με τα νεόκοπα χρήματά της αγόρασε πολλά και βαριά κοσμήματα και εννοεί να τα φορά όλα.Αυτή νομίζει ότι είναι ωραία, οι άλλοι όμως που την βλέπουν την λένε λατέρνα.
Υπάρχει όπως καταλαβαίνω (σε κάθε αγώνα και περισσότερο) στην ομάδα διοικητική εντολή? να παίζουν όλα τα αστέρια της ομάδας βρέξει χιονίσει ο τεντάς αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν μπορεί λόγω ανασφαλείας να αντιμετωπίσει.

Παρακολουθείστε την σύνθεση του αγώνα με την Ατλέτικο.
Για να χωρέσουν στην ομάδα και ο Κατσουράνης και ο Σιλβα και ο Μάτος αλλά και ο Σιμάο, τι έκανε ο τεντάς.
Έβαλε τον Σίλβα σέντερ μπακ με αποτέλεσμα ειδικά στο πρώττο ημίχρονο να είναι ο χειρότερος παίκτης διόχνωντας την μπάλα συνεχώς μακριά δίνοντάς την στους αντιπάλους με αποτέλεσμα συνεχείς ανανεώσεις των επιθέσεών των. Συγχρόνως με τον τρόπο παιχνιδιού του δημιουργούσε αίσθημα ανασφάλειας στους συμπαίκτες του που επαναλάμβαναν το ίδιο, με αποτελεσμα τις γνωστές γιόμες προς τους επιθετικούς.
Με την τοποθέτηση του Σίλβα πίσω ακύρωσε και τον Σιμάο ο οποίος χωρίς την καθοδήγησή του δεν ήξερε που πήγαινε και που πατούσε.
Πάμε πιο μπροστά στον Κατσουράνη που είχε και ρόλο οργανωτή, είδε κανένας να κάνει καμιά κάθετη στρωτή πάσα τίποτα.
Θέλεις να τον βάλεις βάλτον αλλά μην ζητάς να κάνει πράγματα που ποτέ δεν έκανε στην καριέρα του.
Δεν θέλω να συνεχίσω απλά στο τέλος να επισυμάνω κάτι που με δυσαρέστησε πάρα πολύ.
Ξέρω ότι υπήρχε γραμμή από την Διοίκηση να εμφανίσουν ως υπερομάδα την Ατλέτικο εμφανίζοντας τον Παναθηναικό μια κλάση τουλάχιστον κατώτερο, ρε παιδί μου δεν μου αρέσει καθόλου να κονταίνουν τόσο πολύ τον σύλλογο για να τον φτάσουν στα μέτρα τους
ΥΓ Ο Δομάζος καλά τα λέει, το πρόβλημα δεν είναι αυτός το πρόβλημα είναι αυτοί που δεν ακούν τόσα χρόνια τα δε αποτελέσματα είναι γνωστά

Ντεμης said...

Αχ βρε Gatti, για το ματς έπεσα έξω τελικά.... δεν πειράζει! Δεν θα το σχολιάσω, τα γράφεις όλα τέλεια (μια ακόμα τέλεια φωτό του Λέτο λείπει!)
Πόσο χάρηκα που τον κατάλαβες κι εσύ πια τον Τσάρτα ή Τσιάρτα με το σου-μοιρογνωμόνιο! Έλεος πια, όλο μου επιτίθεται, τι του έχω κάνει;! Χεχέ!

xaroylita said...

Γειά σου ρε Γατούλι.. Πάει πολύς καιρός που έχω να σε επισκευτώ αλλά κοίτα να δείς τί έχει γίνει.. Όπως γνωρίζεις είμαι γαυράκι. Κάποια γεγονότα τον τελευταίο καιρό με έκαναν να αναθεωρήσω κάποιες απόψεις περί αθλητικών και είπα να δοκιμάσω την τύχη μου αλλού. Έτσι ο δρόμος με οδήγησε στο ΟΑΚΑ.. Αν ήσουν εκεί που μάλλον θα ήσουν κρίμα γιατί δεν γνωριζόμαστε κι έτσι δεν θα μπορούσα να σε ψάξω μέσα σε τόσο πλήθος κόσμου.. Αν δεν ήσουν έχω να σου στείλω βιντεάκι και φωτό..

