Sunday, September 20, 2009

Ενα μετάλλιο, παρακαλώ!


Ναι, το ξέρω... Οι μικροί τελικοί δεν μας πάνε. Οποτε έχουμε παίξει σε μικρό τελικό έχουμε χάσει. Από τη μια η απογοήτευση για τις προσδοκίες που δεν ευοδώθηκαν στον ημιτελικό, από την άλλη η κόπωση, ο μικρός τελικός σε Ευρωμπάσκετ δεν έχει οδηγήσει ποτέ την Ελλάδα στο βάθρο μέχρι τώρα. Ομως, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Και μπορεί η κόπωση να είναι παρούσα, αλλά η απογοήτευση δεν έχει κανένα λόγο να κάνει την εμφάνισή της. Γιατί αυτή η Εθνική πήγε πολύ πιο μακριά από ό,τι υπολογίζαμε πριν ξεκινήσει το Ευρωμπάσκετ. Ο ρεαλιστικός στόχος ήταν η συμμετοχή στο Παγκόσμιο που επετεύχθη ήδη από το βράδυ της Παρασκευής.

Εντάξει, στο παιχνίδι με τους Ισπανούς η ήττα ήταν αναμενόμενη. Είναι καλύτερη ομάδα, γεμάτη ταλέντο, οι περισσότεροι διεθνείς της είτε έχουν γίνει ντραφτ είτε παίζουν στο ΝΒΑ, ήταν πλήρης, οι παίκτες της πολύ πιο ξεκούραστοι από τους δικούς μας διεθνείς που είχαν μείνει από καύσιμα, ε, θέλετε κι άλλα; Δεν φτάνουν αυτά;


Aν ήταν παρόντες οι τέσσερις απόντες και αν ο Σπανούλης δεν ήταν "σκασμένος" μπορεί να είχαμε διαφορετική τύχη, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Ετσι κι αλλιώς η νίκη επί της Ισπανίας περισσότερο με θαύμα έμοιαζε και αυτό το θαύμα τελικά δεν ήρθε.

Ομως, μια νίκη στο μικρό τελικό δεν μοιάζει με θαύμα. Γιατί μπορεί η Σλοβενία να παρουσιάστηκε πολύ δυνατή στο φετινό Ευρωμπάσκετ, αλλά θα έχει στο μικρό τελικό, εκείνα ακριβώς τα στοιχεία που έκαναν συνήθως εμάς να χάνουμε την τρίτη θέση. Την κούραση από ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ παιχνίδι κόντρα στη Σερβία που το έχασε στην παράταση (και επιπρόσθετα τρεις ώρες λιγότερης ξεκούρασης, αφού έπαιξε μετά από εμάς), αλλά και την απογοήτευση από τον τρόπο που χάθηκε η συμμετοχή της στον τελικό. Το παιχνίδι της επίσης μπορεί να μας πηγαίνει λίγο περισσότερο απ' ό,τι αν αντίπαλοι ήταν οι Σέρβοι, που μπορούσαν να μας τρέξουν τόσο που θα ψάχναμε για ...φιάλες οξυγόνου. Οπότε; Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα για ένα χάλκινο μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή μας;




Και πάμε τώρα στον μεγάλο τελικό. Οπως όλοι οι μπασκετόφιλοι, χαιρετίζω την επιστροφή της Σερβίας. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση και να κερδίσει τους Ισπανούς, αλλά αυτό που βλέπω είναι πως πρόκειται για μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον. Ισως μάλιστα στο εγγύς μέλλον. Στο Παγκόσμιο ας πούμε. Οσο για τους Ισπανούς; Το θέλουν τόσο πολύ (για μια ακόμα φορά) που αυτή η ...ψύχωση είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να το χάσουν.

