Sunday, September 19, 2010

Αυτή η σέλα δεν είναι για τον κ... σου


H σκηνή από την ταινία "Καμικάζι αγάπη μου". Ο Στάθης Ψάλτης είχε όνειρο ζωής να αποκτήσει μια μηχανή. Μια μέρα πηγαίνει στο μαγαζί που τις πουλάει, ανεβαίνει πάνω σ' αυτή που του άρεσε περισσότερο και άρχισε να υποδύεται τον μηχανόβιο που είναι στο δρόμο και γκαζώνει. Βγαίνει από το μαγαζί ένας υπάλληλος και του φωνάζει να κατεβεί από τη μηχανή. Σηκώνεται με βαριά καρδιά και φεύγοντας μονολογεί: "Στάθη, αυτή η σέλα δεν είναι για τον κώλο σου"...

Τη συγκεκριμένη σκηνή θυμήθηκα βλέποντας το σημερινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην Καβάλα, όταν η κάμερα έκανε ένα κοντινό στον Νιόπλια, ενώ το σκορ στο 2-1. Και πολύ φοβάμαι μήπως ισχύει κάτι ανάλογο για τον προπονητή του Παναθηναϊκού.




Ούτε περίμενα ότι θα φτάσει η στιγμή που θα κάνω τέτοια σκέψη. Μπορώ να πω μάλιστα ότι τόσο καιρό φοβόμουν μήπως με κάποια αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από το φορτωμένο πρόγραμμα, τεθεί θέμα προπονητή από τους ΑΡΔ.

Τον συμπαθώ τον Νιόπλια, γι' αυτό και η αντικατάσταση του τεντά από αυτόν δεν μου είχε πέσει τόσο βαριά όσο αν ήταν άλλος ο διάδοχος του Ολλανδού. Πέρσι δεν του έκανα ούτε κριτική, επειδή ακριβώς πολλοί θα θεωρούσαν - κι εγώ το φοβόμουν... - ότι παρασύρομαι από την συμπάθεια που είχα στον Τεν Κάτε.

Ενδόμυχα όμως παρακαλούσα να γίνει ο Νιόπλιας ο νέος Κυράστας για την ομάδα μας. Τον πίστευα, αλλά τώρα πια δεν μπορώ να πω ότι τον πιστεύω τόσο.

Είναι πολλά πια αυτά που έχουν μαζευτεί.

Θα μου πεις ότι υπάρχουν και πολλά για τα οποία δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη.

* Η ομάδα δεν έχει τρεξίματα και γι' αυτό μπορεί να φταίει ο Κέζος. Σίγουρα φταίει και η επιβάρυνση από το Μουντιάλ μόνο που η κατάσταση είναι γενικευμένη και αφορά και παίκτες που δεν πήγαν στο Μουντιάλ.




* Ο Κατσουράνης δεν τραβάει, ουσιαστικά έχει να παίξει μπάλα από τις αρχές του περυσινού πρωταθλήματος. Βέβαια τότε, επί τεντά, είχε άλλο ρόλο, γι' αυτό και είχε βοηθήσει επιθετικά την ομάδα.

* Ο Καραγκούνης δεν μπορεί, από την αρχή της σεζόν έχει δείξει ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση.

* Ο Ζιλμπέρτο δεν έχει τις περυσινές αντοχές, έχει χάσει τη μισή προετοιμασία, είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος και έχει και την επιβάρυνση του Μουντιάλ.

* Ο Λέτο, συνεχίζει να κάνει του κεφαλιού του και να θέλει μια μπάλα μόνος του.

* Ο Νίνης δεν έχει σταθερότητα μπορεί τη μια μέρα (ή το ένα ημίχρονο) να είναι καλός και το επόμενο να σέρνεται.

* Ο Γκοβού δεν έχει εγκλιματιστεί ουσιαστικά στην ομάδα επομένως δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που περιμένουμε

* Ο Μπουμσόνγκ είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν, δεν είναι το Hummer που θέλαμε, αλλά δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Νιόπλια, δεν φταίει αυτός αν του έφεραν για στόπερ έναν παίκτη που απέχει πολύ από τον Κρις και τον Γκαλάς.

* Σεϊταρίδης και Σπυρόπουλος είναι τραυματίες και ο Νιόπλιας υποχρεώνεται να κάνει αλχημείες στα άκρα της άμυνας.