Φιλιά πολλά πολλά.. Να είσαι καλά.

gatti said...

@George: Καλώς ήρθες. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Γράφω απλώς αυτά που αισθάνομαι. Βλέπω τον πόλεμο που γίνεται σε συγκεκριμένα μέλη της ομάδας και ακόμα χειρότερα τον επηρρεασμό μερίδας οπαδών από κακοπροαίρετους ανθρώπους που δεν νοιάζονται παρά μόνο για τα συμφέροντά τους και πραγματικά θλίβομαι, γιατί γνωρίζω πως αν δεν πάρουμε φέτος πρωτάθλημα η ομάδα θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω με όλα αυτά που θα ακολουθήσουν...

gatti said...

@Γιώργος Τ.: Mας έλειπε η τύχη, μας έλειπε η κλάση, μας έλειπαν παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις, πολλά μας έλειπαν. Ο διαιτητής ήταν απλώς ανίκανος. Δεν μπορεί να μπλέκεται τρεις φορές στα πόδια των ποδοσφαιριστών. Σημαίνει ότι δεν είχε σωστές τοποθετήσεις μέσα στον αγώνα.

Κι εγώ περιμένω να δω τι θα κάνει η ομάδα με τον Εργοτέλη, θέλω όμως να πω ότι είναι τεράστιο λάθος να βλέπουμε το συγκεκριμένο παιχνίδι σαν ...τελικό. Βέβαια, εννοείται πως με τον πόλεμο που γίνεται και με το κλίμα να είναι τόσο ενάντια στον Τεν Κάτε, αν γίνει η στραβή στην Κρήτη, ο Ολλανδός δεν την βγάζει καθαρή. Και είναι πραγματική παράνοια να φεύγει προπονητής από Αύγουστο μήνα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα ζούμε και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Θα τον φάμε κι αυτόν αργά ή γρήγορα, επειδή είναι άσχετος (αλήθεια αυτό με ποια κριτήρια και με ποιες γνώσεις το κρίνουμε εμείς;) και επειδή μιλάει άσχημα στα καλομαθημένα μας παιδιά.

Γιατί έτσι το θέλουν οι ΑΡΔ που τους είναι ευκολότερο να γεμίζουν τις σελίδες με διαρροές από τα αποδυτήρια που μαθαίνουν από τους ποδοσφαιριστές (με αντάλλαγμα κάποιες καλές κουβέντες για την αξία τους και την απόδοσή τους) τις οποίες βαφτίζουν ...ρεπορτάζ, αντί να στρωθούν και να δουλέψουν για να βγάλουν μια είδηση της προκοπής.

Γιατί έτσι το θέλουν οι εφημεριδάρχες που βέβαια πώς να γεμίσουν δέκα+ αθλητικές εφημερίδες με ύλη που χρειάζεται κόπο και ψάξιμο, όταν είναι ευκολότερο να γεμίσουν τις σελίδες με σκουπίδια, ίσα για να φυτοζωούν εισπράττοντας κρατικές διαφημίσεις.

Γιατί έτσι το θέλουν οι διευθυντές σχολών δημοσιογραφίας που πρέπει να γεμίσουν ελπίδες μέλλοντος λαμπρού τους υποψήφιους ενός επαγγέλματος κορεσμένου εδώ και καιρό.

Ολους αυτούς εξυπηρετεί το σύστημα όπως ακριβώς είναι και κανείς δεν θέλει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Βάλε τώρα και το γεγονός των αντίθετων τάσεων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον πολυμετοχικό και έχεις ολοκληρωμένο το σκηνικό.

