Tuesday, September 8, 2009

Mέρες οργής...




Οταν πριν από περίπου δυόμισι μήνες έγινε το μεγάλο "μπαμ" με την απόκτηση του Τζιμπρίλ Σισέ και όλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν απογειωθεί με την μεγάλη μεταγραφή, προσπαθώντας να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να μην επιτρέψω στον εαυτό μου να ενθουσιαστεί, έγραφα εδώ πως:

Ο Παναθηναϊκός με τον Σισέ ανεβαίνει επίπεδο, αλλά μεγαλώνουν και οι ...φουρτούνες του. Και είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό αν ο Πατέρας που ξέρει από καράβια, θα αποδειχτεί καλός καπετάνιος.

Kαι ακόμα πως:


Ο Σισέ δεν "καλεί" απλώς τον Παναθηναϊκό να αλλάξει επίπεδο αγωνιστικό. Τον καλεί να αλλάξει ιδιοσυγκρασία και να δοκιμάσει τα όριά του. Αντέχει την υπέρβαση που έκανε; Μπορεί αυτή η υπέρβαση να είναι ομαλή και αναίμακτη;

Kαι να σκεφτεί κανείς πως η μεγάλη μου έγνοια τότε ήταν κυρίως το πώς ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ του Σισέ και των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών της ομάδας. Επειδή το μεγάλο συμβόλαιο του Γάλλου θα δημιουργούσε ενδεχομένως τριβές με τους υπόλοιπους παίκτες λόγω των οικονομικών διαφορών, αλλά και επειδή κάποιοι μπορεί να "στράβωναν" αν ο Γάλλος τύγχανε ειδικής μεταχείρισης.

Τότε, δεν μπορούσα να φανταστώ πως τα πρώτα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι εντελώς διαφορετικής υφής. Γιατί βέβαια, δεν μπορούσα να διανοηθώ πως:

α) Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να αποκτήσει έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει μελετήσει παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα τον αξιοποιήσει. Χωρίς δηλαδή, να έχει σιγουρευτεί πως υπάρχει (κι αν δεν υπάρχει να κινηθεί για την απόκτησή του...) εκείνος ο παίκτης που θα μπορεί να τον τροφοδοτήσει, έτσι ώστε αυτό το "υπερ-όπλο" να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

β) Στην Ελλάδα της παρακμής, του φθόνου και των χρόνιων συμπλεγμάτων θα έφτανε η στιγμή που θα απαξιωθεί ακόμα και ένας παίκτης του διαμετρήματος του Γάλλου άσου.

* Είτε από τον Τύπο που, άλλοτε τον συμβούλευε να αλλάξει ...τρόπο παιχνιδιού, άλλοτε τον ...προέτρεπε να αρχίσει βιντεοθεραπεία, προκειμένου να διδαχθεί την θέση από τον Βρύζα (!) και άλλοτε προέβλεπε πως θα ...παιανίσει το άγημα στην περίπτωση που καταφέρει να κάνει κάποιες από τις περυσινές ...περίτεχνες ενέργειες του Μάντζιου στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να ...μπουρδουκλωθεί.

* Είτε από κάποιους ανεγκέφαλους (ή στημένους;) ρατσιστές οπαδούς, που αδυνατούν να αναγνωρίσουν την αξία γιατί ποτέ στη ζωή τους δεν έμαθαν τι σημαίνει αξία. Από κάποιους
που ακόμα κι αν δυσκολεύονται να παραδεχτούν την μεγάλη κλάση του, όφειλαν αν μη τι άλλο, να υποκλιθούν στο ψυχικό σθένος ενός ανθρώπου που επανήλθε (σε υψηλότατο μάλιστα επίπεδο) μετά από δύο σοβαρότατους τραυματισμούς που θα είχαν καταβάλλει οποιονδήποτε άλλο.

Τα μέχρι τώρα σημάδια δείχνουν πως ο Παναθηναϊκός δεν τα πάει καθόλου καλά στη διαχείριση του "μεγέθους Σισέ".

κι αν για τα γραφόμενα στον Τύπο δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό, αφού όσες επεμβάσεις κι αν επιχειρήσει, αυτός θα συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει...

