Sunday, September 6, 2009

Πάμε Ευρωμπάσκετ;






14 Ιουνίου 1987. Τότε άρχισαν όλα. Μπορεί το ελληνικό μπάσκετ να είχε να επιδείξει μέχρι τότε την μεγάλη επιτυχία της ΑΕΚ επί της Σλάβια στο κύπελλο Κυπελλούχων το 1968, όμως αυτή ήταν μια επιτυχία αποσπασματική. Αυτό που πέτυχαν "ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας και τ΄ άλλα παιδιά" είναι κάτι που μοιάζει στ' αλήθεια εξωπραγματικό. Δεν κερδίζεις έτσι εύκολα την "μεγάλη των πλάβι σχολή" στον ημιτελικό και τη μεγάλη Σοβιετική Ενωση στον τελικό. Δύο εθνικές ομάδες, από χώρες που διέθεταν σπουδαίες σχολές μπάσκετ και που ήταν ακόμα ενωμένες και όχι διασπασμένες. Κάτι που σημαίνει πως στην εθνική Γιουγκοσλαβίας είχαν συγκεντρωθεί τα μεγαλύτερα ονόματα του μπάσκετ από Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Μαυροβούνιο. Και πως αντίστοιχα στην εθνική της Σοβιετικής Ενωσης μετείχαν οι καλύτεροι μπασκετμπολίστες από όλες τις σοβιετικές δημοκρατίες που αποτελούσαν την αχανή αυτή χώρα .

Κι όμως η Εθνική μπάσκετ το κατάφερε. Και έστειλε όλους τους Ελληνες στα ουράνια και το μπάσκετ σε κάθε σπίτι. Από τότε επιτυχίες ζήσαμε κι άλλες. Πολλές. Γι΄ αυτό και η συγκεκριμένη Εθνική ομάδα μπήκε στις καρδιές όλων. Επειδή δεν ήταν ένα πυροτέχνημα, αλλά επειδή εδραιώθηκε μεταξύ των μεγάλων εθνικών ομάδων μπάσκετ με το μόνο πράγμα που μπορεί να εδραιωθεί μια ομάδα: Mε τη διάρκειά της. Δύο χρόνια μετά την επιτυχία στο ΣΕΦ ξαναβρέθηκε στο βάθρο, στη δεύτερη θέση. Μπορεί να είχε διαφορετικό χρώμα αυτή τη φορά το μετάλλιο, αλλά ήταν η πιο ζωντανή απόδειξη πως αυτή η ομάδα γνωρίζει τι θα πει συνέχεια.

Από το 1987 και μετά, η Ελλάδα βρέθηκε σταθερά οκτώ φορές σε ημιτελική φάση Ευρωμπάσκετ. Εχει δώσει 7 ημιτελικούς και μετράει ρεκόρ 3-4. Νίκησε στον ημιτελικό του 1987 τη Γιουγκοσλαβία, το 1989 τη Σοβιετική Ενωση και το 2005 τη Γαλλία. Ηττήθηκε το 1993 από τη Γερμανία, το 1995 από τη Γιουγκοσλαβία, το 1997 πάλι από τη Γιουγκοσλαβία και το 2007 από την Ισπανία. Κατά σύμπτωση, η ομάδα που απέκλειε την Εθνική μας σήκωνε πάντα την κούπα στον τελικό. Αυτή η παράδοση "έσπασε" πριν από 2 χρόνια, όταν η Ισπανία ηττήθηκε μέσα στην έδρα της από τη Ρωσία του Κιριλένκο που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ 2007.

Στο φετινό Ευρωμπάσκετ η Εθνική θα παρουσιαστεί αποδυναμωμένη. Ταξίδεψε στο Πόζναν χωρίς Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Βασιλόπουλο, Τσαρτσαρή. Πολύ σημαντικές απουσίες. Το χρυσό μετάλλιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, αν και ειδικά αυτή η Εθνική έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει το αδύνατο - δυνατό. Ενα μετάλλιο, όμως, διαφορετικού χρώματος, είναι στόχος εφικτός. Γιατί όχι;


ΖΑΓΚΡΕΜΠ 1989


Γκάλης (πίσω του βρίσκεται ο Γιαννάκης),
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Καμπούρης,
Αγγελίδης, Παταβούκας, Φάνης Χριστοδούλου,
Ανδρίτσος, Φασούλας, Στεργάκος, Φιλίππου.

