Wednesday, December 8, 2010

Tέλος παρένθεσης ή αρχή παρακμής;


Πέρσι ήταν η ανάγκη κατάκτησης του πρωταθλήματος. Του τίτλου που αποτελούσε αναγκαία συνθήκη για την διατήρηση της πολυμετοχικότητας και την αποφυγή της επιστροφής στον «πράσινο μεσαίωνα». Στο όνομα του συγκεκριμένου σκοπού θυσιάστηκε από την πλειοψηφία των οπαδών του «τριφυλλιού» η ψυχική ευεξία αλλά και η οπαδική περηφάνια που πρόσφεραν οι ευρωπαϊκές επιτυχίες μιας ομάδας που αναγνωριζόταν από όλους, εχθρούς και φίλους, ως η πλέον «ευρωπαϊκή» ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το αντέξαμε, παρόλο που οι δύο αγώνες με τη Ρόμα στο Γιουρόπα Λιγκ ήρθαν, επίτηδες λες, να μας θυμίσουν εμφατικά πόσο υπέροχο συναίσθημα είναι αυτό που εν γνώσει μας αποφασίσαμε να στερηθούμε στο όνομα της κατάκτησης μιας κούπας που τη βαφτίσαμε «αυτοσκοπό» σε ένα από τα πιο αναξιόπιστα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το κατάπιαμε και σκεφτήκαμε πως αν την άνοιξη πετύχουμε τον στόχο που είχαμε εξ αρχής βάλει, ελάχιστα θα μας πειράξει το γεγονός ότι στο ζύγισμα των στόχων της σεζόν, η Ευρώπη μας βγήκε λιγάκι ελαφρύτερη.

Και είναι αλήθεια πως όταν τον περασμένο Απρίλη φτάσαμε στην επίτευξη του στόχου, ελάχιστοι ήταν αυτοί που θυμόντουσαν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που νοιάζονταν για το τι χρειάστηκε να θυσιάσουμε. Ολοι χαίρονταν με αυτό που κατακτήσαμε. Αυτό που έμοιαζε να σφραγίζει το πέρασμα σε μια άλλη εποχή, την άνοδο σε ένα υψηλότερο επίπεδο και γιατί όχι την εκτόξευση πέρα από τα ελληνικά όρια. Αλλωστε, για μια ομάδα που έχει στο DNA της την Ευρώπη, η παρένθεση μιας σεζόν δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Την επόμενη κιόλας θα ξανάβρισκε τα «πατήματά» της και με μια - δυο ποιοτικές προσθήκες θα ήταν έτοιμη για νέες επιτυχημένες πορείες.

Πόσο λανθασμένη εκτίμηση κάναμε! Οι δύο ποιοτικές προσθήκες δεν αποδείχτηκαν ούτε τόσο ποιοτικές, ούτε τόσο αποτελεσματικές. Η ευρωπαϊκή φανέλα του Παναθηναϊκού δεν αποδείχτηκε τόσο βαριά. Κι αν πέρσι ο παραγκωνισμός της Ευρώπης ήταν επιλογή, φέτος ήταν εξαναγκασμός. Η φλόγα, η δίψα, το πάθος, που είχε καταφέρει να δείχνει τα προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, αυτή τη φορά απουσίαζαν. Οι αγώνες κόντρα στην Μπάρτσα βαφτίστηκαν ανέλπιδοι από μια ομάδα που μερικά χρόνια πριν είχε κάνει τους Καταλανούς να ιδρώνουν μέσα στο Καμπ Νου μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να πάρουν την πολυπόθητη πρόκριση. Και τα ματς κόντρα στις Κοπεγχάγη και Ρούμπιν Καζάν αντιμετωπίστηκαν με …δέος από μια ομάδα που τα προηγούμενα χρόνια θα τις κέρδιζε χωρίς δυσκολία τόσο εντός όσο και εκτός έδρας.