Εννοείται ότι θα είμαι με τη Σερβία και τον "σοφό" Ντούντα που επιστρατεύτηκε τελευταία στιγμή από τους Σέρβους γιατί όπως είπε στον Σκουντή "αγάπη μου (αγαπημένη του προσφώνηση, την χρησιμοποιεί παντού και με όλους) εγώ νόμιζα ότι είχα τελειώσει από το προπονητιλίκι αλλά έλα που κανένας @#%$$ δεν ήθελε να αναλάβει αυτή την ομάδα!". Και καλά έκανε και δεν ήθελε θα προσθέσω εγώ, γιατί έτσι την ανέλαβε ο πλέον αρμόδιος, ο σπουδαίος Ντούσαν Ιβκοβιτς!


Κλείνοντας, έχω μόνο μία απορία: AYTON τον Τεόντοσιτς ήθελε να δώσει δανεικό ο Γιαννάκης; Αϊντε, άιντεεεεεεε!

***

A ναι, είχαμε και πρωτάθλημα. Τρία ματσάκια, ένα διπλό και οι Φερέρα, Ουζουνίδης και Δώνης μάλλον δεν πρέπει να αισθάνονται και τόσο καλά.


Στη Θεσσαλονίκη ο Επστάιν κατάφερε να γίνει μέσα σε λίγες ώρες ΚΑΙ σκόρερ και θύμα. Εβαλε γκολ με τις γριές το πανηγύρισε δεόντως, αλλά μόλις το πούλμαν με τον Ηρακλή αναχώρησε από το γήπεδο κάπου στον Αγιο Παύλο κάποιος του την έπεσε, πέταξε πέτρα (;) στο τζάμι το οποίο έσπασε και τα θραύσματα τραυμάτισαν τον Γερμανό. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο, αλλά ευτυχώς δεν είχε κάτι σοβαρό. Πάντως, αυτό το πράγμα με τις επιθέσεις στο πούλμαν πρέπει να το κοιτάξουν εκεί πάνω, είναι νομίζω το τρίτο κρούσμα.

Κατά τ΄ άλλα, η Λάρισα ισοφάρισε πέντε λεπτά μετά το γκολ του Επστάιν αλλά στο αμέσως επόμενο λεπτό άρπαξε ένα ακόμα τεμάχιο και καμάρωσε. Διαμαρτύρεται όμως δίκαια για ένα γκολ του Νταμπίζα που δεν μέτρησε. Κοινώς μαντάρα τα έκανε πάλι το κοράκι. Αυτό το γεγονός, πάντως, δεν νομίζω ότι τον σώζει τον Ουζουνίδη από την δυσαρέσκεια που σίγουρα υπάρχει στο πρόσωπό του. Τέσσερα παιχνίδια και μόλις δύο βαθμοί ("Χ" εκτός με Αστέρα, "Χ" εντός με Ατρόμητο) δεν είναι και ό,τι καλύτερο.


Στην Καβάλα πάλι οι Αργοναύτες πέτυχαν την δεύτερη νίκη τους στο πρωτάθλημα και μπράβο τους αλλά το κακό είναι ότι την πέτυχαν επί του πιτσουνακίου. Κι όχι μόνο αυτό αλλά ακύρωσαν και κανονικό γκολ της Ατρομητάρας μου και δεν μας βλέπω καθόλου καλά. Ενας βαθμός σε τέσσερα ματς και τον βλέπω τον Δώνη να κουνάει γρήγορα μαντήλι έτσι και δεν αλλάξει η κατάσταση.


Το χειρότερο είναι πως ενώ σε προηγούμενα παιχνίδια μπορεί να χάναμε αλλά τουλάχιστον παίζαμε καλά, αυτή τη φορά ούτε μπάλα παίξαμε. Ολα τα λεφτά πάντως ήταν τα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου. Βγαίνει με πρόβλημα στη μέση ο Μιχαηλίδης, μπαίνει ο Κηπουρός στη θέση του και πριν προλάβει να καθίσει κάτω από τα δοκάρια, αρπάζει το τεμάχιο. Παίζονται οι καθυστερήσεις του ημιχρόνου, ισοφαρίζει το πιτσούνι. Το δεύτερο γκολ πάντως της Καβάλας, δεν κατάφερε να το ισοφαρίσει κι έτσι έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι.