κι αν για τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ που ήταν για τον Γάλλο ένα "παράθυρο" (που πλέον "σφράγισε"...) για την κλήση του στην Εθνική Γαλλίας, δεν φέρει η ίδια ακέραιη την ευθύνη (γιατί, κακά τα ψέμματα, ο αποκλεισμός μπορούσε να έρθει, ακόμα και με στόπερ κλάσης...)

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πράγματα τα οποία όφειλε να προβλέψει και να τους δώσει διαφορετική κατεύθυνση και άλλα τα οποία δεν μπορούσε μεν να προβλέψει, αλλά όφειλε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα εξασφάλιζαν τη μη επανάληψή τους.

Γιατί μπορεί για το σκληρό φάουλ του Σισέ στον αγώνα ρεβάνς με την Ατλέτικο να ευθύνεται ο εκνευρισμός του Γάλλου, αλλά αυτός ο εκνευρισμός οφείλεται στον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα. Κι αυτό η διοίκηση (και η τεχνική ηγεσία) όχι μόνο δεν το προέβλεψε, αλλά δεν κατάφερε ούτε να το διορθώσει, όταν της ...προέκυψε! Με αποτέλεσμα να έρθει η καμπάνα των τριών αγωνιστικών που θα στερήσει από τον Σισέ μετά από το Τσάμπιονς Λιγκ ΚΑΙ το μισό Europa League. To απόλυτο ξενέρωμα για έναν ποδοσφαιριστή που σαφώς δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο για να αγωνίζεται στα χωράφια της Σούπερ Λίγκα (με σημαντικότερο χωράφι την έδρα της ομάδας).

Και γιατί μπορεί να μην ήταν δυνατόν να προβλέψει τα ρατσιστικά συνθήματα που έβγαλαν εκτός εαυτού τον Γάλλο, αλλά σαφώς μπορούσε να κινήσει τις διαδικασίες εκείνες που θα εξασφάλιζαν πως δεν θα ξανακουστούν τέτοια συνθήματα εις βάρος του.

Θα προχωρήσω ακόμα περισσότερο κι ας μοιάζει με μετά Χριστόν προφητεία. Οταν άκουσα πως στα δύο φιλικά παιχνίδια θα πάρει μέρος ο Σισέ απόρησα. Γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τη χρησιμότητα της παρουσίας του, σε μια 11άδα που, απόντων των βασικών θα αποτελείτο κατά τον πλείστον από αναπληρωματικούς και παίκτες της Golden Team. Αλλά έστω ότι με αυτό τον τρόπο (με την παρουσία δηλαδή του μεγαλύτερου αστεριού του) ήθελε ο σύλλογος να "τιμήσει" τις ομάδες με τις οποίες θα έδινε τα φιλικά παιχνίδια (Κέρκυρα, Ολυμπιακό Βόλου). Αν και κρίνοντας από τον γενικότερο προγραμματισμό του συλλόγου, είναι σχεδόν αδύνατο να "τσεκάρισε" από πριν έστω αυτόν τον αγωνιστικό χώρο, όπου θα έστελνε να παίξει το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας.

Εστω λοιπόν ότι ήθελε να τιμήσει τον αντίπαλο. Οταν έγιναν γνωστά (γιατί έγιναν γνωστά...) τα επεισόδια που συνέβησαν τρεις ημέρες πριν, στον φιλικό αγώνα του Ολυμπιακού Βόλου με τον Αρη, δεν χτύπησε κανένα καμπανάκι στους υπεύθυνους; Δεν διανοήθηκαν ότι μπορεί να συμβούν ανάλογα επεισόδια και σ΄αυτό το φιλικό; Οταν μάλιστα το αντίπαλο σωματείο έχει το όνομα (μήπως και τη χάρη;) του μεγαλύτερου διαχρονικά αντιπάλου του Παναθηναϊκού στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χώρο, άρα και οπαδούς που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη ομάδα; Και τι έκανε για να εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να συμβούν ανάλογα παρατράγουδα;

Και αφού προφανώς (όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος) δεν έκανε τίποτα, πώς ακριβώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κατάσταση τώρα; Τώρα που έχει έναν ποδοσφαιριστή έξαλλο με όσα συνέβησαν, έντονα προβληματισμένο για το ποδοσφαιρικό του μέλλον στην Ελλάδα και διατεθειμένο να φτάσει ο ίδιος με προσωπικές δικαστικές ενέργειες στα άκρα;

Πώς ακριβώς σκοπεύει να δείξει στον Σισέ ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν της τις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο ποδοσφαιριστής στον Βόλο και να τον προστατέψει από ανάλογες συμπεριφορές εις βάρος του στο μέλλον; Πώς ακριβώς σκοπεύει να τον "κερδίσει";

Γιατί βέβαια, είναι ξεκάθαρο πως, αν δεν υπάρξει καταγγελία του επεισοδίου στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και αυστηρή σε θέματα ρατσισμού ΟΥΕΦΑ που θα επιφέρει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, τέτοια επεισόδια θα επαναληφθούν.