Ναι, δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Κακή προετοιμασία, κακή φυσική κατάσταση, άπειρος και άτολμος προπονητής, ατυχία λόγω τραυματισμών, αλλαγή διοίκησης. Δεκτά όλα αυτά. Αλλά το πάθος; Η φλόγα; Η δίψα που λέγαμε παραπάνω; Πού εξαφανίστηκαν αυτά τα στοιχεία; Πού είναι το περιβόητο ευρωπαϊκό DNA αυτής της ομάδας; Αυτό το σχεδόν «μεταφυσικό» στοιχείο που μεταλαμπαδεύεται λες από φουρνιά σε φουρνιά; Που μεταμόρφωνε κάθε καινούργιο παίκτη της ομάδας λες και είχε κάνει εντατικά σεμινάρια για την ευρωπαϊκή της ιστορία; Σε ποια μαύρη τρύπα εξαφανίστηκε; Στο όνομα ποιας ψύχωσης θυσιάστηκε;

Είναι δύσκολο να οικοδομήσει μια ομάδα το ευρωπαϊκό της όνομα. Ενα όνομα που να αναγνωρίζεται και να εμπνέει σεβασμό. Απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ κόπο. Κατορθώνεται μόνο μέσα από διάρκεια και συνέπεια. Αν ένα από τα δύο εκλείψει το όνομα γκρεμίζεται ασύγκριτα πιο εύκολα και πιο σύντομα από όσο χρειάστηκε για να «χτιστεί». Το πολύ - πολύ να θυμάται κανείς από αυτούς που έχουν καλή μνήμη, την αίγλη του παρελθόντος. Και όσο η διάρκεια απομακρύνεται χρονικά και η συνέπεια εξαφανίζεται η ομάδα μικραίνει. 

Και τότε η μία κακή σεζόν δεν είναι μια απλή παρένθεση. Γίνεται κανόνας. Γίνεται το ξεκίνημα για την παρακμή. Και αυτή η παρακμή ξεκινά από την ΣΥΝΗΘΕΙΑ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή είναι να συνηθίσει τα αποτυχημένα αποτελέσματα στην Ευρώπη. Να γίνεται κάθε χρόνο γι΄ αυτόν το πρωτάθλημα αυτοσκοπός. 

Να στρέψει από αύριο την προσοχή του στις εγχώριες διοργανώσεις αβασάνιστα, τραβώντας μια γραμμή στην αποτυχημένη φετινή ευρωπαϊκή πορεία, δικαιολογώντας την από τις περιστάσεις και να αποκτήσει ψύχωση για το πρωτάθλημα. ΄Η ακόμα χειρότερα να δει το πρωτάθλημα σαν «εξιλέωση» για την αποτυχία στην Ευρώπη.

Γιατί αν το κάνει, θα έχει γίνει Ολυμπιακός. Αν δεν νοιώθει ντροπή για την φετινή ευρωπαϊκή πορεία και την αποδεχτεί σαν «αναγκαίο κακό» λόγω των αρνητικών συγκυριών και των «εγκλημάτων του καλοκαιριού» θα έχει μεταλλαχτεί.

Και κάποια στιγμή θα βρεθεί να νοιάζεται μόνο για το εγχώριο κατσαρόλι που αν το κατακτήσει θα του δίνει την ευκαιρία να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ και πάλι από την αρχή.

Και για μένα πέρσι το πρωτάθλημα ήταν αυτοσκοπός. Κι αυτό γιατί είχα αναγνωρίσει τις «ειδικές συνθήκες». Ηταν ένα πρωτάθλημα κομβικό. Το φετινό δεν είναι. Ούτε καν με πρόσχημα την κρίση, ή το οικονομικό «άνοιγμα» της ομάδας από αυτούς που διοικούν ή επιθυμούν να διοικήσουν.

