Tuesday, September 9, 2008

Η αγωνία του πρωτοσέλιδου

Στην ταινία του Βιμ Βέντερς "ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι" ο τερματοφύλακας της ομάδας αγχώνεται τόσο πολύ που παρατάει τα γκολπόστ, φεύγει από το γήπεδο και περιπλανιέται σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια της ταινίας σε μια πραγματική οδύσσεια.

Στις εφημερίδες, "η αγωνία του πρωτοσέλιδου" αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Ο δημοσιογράφος, εξίσου αγχώδης, λιγότερο συναισθηματικός και περισσότερο κυνικός από τον ήρωα του Γερμανού σκηνοθέτη, ακολουθεί άλλη οδό. Δεν είναι ανάγκη ούτε να παρατήσει τη δουλειά του, ούτε να φτάσει στο ...έγκλημα. Επιλέγει με προσοχή το θέμα του το τεντώνει όσο παίρνει, εν ανάγκη εφευρίσκει κιόλας ένα νέο που δένει με κάποιο παλιό, πραγματοποιεί και μία ...ανακυβίστηση (η, ουσιαστικό, [ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :‹ ανά + κυβιστώ = κάνω τούμπες] γυμναστική άσκηση όπου χρησιμοποιείται και ειδικό γυμναστικό όργανο για να γίνει αναπήδηση σε όρθια στάση) στην οποία χάρη στην πολύχρονη εμπειρία του έχει γίνει ειδικός
και έχει έτοιμο το έργο του.


Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν πιο δύσκολες μέρες από αυτές της διακοπής του πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας. Το καλοκαίρι έχει τις μεταγραφές, ο χειμώνας έχει τους αγώνες και τον απόηχό τους που κρατάει μέχρι τις παραμονές του επόμενου αγώνα. Οι διακοπές, όμως, λόγω Εθνικής ομάδας, τι να έχουν; Δύσκολες εποχές για ρεπόρτερ. Δύσκολες; Πλάκα κάνουμε; Για έναν κλάδο που δεν έχει την παραμικρή δυσκολία να κάνει την τρίχα τριχιά και να επιδίδεται στις κωλοτούμπες η λέξη "δυσκολία" είναι άγνωστη.

Αυτές τις "νεκρές" λόγω Εθνικής ημέρες, για παράδειγμα, ζούμε στον αστερισμό Βαλβέρδε. Το "μυρμήγκάκι" έγινε λέων! Ορθωσε το ανάστημά του και απέδειξε ότι έχει ...κότσια (αλλιώς το λένε, αλλά δεν μπορώ να το γράψω, είμαι ντροπαλή :p) και δεν δίστασε να πετάξει έξω τον Λέτο επειδή έκανε τσαλιμάκια και προσπαθούσε να παίξει για την πάρτη του και όχι για την ομάδα. Και με μια κίνηση ο Ισπανός προπονηταράς ανέβηκε με μιας στα μάτια όλων. Ηταν σκληρός και τον έλεγαν Βαλβέρδε!

"Είναι δίκαιος" λένε οι παίκτες του γαύρου στα μεταξύ τους πηγαδάκια (μην έχετε αμφιβολία ότι αυτά που μεταφέρονται αυτά λένε στα αλήθεια οι παίκτες, είναι ...μαμούνια οι δημοσιογράφοι στο να ανακαλύψουν την είδηση - το μόνο που χρειάζεται για να την ...ανιχνεύσουν είναι να έχουν μονίμως στους διακριθέντες τον "ρουφιάνο" της κάθε ομάδας). "Δεν καταλαβαίνει από ονόματα", "δεν διστάζει να αφήσει τους δικούς του (Οσκαρ) στον πάγκο αν δεν παίζουν καλά". Το γεγονός ότι όλο αυτό το τζέρτζελο ο Βαλβέρδε το έκανε με τον πιτσιρικά που ήρθε δανεικός και βλέπει ένα - δυο χρόνια από τη ζωή του να πετάγονται στα σκουπίδια, οπότε το μόνο που του μένει είναι να κερδίσει το κοινό της ομάδας του (δεν τον δικαιολογώ, αιτιολογώ...) δεν παίζει ρόλο. Ούτε βέβαια θα αποτελέσει ποτέ υπόθεση εργασίας το αν ο Ισπανός θα έκανε τα ίδια στον ...Τζόλε, ας πούμε.

Αυτό που μετράει είναι πως ο Ισπανός είναι δουλευταράς, πηγαίνει στο Ρέντη το πρωί και φεύγει το βράδυ. Ναι, καλά θυμάστε, αυτός ο ίδιος είναι ο μυρουδιάς, που αποκλείστηκε από την Ανόρθωση, που δεν ήξερε ούτε τι θέση παίζουνε οι παίκτες του και που οι προπονήσεις του στην προετοιμασία ήταν το ίδιο λαπαδιασμένες με αυτές του Σόλιντ. "Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω".

