Friday, January 18, 2013

Το «my way» του Ιβάν Σαββίδη




Είναι Πόντιος και το καυχιέται. Για την καταγωγή του από τις χαμένες πατρίδες, για την «ξεροκεφαλιά» του. Αυτή, χάρη στην οποία δεν μπαίνει σε καλούπια. Αυτή εξαιτίας της οποίας κάνει τα πράγματα με το δικό του τρόπο.

Η ιστορία – και μόνο – θα δείξει τι εστί Ιβάν Σαββίδης. Για ποιο λόγο θέλησε να εμπλακεί στον ΠΑΟΚ και για το τι τελικά θα καταφέρει να πετύχει με το «Δικέφαλο του Βορρά». 

Για το αν τον χρησιμοποιεί σαν «όχημα» για να επενδύσει στην Ελλάδα (που προσωπικά δε το βρίσκω κακό) ή αν έχει άλλους σκοπούς.

Αυτό που κοιτάζω εγώ και οφείλω να παραδεχτώ είναι πως τα πρώτα δείγματα μόνο ενθαρρυντικά μπορούν να θεωρηθούν.

Από την πρώτη στιγμή τον Σαββίδη δείχνει να τον απασχολεί το πώς θα «καθαρίσει» το όνομα του ΠΑΟΚ από τα χρέη.

Ωραία και νοικοκυρεμένα πράγματα δηλαδή. Δεν μιλάει για μεγάλες μεταγραφές άμεσα (και πρόσφατα ο στρατηγικός του σύμβουλος Γκέρμαν Τσιστιακόφ φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη), δεν βάζει μεγάλους στόχους άμεσα. Το τεράστιο θέμα του ΠΑΟΚ είναι τα χρέη του κι αυτό το γνωρίζει. 

Οπως γνωρίζει ότι αν αυτό δε λυθεί, η ομάδα δεν μπορεί να απογειωθεί. Τα «βαρίδια» θα την κρατάνε χαμηλά, ο δικέφαλος δεν θα μπορέσει να φτερουγήσει.

Εκεί λοιπόν που ο κόσμος μιλάει για μεταγραφές ο Σαββίδης έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του. Και τα υλοποιεί. Το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών ο Ζαγοράκης το περίμενε μήνες, χρόνια. Το ραντεβού με το Στουρνάρα ο Σαββίδης όχι μόνο το πραγματοποίησε, αλλά το ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, ΑΦΟΥ έγινε.

Οπως και να το δεις υπάρχει διαφορά. Διαφορά δυναμικής.

Κι απ’ ό,τι φαίνεται η συνάντηση έβγαλε αισιόδοξα μηνύματα. Ο Σαββίδης δεν θέλει να πληρώσει τις προσαυξήσεις, το κράτος θέλει να μαζέψει λεφτά. Λογικά κάπου θα υπάρξει η σύγκλιση.

Ο Σαββίδης έχει δώσει ήδη 12 ζεστά μύρια (10 για την ΑΜΚ και άλλα 2 υπό μορφή δανείου). Δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγες μέρες που «αποχαρακτήρισε» τον Ζαγοράκη για εκείνο το ποσό των 320.000 ευρώ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ για μένα λέει πολλά. Κάθε μέρα που περνάει είναι φανερό ότι γίνεται δουλειά στο σύλλογο. Από τα πιο σημαντικά μέχρι τις λεπτομέρειες. Από τα οικονομικά και τη μπουτίκ, μέχρι το ανανεωμένο site και το κανάλι της ΠΑΕ στο Youtube

Τώρα είναι διατεθειμένος να δώσει άλλα 12 (περίπου) μύρια για να εξοφλήσει το χρέος του ΠΑΟΚ, αρκεί να απαλλαγεί από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που το εκτόξευσαν στα 28 εκ. ευρώ.

Αν αυτό συμβεί θα μιλάμε για άλλο ΠΑΟΚ. Με πολύ διαφορετική δυναμική, που απελευθερωμένος από το «βραχνά» θα μπορεί να αλλάξει επίπεδο.

Η γνώμη μου; Ετσι γίνονται οι καθαρές δουλειές. Πρώτα «καθαρίζεις» μετά ανεβαίνεις.

Κι άσε τον κόσμο να γκρινιάζει γιατί δεν κάνεις άλλες τέσσερις – πέντε μεταγραφές επιπέδου Κατσουράνη. 

Δεν έχει καταλάβει ότι αν ο ΠΑΟΚ ξεμπερδέψει από τα χρέη του, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του.

(Για να μη σου πω ότι επόμενη προτεραιότητα είναι το γήπεδο και οι υποδομές και μετά οι μεταγραφές...).

Ο Σαββίδης ακούει, δέχεται συμβουλές, ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει όπως νομίζει αυτός ότι είναι καλύτερα. Εχει τον δικό του τρόπο να κάνει τα πράγματα. Και φαίνεται...

6 comments:

Nick Triantos said...

Ετσι ακριβως. Ο ΠΑΟΚ θα ειναι η ανερχομενη δυναμη στην Ελλαδα σε 1-2 σεζον.

Εχει πλανο ο Σαββιδης, κραταει τον πηχη χαμηλα ωστε να μπορεσει να πηδηξει ευκολα απο πανω, δεν χαιδευει αυτια, και φαινετε οτι οι δικοι ανθρωποι γνωριζουν πολυ καλα το αντικειμενο.

Να δω εμεις τι θα κανουμε με δαυτους που εχουμε μπλεξει.

squarelogic said...

Ακριβως σαν τον....αλ αφουζ! Πιο αλλοπροσαλλη διοικηση δεν εχω ξαναδει....βαζει κατω ακομα και τους τροχαναδες.

gatti said...

@Nick Triantos: Aυτό πιστεύω κι εγώ Νick. Bέβαια θα δούμε πολλές αλλαγές ακόμα, για παράδειγμα τον Δώνη δεν τον βλέπω να μακροημερεύει, αλλά στο τέλος ο Ιβάν θα φέρει την ομάδα εκεί που θέλει.

gatti said...

@squarelogic: Mα αυτό το δικό μας δεν είναι καν διοίκηση...

ididit said...

Σωστά τα λες για τον Ιβάν αγαπητή φίλη...
Να προσθέσω τα εξής:
Όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι.
Α και επίσης, όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι...

gatti said...

@ididit: Eτσι είναι. Κι εγώ το πιστεύω ότι πρέπει να κρατάει κανείς μικρό καλάθι.

Καταλαβαίνω και τους ΠΑΟΚτσήδες που δεν θέλουν να ενθουσιάζονται και προτιμούν να είναι και επιφυλακτικοί και καλά κάνουν. Εχουν δει τόσα και τόσα άλλωστε.

Επιμένω πάντως ότι τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Μέχρι στιγμής προσωπικά δεν βρίσκω κάτι που να έχει γίνει λάθος. Μια ένσταση μόνο έχω στις δηλώσεις Τσιστιακόφ που είπε για τους δημοσιογράφους που βγάζουν για μεταγραφές, γιατί το θέμα Βιεϊρίνια τουλάχιστον από κακό χειρισμό της διοίκησης βγήκε προς τα έξω, δεν το έβγαλε κανείς από το κεφάλι του. Αλλά οκ, το «έσωσε» κι αυτό...