Δεν μπορώ να ανεχθώ να βλέπω την ομάδα μου να μικραίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό να αντιμετωπίζεται σαν συγκυριακή ατυχία. Κι αν είναι τέτοια, απαιτώ την επόμενη σεζόν να σταθεί ξανά στο ύψος της. Ακόμα και με τίμημα την απώλεια του πρωταθλήματος. Που ποτέ ξανά δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός, ή ψύχωση…

Ψύχωση; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω…



Scratch: Αυτός ο ηρωικός κόσμος που βρέθηκε στην Κοπεγχάγη δεν έχει ψύχωση με το πρωτάθλημα.


Scratch 1: O Τζόρβας στον πάγκο ...χθες!


Scratch 2: Ζητείται αριστερό μπακ.


Scratch 3: Είδε κι απόειδε ο Σισέ που δεν τού έδιναν τη μπάλα να σκοράρει και το έβαλε στον Τζόρβα.

Scratch 4: Mα, πόσα λάθη έκανε ο Γκαρσία;


Scratch 5: Πίστωση χρόνου για την ομάδα ο Φερέιρα, αλλά όχι για τις δηλώσεις. Γιατί οι δηλώσεις μαρτυρούν ότι δεν ξέρει τι του γίνεται!

Scratch 6: Σιμάο μοναδικός κόφτης και έχοντας ήδη δει κίτρινη κάρτα; Ο Θεός μας γλίτωσε από την πεντάρα (ναι, είπαμε πίστωση χρόνου, αλλά μερικά πράγματα δεν "χωνεύονται" με τίποτα).

Scratch 7: Σ΄ αυτό το τουρλουμπούκι, πόσο δύσκολο ήταν να παίξει έστω για ένα δεκάλεπτο ο Καραγκούνης, ώστε να πιάσει τις 100 συμμετοχές; Aυτό δεν είναι μαγκιά! Είναι UNFAIR!

Scratch 8: Μα, το 300ό γκολ ο Καντέ;

12 comments:

pensierix said...

" Η χρονιά κρίνεται αποτυχημένη ακόμα κι αν κατακτήσουμε το νταμπλ".


Μπορεί να βγει αύριο η διοίκηση και να κάνει αυτή τη σύντομη δήλωση; Εμένα αυτό θα μου αρκούσε. Θα σήμαινε ότι έχουν καταλάβει ποια ομάδα διοικούν και τα λάθη (δεν έχει νόημα να ματαξαναγράψουμε) που έχουν κάνει...

Αγωνιστικά, ένα αδούλευτο τουρλουμπούκι με έναν νέο προπονητή στο πάγκο έχασε εκτός έδρας από μια καλοδουλεμένη μέτρια ομάδα που είχε ενθουσιασμό, τρεξίματα κι έναν κανονικό προπονητή στον πάγκο. Τόσο απλά. Δε πα' να 'χεις όσο πάθος θες, στην Ευρώπη αν δεν είσαι σοβαρός και οργανωμένος, θα φας τα μούτρα σου κι από την Κοπεγχάγη.

Πλέον τελείωσε η περίοδος χάριτος για τον προπονητή, σε ό,τι έχει να κάνει με τα πειράματα. Είχε την ευκαιρία να δει όλους τους παίκτες, είναι επαγγελαματίας και δε νομίζω ότι χρειάζεται άλλο χρόνο για να καταλάβει ποιοι μπορούν να προσφέρουν. Η ομάδα δεν είναι δική του και θα ήταν χαζό να περιμένει κανείς θαύματα και αυτοματισμούς. Ορθολογικά κοουτσαρίσματα και τίποτε περισσότερο. Αντε, και μερικές δικές του πινελιές. Για το ελληνικό πρωταθληματάκι φτάνουν και περισσεύουν.

Το μόνο θετικό, η δήλωση του Λάζαρου που εξηγεί εν μέρει και την αγωνιστική του άνοδο:

«Δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια ότι θέλουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Αυτά είναι αυτονόητα και δεν πρέπει κάθε φορά που έχουμε δύσκολο αποτέλεσμα να το ρίχνουμε εκεί για να ξεχνιόμαστε».

koutavaki said...

