Tuesday, January 5, 2010

Memento


...Ταινία που έχει δημιουργήσει έναν σχετικό θόρυβο στο κύκλωμα των φεστιβάλ, το Memento στηρίζεται σ' ένα εύρημα: η αφήγηση δεν ακολουθεί την συνήθη χρονολογική σειρά (από το κάποτε της αρχής στο τώρα του τέλους) αλλά την αντίστροφη (δηλαδή από το σήμερα της ιστορίας καταλήγει στο παρελθόν). Αυτό δικαιολογείται από την ασθένεια από την οποία πάσχει ο ήρωας: έχει μνήμη περιορισμένης διάρκειας καθώς δεν μπορεί να θυμηθεί γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί πριν 15 λεπτά. Ετσι ο θεατής βρίσκεται σε μια μάλλον παράδοξη θέση: καθώς δεν υπάρχει μια χρονολογική ακολουθία στην αφήγηση, προσπαθεί να δημιουργήσει ο ίδιος αυτήν την χρονολογική ακολουθία. Προσπαθεί ουσιαστικά να λύσει ένα πρόβλημα τοποθετώντας τα επεισόδια στην σωστή χρονολογική σειρά: να αντιστρέψει δηλαδή χρονικά την ιστορία που βλέπει. Βρίσκεται, μαζί με τον πρωταγωνιστή, σε σύγχυση.


***

4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010



***


3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010




***

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010



***


29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009




***

25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009



16 comments:

ΠΑΝΟΣ said...

Χαχαχα, άψογο!
Έλα μωρέ μην τους κοροϊδεύεις! Να χαιρόμαστε τις εφημερίδες μας...

kitrinomavros said...

Ολο και περισσοτερο εχω την εντυπωση οτι εχουμε κατι τηλεπαθητικο τα δυο μας!

Στα χναρια του Μπομπο!

Καλη σου μερα:)

gatti said...

@Πάνος: Δεν τους κοροϊδεύω. Τους λυπάμαι. Ο θείος τους κοροϊδεύει...

Να τις χαιρόμαστε... :)))

gatti said...

@kitrinomavros: Εγώ το ξέρω από καιρό ότι έχουμε κάτι τηλεπαθητικό οι δυο μας!

:))

Ετσι ακριβώς! Μπεν Αρφά όπως Μπομπό!

Καλημέρα! :))

fl@neur said...

Η υπόθεση Μπεν Αρφά, παρά λίγο να γίνει υπόθεση Μπεν Μπαρκά (οι νεότεροι ας googlάρουν λίγο), τουλάχιστον ως προς το πρώτο συνθετικό του επίθετου. Μπορεί να βγάζει γέλιο, αλλά καλά θα έκανε το επικοινωνιακό τμήμα του ΠΑΟ (αν υπάρχει κάτι τέτοιο, που πολύ αμφιβάλλω), να μελετήσει τον τρόπο, με τον οποίο "πλασσάρει" τα παραμύθια ο γάβ-ρος. Δυστυχώς, επικοινωνιακά είμαστε πολύ πίσω, είναι κοινός τόπος πια. Από την άλλη, δε βλέπω από την ΠΑΕ διάθεση υπέρβασης, μακάρι να διαψευστούμε.

Elpis Cameraman said...

Καλο!

coachp said...

Δυστυχώς, καλά τα λες.
Για να πουλήσουν 3.500 φύλλα παραπάνω έκαναν αυτό το κουτό και εμπορικό εξώφυλλο της πρωτοχρονιάς... Ενώ, όλοι ξέραμε οτι ο Μπεν Αρφά δεν έρχεται... Για να φανταστείς, και στο ραδιόφωνο έφαγαν κράξιμο για το εξώφυλλο της πρωτοχρονιάς.

Καλή χρονιά λοιπόν gatti. Α. Το μεμεντο είναι ταινιάρα. Κλάσης ταινία...

pensierix said...

Από τη στιγμή που τέτοιου είδους πρακτικές το αναγνωστικό κοινό τις επιβραβεύει, καλά κάνουν οι φυλλάδες. Υποτιμούν κατ'επανάληψη την νοημοσύνη του αναγνώστη αλλά αυτοί χαμπάρι. Και την καλύτερη ανάλυση των γεγονότων να είχε η εφημερίδα, δεν θα την αγόραζα μόνο και μόνο για να "τιμωρήσω" τον κουτοπόνηρο τρόπο με τον οποίο θέλει να με προσελκύσει.

Η μοναδική μου ένσταση στην εν λόγω εφημερίδα είναι ότι από τη μια θέλει να πλασάρει ένα ελιτίστικο στυλάκι "αντικειμενικότητας" (το ότι την έχουν δει όλοι opinion leaders εκεί μέσα, με την αλαζονεία να ξεχειλίζει είναι άλλου παπά ευαγγελίο) κι από την άλλη φωνάζει πόσο θελει να πουλήσει, με τον πλέον χοντροκομμένο τρόπο.

Κι όπως λέει και το τσιτσάνειο τραγούδι, ελαφρώς παραλλαγμένο για την περίπτωση:

"Σερσέ λ'Αρφάαααα, σερσέ λ'Αρφάααα".

The Bgt said...

χα χα χα εισαι θεα!
Καλη χρονια!

gatti said...

@fl@neur: Θέλω να πιστεύω πως στους δικούς μας οπαδούς δεν θα έπιαναν τόπο τέτοια επικοινωνιακά τεχνάσματα. Γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι δικοί μας οπαδοί δεν μασάνε κουτόχορτο (πια...).

Διάθεση υπέρβασης ούτε εγώ βλέπω, δυστυχώς...

gatti said...

@Elpis Cameraman: :)))

gatti said...

@coachp: Ετσι είναι βρε κόουτς. Για λίγα φύλλα παραπάνω δεν λέει να βάλεις τέτοιο πρωτοσέλιδο. Αφού έκραξαν ακόμα και οι γαύροι, φαντάσου τι γίνεται!

Καλή χρονιά και σε σένα! Συμφωνώ για Memento!

gatti said...

@pensierix: Ετσι είναι δυστυχώς. Το αναγνωστικό κοινό έχει τις εφημερίδες που του αξίζουν.

Αλλά είναι πραγματικά δυσάρεστη έκπληξη να μην το βλέπεις αυτό να συμβαίνει στις οπαδικές που θα ήταν "δικαιολογημένο" αλλά σ' αυτές που θέλουν να θεωρούνται αντικειμενικές.

Η άλλη η "Goal" έγραψε για τον Μπεναγιούν. Αράξτε ρε!

ΥΓ. Πολύ καλό το "Σερσέ λ' Αρφά!" "Eγραψε!!!" :)))))

gatti said...

@The Bgt: Kαλή Χρονιά Βgt μου! :))))

fpboy said...

Tέλειο , απλά τέλειο !!!!

gatti said...

@fpboy: Σε ευχαριστώ! :))