Αναγνωρίζω επίσης, ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να απαιτήσει συγκεκριμένους παίκτες, παρά μόνο να δεχτεί αυτούς που του έφερναν. Aυτή είναι η μοίρα των προπονητών που το μέγεθος της ομάδας είναι μεγαλύτερο από το δικό τους. Δεν δικαιούνται να απαιτούν είναι απλά ευχαριστημένοι που τους δίνεται μια ευκαιρία ζωής. Κανείς δεν μπορεί βέβαια να τον ψέξει γι' αυτό. Κι έπειτα με τον εμφύλιο να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του το καλοκαίρι και να ήθελε δεν μπορούσε να γίνει επαναστάτης (έστω και με αιτία)...

Ομως...

Αν για την αγωνιστική κατάσταση ή τις επιλογές των ποδοσφαιριστών δεν έχει ευθύνες, σίγουρα είναι δική του ευθύνη η νοοτροπία, η ψυχολογία και η διαχείριση.

Κι εδώ δεν βλέπω καμία πρόοδο από πέρσι. Που, σημειωτέον, δεν είδαμε κανένα ιδιαίτερο θέαμα, απλώς περιμέναμε να τελειώσει όπως - όπως η χρονιά, κάνοντας αυτοσκοπό μας τον τίτλο.

Μιλάει συχνά ο Νιόπλιας για την έλλειψη ρυθμού. Κι όμως αναφέρεται σε ένα σύνολο που έχει μόλις δύο αλλαγές στην 11άδα του: Μπουμσόνγκ - Γκοβού. Δεν θα έπρεπε να έχει ομοιογένεια αυτό το σύνολο; Να βγάζει αυτοματισμούς; Να είναι κοντά μεταξύ τους οι γραμμές; Είχε αυτή η ομάδα σήμερα καμία αγωνιστική σχέση με την Καβάλα που άλλαξε τη μισή της ενδεκάδα σε σχέση με πέρυσι; Για την Καβάλα δεν υπήρχε πρόβλημα ρυθμού;

Και ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι τόσο στον αγώνα με την Ξάνθη, όσο και στον αγώνα με την Καβάλα μόλις η ομάδα έβαλε το γκολ, έκλεισε το διακόπτη; Είναι νοοτροπία πρωταθλητή αυτή; Κι αν με την Ξάνθη πιάστηκε στον ύπνο, δεν διδάχτηκε τίποτα η ομάδα (προπονητής και παίκτες) από τον αγώνα με τη Μπαρτσελόνα; Θυμίζω τα δύο από τα πέντε γκολ τα φάγαμε στο τέλος των ημιχρόνων και το τρίτο αμέσως μόλις είχαμε σκοράρει. Καθαρή έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης.

Και πού είναι ο τσαμπουκάς, η ψυχολογία της ομάδας που γνωρίζει ότι είναι καλύτερη (για το ελληνικό πρωτάθλημα μιλάω) και που δεν ανέχεται να χάσει βαθμούς από έναν κατώτερο αντίπαλο; Πού είναι η διάθεση να μην σταματήσει στο ένα γκολ, λες και τελείωσε το παιχνίδι, αλλά να προσπαθήσει να βάλει και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο, όσο περισσότερα γκολ μπορεί;


Η ομάδα δυστυχώς δεν βλέπεται... Δεν μπορεί να κάνει δυο φάσεις της προκοπής. Είναι δυνατόν να είναι αμέτοχος σ' αυτό ο προπονητής που έκανε μαζί της την προετοιμασία; Και πόσο δίκαιο είναι να τα ρίχνουμε όλα στον Κέζο; Είναι δυνατόν να έχει περισσότερες ευθύνες από αυτές που του αναλογούν; Πού είναι οι φάσεις που έχουν δουλευτεί στην προπόνηση; Πού είναι τα αποτελέσματα της προετοιμασίας;

Και πάμε και στο θέμα της διαχείρισης. Γενικά της διαχείρισης, είτε αυτή αφορά παίκτες, είτε αφορά αγώνα.

Βλέπω στο ματς με τη Μπαρτσελόνα τον Λέτο όχι μόνο εκτός τόπου και χρόνου, αλλά ουσιαστικά προκλητικό. Και αναρωτιέμαι. Αν ο παίκτης κάνει του κεφαλιού του, γιατί ο προπονητής δεν τον πετάει έξω από τον αγώνα; Τι φοβάται; Αν πάλι του έχει δώσει εκείνος εντολές να συγκλίνει προς το κέντρο και να μην βοηθάει καθόλου τον φουκαρά τον Βύντρα, αφήνοντας μια τρύπα "να" στην "καλή πλευρά" (λες και έχει κακές πλευρές) της Μπαρτσελόνα, τότε πώς ακριβώς "διάβασε" σαν προπονητής το ματς και πώς συνέχισε την ανάγνωσή του;

Δεν θα κάνω άλλη αναφορά στον αγώνα με τη Μπάρτσα, δεν έχει νόημα άλλωστε. Ετσι κι αλλιώς όπως εξελίχθηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι ο καλύτερος παίκτης είναι σίγουρα αυτός που δεν έπαιξε (και ο Καραγκούνης που δεν μπήκε από την αρχή...). Κι ας μου πήρε μέρες να συνέλθω, όχι από το εύρος της ήττας (είναι θαύμα που δεν καταρρίψαμε το ρεκόρ του γαύρου...) όσο από την εικόνα της ομάδας.