Προσωπικές εκτιμήσεις:
1.Δεν περίμενα κάτι άλλο,γιατί δεν υπήρχε κίνητρο,αλλά,μην κοροιδευόμαστε,ούτε δυνατότητα για κάτι καλύτερο.
2.Συμφωνώ για Κάρα (ξέρεις τι αδυναμία του έχω),αλλά μετά το περιβραχιόνιο,αυτό λες να τον πείραξε?Αν τελειώνει η καριέρα του βέβαια συμφωνώ.Αν,όμως έχουν σκοπό να τον κρατήσουν και του χρόνου,έστω και για μπακ απ,θα έχει τη δυνατότητα να κατοσταρίσει σε ένα παιχνίδι με αποτέλεσμα ανάλογο της καριέρας του.
3.Δικαιούμαστε και μια χρονιά να έχουμε κλειστή την πρεσβεία.Αλλά μόνο για να την ανακαινίσουμε.
4.Ουδείς πρόκειται να ξεχάσει τι έγινε φέτος,ούτε με 10 πρωταθλήματα,σε διαβεβαιώ.Διότι η βασική διαφορά μας από τους γαύρους είναι ότι δεν είμαστε πρόβατα.
5.Αυτό το παιδί άμα δε σκοράρει θα σκάσει:)))))))))Αλλά και πόσα γκολ από στημένα βάλαμε φέτος(και πέρυσι)?Άντε να μάθουμε να το κάνουμε και στο αντίπαλο τέρμα!
6.Με το που μπήκε ο Λέτο κρατήσαμε μπάλα πάνω από 2 δευτερόλεπτα.Γιούπι.
7.Εδώ πήρε διπλό στο Μιλάνο ο Σαριέγκι,το 300ό του Καντέ σε πείραξε??????Ο Μπουμσόγκ νομίζω θα έκανε καλύτερο δίδυμο με το Σουηδό.Που στην ευχή τον στείλαμε???
8.Τρανσφόρμερς μεταμορφωθείτε!!!

4minister said...

Ο Τζόρβας περνάει τροχαία χωρίς ΑΣΕΠ με το σπαθί του. Ότι πάει μέσα φέτος γράφει, ειδικά το πρώτο σε κάθε παιχνίδι. Προς το τέλος του παιχνιδιού βγήκε μια κάρτα, ότι οι Δανοί είχαν 5 προσπάθειες στο στόχο και το σκορ ήταν 3-0 συν ένα δοκάρι!

Στο προηγούμενο post για τη Super League είχα γράψει:
Ο Νίνης συνέχισε το σερί των κακών εμφανίσεών του, φέτος έχει 5/33 σέντρες, είναι ο πιο άστοχος, σχεδόν μαζί με Γκαρσία (6/34)και Κάρα (6/38)

Το πράγμα πάει μακριά και ψηλά, μέχρι τη διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο. Υπάρχουν πια αποχρώσες ενδείξεις, Όπως αυτό με τον Καραγκούνη, συν ότι ο Έμπεν έμεινε πάλι στην Αθήνα, μετά την Κέρκυρα, και το μέλλον του ίσως είναι αβέβαιο! Επίσης θυμάμαι ότι Κάρα - Λέτο ήταν σε τιμωρία για το γνωστό επεισόδιο. Πως επέστρεψε ο ένας στη σύνθεση και ο άλλος στην αποστολή, χωρίς να ανακοινωθεί τιμωρία; Θα απολογηθούν στη διοίκηση μετά την επιστροφή της ομάδας από τη Δανία, σου λέει. Πειθαρχία λάστιχο! Ιεροδουλόσπιτο στην Ακομινάτου, το φελέκι μου!

4minister said...

Επίσης αυτό του Κάρα σημαίνει παρεμβάσεις στο έργο του προπονητή, που παλιά τα λέγαμε χαρτάκια! Γι’ αυτό δεν είχαν καθόλου ασχοληθεί με τον Μαρτσέλο Μπιέλσα, άλλο που είπαν τάχα ότι του τηλεφώνησαν. Απορρίφθηκε γιατί αυτός δεν παίρνει χαρτάκια.

mahler76 said...

