Saturday, August 23, 2008

Ρυθμός και αρμονία


Αν η ενόργανη γυμναστική είναι η αποθέωση της ακρίβειας και της τελειότητας, η ρυθμική γυμναστική είναι η αποθέωση της αρμονίας, του συγχρονισμού και της χάρης. Ανέκαθεν μου άρεσε περισσότερο η ρυθμική γυμναστική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου αρέσει (και πολύ μάλιστα) η ενόργανη. Είχα όμως πάντα την αίσθηση πως τα κοριτσάκια της ενόργανης "καταπιέζονταν" πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι κοπέλες της ρυθμικής κι αυτό με ενοχλούσε.
Στην ενόργανη κάθε "καθυστέρηση" της ανάπτυξης είναι θείο δώρο. Και επειδή ο θεός δεν δίνει τέτοια ...δώρα, βάζει και ο άνθρωπος το χέρι του, όσο μπορεί. Στην ρυθμική, όπου βέβαια και πάλι ο άνθρωπος βάζει το ...χεράκι του, η ανάπτυξη του κορμιού δεν είναι τόσο μεγάλο αμάρτημα. Οσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται μια αθλήτρια της ρυθμικής γνωρίζει καλύτερα το σώμα της και αυτό τη βοηθά να συγχρονίζεται καλύτερα με τα όργανα του αθλήματος. Κάτι που είναι απαραίτητο για να τα χρησιμοποιεί ως "προέκταση" του κορμιού της, ή να τα "τιθασεύει" σε κάθε της κίνηση, αφού αυτό είναι το ζητούμενο. Εξάλλου, το ίδιο το άθλημα, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Ενας συνδυασμός γυμναστικής και χορού. Η κίνηση, η αρμονία, ο ρυθμός σου δίνει την αίσθηση ότι παρακολουθείς πολύ περισσότερα πράγματα από ένα άθλημα. Είναι όμως δυστυχώς όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα όπου ο κριτής δεν ελέγχει απλώς την εφαρμογή των κανονισμών, αλλά καθορίζει με την υποκειμενική του κρίση τα αποτελέσματα, ένα άθλημα όπου πολλές φορές οι αθλητές έχουν αδικηθεί. Εχω δει πολλά βουρκωμένα ματάκια και λυπημένα μουτράκια όλα αυτά τα χρόνια, όχι πάντα από δική τους υπαιτιότητα, επειδή τους έπεσε μια κορύνα ή επειδή δεν έπιασαν την κορδέλα, αλλά επειδή κάποιος κριτής αξιολόγησε πολύ χαμηλότερα από την αξία του ένα πρόγραμμα.

Γκαλίνα Μπελογκλάζοβα

Η πιο αγαπημένη μου αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής υπήρξε η Γκαλίνα Μπελογκλάζοβα. Η γλυκιά "ασπρομάτα" (μπέλο = λευκό, γκλαζά= μάτια), το σοβαρό ξανθό κορίτσι που γεννήθηκε στο Αστραχαν, στο δέλτα του Βόλγα, στην Κασπία θάλασσα, με κέρδισε από την πρώτη στιγμή που την είδα. Κάθε της βήμα, κάθε χορογραφία της, ένα κινούμενο έργο τέχνης. Τόση χάρη, τόσο τέλεια κίνηση, τόση ομορφιά σε μια εποχή που η πραγματική ομορφιά ξεχώριζε. Μεσουράνησε από το 1982 έως το 1986.