Ούτε θα σταθώ στο γεγονός ότι ακόμα και σε ήττες ή αποτυχίες ο Νιόπλιας παρουσιάζεται στις συνεντεύξεις τύπου με στυλ "ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα" και "τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα", και "το μη χείρον βέλτιστον". Παρόλο που θεωρώ πως δεν ταιριάζουν τέτοιες νοοτροπίες στον προπονητή του Παναθηναϊκού. Σήμερα βέβαια άλλαξε λίγο το τροπάριο και είπε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ότι η ομάδα δεν διαχειρίστηκε σωστά το παιχνίδι. Ποιος όμως έχει την κύρια ευθύνη για την διαχείριση του παιχνιδιού, αν όχι ο προπονητής;

Και πάμε στο σημερινό παιχνίδι. Μπορεί η απουσία του Σπυρόπουλου να επέβαλε την παρουσία του Βύντρα στο αριστερό άκρο της άμυνας στον αγώνα με τη Μπάρτσα, αλλά στην Καβάλα γιατί θα έπρεπε να συνεχιστούν οι αλχημείες; Γιατί πήρε τον Ιωαννίδη αν δεν τον εμπιστεύεται; Να καταλάβω που δεν τον βάζει κόντρα στη Μπάρτσα, αλλά γιατί να μην παίξει κόντρα στην Καβάλα; Να πω εδώ ότι δεν δέχομαι καμία κατηγορία για τον Βύντρα (κι ας είμαι από εκείνους που του έχουν κάνει αυστηρότατη κριτική στο παρελθόν). Ο άνθρωπος έχει γίνει λάστιχο να παίζει όπου τον καλεί το καθήκον. Με σωστό πόδι, με ανάποδο πόδι, δεξιά, αριστερά, στο κέντρο, ε ας ασχοληθούμε πρώτα με αυτούς που παίζουν στη θέση τους και μετά ας περιλάβουμε τον Λουκά (που, πάντως, όταν πέρασε δεξιά, με την είσοδο του Ιωαννίδη, μια χαρά τα πήγε).

Και ποια στοιχεία της ομάδας της Καβάλας (από πέρυσι, ή από φέτος) έπεισαν τον προπονητή ότι μπορεί να κατεβάσει την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο με τον κουρασμένο Ζιλμπέρτο και τον ταλαιπωρημένο Καραγκούνη; Γιατί δεν χρησιμοποίησε τον Σιμάο, γιατί δεν έβαλε από την αρχή τον Γκαρσία, τον μόνο παίκτη που στον φετινό Παναθηναϊκό, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται μέχρι τώρα, μπορεί να "ταράξει τα νερά";




Ο προπονητής δείχνει να μην έχει πλάνο, η ομάδα δεν έχει συνοχή στις γραμμές της, η ανασταλτική λειτουργία πάσχει δραματικά, η ασυνεννοησία και ο εκνευρισμός είναι στα ύψη, η πειθαρχία είναι είδος εν ανεπαρκεία. Οι αλλαγές δεν μπορούν να βοηθήσουν, ο Νιόπλιας δεν μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες ή να τους στηρίξει ψυχολογικά, γιατί δεν έχει τις εμπειρίες να το κάνει. Πάλι καλά που ο Σισέ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι γιατί τα ...όργανα θα είχαν αρχίσει ήδη.

Θα μου πεις: Kαι τι προτείνεις; Γιατί εσύ έλεγες πέρσι σε ανάλογη περίπτωση όταν υπήρχαν σκέψεις απομάκρυνσης του τεντά ότι δεν γίνεται να αλλάξουμε προπονητή τέτοια εποχή, γιατί δεν υπάρχει και κάποιος καλός προπονητής εύκαιρος. Το ίδιο θα πω και τώρα. Να φύγει και να έρθει ποιος; Δεν βλέπω να υπάρχει κάτι στον ορίζοντα.