Κι επειδή καλός, χρυσός μπορεί και να είναι ο Βαλβέρδε, αλλά έτσι όπως τον βλέπεις μίζερο και κλαψομούνη, δεν σου κάνει και για πολλά πρωτοσέλιδα, πάρε κι ένα Ντιόγο για να έχεις να πορεύεσαι. Με μισό αγώνα κόντρα στο μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Αστέρας Τρίπολης και ένα γκολ στο φιλικό με τον Ιωνικό, τον ανακαλύψανε ήδη τα λαγωνικά της Τσέλσι τον παικταρά. Και θα σκάσουνε ούτε λίγο ούτε πολύ 23 μύρια ευρώπουλα για να τον πάρουνε στην ομάδα τους το Γενάρη. Γειασάν του μάγκα του Σωκράτη που μέσα σε δυο μήνες διπλασίασε την αξία του παίκτη! Και μέχρι το Γενάρη τώρα έχουμε καιρό. Εχουμε κι άλλη διακοπή για την Εθνική ομάδα. Λάστιχο θα γίνει η προσφορά και συνεχώς θα ανεβαίνει προς τα πάνω. Μας έπρηξε τα ...συκώτια μέχρι να έρθει ο Βραζιλιάνος, θα μας τα πρήξει πάλι μέχρι να φύγει. Κι αυτοί οι Εγγλέζοι ρε παιδάκι μου. Ενα ανάποδο ψαλίδι είδανε από το Ντιόγο και ξελιγωθήκανε. Ετσι και συνεχίσει το ίδιο βιολί ο μικρός, μέχρι και τα βρακιά τους θα κατεβάσουνε!

***

ΥΓ. "Σε στηρίζουμε" του είπανε λέει του Τεν Κάτε οπαδοί που τον είδανε τις προάλλες στο Καβούρι. Συνέχισε εσύ να έχεις εμπνεύσεις ανάλογες μ΄αυτές στο ματς με την ΑΕΚ και θα σου πω εγώ μετά τι θα πει στήριξη!
ΥΓ1. Ανάρπαστα λέει γίνονται τα εισιτήρια με την Ιντερ. Κανονίστε να κάνετε πάλι καμιά εμφάνιση της πλάκας και να αρπάξετε καμιά πεντάρα. Ξέρετε εσείς. Το συνηθίζετε να τα σκατώνετε στα sold out.

17 comments:

Wrong Guy said...

ότι θα έβλεπα Βιμ Βέντερς σε ανάλυση αγώνα,δεν το περίμενα!

gatti said...

Mήπως το περίμενα εγώ; ;-)

Ντεμης said...

Δεν καταλαβαίνω γιατί εκδόθηκαν 22.000 εισιτήρια για το ΠΑΟ-Ίντερ βρε Γκάττι μου. Στο ΟΑΚΑ δεν θα παίξετε; Οι υπόλοιπες 50.000 θέσεις άδειες θα μείνουν; Ή θα έρθουν τρία καράβια με Μιλανέζους; Γιατί δεν διαθέτει η ΠΑΕ τα τριπλά εισιτήρια; Χάλια ατμόσφαιρα θα δημιουργηθεί έτσι....
Που πήρε η Αντέννα τους ευρωπαϊκούς αγώνες του οσφπ έναντι 1,5 εκ δεν το σχολίασες βλέπω!!!!

Rizobreaker said...

Ααα ρε Gatti!! Έγραψες και πάλι!!
Όσον αφορά τον επερχόμενο αγώνα με την Ίντερ... Λες να είναι γκαντεμιά το sold out??

gatti said...

@ντεμης: Δεν είναι 50.000 θέσεις οι υπόλοιπες. Ξεχνάς τα 26.000 διαρκείας; Αυτά μαζί με τα εισιτήρια που εκδόθηκαν φτάνουν στο 50άρι.

Επειτα είναι οι προσκλήσεις, οι "νεκρές" ζώνες και τα αυξημένα μέτρα λόγω Τσάμπιονς Λιγκ, κάποιες άδειες θέσεις πάνω από επίσημους και δημοσιογραφικά, μαζεύονται τι νομίζεις;
Χώρια οι Μιλανέζοι που θα έρθουν και δεν θα είναι κι αυτοί αμελητέα ποσότητα.

Τι να σχολιάσω για τα 1,5 εκ. μύρια των αγώνων του γαύρου; "Πολλά τα λεφτά Αρη", αλλά αφού πουλάει ο γαύρος, κάπου ήταν αναμενόμενο.