Και τότε ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να έχει είτε έναν πρόωρα ξενερωμένο από τους πρώτους μόλις μήνες της ισχύος του τριετούς συμβολαίου του, ποδοσφαιριστή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή (το πιθανότερο) έναν ποδοσφαιριστή που θα θελήσει να σπάσει αυτό το συμβόλαιο, επικαλούμενος ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ λόγο, όπως είναι τα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του.

Αμα λοιπόν καταφέρουμε να διώξουμε και τον Σισέ, είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Οσο γι' αυτούς τους ηλίθιους - έως εγκάθετους... - που τον προκάλεσαν με τα απαράδεκτα ρατσιστικά συνθήματα, παραθέτω απλώς τα σχόλια του squarelogic, σε αυτό αλλά και σε άλλο blog που τα λένε όλα:

Και ναι, μιλάμε για τον απίστευτο κομπλεξισμό κάποιων ανύπαρκτων μετριοτήτων,απ΄ τα εκατομύρια που διαβιούν λάθρα στην χώρα της λαμογιάς και του "κονέ" δίχως να προσφέρουν τίποτε στην κοινωνία,και που συστηματικά επιθυμούν να υποβαθμίσουν οποιονδήποτε ξεφεύγει απ το δικό τους ανύπαρκτο επίπεδο... Ανεγκέφαλες αμοιβάδες!

Η τιμωρία των ηλιθίων θα είναι να βλέπουν εφεξής μόνο παίκτες τύπου Πάμπλο Γκαρσία ή Ρικάρντο Σόουζα... αλλά πότε οι μάζες των οπαδών ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για το ποδόσφαιρο;

Scratch: Δεν ξεχνάω, εννοείται, ανάλογες ντροπιαστικές εκδηλώσεις των υπόλοιπων ομάδων, ακόμα και της δικής μου πρόσφατα στο μπάσκετ εναντίον του Σχορτσιανίτη. Ούτε μπορούν να μπουν στη ζυγαριά αυτές οι εκδηλώσεις, ανάλογα με το μεγάλο ή το λιγότερο μεγάλο όνομα ενός αθλητή, αφού είναι ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΕΣ. Αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός, από την άποψη πως ζούμε σε μια χώρα που οι πολίτες της έχουν κάνει εθνικό τους σπορ την απαξίωση και ισοπέδωση των πάντων. Μιας χώρας που δεν υπολογίζει αξίες, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί πολύ πιο μακριά και από πολύ περισσότερο πληθυσμό, από αυτόν που αποτελεί τον δικό μας μίζερο μικρόκοσμο. Και είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να το διαπιστώνεις ξανά και ξανά σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν μας απασχολεί πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά το πώς θα αποκαθηλώσουμε από το βάθρο τους, τους πραγματικά ικανούς. Ετσι ώστε να μην υπάρχει πια τίποτα να μας θυμίζει την δική μας μετριότητα...

30 comments:

sportathens said...

'αδυνατούν να αναγνωρίσουν την αξία γιατί ποτέ στη ζωή τους δεν έμαθαν τι σημαίνει αξία.'
Με λίγες λέξεις τα είπες όλα!!
Φυσικά να μη ξεχάσουμε και τον άνθρωπο,παράγοντα,μπράβο,Κο Μπέο,ο οποίος με κάθε τρόπο και σε οποιαδήποτε ομάδα καταφέρνει να είναι στο προσκήνιο..αλήθεια δε θα έπρεπε κάποια στιγμή η αθλητική δικαιοσύνη να δει λίγο ζεστά το θέμα του?τι είπα ε?
Ακουσα ότι ενημέρωσε ο ΠΑΟ την ουεφα οτι θα ασκήσει έφεση για το θέμα του Σισέ.Πιστεύω οτι πρέπει,όχι γιατί περιμένω αποτέλεσμα,(μακάρι βέβαια)αλλά για στήριξη στο Γάλλο.

gatti said...