Αλλά δεν τρέφω και πολλές ελπίδες θεαματικής βελτίωσης. Ο Εμπεν και να έρθει (που θα έρθει) δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Μερεμέτια θα κάνει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Απλά επειδή είναι καλός γυμναστής θα τα κάνει καλύτερα από τον Σαντάνα (τον Βραζιλιάνο γυμναστή που έφερε ο Ζίκο στο γαύρο πέρσι).

Θέαμα όμως, παραγωγικές φάσεις, ηρεμία όταν το παιχνίδι στραβώνει, δύσκολα θα δούμε. Και καθώς φέτος είναι η χρονιά που ο Νιόπλιας δίνει τις πραγματικές εξετάσεις, κάθε μη επιθυμητό αποτέλεσμα θα τον γεμίζει με άγχος.

Δεν υπονοώ μ' αυτά ότι ...χάθηκε το πρωτάθλημα (ούτε βέβαια ότι θα κερδηθεί οπωσδήποτε). Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για όλους.




Αυτό που λέω είναι πως μια ομάδα με μπάτζετ πολλών εκατομμυρίων που όλο το καλοκαίρι οι ΑΡΔ μας είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου ότι ξεχειλίζει από ποιότητα (εγώ πάντως αυτή την ποιότητα μόνο στην επίθεση την βλέπω και - μετά από τη Μπάρτσα* έχω και για αυτό το θέμα τις ενστάσεις μου...) πρέπει να έχει και προπονητή ανάλογου διαμετρήματος. Εμείς έχουμε έναν προπονητή που μαθαίνει. Μαθαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ, μαθαίνει να διαχειρίζεται ακριβό υλικό, μαθαίνει να λειτουργεί σε συνθήκες πίεσης πρωταθλητισμού (που δεν υπήρχε στις μικρές εθνικές που δούλεψε). Το ότι κλήθηκε πέρσι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και το έκανε επιτυχημένα δεν συνεπάγεται ότι θα τα καταφέρει το ίδιο επιτυχημένα και φέτος που έχει την ευθύνη της ομάδας από την αρχή, που επιμελήθηκε την προετοιμασία της, που πρέπει να δουλέψει πάνω στην τακτική, να κάνει διαχείριση ψυχολογίας παικτών, να καταφέρει να πάρει το μάξιμουμ από τον καθένα κ.λπ.

Μακάρι να λυθούν τα προβλήματα ως εκ θαύματος με την ομάδα να αποκτά την εκρηκτικότητα, την ταχύτητα και τη φυσική κατάσταση που της λείπει. Και οι ανησυχίες μου για τον Νιόπλια να είναι υπερβολικές.

Το δίλημμα πάντως εξακολουθεί να υπάρχει. Τον στηρίζουμε γνωρίζοντας ότι ακόμα μαθαίνει την προπονητική με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τυχόν απώλειες, ή τον αλλάζουμε;



* Σχετικά με τον Λέτο και το ματς με τη Μπάρτσα. Πέρσι, είχα στραβώσει που πήραμε τον Λέτο από τον γαύρο, αλλά φρόντισε να μου αλλάξει ο ίδιος πολύ γρήγορα γνώμη με όσα έκανε στο γήπεδο. Ημασταν τόσο ταλαιπωρημένοι εμείς οι οπαδοί του Παναθηναϊκού από την αμπαλοσύνη των ποδοσφαιριστών της ομάδας στην εποχή Τζίγγερ που τα τσαλιμάκια του Λέτο δεν μπορούσαν παρά να μας ενθουσιάσουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν έμεινε μόνο σ' αυτά. Εβαλε γκολ, έδωσε βαθμούς, είναι αυτός που με το γκολ του τελικού μας χάρισε το νταμπλ. Εφτασε όμως ένα παιχνίδι κόντρα στην Μπάρτσα για να συνειδητοποιήσω πως τελικά αυτά που κάνει ο Λέτο μπορεί να είναι και περιττά. Το ποδόσφαιρο είναι απλό και ομαδικό. Και ο Λέτο το κάνει σύνθετο και ατομικό. Εκνευρίστηκα πολύ με το παιχνίδι του, όταν έβλεπα πόσο απλά έπαιζε η Μπαρτσελόνα. Θα μου πεις, τώρα περίμενες για να συνειδητοποιήσεις ότι η Μπαρτσελόνα κατορθώνει να κάνει το απλό να φαίνεται σαγηνευτικό; Οχι, απλώς τώρα είχα την δυνατότητα να το αντιπαραβάλλω με το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Εχει ρυθμό, ταχύτητα, δύναμη, συνεχή κίνηση και καλή κυκλοφορία. Κι εμείς εξακολουθούμε να θαυμάζουμε τους ντριμπλαδόρους που παίζουν για τον εαυτό τους ή τα τσεκούρια που το μόνο που ξέρουν είναι να καταστρέφουν το ποδόσφαιρο του αντιπάλου (κι ας μην μπορούν να δώσουν σωστή πάσα στα δύο μέτρα).