Οι γκρίνιες για τον Σπυρόπουλο είναι απόρροια του γεγονότος ότι όταν κουραστεί δεν υπάρχει παίκτης να του δώσει ανάσες, οπότε παίζει συνέχεια, η απόδοσή του φθίνει και δικαίως προκαλεί δυσαρέσκεια. Ομως, σίγουρα δεν ευθύνεται ο ίδιος για το γεγονός ότι δεν έχει back up. Θα δούμε αύριο πιθανότατα τι σόι back up είναι ο Δάρλας, αν και με τον Τεν Κάτε μη σου κάνει εντύπωση αν δεις αριστερά κανέναν παίκτη που ούτε φαντάζεσαι.

Ο Μουν φαίνεται "λίγος" και δεν νομίζω ότι φταίει μόνο το δυστύχημα. Είναι ένας συμπαθητικός
παίκτης, αλλά δεξί μπακ με την αληθινή σημασία της λέξης "μπακ" δεν είναι.

Ο Μαρίνος θα έρθει το Γενάρη, οπότε αν δεν αποκτηθεί παίκτης η μόνη ορθόδοξη λύση θα είναι να στηριχθεί ο νεαρός Μαχλελής.

gatti said...

@houli_v: To να βγει ο κάθε Δομάζος να πει ό,τι του κατέβει ΕΙΝΑΙ μεγάλο ζήτημα γιατί υπήρξε σημαία του Παναθηναϊκού. Από τους ανθρώπους της ΝΕΤ και γενικά όλους τους ΑΡΔ δεν έχω απαιτήσεις (παρόλο που τους πληρώνουμε όπως λες) γιατί αυτοί γνωρίζω ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Το έχω ξαναγράψει: Mε τη νέα κατάσταση (που δεν είναι βέβαιο ότι είναι τόσο νέα...) κάποιοι έχασαν ορισμένες από τις προσβάσεις τους και γι΄ αυτό τώρα "σκούζουν".

Οσο για την ομάδα είναι γεγονός ότι αντίπαλοι σαν την Ατλέτικο δεν υπάρχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, με την άμυνα που έχεις πάλι θα τρέμεις απέναντι σε όποια ομάδα σου βγει στην κόντρα γιατί θα ξέρεις ότι το πιθανότερο είναι πως ό,τι πάει μέσα θα γράψει. Για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα "να γράψει" θα πρέπει να καταφύγεις πάλι σε αλχημείες που θα ανακατέψουν την ομάδα. Και αυτό το έργο θα αναγκαζόμαστε να το βλέπουμε συχνά.

Να περνάς καλά houli μου! :)))

gatti said...

@eforas: Πολύ καλό το άρθρο!

Δεν είναι απογοήτευση. Είναι μάλλον "εκτίμηση" κάποιων πραγμάτων. Ούτε και πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από τον στόχο που είναι το πρωτάθλημα. Εχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη και πλέον αν δεν κατακτήσεις τον τίτλο, θα πέφτεις πάνω σε μεγαθήρια στα προκριματικά και θα είναι σχεδόν αδύνατο να ξαναδείς τους ομίλους.

gatti said...

@koutavaki: Την πρόκριση δεν την έχουμε ξεχάσει. Θα πάμε στην Ισπανία να εξαντλήσουμε τις όποιες (λίγες) πιθανότητες έχουμε να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή. Αλλά προσπαθούμε να έχουμε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων. Και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές η πρόκριση φαντάζει σχεδόν αδύνατη.