Στην πλατεία τώρα πανικός. Μαύρο χάλι ο Πανθηρώνιος, με 3-0 προηγήθηκε ο Αστέρας. Τίποτα δεν του βγήκε του Φερέρα. Ο οποίος Φερέρα τώρα όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει την ηρεμία του στην Κομοτηνή και να πάρει προαγωγή σε καλύτερη ομάδα δεν ήξερε ο φουκαράς τι σημαίνει Πανιώνιος. Οτι δηλαδή η πίεση που θα νοιώσει στην πλατεία είναι ελάχιστα λιγότερη από ό,τι αν πήγαινε προπονητής σε έναν από τους μεγάλους. Ασε τώρα την γκρίνια και την μουρμούρα.

Κι εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω αν φταίει η διοίκηση που δεν του πήρε τους κατάλληλους παίκτες, αλλά δεν έχει δείξει κι αυτός τίποτα μέχρι τώρα. Ειδικά στο ματς με τον Αστέρα τίποτα δεν πήγε καλά. Ενα γκολ ο Τσέζαρεκ, δύο ο Εντερ και ίσα που κατάφερε να πετύχει ο Ομο το "γκολ της τιμής" για τους "κυανέρυθρους". Και κλασικά μετά το τέλος του αγώνα είχαμε τα γνωστά "κυανέρυθρα" λαϊκά δικαστήρια και το πρωί θα γίνει και έκτακτο δσ και ίσαμε που μπορεί να τον σφουγγαρίσουν τον Βέλγο σήμερα κιόλας!

Ολοκληρώνουμε με τον περίφημο Μητσάρα που δεν έκανε απλώς την εμφάνισή του στη Νέα Σμύρνη, αλλά πήρε και θέση για τα τεκταινόμενα στην αγαπημένη του ομάδα!

"Tσακίρη βαρκάρη, κάνε μας τη χάρη", έλεγε το πανό (;) , χαρτί (;), που κρατούσε ο μικρός θεός! Γιατί εκεί στην πλατεία άμα λάχει κάνουν και πολιτική!!!

15 comments:

koutavaki said...

Ε,εντάξει μια χαρά τα πήγαμε!Και με τέτοιες απουσίες καλά που φτάσαμε και ως εκεί!Πάντως είχε τέτοια θολούρα ο Βασίλης από την κούραση που τον λυπήθηκε η ψυχή μου!
Υ.Γ.:Ή που θα βάλω Nova ή που θα πω στο φιλαράκι με την καφετέρια να μου κολλάει ένσημα!Μεσημέρι θα πάμε,μεσάνυχτα θα φύγουμε!Και προφανώς εκεί θα ξεχειμωνιάσουμε φέτος!!!

gatti said...

@koutavaki: Mια χαρά τα πήγαμε, έτσι όπως πήγαμε!

Οντως, ο Βασίλης ένα κινούμενο πτώμα ήταν σήμερα.

YΓ. Ασε, μεγάλο ζόρι και για μένα που θα κάνω διαδρομές από τη Nova στο pc. Προτείνω πάντως να βάλεις, δεν παλεύεται μια ολόκληρη σεζόν στην καφετέρια.

KitsosMitsos said...

Μια χαρά και ο χαλκός αλλά και να χάσουμε κανένα πρόβλημα. Πάντως μπράβο στα παιδιά γι άλλη μια φορά!

Όσο για τον Ουζουνίδη και την αστεία μας άμυνα, τι να πει κανείς παραπάνω...
Καλημέρα

gatti said...

@KitsosMitsos: Το συζητάς; Γιατί να μην είναι μια χαρά ο χαλκός; Τον είχαμε και στα προηγούμενα Ευρωμπάσκετ για να τον σνομπάρουμε;

Μακάρι να την κερδίσουμε την τρίτη θέση!

Πολύ κακή η Λάρισα φέτος, δυστυχώς...

pensierix said...

Παραμένει, πάντως, το ξενέρωμα να παίζεις ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης και να είσαι χαμένος από χέρι... Ούτε λίγο σασπένς, ούτε τίποτε...Πέσαμε αμαχητί, για τους λόγους που ανέφερες...