Δυστυχώς, ο Παναθηναϊκός διαθέτει και τις δύο αυτές κατηγορίες. Εκτός από αυτές διαθέτει μια ευάλωτη άμυνα που όπως φαίνεται δεν ενισχύθηκε στις μεταγραφές, ένα γερασμένο (ηλικιακά) κέντρο και μια ομάδα ιδιαίτερα καταπονημένη από το Μουντιάλ. Σπάνια ομάδες που έχουν πολλούς παίκτες που αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ παρουσιάζουν καλή εικόνα την επόμενη σεζόν.

Και όλα αυτά τα ντεζαβαντάζ καλείται να τα διαχειριστεί ένας ελπιδοφόρος και φιλότιμος προπονητής, χωρίς ιδιαίτερες εμπειρίες. Που πρέπει να κρατήσει με επιτυχία δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Και μπορεί στο πρωτάθλημα να μην έχει γίνει ακόμα μη
αναστρέψιμη ζημιά. Αλλά για την ευρωπαϊκή πορεία που ονειρευόμαστε για τη φετινή τουλάχιστον σεζόν, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά (αγωνιστικά, ψυχολογικά ή μεταγραφικά - το Γενάρη) ας κρατήσουμε μικρότερο καλάθι. Γιατί η Μπαρτσελόνα μας απέδειξε ποια είναι η διαφορά μας από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτή η διαφορά με τις τωρινές συνθήκες δεν καλύπτεται.


* Scratch: Η εικόνα της ομάδας είναι που απογοητεύει, όχι η απώλεια των βαθμών.


* Scratch 1: Yποτίθεται ότι ο Μπουμσόνγκ με όλες τις αδυναμίες του είναι τουλάχιστον καλός στο ψηλό παιχνίδι. Κι όπως του έκανε πλάκα στον αέρα ο Ντουγκλάο.


* Scratch 2: Πολύ αργές επιστροφές, τεράστιο πρόβλημα στα στημένα.


* Scratch 3: Οποιος ρίχνει όλες τις ευθύνες στον Κέζο, παραβλέπει το πόσο αγωνιστικά επιβαρημένοι είναι οι παίκτες του Παναθηναϊκού.


* Scratch 4: Για τα επεισόδια δεν έχω ενημέρωση. Ποιος φταίει, ποιος ξεκίνησε κ.λπ. Η πάγια θέση μου πάντως είναι πως δεν γίνεται των άλλων οι οπαδοί να είναι χούλιγκαν και οι δικοί μας αγιόπαιδα...


* Scratch 5:
Τζιμπρίλαρε: Aν δεν είχα(με) και σένα...


* Scratch 6:
O Ψάλτης πάντως στο τέλος την αγόρασε τη μηχανή...


***

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΤΖΙΜΠΡΙΛΑΡΟΥ







ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ





Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΕΔΡΑ


ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ








Ο ΜΑΚΗΣ









9 comments:

fl@neur said...

Γεια σου gatti και καλή σαιζόν, στη μπλογκόσφαιρα και την ομάδα (ποδόσφαιρο + μπάσκετ + βόλλεϋ). Συμφωνώ με τα γραφόμενα και μοιράζομαι τις ίδιες ανησυχίες και ενστάσεις, όπως βέβαια και τις χαρές, που όμως τις περιμένουμε ακόμα. Πράγματι, αυτός ο Παναθηναϊκός ούτε πείθει ούτε γοητεύει, αλλά ίσως είναι ακόμα νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα αποτελέσματα από μόνα τους δεν λένε τίποτα (πλην εκείνου του Καμπ Νου!), κι η Μπάγιερν στα ίδια βαδίζει στη Μπούντεσλίγκα, και δεν εκτιμώ ότι κάθε κατώτερη ομάδα από τις θεωρούμενες "μεγάλες" είναι εύκολη υπόθεση και καταδικασμένες σε ήττα. Η Καβάλα έχει δείξει θετικά στοιχεία, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για το Χ. Η ομάδα αναζητεί την αγωνιστική της ταυτότητα, κι αυτό θέλει χρόνο και κοστίζει σε βαθμούς. Για τον Νιόπλια, δεν έχω βασικές αντιρρήσεις στα γραφομενά σου, αλλά Κυράστας ήταν ένας! Θα μπορούσε κανείς να γράψει "σεντόνια" για τα θέματα που μάς απασχολούν, το μπλογκ σου τα βάζει όλα προς συζήτηση, άσχετα αν συχνά "χανόμαστε στη μετάφραση". Δεν μπαίνω ούτε στα αγωνιστικά ούτε στα διοικητικά, ελπίζω το νέο σχήμα να λύσει τις εκκρεμότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η νοοτροπία του κόσμου δυστυχώς δεν αλλάζει εύκολα, "γαβρίζουμε" επικίνδυνα.
Τέλος, να σημειώσω κάτι μακροπρόθεσμα πιο σημαντικό, χωρίς διάθεση διαφήμισης: κυκλοφόρησε η πρώτη κοινωνική ιστορία του Παναθηναϊκού, από τον Αλέξανδρο Κιτροέφ (Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναϊκός. Εκατό χρόνια ελληνικής ιστορίας, 2010), ένα βιβλίο για κάθε Παναθηναίκό φίλαθλο.
Αυτά, και καλή συνέχεια

