Wednesday, September 23, 2009

Λίγων ωρών "αποτοξίνωση"

Επειδή πολύ ασχοληθήκαμε με την διαιτησία αυτό το διήμερο και αρκετή χολή βγάλαμε, και καθώς το βράδυ έχουμε νέο ντέρμπι και την Κυριακή ένα ακόμα, οπότε ευκαιρίες για να δηλητηριαστούμε θα παρουσιαστούν αρκετές, ας κάνουμε λίγη αποτοξίνωση, έστω και μερικών ωρών και ας ασχοληθούμε με κάτι περισσότερο ήρεμο και κυρίως νοσταλγικό. Αναμνήσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ για μια ακόμα φορά.

Kαλοκαίρι του 2000 και ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Αγγελος Φιλιππίδης παρουσιάζει τους νέους παίκτες του "τριφυλλιού", Γκόραν Βλάοβιτς, Ντάνιελ Σάριτς και Πάουλο Σόουζα.


Το 1999 έρχεται στον ΠΑΟΚ από την Ρόμα (έχοντας περάσει έναν σοβαρό τραυματισμό) ο Γεωργιανός Ομάρ Τετράτζε. Ενας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους που πέρασε ποτέ από τον "Δικέφαλο του Βορρά" και που αγαπήθηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές από τους ΠΑΟΚτσήδες.

29 Απριλίου 2001. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Ιβκοβιτς μας κερδίζει 66-64 στο ΟΑΚΑ με 22 πόντους του Ιμπραήμ Κουτλουάι και κατακτά το κύπελλο Ελλάδας. Είναι η δεύτερη σερί φορά που μας κέρδισε είχε κερδίσει στον μεταξύ μας τελικό, ένα χρόνο πριν στη Θεσσαλονίκη.


Χειμερινή μεταγραφική περίοδος, 20 Ιανουαρίου 2000 έρχεται από την Ρότορ στον Αρη, ο 30χρονος Ρώσος επιθετικός Ολεγκ Βερετένικοφ. Εξάμηνο συμβόλαιο με οψιόν ανανέωσης για 2 χρόνια, πλούσιο βιογραφικό, πρώτος σκόρερ στη Ρωσία τις σεζόν '95, '96 και '98 αλλά από τον Αρη πέρασε και δεν ακούμπησε...


Ιούλιος του 1999 και ο Χόχος φέρνει στο λιμάνι τον Βραζιλιάνο Τζιοβάνι και τον Σλοβένο Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Οι δύο μεταγραφές έκαναν πάταγο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο "Τζιο" έμελε να γίνει ο πιο αγαπημένος παίκτης των γαύρων, ο "μάγος" τους, ο Ζάχοβιτς έμελε να μείνει στην ιστορία του γαύρου ως ένας από τους πιο προβληματικούς παίκτες που πέρασαν ποτέ από το λιμάνι.

(Aσπίς Πρόνοια. Ολο περίεργα μπλεξίματα έχουν οι χορηγοί του γαύρου...)

Ο Ιταλός Αλμπέρτο Μπιγκόν αντικατέστησε στις 10 Νοεμβρίου 1999 τον απολυθέντα Ντούσαν Μπάγεβιτς στον γαύρο. Ο Μπιγκόν που ήταν προπονητής της Νάπολι την εποχή που μεσουράνησε στην ιταλική ομάδα ο Μαραντόνα, έμεινε στο λιμάνι ακριβώς 5 μήνες, αλλά
ουδέποτε κέρδισε την συμπάθεια των οπαδών. Μονίμως μουρμούριζαν για την συγκεκριμένη επιλογή (όπως με τον Κετσπάγια ένα πράγμα...). Στις 10 Απριλίου 2000 απομακρύνεται από την θέση του για να αντικατασταθεί από τον Γιάννη Ματζουράκη. Προηγουμένως γνώρισε από πρώτο ...χέρι τι θα πει Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Τι, μόνο ο Μπάγεβιτς θα είχε τη χαρά;

Είναι 26 Μαρτίου 2000, 25η αγωνιστική, ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που ουσιαστικά βγάζει πρωταθλητή. Ο Ανατολάκης ανοίγει το σκορ στο 16΄ αλλά εμείς ισοφαρίζουμε στο 22' με τον Φερνάντο Γκαλέτο (έτσι είναι, άλλοι παίρνουν Γκαλέτι και άλλοι Γκαλέτο...). Στο 62ο λεπτό ο Μπιγκόν ετοιμάζεται να βάλει στο παιχνίδι τον Αλεξανδρή. Μόλις ο Ζάχοβιτς βλέπει πως θα γίνει αλλαγή ο αριθμός "25" γίνεται έξω φρενών. Αρχίζει να μουρμουράει και να βρίζει στα ιταλικά. Στην αρχή δεν θέλει να καθίσει στον πάγκο, αλλά ο Τάσος Μητρόπουλος τον τραβάει στον πάγκο με το ζόρι.