@sportathens: Μα, έτσι δεν είναι; Εχουμε χάσει πια κάθε αίσθηση της αξίας στη ζωή μας και δεν εκτιμάμε τίποτα.

Ο Μπέος και ο κάθε Μπέος διατηρεί στους κόλπους της ομάδας μια μερίδα από τραμπούκους, έτσι για να βρίσκονται. Οταν όμως είδε πως τα πράγματα δυσκόλεψαν και πως ο Σισέ δεν είναι σαν οποιονδήποτε φουκαρά μαύρο ποδοσφαιριστή που βγάζει το ψωμί του στην Ελλάδα και αναγκάζεται να κάνει τον βλάκα, υπομένοντας κάθε εξευτελισμό της ανθρώπινής του υπόστασης, κατάλαβε ότι κινδυνεύει η ομάδα του να φάει καμιά βαριά τιμωρία και άρχισε τα τηλεφωνήματα και τις συγνώμες!

Δεν ξέρω αν είναι σωστό να ασκήσουμε έφεση, γιατί καμιά φορά η έφεση γυρίζει μπούμεραγκ...

Ντεμης said...

Αχ βρε Gatti μου..... δίκιο έχεις βέβαια για τα ρατσιστικά συνθήματα - αν και με την τόση πια ευθιξία όλων δεν έμαθα τελικά τι τού έλεγαν και πώς τα καταλάβαινε! Τι προσφυγή τώρα και αηδίες; Εδώ δεν κάνει η Ελλάδα προσφυγή εναντίον των Σκοπιανών για την ψεσινή άθλια συμπεριφορά και αμφίεσή τους, και των στολών και του πανώ που ανήρτησαν! Εναντίον ποίου θα προσφύγει ο Σισέ; Του Ολυμπιακού Βόλου; Των ανωνύμων οπαδών; Και τι αποδείξεις θα έχει; Εδώ δεν έκαναν πρόπερσι δεκτή την δική μας προσφυγή για τον αγώνα με τον Γαύρο και την Καλαμαριά..... τον Σισέ θα δικαιώσουν; Άσε που οι Έλληνες οπαδοί θα εξαγριωθούν ακόμη περισσότερο μετά! Δεν τους ξέρεις;
Πάντως εγώ θα πω κάτι κι ας θυμώσεις: δεν κατανοώ τα τόσο υπερθετικά σχόλιά σου. Μα τόσο τεράστιος είναι πια;! Τέτοια μορφή; Ποιος είναι, ο Ραούλ, ο Μπατιστούτα, ο Μαλντίνι ή ο Μέσσι; Ένας απλός επιθετικός είναι! Είναι δυνατόν να τον συγκρίνεις με την μεγαλύτερη ελληνική ομάδα, Σύλλογο 100 ετών, και να λες πως πρέπει ολόκληρος Παναθηναϊκός να "προσαρμοστεί" στα μέτρα τού Σισέ;! Και ο Σισέ "καλεί τον ΠΑΟ να αλλάξει επίπεδο";! Τον Ντελ Πιέρο ή τον Πελέ πήρατε πια;! Στο ανώτατο επίπεδο παίζει ο Παναθηναϊκός, πού να πάει δηλαδή παραπάνω; Συγγνώμη που το λέω αλλά δεν θα του ζητήσουμε και συγγνώμη για το κακό που του κάναμε, να αποκλειστούμε από το Champions' League και τώρα δεν θα μπορέσει να λάμψει ο κύριος στο Ευρωπαϊκό στερέωμα! Αυτό μάς μάρανε! Στο κάτω-κάτω και αυτός συνέβαλε στον αποκλεισμό. Αυτός ζήτησε συγγνώμη (ανοιχτά, στους οπαδούς του ΠΑΟ) για την πράξη του, που θα τον κρατήσει στον πάγκο για το μισό Champions' League; (τα μισθά όμως θα πέφτουν!) Δεν άκουσα κάτι....
Πολύ ορθώς γράφεις τέλος πως έπρεπε η διοίκηση της ομάδας να κάνει όλα αυτά για να τον αξιοποιήσει και να ψάξει να δει αν τον χρειάζεται πριν τον πάρει. Αλλά και ο ίδιος δεν θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το ίδιο; Τόση τεχνολογία, ίντερνετ, μάνατζερς.... δεν έπρεπε να ψάξει λίγο την ομάδα που σκεφτόταν να πάει; Την έδρα της, τους συμπαίκτες του στις τάδε θέσεις, τον προπονητή, τα γήπεδα των αντιπάλων.... Αδυνατώ να πιστέψω πως δεν το έκανε. Οπότε μην λέμε πως ο καημένος βρέθηκε προ εκπλήξεως ξαφνικά! Ήξερε πού ήρθε. Και παίρνει εκατομμύρια που εμείς δεν θα τα δούμε σε δέκα ζωές. Οπότε εγώ λέω ας κλείσει μάτια (και αυτιά) ας αφήσει τους θυμούς και τις εκρήξεις, ας βάλει το κεφάλι κάτω να δουλέψει κι ας αφήσει όλα τα άλλα! Αλλιώς Γκάττι μου..... όχι να σας φύγει που γράφεις θλιμμένα, εσείς πρέπει να τον διώξετε! Κι ο Ζιλμπέρτο πέρσι δεν "τράβαγε". Είδες όμως μόλις ακούστηκαν σενάρια να τον δώσουν αλλού; Πετάει!
Αυτά πιστεύω εγώ. Συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο.