Rizobreaker said...

Έγραψα ολόκληρο κατεβατό και έβγαλε σφάλμα γαμώτο... Φτου!!!!
Βαριέμαι να το ξαναγράψω...
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ Gatti μου! :-)

4minister said...

Ο λόγος που με έκανε να συμπαθήσω γρήγορα τον Νιόπλια πέρυσι ήταν το ύφος των δηλώσεών του. Οι φετεινές όμως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ! Πολύ γρήγορα καβάλησε το καλάμι, αντί να μείνει στη μετριοπάθεια που στην Ελλάδα σπανίζει και γι' αυτό κερδίζει.

Είμαι κάθετα αντίθετος στο να αλλάζει ο κόουτς μέσα στη σεζόν. Επειδή όμως δεν αποφασίζω εγώ, Νιόπλια σιδέρωσε το μαντήλι να το ‘χεις έτοιμο … Εσύ φταις. Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του.

Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ αναφέρθηκε στην κακή απόδοση τόσο του ίδιου όσο και των συμπαικτών του τονίζοντας όμως πως το Πρωτάθλημα έχει ακόμα δρόμο.

- Αλέν τζιέρι μου, να σε πω τη μοίρα σου, να σε πω το ριζικό σου. Κι' εσύ έχεις δρόμο γιαβρί μου, μεγάλη πόρτα θα διαβείς. Δεν βλέπω καλά, κάτσε να πλησιάσω. Ά ναι, η είσοδος στο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι. Πολύ σκοτάδι ρε παιδί μου ... Τώρα κατάλαβα. Βλέπω το ρολόι στον τοίχο και δείχνει ... μαύρα μεσάνυχτα!

Αντί να κοιτάξεςι να βελτιωθείς, ΠΑΛΤΟΚΡΙΑΡΟ, κάθε 2-3 μέρες κάνεις δηλώσεις. Γκρρρρ ...

Το κακό με την κλίκα Δυτ. Πελοποννήσου παράγινε. Εεπιδή δεν ξεκινούν και οι δυό βασικοί, είναι προκλητικά αδιάφοροι. Και μην ακούσω κουβέντες. Εδώ κάνουν κουμάντο στην Εθνική, σε μια ομάδα του Σωφέρ θα δυσκολευτούν;

4minister said...

Ο ερχομός του Έμπεν (είναι σίγουρος) θα διορθώσει σημαντικά την ομάδα. Δεν πρόκειται να πιάσει τα επίπεδα τέτοιας εποχής πέρυσι, αλλά θα την συνεφέρει. Όμως θα χρειαστεί ένας μήνας και βάλε.

Ο Κέζος πριν 3-4 χρόνια ήταν γυμναστής σε λύκειο. Η "ταχύρυθμη" άνοδός του δείχνει "πλάτες". Π.χ. στην Πανάθα τον πρότεινε ο Κατσουράνης. Τυχαίο; Δεν νομίζω ...

Unknown said...

Gatti σε παραδέχομαι. Οι δικαιολογίες άλλωστε είναι το δυνατό χαρτί των βάζελων. Βεβαίως και έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι οι διεθνείς-βάζελοι είχαν φέτος και μουντιάλ και κουράστηκαν. Ωστόσο ξέχασες να πεις ότι την περασμένη Τετάρτη τρακάρατε με μια ομάδα που έχει διπλάσιους διεθνείς (δηλαδή σχεδόν όλους) και οι μισοί από αυτούς έκαναν όλη τη διαδρομή του μουντιάλ χωρίς να έχουν πρόβλημα να σας βάλουν 5. Και κάτι άλλο. Συνήθως όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες δεν είναι καλός πουθενά αλλού.