Αυτός όμως συνεχίζει να βρίζει. Εχωσε πολύ πράμα στον Ιταλό. Για την ιστορία, ο Λυμπερόπουλος κάνει στο 80' το 2-1, αλλά ο Αλεξανδρής ισοφαρίζει σε 2-2 στο 88'.



Πατρίτσιο Αλεχάντρο Καμπς. Ο Αργεντίνος επιθετικός αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2000 έναντι ποσού 1,6 δις. Ηταν η εποχή του Χρηματιστηρίου και ο Μπατατούδης το έπαιζε ακόμα ανθηρός (αργότερα έσκασαν τα κανόνια...). Υπήρξε πρωταγωνιστής σε μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις του ΠΑΟΚ στο ΟΥΕΦΑ επί της Ουντινέζε. Η ιταλική ομάδα είχε κερδίσει στον πρώτο αγώνα στο Ούντινε με 1-0, αλλά στην Τούμπα, στις 9 Νοεμβρίου 2000 ηττήθηκε με 3-0. Τα δύο από τα τρία γκολ τα πέτυχε ο Καμπς.


Ο γάμος του Φραγκίσκου Αλβέρτη με την Αντα Θωμά, πρώην παίκτρια του πόλο.


(Θεούλης ο κάμεραμαν, έπιασε τον οπαδό την ώρα που ...οπλίζει!)

24 Μαρτίου 2002. Ο Παναθηναϊκός προηγείται στο 76' με τον Ολισαντέμπε και κρατάει στα χέρια του την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος. Στο 93' ο Κωνσταντίνου ανατρέπει τον Βενετίδη, ο Τζόλε εκτελεί το πέναλτι, ισοφαρίζει σε 1-1 και το όνομα του διαιτητή Μάκη Ευθυμιάδη γίνεται γνωστό ανά την ...Υφήλιο.


Παίκτες, οπαδοί, παράγοντες, επίσημοι και ...ανεπίσημοι, ο προπονητής Σέρτζιο Μαρκαριάν, ο βοηθός Μόλναρ, του επιτίθενται με τη λήξη του ματς και τον κάνουν ...μπλε μαρέν!

Ακόμα και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Αγγελος Φιλιππίδης κατηγορείται ότι χειροδίκησε εναντίον του και η δίκη εκκρεμεί ακόμα. Ηταν η βραδιά που ο Μαρκαριάν είπε την περιβόητη φράση "Τι μαλάκα είναι...".



Στο μεταξύ, οι περισσότεροι έχουν μείνει με την εντύπωση ότι ο Ευθυμιάδης τις άρπαξε επειδή έδωσε το πέναλτι. Ομως, δεν είναι καθόλου έτσι. Ολοι οι Παναθηναϊκοί παραδέχτηκαν ότι το πέναλτι ήταν σωστό. Το ξύλο ο κόραξ το άρπαξε για τον προκλητικό τρόπο που μας σφύριξε σε όλο τον αγώνα. Για ένα 90λεπτο έδινε όλα τα φάουλ ανάποδα, έκοβε τους παίκτες του Παναθηναϊκού με κάρτες και έβαζε συνεχώς με τα σφυρίγματά του τον γαύρο στην περιοχή μας. Κι όμως παρά την κόντρα διαιτησία κρατούσαμε με νύχια και με δόντια τη νίκη. Το πέναλτι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι...


Ο αδικοχαμένος Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 29 ετών από ανακοπή καρδιάς στις 12 Γενάρη 1992. Ενας από τους παίκτες που αγαπήθηκαν πολύ στον Ολυμπιακό. Τον έφερε ο Κοσκωτάς το 1987, αγωνίστηκε για 2 χρόνια και μετά πήγε στη Γαλλία. Προσπάθησε να κάνει καριέρα στην Ναντ και την Νανσί αλλά τα προβλήματα με την καρδιά του τον ανάγκασαν να επιστρέψει πρόωρα στην Αργεντινή.