Οι κυριότερες αντίπαλοί της, προέρχονταν από την Σοβιετική Ενωση και την Βουλγαρία. Ετσι κι αλλιώς η ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα που ευδοκιμεί στις Ανατολικές Χώρες. Οι Αμερικανίδες δεν έχουν παράδοση, από την δυτική Ευρώπη μόνο οι Ισπανίδες και τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες (λόγω των Ρωσίδων προπονητριών που βρέθηκαν εδώ) ασχολούνται συστηματικά. Και από τις Ασιάτισσες, κάποιες Γιαπωνέζες, ενώ τελευταία και οι Κινέζες. Η Γκαλίνα δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει Ολυμπιακό Μετάλλιο επειδή η ρυθμική γυμναστική έγινε ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984, όταν οι Ρώσοι ...ανταπέδωσαν το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας. Το χρυσό στο Λος Αντζελες κέρδισε η Καναδέζα Λόρι Φουνγκ που δεν ...ξανακούστηκε από τότε. Δεν κατάφερε όμως να κερδίσει ούτε χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο σύνθετο ατομικό. Εβρισκε πάντα μπροστά της, δύο Βουλγάρες, την Ντιλιάνα Γκεοργκίεβα και την Λίλια Ιγκνάτοβα. Στο Παγκόσμιο του '83 έφτασε μια ανάσα από το χρυσό. Ακόμα θυμάμαι πώς ξέσπασε σε κλάματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός της στις κορύνες, όταν η μία από αυτές της γλίστρησε από τα χέρια την ώρα που τελείωνε το πρόγραμμά της. Τελικά αρκέστηκε στο αργυρό, με την Γκεοργκίεβα να κατακτά το χρυσό. Παρηγορήθηκε με τα δύο χρυσά στην μπάλα και στην κορδέλα και το αργυρό στο στεφάνι. Στο Παγκόσμιο του 1983 είχε βαθμολογηθεί με 4 δεκάρια! Ενα χρόνο αργότερα πήρε το χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο σύνθετο ατομικό και 4 μετάλλια στα όργανα. Χρυσό στην κορδέλα, αργυρό στη μπάλα, χάλκινο στις κορύνες και το στεφάνι. Το 1985 ένας τραυματισμός την έστειλε στην 4η θέση του σύνθετου ατομικού. Παρηγορήθηκε με το χρυσό στην κορδέλα. Και το 1986 στην τελευταία της εμφάνιση, σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήρε το χάλκινο στο σύνθετο ατομικό, δύο χρυσά στην κορδέλα και τη μπάλα και ένα χάλκινο στις κορύνες. Στους "Αγώνες Καλής Θέλησης" αγωνίστηκε για τελευταία φορά κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό, ένα χρυσό μετάλλιο στη μπάλα και ένα αργυρό στις κορύνες. Κέρδισε όμως έναν ακόμα τίτλο. Αυτόν της "Mις Αγώνες Καλής Θέλησης", αφού για άλλη μια φορά εντυπωσίασε με τη χάρη και την ομορφιά της. Το κοινό ήταν ξετρελαμένο μαζί της σε τέτοιο βαθμό που όταν τελείωνε το πρόγραμμά της η επόμενη αθλήτρια χρειαζόταν να περιμένει να σταματήσουν οι επευφημίες για την Γκαλίνα για να εκτελέσει το δικό της πρόγραμμα. Σήμερα, πτυχιούχος αγγλικής και γερμανικής φιλολογίας που ήταν το αντικείμενο των σπουδών της, ζει στη Μόσχα όπου εργάζεται ως προπονήτρια, ενώ είναι παντρεμένη με τον παλιό Εσθονό μπασκετμπολίστα Χέινο Εντο και έχει ένα γιο. Από το 1999 είναι μέλος του Hall of Fame της FIG (Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής).

***

Μεγαλώνοντας και καθώς μεγάλωναν οι υποχρεώσεις και μειωνόταν ο ελεύθερος χρόνος δεν παρακολουθούσα τόσο συστηματικά. Μπόρεσα όμως να θαυμάσω πολλές μεγάλες αθλήτριες.
Τις Βουλγάρες Ανέλια Ραλένκοβα, Μπιάνκα Πάνοβα, Μαρία Πέτροβα, τις Oυκρανές Αλεξάνδρα Τιμοσένκο, Οξάνα Σκάλντινα, Γεκατερίνα Σερεμπριάνσκαγια, Ελενα Βιτριτσένκο και την Ρωσίδα Οξάνα Κόστινα που χάθηκε τόσο πρόωρα και τόσο άδικα σε τροχαίο δυστύχημα στις 11 Φεβρουαρίου 1993, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 1992 στα 21 της χρόνια.