The Bgt said...

Τα λεγα περυσι, να παρουμε το νταμπλ, να παρουμε και το ουροπα λιγκ, αλλα οι Κ + Κ να φυγουνε χθες.

Τα λεγα η καψερη, κι ευχομαι αυτος ο Πλεσι να βγει λαχειο γιατι την βαψαμε.
Καλυτερα να προωθησουν κανα παληκαρακι απο τους νεους παρα να υπομενουμε αυτη την ντεκαντανς των σερνομενων δολοπλοκων γηρατειων μας.

Και να μην ακουω απο γαυρους για την Μπαρτσα, συγκρινεται ο Τσαβι με τον Καρα ή με τον ιντριγκαδορο? και με ενα ποδι παλι ο Τσαβι θα νικησει. Και σε τελικη ΔΕΝ δικαιουνται να ομιλουν αυτοι που δεν περασαν ουτε τη Μακαμπι, δηλαδη ελεος!


Εμενα ο Νομπλιας δε με αρεσει. Δε με αρεσε και περυσι. Δηλαδη τι εκανε? Αν δεν εχανε συνεχεια βαθμους ο κακομοιρης ο γαυρος, θα περναμε πρωταθλημα? πηραμε κανα ντερμπυ περυσι και δε το θυμαμαι?
Βλακεια που τον ανανεωσαν. Βλακεια μεγαλη.

Και πιο μεγαλη ολη αυτη η λαλακια με τα διοικητικα που χαθηκε χρονος πολυτιμος.

Και με αυτα που ερχονται θα πρεπει να παρουμε το πρωταθλημα και φετος..

Νομιζω οτι Νομπλιας και Μερμηγκας τη βγαζουν δε τη βγαζουν την παρελαση..
Μιλαμε ο Βαλβιδας πρεπει να χανει λαδια, να εχεις εξω τον Ιμπαγασα για να παιζουνε οι Ουρτακηδες με τους Φουστερακηδες.

Μακαρι αυτο το χαλι ολονων των "μεγαλων" να κρατησει και να παρει την κουπα κανενας Ηρακλης..χα χα χα ΠΟΛΥ πλακα θα χει!

pensierix said...

Αν και ήμουν από τους επικριτές του Νιόπλια και δυσκολευόμουν να δω τις φοβερές και τρομερές αλλαγές που έβλεπαν οι ΑΡΔ με το που κάθησε στον πάγκο της ομάδας ( για γέλια και για κλάματα οι υπερβολές που γράφονταν εκείνη την περίοδο), δεν θέλω σε καμια περίπτωση να καεί ούτε να πάρει μαζί του όλα τα κρίματα...Αυτό που με έχει κουράσει είναι ότι έχουμε έναν Κωνσταντόπουλο στο πάγκο. Οπως ο πρώην πρόεδρος μπέρδευε την ομάδα με τον Συνασπισμό, έτσι και ο Νιόπλιας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται λες και είναι τηλεσχολιαστής-αναλυτής αγώνων και όχι προπονητής ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Αν θέλει να μας εξηγεί γιατί έχασε η ομάδα, τις κινήσεις των αντιπάλων κτλ κτλ, μπορεί να πάει να κάνει παρέα στους ΑΡΔ σε ένα στούντιο, που τον έχουν και σε μεγάλη εκτίμηση...Ακόμα περιμένω να σπάσει ένα ρημάδι αυγό (για πολλά ούτε συζήτηση) και μάλλον θα μείνω με την όρεξη. Προς το παρόν τα έχει κάνει σαλάτα, και την απλή ομελέτα που του είχα ζητήσει όταν ανέλαβε, δεν βλέπω να την τρώω (μας έχει ταράξει στις σούπες).

Τώρα, για να αλλάξω θέμα, πως γίνεται εμείς εδώ μέσα, που παρακολουθούμε μπάλα για την πλάκα μας να έχουμε δει ότι το κέντρο του ΠΑΟ είναι γερασμένο, χωρίς κοψίματα και τρεξίματα και με ένα Μουντιάλ στην πλάτη και ολόκληρο σταφ ποδοσφαιρανθρώπων να μην το βλέπει, είναι απορίας άξιον...Είχα βαρεθεί να ακούω για τα χάμερ και τους κίλερ (που στο τέλος δεν πήραμε) και κούβεντα για το κέντρο του πρώην ποδοσφαιριστή Κατσουράνη, των 35ρηδων Κάρα και Ζιλμπέρτο και του Σιμάο που ανασταλτικά είναι τεράστιος αλλά δεν φτάνει να τρέχει για τρεις...Υπολογίζω ότι σε 4-5 χρόνια θα πάρουν επιτέλους το ποιοτικό χαφ με τρεξίματα που ζητάω εδώ και τόοοοοοσο καιρό.