Νίκη επί της Ρωσίας στον ημιτελικό και ήττα από τη Γιουγκοσλαβία στον τελικό. Οι διεθνείς μοιάζουν απογοητευμένοι από την 2η θέση στο βάθρο. Κι όμως αυτό το μετάλλιο κατά την προσωπική μου γνώμη έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία από το χρυσό της Αθήνας.


Γκάλης - Ντράζεν Πέτροβιτς τα λένε
στη διάρκεια της απομονής.
Ο Ντράζεν είχε ανακηρυχθεί MVP της διοργάνωσης.



ΑΘΗΝΑ 1995


Ο Φασούλας σουτάρει μπροστά στον Ντίβατς.
Παρακολουθούν Αγγελίδης, Πάσπαλιε, Ντανίλοβιτς

Το Ευρωμπάσκετ που κλόνισε (πρόσκαιρα) τις σχέσεις μας με τα "αδέρφια" μας τους Σέρβους. Μας κέρδισαν στον ημιτελικό, θεωρήσαμε ότι αδικηθήκαμε και στον τελικό κόντρα στους Λιθουανούς του Σαμπόνις και του Μαρτσουλιόνις τους γιουχάραμε ανηλεώς. Το ίδιο και κατά τη διάρκεια της απονομής όταν η ιαχή "Λιέτουβας, Λιέτουβας" κυριάρχησε στο γήπεδο.

Γιουγκοσλαβία, Πρωταθλήτρια Ευρώπης 1995 στην Αθήνα.
Κουτούροβιτς, Σάβιτς (σκυφτός), Ντανίλοβιτς,
Σρετένοβιτς, Πάσπαλιε, Ντίβατς, Ρέμπρατσα,
Τομάσεβιτς, Σάσα Ομπράντοβιτς.
Κάπου ανάμεσα πρέπει να βρίσκονται
Μποντίρογκα και Τζόρτζεβιτς.
Δεξιά το προπονητικό τιμ: Oμπράντοβιτς, Ιβκοβιτς, Ράικο Τόρομαν.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ

Γιαννάκης - Φασούλας



Φάνης Χριστοδούλου.

Ο πληρέστερος σύμφωνα με τους ειδήμονες του μπάσκετ Ελληνας μπασκετμπολίστας, ο μόνος από τους παλιούς που θα μπορούσε να κάνει άνετα καριέρα στο ΝΒΑ, αν αποφάσιζε να κάνει το μεγάλο βήμα και να βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μόνο που ο all around Φάνης, ο τόσο μποέμ και έξω από καλούπια τύπος δεν το αποφάσισε ποτέ. Ο χοντρούλης "μπέμπης" που κάθε φορά που κάποιος έλεγε ότι πρέπει να αδυνατίσει, οι εκάστοτε προπονητές του απαντούσαν: "O Φάνης παίζει με τα κιλά του". (Ναι, καλά το καταλάβατε, ο Φάνης ήταν ένας από τους πολύ αγαπημένους μου παίκτες...).


Ευθύμης Ρεντζιάς - Νίκος Οικονόμου.


Ευθύμης Ρεντζιάς - Νάσος Γαλακτερός.

ΤΟΡΟΝΤΟ 1994


Φασούλας, Χριστοδούλου, Γαλακτερός, Γιαννάκης, Σιγάλας.
Επειδή Εθνική μπάσκετ ΔΕΝ είναι μόνο Ευρωμπάσκετ...
Η βασική πεντάδα στο Μουντομπάσκετ του Τορόντο.

Εκεί όπου για πρώτη φορά έδειξε τα ...δόντια της στην Ντριμ Τιμ (προηγήθηκε 17-14 στο σκορ και ήταν ανταγωνιστική για 1 ημίχρονο) στο μεταξύ μας παιχνίδι, πριν έρθει ο θρίαμβος της Ιαπωνίας.