***

Και λίγα λόγια για τους σημερινούς αγώνες ρυθμικής γυμναστικής στο Πεκίνο που στάθηκαν και η αφορμή για το "ξετύλιγμα" των αναμνήσεων. Χρυσή Ολυμπιονίκης στο σύνθετο ατομικό είναι η Ρωσίδα Εβγκενία Κανάεβα. Η Ρωσίδα αθλήτρια συγκέντρωσε 75.500 βαθμούς.

Εβγκενία Κανάγεβα (Ρωσία)

Την δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ινα Ζούκοβα (71.925) από τη Λευκορωσία.
Ινα Ζούκοβα (Λευκορωσία)

Στην τρίτη θέση η Αννα Μπεσόνοβα (71.875) από την Ουκρανία. Η Μπεσόνοβα, χρυσή νικήτρια στο 28ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε πέρσι στην Πάτρα, πήρε κάποιες χαμηλές βαθμολογίες που αποδοκιμάστηκαν από τον κόσμο.

Αννα Μπεσόνοβα (Ουκρανία)

Η Ουκρανή πρωταθλήτρια θεωρείται ότι πλήρωσε με αυστηρότητα στη βαθμολογία της, την τιμωρία που επιβλήθηκε στην πρώην προπονήτρια της, Ιρίνα Ντεριούγκινα, πρώην σύζυγο του ποδοσφαιριστή Ολεγκ Μπλαχίν.

Ιρίνα Ντεριούγκινα

Η Ντεριούγκινα, παγκόσμια πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής το 1977 και το 1979, τιμωρήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) με αποκλεισμό 8 χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα για αντιαθλητική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που επέδειξε κατά μελών διεθνών ομοσπονδιών, γυμναστριών και κριτών αγώνων. Εκανε έφεση όπως είχε δικαίωμα και η FIG μείωσε την ποινή στο μισό, δηλαδή μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2010.

Ιρίνα Ντεριούγκινα (μέση)

Τότε προσέφυγε στο CAS, κάνοντας ένσταση ενάντια στην απόφαση της FIG, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή κι έτσι δεν έχει το δικαίωμα να είναι κριτής ούτε στο Λονδίνο.

Η Eβγκενία Κανάγεβα διαδέχεται την Αλίνα Καμπάγεβα, την πανέμορφη χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας.


H Αλίνα, μετά την επιτυχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έκανε και μια τολμηρή φωτογράφηση για το πλέι μπόι.






Αυτά είδε ο Πούτιν ξετρελάθηκε μαζί της και ...παράτησε την γυναίκα του για χάρη της. Η Αλίνα μέλος πλέον του ρωσικού κοινοβουλίου, είναι σύμφωνα με τον Τύπο η μέλλουσα κυρία Πούτιν, αλλά ο Ρώσος πρωθυπουργός διαψεύδει το γεγονός...

14 comments:

island said...

δεν θα σχολιάσω την ανάλυσή σου γιατί είμαι εκτός του αθλήματος. Μόνο ένα θα ρωτήσω. Σαν ξερολούκουμο δεν την κοιτάει ο Πούτιν στην φωτογραφία;

gatti said...

Ε, γιατί νομίζεις ότι την έβαλα τη συγκεκριμένη φωτογραφία; Είχα κι άλλες με τους δυο τους, αλλά αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική!

Είδωλο said...

ο στυλιστας της φωτογραφησης πρεπει να ηταν απο το Μπουρναζι, δεν εξηγειται αλλιως

gatti said...