@rizobreaker: Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι γκαντεμιά. Αλλά είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές που έχουμε τιγκάρει το γήπεδο, τα καταφέρνουν να μας πικράνουν....

gatti said...

@ντεμης: Απ΄ ό,τι έμαθα (νεότερα) είναι 20.000 αυτά που διατέθηκαν, άλλα 26.000 τα διαρκείας, 11.000 δόθηκαν στους οργανωμένους, 4.000 αυτά που διατέθηκαν για την Ιντερ και για την
περιφρούση του γηπέδου και τα υπόλοιπα είναι κενές θέσεις.

island said...

Με γεμάτο γήπεδο να θυμίσω το 3-1 επί της Γιουβέντους. Σε μία χρονιά που δεν μπορούσαμε να σταυρώσουμε (ως εκείνη την μέρα) νίκη στο γήπεδό μας. Με παίχτες να μην πω τί κλάσης. Αν κατέβει η Ίντρερ με την υπεροψία της καλύτερης ομάδας όπως και να έχει τότε έχουμε πολλές ελπίδες όχι μόνο για ισοπαλία αλλά για νίκη. Φτάνει εμείς να μην ποαίξουμε το ποδόσφαιρο που ξέρουμε. Αλλά πάνω από αυτό. Γιατί αν παίξουμε το ποδόσφαιρο που ξέρουμε από το Καλοκαίρι ως τώρα βλέπω να σπάμε το ρεκόρ της γαυριέλας με την αεράμυνα που έχουμε μπλέξει.

ΥΓ Ο Ντιογό σε λίγο θα πουληθεί πιο ακριβά και από τον Ρονάλντο. Ήδη γαύρος με πήρε τηλέφωνο να μου πει τα μαντάτα αυτά που αναφέρεςι κάτι σαν δεδομένο και πιστοποιημένο. Άρε θείο...το ξέρεις το γαμημένο το παιχνίδι της επικοινωνίας.

ΠΑΥΛΟΣ said...

Τι απίστευτη αυτή η ταινία του Βέντερς.

Ντεμης said...

OK Gatti, κατάλαβα! Πώς άλλαξε πάντως ο Παναθηναϊκός από πέρυσι, εε.... Πού να άκουγε ο "ραλίστας" για 11.000 εισιτήρια σε οργανωμένους, πλαγιομετωπικό θα του ερχόταν! Σωθήκατε, αυτό σου λέω μόνο!
Όσο για την Ίντερ, νομίζω θα νικήσετε.
Μιας και έπιασες και τα εξώφυλλα, σήμερα είδα και το πιο εξωφρενικό όλων, της συνωνόματής σου Γάτας: "κρατάει τον διεθνή φορ Δ. Παπαδόπουλο ο ΠΑΟ με νύχια και με δόντια, γιατί φοβούνται ότι θα πάει στον οσφπ και θα αναγεννηθεί όπως ο Κωνσταντίνου"!!!! Κύριε ελέησον, σε κάθε λέξη! Πού να πάει; Τι να κάνει; Όπως ΠΟΙΟΣ; Έλεος! Εγώ νόμιζα ότι του΄χατε δώσει πασαπόρτι μήνες πριν!

Alexandros said...

Είναι τέτοια η πληθώρα εφημερίδων , καναλιών , ραδιοσταθμών και δημοσιογράφων που έχει χαθεί η μπάλα στο τι έχει ειπωθεί και από ποιον. Οπότε , η κωλοτούμπα της κωλοτούμπας ω κωλοτούμπα.
Δεν βλέπεις η ΑΕΚ; Ξαφνικά έγινε ομάδα. Τα συστήματα λειτουργούν μια χαρά , ο Πελετιέρι το χταπόδι απλώνει τα πλοκάμια του κ.ο.κ. Μέχρι να φάμε 2 γκολάκια από τον ΠΑΟΚ και να είναι οι μισοί άχρηστοι...

gatti said...

@island: Σωστά, είχαμε κερδίσει την Γιούβε, αλλά πιστεύεις ότι η ομάδα τώρα έχει καμία σχέση με εκείνη; Οπως την είδες στα παιχνίδια με Σπάρτα (εδώ) και ΑΕΚ;
Η Ιντερ δεν τόχει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον Μουρίνιο.
Εγώ βλέπω ήττα. Το θέμα είναι: Θα είναι βαριά ήττα;
Η ισοπαλία είναι το καλύτερο που μας δίνω με βάση την εικόνα που έχουμε παρουσιάσει ως τώρα. Βέβαια, αν η ομάδα μεταμορφωθεί, τι να πω, μπορεί και να κερδίσουμε...



@pavlos: Mεγάλη ταινία Παύλο μου και η πλάκα είναι ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με μπάλα...