gatti said...

@Ντέμης: Διαφωνώ Ντέμη μου. Και για το αν θα δικαιωθεί ο Σισέ σε μια τέτοια περίπτωση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο αυστηρή είναι η ΟΥΕΦΑ σε θέματα ρατσισμού και για το ότι οι οπαδοί θα εξαγριωθούν περισσότερο και θα κάνουν χειρότερα μετά. Δεν ξέρω αν θα εξαγριωθούν, αυτό που ξέρω είναι ότι θα σταματήσουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Γιατί θα φοβηθούν πως θα τιμωρηθεί η ομάδα τους και έτσι θα το βουλώσουν. Το ξέρεις δα πως αυτοί οι συγκεκριμένοι ανεγκέφαλοι οπαδοί όλων ανεξαιρέτως των ομάδων, είναι θρασύδειλοι.

Στον Σισέ μιμούνταν συνέχεια τον ήχο της μαϊμούς κάνοντας "ουγκ, ουγκ" κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα.

Επίσης, πού είδες ότι έγραψα πως ο Σισέ είναι μορφή; Δεν είναι και ο ...Μαραντόνα! Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο! Είναι όμως ένας πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής. Και είναι επίσης - κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης - η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ΕΠΕΝΔΥΣΗ που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του. Και ως τέτοια πρέπει να ξέρει ΚΑΙ να την διαχειριστεί ΚΑΙ να την προφυλάξει.

Εσύ πού διαφωνείς όταν γράφω ότι ο Σισέ "καλεί" τον Παναθηναϊκό να αλλάξει επίπεδο; Δεν είναι ξεκάθαρο ότι με αυτόν τον ποδοσφαιριστή ανεβαίνει επίπεδο;

Και σαφώς δεν θα του ζητήσουμε συγνώμη που αποκλειστήκαμε από το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού και ο ίδιος είναι μέλος της συγκεκριμένης ομάδας, άρα έβαλε κι αυτός το ...χεράκι του για τον αποκλεισμό. Αλλά από την άλλη θα πρέπει να φροντίσουμε, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητές του (που οφείλαμε να τις γνωρίζουμε πριν τον κλείσουμε) να τον κρατήσουμε "ζεστό" για τη συνέχεια της σεζόν. Και ούτε ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα, ούτε η έλλειψη προστασίας που του ...παρέχουμε από γεγονότα σαν αυτό της περασμένης Κυριακής, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι θα έπρεπε να ψάξει ο Σισέ βρε Ντέμη; Eψαξε τι μέρος του λόγου είναι η μέλλουσα ομάδα του, ποιες είναι οι εγκαταστάσεις στις οποίες θα αγωνίζεται, αν είναι καλοπληρωτές οι εργοδότες του, αν έχει έναν προπονητή - όνομα, αν οι διοικούντες έχουν φιλοδοξίες για να δουν την ομάδα ψηλά, αν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για την οικογένειά του. Και παράλληλα έκανε και κάποιους "συμβιβασμούς", όπως είναι τα γήπεδα που θα αγωνίζεται και το ότι θα συμμετέχει σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα σε σχέση με αυτό που αγωνιζόταν πριν.
Επρεπε λες να ψάξει και αν οι Ελληνες οπαδοί είναι ρατσιστές και φωνάζουν "ουγκ" στους μαύρους ποδοσφαιριστές; Εχεις δίκιο εδώ, έπρεπε να ρωτήσει τον Ανρί, που ήρθε και έπαιξε στο Παναθηναϊκός - Αρσεναλ! Λάθος του, που δεν το έκανε!