σόρι, αλλά η παρακμή φαινόταν εδώ και χρόνια. Από πότε έχεις δεί την ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο?? όχι να φέρνει αποτέλεσμα, αυτό άλλο πράγμα.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) said...

Ούτε τέλος παρένθεσης ήταν ούτε αρχή παρακμής. Αποτύπωση της φτωχής Ελληνικής ποδοσφαιρικής παραγματικότητας ήταν.
Πολύ μεγάλο unfair προς τον (ανύπαρκτο) Καραγκούνη. Είμαι σίγουρος οτι αυτό συνέβη γιατί απλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον προπονητή για την εκατοστή συμμετοχή του Καραγκούνη. Να χαμε να λέγαμε είναι και αυτοί που δουλεύουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παο. Βολεμένοι αρπακολατζήδες.

Rizobreaker said...

Πολύ περιληπτικά για να μη σε κουράσω Gatti:

Τζόρβας - απαράδεκτος!
Νομίζω ότι είναι η ώρα να παίξει ο Φερνάντεζ...

Σπυρόπουλος - απαράδεκτος! Το ηλίθιο γέλιο του μετά το πέναλτυ που έκανε, έδειξε ότι δεν έχει τη σοβαρότητα που θα έπρεπε ως παίκτης του Παναθηναϊκού...

Μπουμσόγκ - αρκετά καλός (νομίζω ότι σιγά σιγά αποκτά σταθερότητα) και αμυντικά αυτός και ο Βύντρα επέπλεψαν απ' το χτεσινό ναυάγιο...

Λέτο - Νίνης, έδωσαν μια έστω λίγη πνοή επιθετικά στην ομάδα όταν μπήκαν.

Ο Γκαρσία για μένα δεν ήταν κακός χτες, παρά το γκολ που έχασε. Ήταν μαχητικός, τουλάχιστον σε σχέση με άλλους παίχτες...

Σισέ, δε σχολιάζω, γιατί αν ήμουν στη θέση του θα είχα αυτοκτονήσει απ' τη βαρεμάρα!

Για να στρώσει (αν και όσο γίνεται) αυτό το πράμα που έχουμε για ομάδα, πιστεύω ότι πρέπει από δω και στο εξής να παίξει ως εξής:
Φερνάντεζ, Βύντρα, Μπουμσόγκ, Σαριέγκι (ή Καντέ), Αριστερό μπακ μεταγραφή, Σιμάο (να κόβει), Ζιλμπέρο (να ράβει), Γκοβού, Νίνης, Λέτο (ή Λάζαρος), Σισέ. Και με αλλαγές Χριστοδουλόπουλο (ή Λέτο), Γκαρσία, Μαρίνο, Σεϊταρίδη, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Πλεσί και Πετρόπουλο.
Δε βλέπω τι καλύτερο μπορεί να γίνει...

Nick Triantos said...

Υπουργε μου,

Τελειωνεις Αντωνιου-Φρειτας και πας φουλ για Πρωταθλημα ακομα και με τον Πορτογαλλικο ΧΑΛΒΑ στον παγκο.

ΤΟΣΟ απλα ειναι τα πραγματα. ΤΟΣΟ απλα και χωρις ΚΑΜΜΙΑ μεταγραφη.

Ξυπνατε χωριανοι, υπαρχει προβλημα στ' αποδυτηρια και σε σχεσεις μεταξι ορισμενων παικτων και ορισμενων παικτων και... ορισμενων δοιηκουντων. ΕΚΕΙ ειναι το ζουμι. Και αυτο βγαινει στο...χορταρι.

Η κατασταση ΔΕΝ προκειτε ν' αλλαξει δραστικα εαν δεν γινουν αλλαγες σε δοιηκτικο επιπεδο.

Οτι μεταγραφη και να κανουν η κατασταση βρωμαει και χρειαζετε δοιηκιτικη απολυμανση...

KitsosMitsos said...

Οι παρατηρήσεις σου είναι μία προς μία!