Και μια κουβέντα για το αγαπημένο παιδί της εξέδρας, τον άνθρωπο που αν η Μπενφίκα έδινε 8 μύρια δεν έπρεπε να τον δώσουμε διότι θα ήταν έγκλημα και θα βγαίναμε στους δρόμους, τον Σεβαστιανό. Στο ματς με την Μπαρτσελόνα αν ήμουν Βύντρα θα τον περίμενα στα αποδυτήρια για να τον κάνω μαύρο, αν ήμουν Νιόπλιας θα τον είχα βγάλει στο 25 (ΟΚ, τον έβγαλε στο 80, δεν έχω παράπονο) κι αν ήμουν διοίκηση θα του έριχνα με την πρώτη ευκαιρία ένα πρόστιμο. Ο τύπος έβλεπε τον Γκοβού, που έχει βγάλει τα φράγκα που έχει βγάλει, που έχει φάει το Τσου Λου με το κουτάλι να μαρκάρει μέχρι το κόρνερ και δεν ντράπηκε...Τα χέρια στη μεσούλα με το που έχανε τη μπάλα ύστερα από ανούσιες ντριμπλίτσες, λες και έπαιζε με τον Θρασύβουλο στη Φυλή...Μαζί με τον Εμπεν, μήπως να έφερναν για λίγο και τον Τεντά*, να ρίξει μερικά μπινελίκια στα ευαίσθητα καλόπαιδα της Παιανίας;

*σιγά μην δεν έγραφα κάτι για τον Ολλανδό!
:)))))

ΥΓ
Και το πρώτο σεντόνι της χρονιάς είναι γεγονός!
:)))))))))))

squarelogic said...

pensierix,
συμφωνώ απόλυτα στα γραφόμενα για τον Σεβαστιανό και τους Κ+Κ.
Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι απλό:
-ποιός δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιο του Καραγκούνη πέρσι όταν την προηγούμενη χρονιά είχε πάρει μεγάλα ματς πάνω του?Και δεδομένου οτι δεν νοείτο ανανέωση κάτω από 2 χρόνια,νάμαστε εδώ που είμαστε.(Υποθέτω οτι για του χρόνου υπάρχει το ηθικό έρεισμα να του πουν ότι πρέπει να αποσυρθεί εν δόξει και τιμή,και να μην εκβιάσει την εξάντληση του τιμητικού 3 ετούς συμβολαίου του)

- Ο Κατσουράνης πέρσι στις διαπραγματεύσεις βρέθηκε καβάλα στο άλογο όταν ο Ολλανδός τους έριξε την χλαπάτσα στο καπάκι μετά την απώλεια του Μέλμπεργκ.Στην ανάγκη να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος,οι άνθρωποι του ΠΑΟ συμφώνησαν μαζί του για κλειστό 4 ετές.Δεν μπορούσαν βέβαια να ξέρουν οτι ο υπερπολύτιμος πασπαρτού του 2004 ήταν ήδη ΠΡΩΗΝ ποδοσφαιριστής.Δεν ξέρω αν ο Εμπεν μπορεί να τον συνεφέρει ή να τον φέρει προ τοων ευθυνών του με το κάπνισμα και άλλες κακές συνήθειες.πάντως παίκτες που αμείβονται με 1,3 εκ.έχουν σαφώς και Υποχρεωσεις εκτός από δικαιώματα.Ας μείνει κανά μήνα στην εξέδρα μπας και στρώσει.
Απαρατήρητος στο Καμπ Νόυ,προκλητικά απαρατήρητος και στην Καβάλα.Μήπως να περάσει απαρατήρητο και το paycheck του?

fl@neur said...

Ακόμα με την "απώλεια του Μέλμπεργκ" ασχολούμαστε, παιδιά; Έλεος!!! Τόσο πολύ μάς έχουν αποβλακώσει τα πρασινοκόκκινα ΑΡΔ; Από το ότι η ομάδα έχει πρόβλημα μέχρι το η ομάδα είναι χάλια, υπάρχει διαφορά και με το κλίμα που δημιουργείται από τους "γνωστούς κύκλους", ούτε το ποδόσφαιρο ούτε το μπάσκετ θα τελειώσει ομαλά και φέτος!