Tuesday, January 15, 2013

La luna...




Η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους «La Luna» της Pixar ήταν ανάμεσα στις υποψήφιες για Οσκαρ το 2011. Είναι έργο του Γενοβέζου σκηνοθέτη Εnrico Casarosa που μετακόμισε στα 20 χρόνια του στη Νέα Υόρκη και εργάζεται στα Pixar Animation Studios.

Πρόκειται για ένα μικρό έργο τέχνης διάρκειας περίπου επτά λεπτών, που ξεχειλίζει μαγεία αλλά και μηνύματα.

Η ιστορία αφορά την πρώτη βόλτα – «μύηση» του  νεαρότερου μέλους της οικογένειας στο επάγγελμα που κάνει ο μπαμπάς του και πριν απ’ αυτόν έκανε ο παππούς του.

Ο Βambino, πηγαίνει βαρκάδα τη νύχτα με τον μπαμπά Papa και τον παππού Nonno. Η δουλειά τους έχει να κάνει με το φεγγάρι (la luna) και το πώς το βλέπουμε εμείς οι άνθρωποι κάθε βράδυ στον ουρανό.

Μπαμπάς και παππούς του χαρίζουν ένα καπέλο σαν το δικό τους και του υποδεικνύουν ο καθένας ανάλογα με την προτίμησή του τον τρόπο που θα το φορέσει. Το ίδιο θα κάνουν λίγο αργότερα και με το «εργαλείο» της δουλειάς τους. Ο μικρός θα δοκιμάσει μια πραγματική έκπληξη όταν αντιληφθεί ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας των δικών του, αλλά παράλληλα θα ενθουσιαστεί μ’ αυτό. Οι δυο τους θα επιχειρήσουν να του δείξουν τον «δικό τους τρόπο», όμως, ο Bambino έχει σκοπό να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, ξεπερνώντας αντίθετες απόψεις και παραδόσεις.

* Στο τέλος, επειδή όλα στον κόσμο του κινηματογράφου είναι σχετικά και σχεδόν κάθε ταινία αποτελεί μια αναφορά σε άλλη ταινία, σκηνή, logo κ.λπ. θα δείτε μια ευθεία αναφορά σε ένα πασίγνωστο στην βιομηχανία του κινηματογράφου logo.



* Η γλώσσα που μιλούν οι τρεις τους έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως Gibberish. Μ’ αυτό εννοούμε τα αγγλικά που μοιάζουν σαν γλώσσα αλλά δεν έχουν κάποιο πραγματικό νόημα.



Δείτε το και ταξιδέψτε... Αξίζει πραγματικά τον κόπο!






10 comments:

pensierix said...

Το είδα στο σινεμά, πριν από την προβολή του "Brave". Πάλι καλά που υπήρχε κι αυτό το μικρό αριστούργημα γιατί η ταινία δεν με ενθουσίασε!(δεν ήταν κακή, αλλά όταν μιλάμε για Pixar οι απαιτήσεις είναι υψηλές)

:)

squarelogic said...

Γαλάτη,απεκτησες ...πιτσιρικι? (θα το δω...)
Αλεξ,επεστρεψες στα πάτρια ή κανεις ακομα dolce vita a Roma?

pensierix said...

Δεν απέκτησα πιτσιρίκι, square, και δεν προβλέπεται προσεχώς! Πρέπει να βρεθεί πρώτα η κατάλληλη που θα τουμπάρω ( θα ήταν πιο πιασάρικο αν έγραφα "που θα με τουμπάρει", αλλά μεταξύ κατεργαρέων...) Απλά προσπαθώ να συντηρώ το πιτσιρίκι που υπάρχει(;) ακόμα μέσα μου για να μη μου στρίψει..."Οπου Pixar και χαρά κι ο Γαλάτης πρώτος" ένα πράμα!

Roma και πάλι Roma, αλλά προσπαθούμε να βρούμε vita πρώτα και μετά βλέπουμε και το...dolce!

:)



gatti said...

@pensierix: Το Brave δεν το είδα, αλλά αφού δεν ήταν τόσο καλό, ήταν... χαμένο από χέρι με τέτοιο αριστούργημα να παίζει πριν απ' αυτό. Αυτόματα εκτόξευσε τον πήχη των προσδοκιών, οπότε...

gatti said...

@squarelogic: Μα... χρειάζεται να αποκτήσει πιτσιρίκι ο pensierix για να δει κινούμενα σχέδια; Και μόνο το προηγούμενο avatar αρκούσε για να καταλάβει κανείς ότι μέσα του μένει πάντα παιδί!

ΥΓ. Εγώ το ήξερα ότι είναι ακόμα στη Ρώμη, ας είναι καλά ο... ρουφιάνος μου (extreme tracking)...

squarelogic said...

Ωραια απαντηση Αλεξ... αληθινά χαιρομαι που ξαναβρισκεται η παρέα.
Αλεξ σε περιμενω στην Αθηνα.
Αν το ξερουμε εγκαιρως θα καλεσουμε και την οικοδέσποινα,αν θελήσει να εμφανιστεί.

squarelogic said...

Μεγάλωσε σχετικα και η μικρη μου,και πλέον δεν βλέπουμε ολααα τα παιδικα.
Ειδαμε ομως το καλοκαιρι Ice age 4,madagascar 3

houli_v said...

Χαίρομαι που μπορώ να αφήσω τις ευχές μου για το νέο έτος
και το καλώς σε ξαναβρήκαμε
όχι κάτω από κάποιο κείμενο
για το ότι έχει καταντήσει ο Παναθηναϊκός
αλλά κάτω από το φεγγάρι :)

gatti said...

houli_v Ποιητή μου εσύ! Καλώς σε ξαναβρίσκω!

Καλή χρονιά και σε σένα εύχομαι.

Ετσι όπως έχει καταντήσει ο Παναθηναϊκός, δεν έχει ανάγκη από ευχές, από προσευχές έχει...

4minister said...

Μικιμάου μπα. Δεν είμαι σε φάση.

Από τις φετινές (περσινές) ταινίες, μου άρεσε μόνο «Το κρησφύγετο» (Safe house)και «Οι αγώνες πείνας» (The Hunger Games). Αλλά δεν είναι και must see. Skyfall πατάτα, 21 Jump Street ουτεκάν, Safety Not Guaranteed αλάργα. Το προπέρσινο «Το κορίτσι με το ταττού» (The Girl with the Dragon Tattoo) με άρεζε.