@x-oyranoy: Είσαι ...κακός όμως ε! :-ppp


Βρε δεν ντρέπεστε κι εσύ και ο island, ολόκληρο αφιέρωμα έκανα στη ρυθμική κι εσείς κολλήσατε στις φωτογραφίες με την Καμπάγεβα; Τι ήθελα και τις έβαλα; Α πα πα πα...

Ντεμης said...

Εκπληκτικό αφιέρωμα, χίλια μπράβο! Ούτε ο Κωστάλας δεν θα τα θυμάται τόσο καλά! Κι εγώ την λάτρευα την "ασπρομάτα", όσο λίγο θυμάμαι εκείνη την εποχή, και χαίρομαι που είναι καλά κι ευτυχισμένη. Ας την ειδοποιήσει κάποιος γι' αυτό το τόσο ωραίο αφιέρωμα....
Τέλειο και το συγκεκριμένο άθλημα, μόνο το καλλιτεχνικό πατινάζ μού άρεσε περισσότερο (μας κατέστρεψε αυτός ο Κωστάλας..... "αχ, έπεσε, γιατί; κρίμα, πραγματικά κρίμα....") μέχρι που άλλαξαν τον τρόπο βαθμολογίας, κατήργησαν τα εξάρια κι έπαψα να καταλαβαίνω.
Εγώ θα σταθώ στην λατρεμένη μου ΕΣΣΔ (μην το σχολιάσεις!) και τις δορυφόρους της, που πάντοτε είχαν μια άλλη κλάση χρησιμοποιώντας κομμάτια αυστηρά κλασικής μουσικής, όχι όπως σήμερα.... Άλλο επίπεδο!

gatti said...

@ντεμης: Θυμάσαι την Μπελογκλάζοβα; Μπράβο!!! Εσύ τότε δεν πρέπει να ήσουν πάνω από 8-10 χρόνων! Ηταν πραγματικά υπέροχη, η καλύτερη που έχω δει μέχρι τώρα!

Δεν ξέρω τι λες για τον Κωστάλα και παρά το κράξιμο που του ρίχνω κι εγώ, το πατινάζ και η ρυθμική είναι τα καλύτερά του. Μ΄ αυτόν μεγαλώσαμε. (και σήμερα ένα σωρό "κρίμα" είπε...).

Λατρεμένη EΣΣΔ; (Ε πώς να το αφήσω αυτό ασχολίαστο; Βρε μπας και είσαι κρυφοαριστερός και δεν το ξέρεις;)

Η αλήθεια είναι ότι πάντα είχαν στους αγώνες τους άλλο επίπεδο. Και όπως λες κι εσύ, αν όχι οι μοναδικοί, σίγουρα αυτοί που τιμούσαν και με το παραπάνω τα κομμάτια της κλασσικής μουσικής στα προγράμματά τους!

mamma said...

Υπέροχο αφιέρωμα. Είδα και το βίντεο με την ασπρομάτα. Πραγματικά είχε πολύ χάρη.

Κι εμένα τα αγαπημένα μου αθλήματα είναι η ρυθμική κι ο πάγος. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Α, και οι καταδύσεις, τις λατρεύω.

gatti said...

@mamma: Σε ευχαριστώ mamma μου! Ναι, ήταν υπέροχη η Γκαλίνα. (Ακου Γκαλίνα... τέλος πάντων στην περίπτωσή της προσπαθώ να ξεχάσω τα λίγα λατινικά που ξέρω...).

Ρυθμική και πατινάζ τα λατρεύω κι εγώ χωρίς να ξέρω πράγματα. Από πρόσωπα κάτι γίνεται...

Επίσης μου αρέσει η κολύμβηση. Καταδύσεις δεν μπορώ να πω ότι τις λατρεύω, αλλά τις παρακολουθώ πάντως πολύ ευχάριστα.