4minister said...

Κάποιοι θα το μάθατε και για τους υπόλοιπους ήρθε η ώρα, η αλλαγή ιδιοκτησιακού θα γίνει πριν το τέλος των μεταγραφών Γενάρη.

Επίσης Τζόρβας γυαλίζει πάγκο στην Τρίπολη.

Σ' αυτά που έγραψε ο Νικόλας, ξέρει ότι συμφωνώ απόλυτα, γι' αυτό και με ανέφερε ονομαστικά. Το πρόβλημα είναι διοικητικό (βάζω μέσα και τους τεχνικούς διευθυντές). Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα "χαρτάκια" πάνε κι' έρχονται. Θα προσπαθήσω να αναλύσω τη σκέψη μου και θα σας ενημερώσω. Μόλις βρω το χρόνο, ίσως και μέσα στην ημέρα.

pensierix said...

Kάρπετ:

http://www.sday.gr/page.ashx?pid=2&aid=29969&autid=4

Περιττό να γράψω ότι συμφωνώ μέχρι εκεί που δεν παίρνει...Αντε, γιατί την πολύ καλή πορεία στο Τσου Λου (ας ειν' καλά το κοράκι στα ματς με Βιγιαρεάλ), με πολύ χειρότερο ρόστερ από το φετινό, θα νόμιζε κανείς ότι την κάναμε πριν από καμιά 15ρια χρόνια. Πρόπερσι ήταν, κύριοι...Α, θυμάμαι και κάτι ΑΡΔ που έγραφαν για την περσινή πορεία στο Γιουρόπα, ότι στα ματς των ομίλων ο Τεν Κάτε δεν σεβάστηκε την ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου (με ύφος 1000 καρδιναλίων, τζουμ ταρατατζούμ). Το ότι πέρασε αέρα...Πατέρα από τον όμιλο, απέκλεισε τη Ρόμα (είπαμε, όλο αυτό είναι έργο Νιόπλια) μάλλον κι αυτό τυχαίο ήταν επειδή έχουμε φανέλα 458403 τόνων...Φέτος είπαμε να κάνουμε λίγη δίαιτα γιατί παραβαρύναμε...

Διαφωνώ φυσικά με το όλο σκηνικό Αποκάλυψης, δεν ήρθε καμιά καταστροφή. Η ομάδα διαθέτει παίκτες με ποιότητα και προσωπικότητα που αν δουλευτούν σωστά, σε συνδυασμό με 3-4 σωστές μεταγραφές εκεί που πονάμε, μπορούν να φτιάξουν ένα πολύ αξιόλογο σύνολο. Το θέμα είναι να μάθουν επιτέλουν οι της διοίκησης από τις ηχηρές σφαλιάρες που έφαγαν φέτος και να κινηθούν αναλόγως...Και κυρίως, όπως λέει η μπλογκοδέσποινα, να μη μας γίνουν οι τριαροτεσσάρες συνήθεια. Δεν θα το αντέξω αν εμφανιστεί μια μέρα ένας τύπος με μούσια και σαν άλλος Σάββας μας ανακοινώσει ότι η Ευρώπη είναι ένα πανηγυράκι για να κάνουμε την πλάκα μας και ότι το πρωτάθλημα είναι αυτό που μετράει. Ηδη δυσκολεύομαι να χωνέψω την ατάκα περί...Κέρκυρας μετά το ματς με την Μπαρτσελόνα. Μη με αποτελειώσετε...

4minister said...

Αυτό που σας υποσχέθηκα:

http://4minister.wordpress.com/2010/12/09/παναθηναϊκός-η-επόμενη-μέρα

όπου περιγράφω ποιο είναι, κατά τη γνώμη μου, το κυρίαρχο πρόβλημα στην ομάδα. Που δεν είναι η ποιότητα των παικτών. Με πολύ λιγότερους ποιοτικά παίκτες, στο Τριφύλλι ή αλλού, είδαμε και βλέπουμε καλύτερη μπάλα.