Επιστροφή από το Τορόντο, ανήμερα Δεκαπενταύγουστο (15/8/1994).
Μυλωνάς, Ρεντζιάς, Μπουντούρης, Τσέκος, Παπαπέτρου,
Γιαννάκης, Γαλακτερός, Μάκης Δενδρινός, Λάκης Τσάβας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 2005



Επειδή "όλα τα λεφτά" ήταν ο ημιτελικός με τη Γαλλία
(Ποιος τελικός και ποια Γερμανία τώρα...)
Ο Διαμαντίδης έχει μόλις βάλει το "βάλτο αγόρι μου" τρίποντο


και οι Χατζηβρέτας - Ζήσης πανηγυρίζουν τρελά.


Ο Διαμαντίδης πνίγεται στις αγκαλιές των συμπαικτών του.


Ελλάδα, Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2005.


ΠΟΛΩΝΙΑ 2009

Αρχίζει το ματς...


Στο Πόζναν χτυπά η καρδιά της Εθνικής....


Φιγουρίνι ο Σχορτσιανίτης!
Μπορεί να ήταν άθλιο το σύνθημα
με τις σακούλες του Σκλαβενίτη,
αλλά τελικά του έκανε καλό!!!
Γερά, ρε Σόφο...



Scratch: Σιγά μην ασχοληθώ με τα φιλικά της πλάκας. Με την τσόντα που έδειξε η ΝΕΤ, 7 ώρα το απόγευμα που βλέπουν τηλεόραση μικρά παιδιά και με το μπουκάλι που πέταξε ο Σισέ στους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου που λίγο πριν τον είχαν λούσει με ρατσιστικά συνθήματα (και ουδείς ευαισθητοποιήθηκε να διακόψει τον αγώνα) και τον Μπέο που τον χειροκροτούσε ειρωνικά, ή με την ΑΕΚ των 11 ξένων (!!!) που ξεκίνησαν στη βασική ενδεκάδα. Σε παρακαλώ...


9 comments:

pensierix said...

Πολύ ρευστά τα πράγματα σ'αυτό το Ευρωμπάσκετ, με απουσίες παικτών σε όλες σχεδόν τις ομάδες και φαβορί την Ισπανία. Βέβαια, και πριν από 2 χρόνια φαβορί ήταν και είδαμε τι κάζο πάθανε οι Ιβηρες...Οσον αφορά στην Εθνική μας, οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη...Την οκτάδα την έχω σχεδόν σίγουρη κι από εκεί και πέρα ό,τι κάτσει στο χιαστί παιχνίδι...Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, πάντως, που θα είναι κατώτερο ποιοτικά του 2007, αλλά με πολλές ισάξιες ομάδες να διεκδικούν τα μετάλλια...

Ελπίζω η Ομοσπονδία να προνόησε έτσι ώστε να μην έχουμε δηλώσεις παικτών με εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα για το παιχνίδι με τη ΠΓΔΜ. Αν και πολύ φοβάμαι ότι τους Μακεδονομάχους δεν θα τους αποφύγουμε...

ΥΓ
Μήπως η Μακεδονία είναι αμερικάνικη και άδικα χαλάμε τη ζαχαρένια μας; Κουφός, Καλάθης από τη μια, Jeremiah Massey στους απέναντι. Βρε λες;

gatti said...

@penserix: To γεγονός ότι όλοι έχουν τρανταχτές απουσίες, μας εμποδίζει να κάνουμε προγνωστικά.

Η Εθνική μας είναι μια νέα ομάδα, της λείπουν παίκτες του βασικού της κορμού, αλλά το "τομάρι" της το πουλάει πάντα ακριβά. Kι εγώ πιστεύω ότι όλα θα κριθούν στα χιαστί.

Πλάκα θα έχει να πάθει κανα νέο κάζο η Ισπανία!

Το φοβάμαι το ματς με τους Σκοπιανούς από πολιτικής πλευράς. Οχι μόνο για τις δηλώσεις εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα, αλλά και επειδή μπορεί να κοστίσει έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης αν γίνει κάτι στον αγώνα.

ΥΓ. Λες; (με χροιά ανάλογη του Δημητρού στη διαφήμιση για το αμίλητο νερό...) ;)))

eforas said...