Ρίσκο δεν πάρθηκε με την παρουσία του Ζιλμπέρτο στο κέντρο της άμυνας. Ρίσκο θα παίρναμε αν βάζαμε τον άπειρο (για τόσο κρίσιμο αγώνα) Μπιέρσμιρ. Μην ξεχνάς κάτι βασικό: Εμείς κάνουμε
υποθέσεις με βάση ό,τι έχουμε δει στα φιλικά και διαβάζουμε στις εφημερίδες, ο προπονητής δουλεύει με αυτό που βλέπει στις προπονήσεις. Για να μην παίξει ο Σουηδός σημαίνει πως τον έκρινε
ακατάλληλο για τον συγκεκριμένο ρόλο στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το επεισόδιο με τον Σπυρόπουλο δεν σημαίνει τίποτα αν δεν υπάρχει κάτι βαθύτερο πίσω από αυτή την αντίδραση. Αν έγινε απλώς επειδή είναι τα νεύρα τεταμένα, θα λυθεί η παρεξήγηση, θα ζητηθεί συγνώμη και τελείωσε η ιστορία. Αν μη τι άλλο ο Ολλανδός δεν κρατάει ...μανιάτικα, τον Σπυρόπουλο τον πιστεύει και πέρσι έλεγε ότι ήθελε να έχει κι άλλους παίκτες σαν αυτόν. Ισως μάλιστα ακριβώς επειδή τον πιστεύει υπήρξε και ιδιαίτερα αυστηρός μαζί του. Από αυτούς που θεωρείς άξιους έχεις και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Αν όμως υπάρχει ενορχηστρωμένη προσπάθεια να φαγωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα ο Τεν Κάτε και το συγκεκριμένο γεγονός ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, τότε να περιμένεις κι άλλα επεισόδια.
Αμα οι παίκτες θέλουν να "στήσουν" έναν προπονητή για να τον φάνε, είναι πανεύκολο να το κάνουν σε ένα παιχνίδι. Δυστυχώς. Δεν λέω ότι οι δικοί μας έχουν τέτοιο σχέδιο. Λέω απλώς ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο ποδόσφαιρο και τα έχουμε δει πολλές φορές.

Γι΄ αυτό που λες για το φιλότιμο διαφωνώ κάθετα! Αρκετά πια με το ελληνικό φιλότιμο. Eίναι μια
καραμέλα που έχει λιώσει. Ας μεγαλώσουμε, ας ωριμάσουμε κι ας σταματήσουμε να έχουμε την απαίτηση να μας φέρονται με ...τακτ και να μας καλοπιάνουν. Να μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις
ευθύνες μας, να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και όταν μας κάνουν παρατηρήσεις (δικαιολογημένες) να πεισμώνουμε και να προσπαθούμε περισσότερο. Μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι.

Ο Τεν Κάτε δεν έχει πολύ ωραίο τρόπο όταν κατσαδιάζει, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά ήταν και γνωστό από πριν. Τυχαία άλλωστε τον λένε Volcano; Δεν είναι όμως ο μόνος. Μια γύρα να κάνεις στο youtube θα βρεις πολλούς προπονητές να μπινελικώνουν παίκτες τους μετά από μια κακή εμφάνιση ή μια ήττα. Συμβαίνει παντού. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε στον Τεν Κάτε ότι είναι μεγάλος προπονητής (επειδή κάποιοι έχουν κάνει τιτάνια προσπάθεια να μας πείσουν γι΄ αυτό). Κι έτσι θεωρούμε ότι δεν νομιμοποιείται να πειράζει τα ...παιδιά. Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω στον Γιώργο Τ.

Kι αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχουν κάνει οι πολέμιοί του. Γιατί είναι άλλο πράγμα να ισχυρίζεσαι πως ο συγκεκριμένος προπονητής είναι ακατάλληλος για την ομάδα, που σε τελική ανάλυση αυτό μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να το συζητήσουμε και πολύ διαφορετικό να απαξιώνεις έναν από τους ελάχιστους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ προπονητές που έχουν περάσει από αυτή εδώ τη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τον ανίκανο.

Αλλά έτσι κι αλλιώς το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν με τον Οσιμ, με τον Τόμισλαβ Ιβιτς, θα κωλώσουμε τώρα να το κάνουμε με τον ...βοηθό;

gatti said...