Εκείνο που δεν αντέχω με ΤΙΠΟΤΑ αλλά με ΤΙΠΟΤΑ λέμε, είναι η συγχρονισμένη κολύμβηση. Δύο ή τέσσερα πόδια στον αέρα, πότε πότε να βγαίνουν στην επιφάνεια δυο κεφάλια με ύφος έκπληκτο και κάτι γουρλωμένα μάτια, με μια μύτη σαν να την έχουν κοπανήσει στον τοίχο και έχει μείνει στραβή, ΦΡΙΚΗ σου λέω ΦΡΙΚΗ! Στο ανσάμπλ κάτι πάει κι έρχεται, αλλά αυτά τα ντουέτα, α πα πα πα...

Anonymous said...

είναι πραγματικά υπέροχες και αέρινες..και τα σώματά τους τέλεια καμμία σχέση με τις ανοιχτές πλάτες των γυμναστριών.βέβαια η ενόργανη παραμένει η μεγάλη μου αγάπη αλλά δε συγκρίνονται μεταξύ τους οι κοπέλες των 2 αθλημάτων.

(και στο Κοινοβούλιο ε..μωρέ μπράβο)

ethanandthecity said...

Πέρασα ένα ωραιότατο μεσημέρι Κυριακής παρακολουθώντας τους τελικούς στη ρυθμική. Πραγματικά δεν έχω λόγια, πρόκειται για ένα από τα πιό δύσκολα αθλήματα και οι Ρωσίδες άξιζαν το χρυσό

νατασσΆκι said...

Πανέμορφο το αφιέρωμα, κι εμένα από τα αγαπημένα μου -κι από τα λίγα που παρακολουθώ -αχ αυτός ο Κωστάλας!
:)))

(δεν το περίμενες ότι οι συγκεκριμένοι θα σχολίαζαν τον Πούτιν; Άντρες παιδί μου, τι περιμένεις! :ppp)

gatti said...

@ελένη: Aέρινες, στα αλήθεια. Λες και πετάνε. Και τα κορμιά τους υπέροχα. Κι εγώ την αγαπάω την ενόργανη, αλλά όχι τόσο πολύ όσο την ρυθμική.

(Ετσι! Να ομορφαίνει η Βουλή)...



@ethanandthecity: Είναι πραγματικά χάρμα ιδέσθαι! Σε ένα επίπονο άθλημα στο οποίο πρέπει παρά την τεράστια δυσκολία να δείχνουν ότι χαίρονται κιόλας. Και πόσος κόπος, κούραση, αφοσίωση και στερήσεις, από τα 4-5 χρόνια τους που ξεκινούν, για να πιάσουν κορυφή (αν πιάσουν...) για τρία - τέσσερα χρόνια.



@νατασσούκο: Ο Κωστάλας είναι cult φυσιογνωμία! Αν δεν μεταδώσει ρυθμική ή πατινάζ θα αισθανόμαστε ότι κάτι μας λείπει!

(τι να πεις... ο ένας σχολίαζε τον γεροντοέρωτα του Βλαδίμηρου και ο άλλος το γουναρικό με το οποίο είχαν τυλίξει την Καμπάγεβα...) :-ppp

ΥΓ. Ακόμα διακοπές είσαι, ή το καθιέρωσες το ...Νατασσούκο;

νατασσΆκι said...

[γύρισα στην Αθήνα, αν και όχι στη δουλειά ακόμα -αλλά θα το κρατήσω, για να μπορώ να βασανίζω το "νονό" μου! ;))))
(να μάθουν να με "πειράζουν", κατάλαβες; lol! Άσε που μ' αρέσει, τελικά!)]

Ναι, θα μας λείψει ο Κωστάλας -είναι από τα μάστ, γι' αυτό του συγχωρούμε και τα "φάουλ" άλλωστε!

Φιλιά!

gatti said...

@νατασσούκο: Κι εμένα μ΄ αρέσει. Βρήκαν όνομα να σε πειράξουν! Αφού είναι τέλειο!

Φιλιά!