@ντεμης: Πώς άλλαξε δεν λες τίποτα. Αν είναι καλά ο ...άγιος Βγενό. Ξέρεις ότι βγάζει καθημερινή πράσινη εφημερίδα ο Βγενό ε; Κάτσε μην έχουμε άλλο μέτωπο τώρα, εκδοτικό!

Την είδα τη Γάτα, πώς δεν την είδα. Ολο ανακρίβειες και γαυροπροπαγάνδα! Αυτό ειδικά με την αναγέννηση του Μιχαλάκη πολύ μου άρεσε!

Μπορεί και να πάει στο γαύρο, ο Παπ, αλλά ώρα του καλή!
Εγώ ήμουν από εκείνους που έβριζα συνέχεια τον Τζίγγερ επειδή δεν του έδινε αυτά που ζητούσε. Αλλά η συμπεριφορά του μετά την υπογραφή του συμβολαίου ήταν τέτοια που δεν θέλω ούτε να τον βλέπω. Και πρόσεξε: Δεν μιλάω για την απόδοσή του, μπορώ να δεχτώ ότι μια ολόκληρη χρονιά ήταν ντεφορμέ. Αλλά μιλάω για το υφάκι του. Αυτό με ενόχλησε!



@alexandros: Aν έχει χαθεί λέει! Στο τέλος θα γράφουν την πιο αληθινή είδηση και δεν θα την πιστεύουμε.
Πριν λίγο καιρό ο Δώνης ανησυχούσε που δεν έχει λύσεις, τώρα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και δεν ξέρει ποιον παίκτη να διαλέξει. ΄Η του ύψους, ή του βάθους οι εφημερίδες, μια ζωή.

Αχ, για την ΑΕΚ κάπου είδα και έναν τίτλο που μου άρεσε πολύ. Μετά το φιλικό με το Βόλο νομίζω ήταν. Εδειχνε μια όμορφη (ομολογουμένως) κοπέλα στις εξέδρες και ο τίτλος ήταν: "Koύκλα η ΑΕΚ!".
Θα παραμείνει όμως κούκλα; Εδώ σε θέλω!

A.F.Marx said...

Ρε γατί γιατί θέλεις να μ' ανεβάσεις την πίεση νυχτιάτικο;
Αν ο Βαλβέρδε είναι μυρμηγκάκι, ο Τεν Κάτε είναι ρετροϊός.
Αρχίστε να προσγειώνεστε από τώρα, γιατί αν το αφήσεις για το τέλος θα προσγειωθείς απότομα και θα σου κακοφανεί...
Εγώ, ξέρεις... Για το καλό σου το λέω
(Παλιοβάζελο!)

gatti said...

@a.f.marx: Mετά φταίω εγώ που σας θεωρώ κολλημένους ρε γαυρο-αλουφάνη; Είδες πουθενά να θίγω την ομάδα σου; (στο συγκεκριμένο ποστ, γιατί αλλού...) Για τους δημοσιογράφους και τις κωλοτούμπες γράφω. Και στην τελική το "μυρμήγκι" πάλι οι εφημερίδες το έγραφαν. Ετσι δεν τον λένε τον Βαλβίδα; Εγώ τον έγραψα και χαϊδευτικά κιόλας!

Αμέσως να μας την πεις για τον τεντά! Τσ τς.

Και μη μου λες εμένα τώρα να προσγειωθώ, γιατί μια χαρά προσγειωμένη είμαι.

Που θες και το καλό μου...
(Παλιόγαυρο...) :-p

νατασσΆκι said...

Χμμμ... κι εγώ στην πρώτη γραμμή κόλλησα, δεν το ήξερα ότι είναι ταινία του Βέντερς ο φόβος του τερματοφύλακα!!!!
θα ψάξω να τη βρω :)

(είδες πώς τσιμπάνε, οι παλιο-γαύροι;;;
Εμείς φταίμε, σου λέω, που τους αγαπάμε! :))) )

Καλημέρες, γατί μου !
:**

gatti said...

@νατασσάκι: Αν τσιμπάνε λέει! Αλλά γαύροι δεν είναι, τι περιμένεις! Μόλις δουν αγκίστρι...

E, όχι και πληθυντικός. Ποιος τους ...αγαπάει; Εσύ μόνο (και κάνε κι αλλιώς αν μπορείς!) :)))

Nα τη βρεις την ταινία και να την δεις. Είναι πολύ καλή.

Καλημέρες Νατάσσα μου! :****

Γιωργος Κεντρωτης said...

Για τον Βαλβέρδε έχουμε την ίδια γνώμη. Λες;... (Θα πά' να κοιταχτώ και να ξομολογηθώ!)

gatti said...

@γιωργος κεντρωτης: Με προβλημάτισες τώρα! Μήπως πρέπει να πάω να κοιταχτώ εγώ;

;-)