Το μόνο κακό, σε αντίθεση με σένα gatti, είναι ότι δεν βλέπω να κερδίσαμε και τίποτε από αυτό το Ευρωμπάσκετ...Οκ, διατηρηθήκαμε στις κορυφαίες ομάδες αλλά αυτό λέει πολλά μπορεί όμως και τίποτα. Παίζει ρόλο και η τύχη, το χιαστί, το πρόγραμμα κτλ κτλ. Πέραν αυτού, ουδέν. Παίκτες δεν κερδίσαμε, που θα μπορείς να πεις "μπορώ να τους υπολογίζω στο προσεχές μέλλον για κάτι μεγάλο". Περπέρογλου; Μετριότατος. Κουφός; Δεν τον είδαμε. Καλαμπόκης; Λύση ανάγκης. Καιμακόγλου; Δεν τον είδαμε. Καλάθης; Ο μόνος που ίσως άφησε υποσχέσεις αλλά πρέπει να τον δούμε πάλι. Γλυνιαδάκης; Δεν τον είδαμε. Ζήσης; Μέτριος προς κακός όταν είχε ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει. Μπουρούσης; Μετά το ματς με τους ΠΓΔΜίτες κοινήθηκε στη μετριότητα κτλ κτλ. Δεν γέννησε ελπίδα αυτή η εθνική, δεν ξεπετάχτηκε κάτι το νέο, φρέσκο...Εγώ είδα λίγο ταλέντο, αρκετούς παίκτες με συγκεκριμένο ταβάνι...

ΥΓ
Αν εμείς είμαστε επιτυχημένοι, η Σερβία που κατέβασε τα παιδαρέλια πώς πρέπει να αισθάνεται;(παιδαρέλια με ταλέντο, νίκες σε μικρές εθνικές ομάδες και παραστάσεις Ευρωλίγκας).

gatti said...

@pensierix: Eίναι γεγονός ότι ενοχλεί αυτή η "πελατειακή" σχέση με τους Ισπανούς, αλλά προσωπικά δεν περίμενα κάτι καλύτερο και ακριβώς επειδή δεν το περίμενα, δεν ξενέρωσα κιόλας.

Αγωνιστικά μιλώντας, συμφωνώ πως δεν κερδίσαμε κάτι από το συγκεκριμένο Ευρωμπάσκετ. Ηταν όμως αυτό το ζητούμενο; Γιατί νομίζω ότι το ζητούμενο ΕΙΔΙΚΑ σ΄ αυτό το Ευρωμπάσκετ ήταν να γίνει μια ομαλή μετάβαση της ομάδας στη μετά-Γιαννάκη εποχή. Και αυτό βάσει αποτελέσματος τουλάχιστον συνέβη, χώρια που αν τελικά καταφέρουμε να πάρουμε μετάλλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα από το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας.

Εσύ βέβαια μιλάς για κέρδος σε παίκτες κι εδώ και συμφωνώ και διαφωνώ μαζί σου. Το ότι ο Περπέρογλου ήταν μέτριος στο τουρνουά (συμφωνώ πως ήταν) δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως δεν μπορείς μελλοντικά να βασίζεσαι σ΄ αυτόν. Ολοι δικαιούνται μια μέτρια διοργάνωση. Ο Περπέρογλου έχει πρόοδο κι αυτό το έδειξε με τον Παναθηναϊκό. Εγώ επίσης σαν κέρδος βλέπω και τον Καλάθη από το λίγο που είδα και θέλω να πιστεύω πως σε ένα δύο χρόνια θα είναι αγνώριστος. Κέρδος από τον Καλαμπόκη δεν προσδοκάς έτσι κι αλλιώς, για Μπουρούση - Ζήση νομίζω ότι επηρεάστηκαν από τις υπόλοιπες απουσίες, για τον Κουφό τι να πεις, που είχε πάρει ...αγκαλιά σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά την ...τουαλέτα;
Τώρα, Γλυνιαδάκη (εγώ έτσι κι αλλιώς δεν τον πολυπιστεύω) και Καϊμακόγλου όντως δεν είδαμε, κι αυτό μπορεί να χρεωθεί ως λάθος του Καζλάουσκας, αφού θα μπορούσε να τούς δώσει ευκαιρίες, δικαιολογείται, όμως, εν μέρει από την ανασφάλειά του στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση που πήρε μέρος ως προπονητής της εθνικής.