@squarelogic: Aφού τα λέμε από πέρσι αυτά τα πράγματα. Και είναι πραγματικά οδυνηρό να τα (ξανα)διαπιστώνουμε και φέτος που υποτίθεται ότι έγινε δουλειά πάνω σε πιο σωστή βάση. Θα καρδιοχτυπήσουμε αρκετές φορές, αν έστω και την ύστατη στιγμή δεν αποκτηθεί παίκτης. Ετός αν φύγει ο ...μυρουδιάς και έρθει ένας ...κανονικός προπονητής που θα έχει μαγικό ραβδί και θα λύσει διά μαγείας όλα τα προβλήματα!

Προτιμώ τον ρόλο του Πατέρα, αφενός επειδή έχει ...κότερο, αφετέρου επειδή δεν θα χρειαστεί να τον απολύσουνε σαν τον Κωστάκη. Μπορεί κάλλιστα να τα βροντήξει και μόνος του! :))))

gatti said...

@varelogiannis@gmail.com Eσύ τον βλέπεις τον Παναθηναϊκό σαν βαρυφορτωμένη νεόπλουτη κυρία κι εγώ σαν κάποια καλοντυμένη κυρία που περπατάει ...ξυπόλητη. Αυτή είναι η διαφορά της μεσαίας και επιθετικής γραμμής του Παναθηναϊκού με την αμυντική.

Αυτό με την "διοικητική εντολή" να παίζουν όλα τα αστέρια της ομάδα πρέπει να το έχεις ...αποκλειστικό. Δεν "παίζει".

Δεν φόρτωσε τίποτα ο τεντάς. Ηταν αναγκαίο να γεμίσει το κέντρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια επικίνδυνη ομάδα και αυτό έκανε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Τον Σίλβα κακό πρέπει να τον είδες μόνο εσύ και ο Καίσαρης, αλλά αυτός έχει γνωστό κόλλημα με τον συγκεκριμένο παίκτη.

Εδώ εσείς βαλθήκατε να μας πείσετε πριν το παιχνίδι στη Μολδαβία ότι είναι επικίνδυνη η Τιρασπόλ και μιλάς για την δική μας διοίκηση; Δεν υπήρξε καμία γραμμή να παρουσιαστεί υπερομάδα η Ατλέτικο. Στη σωστή διάσταση αντιμετωπίστηκε η ισπανική ομάδα.

ΥΓ. Και μόνο το γεγονός ότι εσείς οι γαύροι βρίσκετε σωστό τον Δομάζο και τα λεγόμενά του και οι δηλώσεις του φιγουράρουν κάθε φορά σε περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα των οπαδικών σας εφημερίδων, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι ο "στρατηγός" έχει πάρει λάθος δρόμο...

gatti said...

@Nτέμης: Δεν πειράζει Ντέμη μου, μέσα στο πρόγραμμα είναι και οι ήττες. (Δεν βρήκα καλύτερη φωτό του Λέτο, αλλά θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες...).

Σου την πέφτει ο Βασιλάκης ε; Βρε τι του έχεις κάνει και έχει τόσο ...μένος εναντίον σου; :pp

:))))))

gatti said...

@xaroylita: Καλώς το μου! Πού έχεις χαθεί εσύ; Πέρασες καλά; Δεν ήμουν στο γήπεδο γιατί δούλευα μέχρι το βράδυ και μετά γύρισα γρήγορα σπίτι για να δω το ματς. Στο "τσακ" το πρόλαβα.

Να μου στείλεις το βιντεάκι και τις φωτο!

Φιλάκια! Να περνάς καλά κι εσύ! :))))

zouk said...

Συμφωνω σε ολα και στις απαντησεις που εχεις δωσει.

Αυτος ο Δομαζος ειναι κατι το απιστευτο.Ειναι τραγικος.Παραδειγμα προς αποφυγη για τον οποιονδηποτε.Και δυστηχως εχω δει να συμφωνουν και Παναθηναικοι μαζι του.Πραγματικα απιστευτο.