Εκτός την Ισπανία, όλοι οι άλλοι "μεγάλοι" εμφανίζονται αποδυναμωμένοι, οπότε όλα είναι πιθανά. Πολλές πιθανότητες δίνω στη Γαλλία, με τη μισή ομάδα να παίζει ΝΒΑ, και από κει και μετά ό,τι ήθελε προκύψει! Καλημέρα!

Scratch: Φιλικά ποδοσφαίρου: Συντριβή γάβρου, ήττα ΠΑΟ, νίκη ΑΕΚ. Πορεία στα επίσημα (στην Ελλάδα): Αντιστρόφως ανάλογη! Η Ευρώπη είναι άλλο καπέλο! Μάλλον για ανάλογη (με τα χτεσινά) πορεία πάνε!

gatti said...

@eforas: Kαλημέρα! Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η αντιμετώπιση του Καζλάουσκας από πλευράς Τύπου, αν η Εθνική μας κανει κάποιο στραβοπάτημα. Μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που πορεύεται χωρίς τον Γιαννάκη.

Τώρα για την ίδια την Εθνική, όλα είναι ανοιχτά. Λογικά η Ισπανία δεν παίζεται, έτσι κι αλλιώς από όποια πλευρά κι αν το δεις "δεν την έχουμε" τη συγκεκριμένη ομάδα, κυρίως λόγω στιλ. Αν την συναντήσουμε στον δρόμο μας, βέβαια. Μακάρι να γίνει αυτό στον τελικό (μακάρι να μην γίνει και καθόλου. Να "καθαρίσουν" άλλοι, εννοώ, όχι να μην φτάσουμε ψηλά). Για έναν περίεργο λόγο, όσο δυνατή κι αν είναι η Γαλλία δεν με φοβίζει. Εχουμε μάλλον πελατειακή σχέση μαζί της. Θα δείξει!

Scratch: Ο γαύρος έχει χειρότερα χάλια από εμάς. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να τα διορθώσει, αλλά φέτος είναι πραγματικά μοναδική ευκαιρία. Η δική μας εμφάνιση στον Βόλο δεν με ανησυχεί, είναι κλασικός Παναθηναϊκός σε φιλικό παιχνίδι αγγαρείας (και χωρίς τους βασικούς του, βεβαίως). Πιο πολύ με προβληματίζει το θέμα του Σισέ. Φοβάμαι ότι τώρα που έγινε η αρχή θα αντιμετωπίσει και αλλού ρατσιστικά συνθήματα. Μεγάλη ξεφτίλα πάντως οι Βολιώτες. Περίμενα επεισόδια όπως είχε γίνει με τον Αρη, αλλά όχι ρατσιστικά συνθήματα. Η Ελλάδα, η χώρα της απαξίωσης των πάντων. Αφού καταφέραμε σε ένα φιλικό παιχνίδι να γιουχάρουμε και έναν παίκτη του διαμετρήματος του Σισέ, ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ! Οχι ότι σε παίκτη μικρότερου βεληνεκούς "νομιμοποιούνται" τέτοια συνθήματα, απλά θέλω να καταδείξω το βαθμό της ισοπέδωσης...

Σε τέτοια δε, επεισόδια, έχω ξαναγράψει ότι είμαι ξεκάθαρα με τον παίκτη. Τι κρίμα που δεν πέτυχε κανα κεφάλι με το μπουκάλι που επέστρεψε στην κερκίδα! :)))

gatti said...

@eforas (again): Το scratch μεγαλύτερο από το κανονικό κείμενο. Μου αρέσει που είπα ότι δεν θα ασχοληθώ με τα φιλικά... ;)))

Crazy Tourists said...

Εννοείται ότι πάμε!!!
Καλή μας επιτυχία!!!

Τρελοτουρίστρια

ΥΓ. Κατά τα άλλα οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές...Πάντως τίποτα δε μου κάνει πια εντύπωση στα ελληνικά γήπεδα!

koutavaki said...