Ο Κώστας Κατσουράνης "ροσονέρο". Οχι, δεν αγωνίστηκε στην Μίλαν, αγωνίστηκε στην Παναχαϊκή.


Παναθηναϊκός - Λα Κορούνια και Λυμπερόπουλος - Ντονάτο. Ναι, ο σημερινός βοηθός του Ιομάρ Μαζίνιο στον Αρη.



Τον θυμάστε τον Κρίστοφερ Ρε; Τον είχε "φορτώσει" μαζί με τον άλλον τον Μέντες η ENIC στην ΑΕΚ. Τίποτα ιδιαίτερο δεν έκανε απ΄ ό,τι θυμάμαι, αλλά έμεινε στην ιστορία για την τούμπα του.

Εποχή Ανρί Μισέλ στον Αρη, που αντικατέστησε τον Μπάμπη Τεννέ για να φύγει κι αυτός με τη σειρά του άρον άρον. Ο πρόεδρος Γιάννης Ζαχουδάνης παρουσιάζει τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα. Πασσαλής, Πρίλασνικ, ο Μαροκινός Σαϊντ Τσίμπα, ο Φερέιρα Ιρανίλντο, ο Καζαντζής και ο Νασίφ (μασίφ τότε) Μόρις...



4 Ιουλίου 2000 και η ΑΕΚ παρουσιάζει τα νέα μεταγραφικά της αστέρια. Εμιλιάνο Ρέι, Φερνάντο Νάβας (από τους αγαπημένους μου παίκτες) και Εμάνουελ Ρουίς. Ο Ρουίς ήρθε ως καλύτερος παίκτης, αλλά οι ΑΕΚτζήδες "κόλλησαν" με τον Νάβας που ήταν πραγματικά φυσιογνωμία.


Κορυφαία στιγμή του, η χειρονομία του σε αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος αργότερα ισχυρίστηκε ότι απλώς έδειχνε το ...τελικό σκορ (1-1). Η καριέρα του στην Ελλάδα έληξε άδοξα καθώς η Εισαγγελία Πειραιά του άσκησε δίωξη για χρήση πλαστού ελληνικού διαβατηρίου, ενώ αγωνιζόταν δανεικός στον Αρη και εγκατέλειψε έντρομος και ξαφνικά την Ελλάδα χωρίς να ειδοποιήσει κανένα.

Φωτογραφία συλλεκτική! Ενας από τους σπουδαιότερους παίκτες που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό μπάσκετ, ο Ντέιβιντ Ρίβερς με τον οποίο ο γαύρος κατέκτησε το μέχρι στιγμής μοναδικό του Ευρωπαϊκό κατά την επίσημη παρουσίασή του και δίπλα του ποιος νομίζετε; Ο Γιώργος Πρίντεζης με μαλλιά καρφάκια!

Για να κατανοήσουν οι γκρινιάρηδες οπαδοί του Παναθηναϊκού, πόσο καλύτερα είμαστε σε σχέση με το παρελθόν, αξίζει να δουν την συγκεκριμένη φωτογραφία. Ναι, δεν σας γελάνε τα μάτια σας. Είχαμε πάει στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούμε τον Ντάνιελ Σάριτς!!!



15 Ιουνίου 2000 και από το παραπάνω τζιπόνι ανασύρεται βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι ο Παύλος Βαρδινογιάννης, γιος του Γιώργου. Θα παραμένει αρκετές μέρες σε σοβαρή κατάσταση, ο "καπετάνιος" θα φέρει από την Αμερική έναν πολύ καλό γιατρό να τον παρακολουθήσει και τελικά ξεπερνά ολοκληρωτικά τον κίνδυνο και συνέρχεται. Συνοδηγός του στο αυτοκίνητο εκείνη τη μέρα (ή νύχτα) ο "κολλητός" του, Δημήτρης Θεοδωρίδης, γιος του Σάββα Θεοδωρίδη και της Ελένης Κόκκαλη.