Κι έπειτα μην ξεχνάς ότι πίσω υπάρχουν και οι Νέοι που θα πάρουν συμμετοχές στις ομάδες τους και περιμένουν κι αυτοί τη σειρά τους. Γι΄ αυτό λέμε πως η Εθνική μπάσκετ έχει και διάρκεια και συνέχεια. Την διάρκεια σε υψηλό επίπεδο κλήθηκε να αποδείξει η συγκεκριμένη Εθνική μπάσκετ στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας λόγω των "ειδικών συνθηκών" που δημιούργησαν οι απουσίες βασικών στελεχών της και τα κατάφερε. Για την συνέχεια, έχουν γνώση οι φύλακες (νομίζω...).

ΥΓ. Δεν είμαστε ακριβώς επιτυχημένοι έτσι όπως το θέτεις, αλλά δεν είμαστε και αποτυχημένοι. Μη μου πατάς τον ...κάλο, όσο κι αν αγαπάω την Εθνική μας, οι Σέρβοι είναι Σέρβοι (στο μπάσκετ).
:)))

στρουμφίτα said...

Μπράβο στην Εθνική μας! Επιτέλους ήρθε και το χάλκινο και συμπληρώνεται η συλλογή. Αλλά ο "περιγραφέας" δεν υποφέρεται! Όλα τα σφάζει, όλα τα ξέρει, όλα τα μαχαιρώνει, τη μια στιγμή η εθνική είναι το καμάρι μας και σε είκοσι δευτερόλεπτα ο ίδιος θα άλλαζε το μισό επιθετικό της πλάνο και ολόκληρο το αμυντικό. Μέχρι και οδηγίες για τα πλάνα των καμεραμεν είχε

zouk said...

Μπραβο σε ολους και μπραβο και στον Σοφοκλη.
Εχει να παρει και αλλα μεταλεια στο μελλον αυτη η ομαδα.

The Bgt said...

ΕΦΤΑΣΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΪ!

gatti said...

@στρουμφίτα: Tελικά είχαμε πάρει χάλκινο πριν από ...60 χρόνια! Το 1949 στο Ευρωμπάσκετ της ...Αιγύπτου. Τη μια η Αίγυπτος την άλλη (συνέχεια) το Ισραήλ θα ξεχάσουμε και την γεωγραφία που ξέρουμε!

Ευτυχώς τον "περιγραφέα" δεν τον άκουσα και το ματσάκι το ζαπάριζα με τον Παναθηναϊκό. Είναι σωτήριο μερικές φορές να μην τους ακούς...

gatti said...

@zouk: Συμφωνώ! Τα καλύτερα έρχονται! :))

gatti said...

@The Bgt: Να έφταναν έτσι εύκολα όσα ζητούσαμε... :)))

Γιωργος Κεντρωτης said...

Κι εγώ πανηγύρισα μαζί με τον Ντούντα και τον Τεόντοσιτς (ναι, αυτόν που ήθελε να δώσει δανεικό το αστέρι μας!). Αλλά ήξερα συνάμα ότι η Σερβία μέχρι εκεί θα ήταν, και θα ηττάτο από τους Ισπανούς. Αντεπιτίθεται ωστόσο. Σε χαιρετώ.

gatti said...

@Γιωργος Κεντρωτης: Κι αυτό το ...παλιόπαιδο ο Τεόντοσιτς! Ηταν ανάγκη να εκθέσει τον Γιαννάκη; Οχι τίποτα άλλο, αλλα μια ανησυχία έχω. Μπας και ξυπνήσουν οι Αγγελόπουλοι και τον διώξουνε τον δράκο! :)))

Γιωργος Κεντρωτης said...

Μπά, μην ανησυχείς. Και μην μπερδεύεις (και εσύ) τα "καλά παιδιά" με τον "κακό γέρο".