Ο Σοφοκλής είναι αυτός ή κάνουν πουλάκια τα μάτια μου???Μήπως είναι φωτομοντάζ???Μπράβο του πάντως,φτάνει να μην του στοιχίσει σε δυνάμεις αυτό!(Και χοντρούλης πάντως έκανε δουλειά.Απομάκρυνε τους αντιπάλους χωρίς φάουλ,με φύσημα!!!).
Η ρατσιστική επίθεση στο Σισέ,που καλά θα κάνει να μην την αφήσει έτσι,όπως άλλωστε και ο ίδιος δήλωσε,δεν ήταν καθαρά ρατσιστική.Πιστεύω ήταν περισσότερο από ζήλεια και κόμπλεξ για την κλάση του.Από Ολυμπιακούς τι να περιμένει κανείς?Αν και δεν πιστεύω ότι οι οπαδοί του "senior" Ολυμπιακού,θα μιλούσαν ρατσιστικά εναντίον του.Καντήλια και βρισίδια ναι,αλλά ρατσισμό δεν πιστεύω ότι θα παρουσίαζαν.
Υ.Γ.1:Περυσινό περιστατικό επιστροφής μπουκαλιού στην εξέδρα(θα θυμάσαι φαντάζομαι)είχε γίνει τόσο μεγάλο θέμα?Γιατί πραγματικά δε θυμάμαι.
Υ.Γ.2:Ελπίζω στο μπάσκετ να γίνει μόνο παιχνίδι και όχι κανένα σκάνδαλο(π.χ. παράξενες φανέλες).Όχι τίποτα άλλο αλλά δεν είμαστε και άξιοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας!Θα κάτσουμε να τη φάμε ως συνήθως(συγνώμη για την έκφραση).Πως κάνει η ΕΠΟ με διαιτητές τύπου Ντε Μπλέκερε δηλαδή?Ε,αυτό.Και το ζήτημα δεν είναι αν θα καταφέρουμε κάτι,αλλά να μη μας περνάνε για μαλάκες.Διότι όπως λένε και στο χωριό μου "τον κακό χρόνο τον βγάζεις,τον κακό το γείτονα όμως..."
Υ.Γ.3:Ο Λουκάς μας απαρηγόρητος,λέει...Ξέρεις "όχι πάλι σε μένα" κι έτσι.Τι γκαντέμης ρε παιδιά,κρίμα.Προκαλεί και την τύχη του βέβαια.Αλλά τι να λέμε...Αν συνεχιστεί αυτό σε 2-3 χρόνια θα είναι σε άσυλο!Ε μα πόση υπομονή πια?Τα ψυχικά του αποθέματα τα μάζευε σε πηγάδι!!!

gatti said...

@Crazy Tourists: Kαλή μας επιτυχία, τρελοτουρίστι μου!

ΥΓ. Ναι, βέβαια, καθόλου ρατσιστές δεν είμαστε... Μη το ψάχνεις...

gatti said...

@koutavaki: Κι όμως είναι ο Σοφοκλής!!! Δεν νομίζω να του στοιχίσει σε δυνάμεις. Ναι, σαφώς έκανε δουλειά και πριν, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούσε να παίξει πάνω από δεκάλεπτο και κινδύνευε η ζωή του. Τώρα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα! Εγώ το χάρηκα πάντως, κι ας είναι ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος στα μεταξύ μας παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

Διαβάζω και ακούω πως ο Σισέ είναι έξαλλος με το συγκεκριμένο θέμα. Το κακό είναι πως επειδή οι κάφροι είναι αδιόρθωτοι, τώρα που είναι γνωστό πόσο τον ενοχλεί, θα τα ακούει σχεδόν παντού. Εκτός αν όντως δεν το αφήσει έτσι, προσφύγει στην ΟΥΕΦΑ και φάει καμιά γερή καμπάνα ο Ολυμπιακός Βόλου, οπότε συμμορφωθούν οι υπόλοιποι.

ΥΓ1. Υπήρξε περιστατικό επιστροφής αντικειμένου από τον Κονσεϊσάο σε αγώνα Αρη - ΠΑΟΚ.

ΥΓ2. Κι εγώ το ελπίζω να είναι ήρεμα τα πράγματα, για να μην ξεκινήσουμε ανάποδα τις προσπάθειές μας στο Ευρωμπάσκετ.

ΥΓ3. Για τον Βύντρα, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ποια επιστήμη δηλαδή; Εδώ είναι θέμα ...βασκανίας!