Το να περασουμε την Ατλετικο αυτη την στιγμη θα ειναι ενα θαυμα.Πως γινεται να κρατησεις το μηδεν με αυτη την ομαδα?Ισως ειμαι προβληματικος,αλλα εγω πιστευω στα θαυματα,και θα πιστευω μεχρι να φαμε το πρωτο γκολ.Αλλωστε ειμαστε ομαδα του εκτος εδρας στην Ευρωπη και αυτο ειναι ξεκαθαρο αμα τα βαλετε κατω.Και δεν μιλαω μονο για περσι.

Για τον Σπυροπουλο μου ερχετε συνεχεια στο μυαλο το ποσο γκαντεμηδες ειμαστε.Αμα δεν ειχε γινει το σκηνικο με την ντοπα,τον ειχαμε τον αριστερο μπακ.Βαβζινιακ.

Ειναι και αργα και εχει σταματισει το μυαλο μου.Δεν θυμαμαι αν ηθελα να γραψω κατι αλλο.Για οποιον ενδιαφερετε,θα προτινω και εγω ενα αρθρακι απο τον Καρπετ που ασχολειτε πολυ με την διαιτησια αλλα παντα σε σωστη βαση και γραφει και για εμας 5 σωστα πραγματα.

http://www.sport-fm.gr/article/191029

gatti said...

@zouk: Eίναι πραγματικά τραγικός ο "στρατηγός" και είναι λυπηρό που κάποιοι συμφωνούν μαζί του. Αναφέρομαι κυρίως στο ύφος και στην εμπάθειά του. Γιατί το να πει ας πούμε ότι η ομάδα θέλει στόπερ και δεξί μπακ είναι κάτι που το λένε όλοι.

Θαύμα θα είναι να περάσουμε την Ατλέτικο, συμφωνώ κι εγώ. Ομως, άκουσες σημερινές δηλώσεις του Σισέ; "Ξέρω τι θα πει θαύμα! Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο".

Οντως, σταθήκαμε άτυχοι με τον Βαβζίνιακ. Αλλά τι να κάνεις που πήγε και ...ήπιε όλο τον ...Βιστούλα;

Το άρθρο του Κάρπετ το είχα ήδη διαβάσει. Είναι όντως διαφωτιστικό. Αλλά για την τεράστια αποτυχία της πλειοψηφίας των διαιτητών στα τεστ, είχα διαβάσει εδώ και πολύ καιρό. Και αναρωτιέμαι: Oταν οι περισσότεροι διαιτητές έχουν τέτοιο έλλειμα φυσικής κατάστασης, αλλά και αντίληψης γηπέδου (γιατί και σε αυτά τα τεστ απέτυχαν) πώς δεν θα είναι μετά "ευάλωτοι" και επιρρεπείς σε επηρεασμούς από τα διάφορα κέντρα αποφάσεων;

zouk said...

Δεν νομιζω οτι ηταν ευαλωτοι πολλοι διαιτητες.Εγιναν διαιτητες γιατι οπως γραφει ο καρπετ θεωρουσαν το να εχουν καλες γνωριμιες αρκετο ωστε να σφυριζουν.Μακαρι να αλλαξουν τα πραγματα προς το καλυτερο με τον Βασσαρα και τον Πιλαβιο.

gatti said...

@zouk: Τα κονέ έτσι κι αλλιώς είναι το υπ΄ αριθμόν ένα εφόδιό τους.

Αλλά όσο λιγότερη αυτοπεποίθηση νοιώθουν ως επαγγελματίες για τις ικανότητές τους τόσο πιο ευάλωτοι είναι σε επηρρεασμούς. Αλληλένδετα είναι αυτά.

Γι΄ αυτό ήθελα να δω το ντέρμπι. Γιατί θα παίρναμε μια πρώτη ιδέα, ήταν σχεδόν απίθανο να μην κάτσει μια δύσκολη φάση. Αλλά τώρα θα πρέπει να περιμένουμε...