Ο Ζίζι Ρόμπερτς υπογράφει στον Πανιώνιο και γνωρίζει στον Αχιλλέα Μπέο τον ξάδερφό του, Ζορζ Γουεά. Ο Ζίζι ήταν αυτός που μας ...έκλεισε το σπίτι την περίοδο 2000-01 με γκολ που πέτυχε στο 90ό λεπτό. Το θυμάμαι εκείνο το παιχνίδι. Για 90 λεπτά ήμασταν στην επίθεση και γκολ δεν μπορούσαμε να βάλουμε. Και όπως είχαμε ανοιχτεί στο τέλος ο Ζίζι μας το έκατσε το τεμάχιο. Αργότερα πήγε στον γαύρο, αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε...

12 comments:

Γιώργος Τ. said...

Αγαπημένοι παίκτες, και ο Ζάχοβιτς και ο Νάβας!!! Την φωτογραφία του δεύτερου που έχεις, την είχα κολλημένη στο φοιτητικό μου δωμάτιο, μαζί με πολλές ακόμα! Τον Ζάχοβιτς τον συμπαθούσα απίστευτα από την Πόρτο.. Θυμάμαι την γκολάρα που είχε πετύχει με τον γαύρο εναντίον της Ρεάλ.. Βέβαια, η πορεία του εκεί με έκανε να τον συμπαθήσω ακόμα περισσότερο!!! Όσο για το παιχνίδι εκείνο με τα μπινελίκια, ήμουν μέσα... Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πανηγυρίζεις ακόμα και να ακούς απο τους απέναντι (ναι, τότε που πηγαίνανε και από τις 2 ομάδες οπαδοί στο γήπεδο..) νέα πανηγύρια... Ήταν τότε η ομαδάρα του Κυράστα, που δεν πήρε αυτά που άξιζε λόγω.. παρασκηνίου...

gatti said...

@Γιώργος Τ.: Μεγάλος παίκτης ο Ζάχοβιτς, αλλά με προβληματικό χαρακτήρα. Είχαμε ζήσει σκηνές απείρου κάλλους τότε με τα επεισόδια που είχε με τους προπονητές του.

Ο Νάβας ήταν από τους πολύ αγαπημένους μου παίκτες. Στενοχωρήθηκα πολύ που έφυγε από την Ελλάδα σαν κυνηγημένος. Είναι από τους παίκτες που χαίρεσαι να τους βλέπεις.

Εκείνο το πρωτάθλημα ήταν μεγάλη αδικία που δεν το πήραμε. Το άξιζε ο Παναθηναϊκός, το άξιζε και ο Κυράστας για την ομάδα που είχε φτιάξει...

koutavaki said...

Έχω μείνει speechless!Έχεις σκεφτεί ποτέ να εκδόσεις ένα λεύκωμα(σε τόμους φυσικά)?Θα χ...... στο τάλιρο!Και ξέρεις ε?Ένα για κάθε ομάδα!!!

Elpis Cameraman said...

Πρωτ'απ'ολα, ενα τεραστιο respect για το ρετρο ταξιδι.
Μετα ενα μικρο σχολια για τις φωτο.

Μπιγκον-Ζαχοβιτς, καβγαδες, γελια για μας, αλλα το Πρωταθλημα παλι στους σιχαμενους...Παραγκα μεχρι αηδιας...
Ο Καμπς ηταν παικταρας, αλλα τον πουλησαν κατευθειαν, ουτε εξαμηνο δεν εκλεισε στον Παοκ.
Η γυναικα του Αλβερτη πολυ μωρο...Θυμαμαι ακομη τα πλανα του γαμου στις ειδησεις...
Ο Ναβας νομιζω μετα ειχε περιπτερο στην Βαρκελωνη και οταν επαιξε Μπαρτσα-Αεκ, τον ειχαν βρει αεκτσηδες και τα λεγανε!
Ριβερς-Πριντεζης: OMG!!!
Πηγαμε στο αεροδρομιο για τον Σαριτς; Τι βλεπουν τα ματακια μου!
Ενταξει οτι ο Βαρδινογιαννης ειναι ολυμπιακος το ξερουν ολοι.
Ζιζι Ρομπερτς: τρελο παλτο!

Alexandros said...

Εμμάνουελ Ρουίς ο... όμορφος

eforas said...

Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου, και πολύ ωραίος και ο τίτλος σου! Λίγων ωρών χαλάρωση! Θυμάμαι το 1999 την εθνική Ελπίδων που πήγε στον τελικό με Λυμπερόπουλο, Καραγκούνη, Δέλλα (αυτούς θυμάμαι, αν ψάξω θα βρω κι άλλους, αλλά περιμένω εκτενές αφιέρωμά σου!), αλλά κυρίως θυμάμαι το 1999 λόγω Μιλένιουμ και όσα συναφή έφερε (ιός Υ2Κ, κλπ.) Άντε με τη νίκη σήμερα!

gatti said...

@koutavaki: Δεν είναι κακή ιδέα (ειδικά στο θέμα του ...τάλιρου!). Δεν έχω όμως τόσο πολύ υλικό για κάθε ομάδα. Εχω μόνο αποσπασματικά και από συγκεκριμένες χρονιές.

gatti said...

@Εlpis Cameraman: Eυχαριστώ.

Ετσι είναι! Οι καβγάδες του Ζλάτκο με τον Μπιγκόνια πρόσφεραν ευφορία, μικρής όμως διάρκειας, αφού στο τέλος το κατσαρόλι πήγαινε στο γαύρο και μέναμε με την πίκρα.

Φοβερός παίκτης ο Καμπς, τι να κάνει κι αυτός ο Μπάτμαν, μόλις ζόρισαν τα πράγματα άρχισε να ξεπουλάει. Η πλάκα είναι οι ΠΑΟΚτσήδες τον βρίζουν ακόμα και τώρα κάθε φορά που τον θυμούνται, αλλά ειδικά αυτός έριξε πράγματι χρήμα στην ομάδα. Ασχετα που μετά βγήκε ξινό.

Η Αντα τώρα είναι πιο κούκλα από ό,τι πριν 10 χρόνια. Συμφωνούν όλοι όσοι την γνωρίζουν από τότε. Αλλά αν ο Φράγκι δεν είχε γούστο, δεν θα έπαιζε στην Πανάθα! :)))

Τι να λέμε για τον Νάβας, μπορώ να μιλάω ώρες γι΄ αυτόν. Μεγάλη "μούρη"! Και δεν κώλωνε να κάνει κι άλλα πράγματα εκτός από τη μπάλα. Το είχα διαβάσει κι εγώ ότι άλλαξε επάγγελμα και τον είχαν βρει οι ΑΕΚτζήδες στην Ισπανία και τα λέγανε.

Δεν μπορώ να αποφασίσω για τον Πρίντεζη, πότε ήταν πιο χάλιας, τότε ή τώρα; (κακία...). Αλλά για τον Ρίβερς respect! Μεγάλος παίκτης!

Κι όμως πήγαμε αεροδρόμιο για τη ...σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα. Είχε πέσει πολύ ο πήχης. Κι εγώ το είχα ξεχάσει το γεγονός, αλλά μου το θύμισε η φωτογραφία.

Για τον καπετάνιο, δεν ξέρω, δεν απαντώ! :))

Παλτό μεν, μας έκλεισε το σπίτι δε, ο Ζίζι...

gatti said...

@Alexandros: Koύκλος ο Ρουίς, είναι γεγονός! :)))

gatti said...

@eforas: E, λίγες ώρες θα κρατήσει αυτή η χαλάρωση, γι΄ αυτό το έγραψα. Ολο και κάποια φάση θα υπάρξει στο ντέρμπι για να έχουμε να συζητάμε.

Κάτι θα κάνω και για την Ελπίδων, προσεχώς... :))

Ποια νίκη; Μάλλον το "Χ" μας συμφέρει...

Παρόλα αυτά, ναι, άντε με τη νίκη σήμερα! (Της ΑΕΚ! Την Κυριακή πάλι όχι...).

paoad said...

Πως σκατά να αποτοξινωθείς ρε γαττι όταν βλέπεις αυτά τα πράγματα;; πως;

gatti said...

@paoad: Nομίζω ότι θα πρέπει να ασχολούμαι μόνο με τα ρετρό αφιερώματα. Δεν μπορεί, κάπου θα έχω παλιές φωτογραφίες με τους Παπουτσέλη, Παπαδάκο, Μηντιούρη, Μποροβήλο, Τσαγκαράκη, Ζωγράφο, Ποντίκη, Μαζαράκο. Ατελείωτη η λίστα!