Νομίζω ότι το πρόβλημά σου είναι τα λεφτά που παίρνει. Κι εγώ έχω πρόβλημα με τα λεφτά που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές (γενικότερα), αλλά έλα που αυτά είναι τα ποσά που "παίζουν" στην βιομηχανία του ποδοσφαιρικού θεάματος! Ε, δεν τα έκλεψε κιόλας, κάποιος θεωρεί ότι τα αξίζει και του τα δίνει.

Οσο για τον Ζιλμπέρτο, λες να ...φοβήθηκε πως θα τον δώσουν ...δανεικό; Ο Ζιλμπέρτο πετάει επειδή έχει δίπλα του ποιοτικούς παίκτες που δεν είχε πέρσι. Γιατί πέρσι πώς να πετάξει που έπρεπε να τρέχει για να συμμαζέψει τα χάλια της άμυνας;

Αυτό που ήθελα να πω (και προφανώς δεν έγινε κατανοητό...) είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν διαχειρίζεται σωστά το μέγεθος του συγκεκριμένου παίκτη αφενός και πως στην Ελλάδα είμαστε πάντα έτοιμοι να ισοπεδώσουμε τα πάντα αφετέρου, προκειμένου να νοιώσουμε εμείς σημαντικοί.

Και όσο κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, ναι, θα είναι απώλεια αν ένας τέτοιος παίκτης τα βροντήξει και φύγει και παράλληλα μας ...καλοσυστήσει σε άλλους μεγάλους παίκτες που θα σκεφτούν να έρθουν στην Ελλάδα. Γιατί έτσι θα παραμείνουμε στην ποδοσφαιρική μας μιζέρια χωρίς την παραμικρή ελπίδα να βγούμε κάποτε από αυτήν...

ΥΓ. Συγνώμη και για το δικό μου σεντόνι...

koutavaki said...

Αν και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα,σε τέτοιες περιπτώσεις δε λες στον παίκτη "κάνε ό,τι νομίζεις".Μπαίνεις μπροστά να τον προστατέψεις.Και δεν έχει σημασία ποιος είναι.Και ο τελευταίος τροχός της αμάξης να είναι.Ως διοίκηση δηλαδή δεν πρέπει να σε νοιάζει μόνο μη σου φύγει η μεγάλη μεταγραφή.Θα μπορούσε στη θέση του να είναι ο Σιμάο,ο Γκάμπριελ ή ο Μουν.Και πάλι δεν τον αφήνεις μόνο του να βγάλει το φίδι από την τρύπα.Αλλά απ' ότι βλέπω η ευαισθησία που έδειξαν στο θέμα του Βαβζίνιακ(και σωστά έπραξαν) εξαντλήθηκε εκεί.Οπότε η διοίκηση ή είναι ευαίσθητη μόνο σε θέματα ντόπιν ή αντιδρά μόνο όταν κινδυνεύει να πληγεί το ΔΙΚΟ ΤΗΣ κύρος.Όσον αφορά το γήπεδο(αγωνιστικό χώρο) στον οποίο τον έστειλες να παίξει,εμείς δε δικαιούμαστε να μιλάμε για τα γήπεδα των άλλων.Έχει που έχει τα χάλια της η "έδρα" μας,κλείνουν και συναυλίες κάθε τόσο.Καλύτερα να είχαμε ως έδρα το Μέγαρο Μουσικής.Και πάλι εμείς φταίμε,που δε μας έκοψε να κλείσουμε τη Λεωφόρο ΑΦΟΥ φτιαχτεί το νέο γήπεδο.Αλλά εμείς βλέπεις παίζουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ,δε μπορούμε να ζούμε σε γκαρσονιέρα,θέλουμε οροφοδιαμέρισμα!Βέβαια το τι επιπτώσεις έχει αυτό δε μπορεί να το κατανοήσει ο οποιοσδήποτε.Πρέπει να διαθέτει και μια στοιχειώδη νοημοσύνη!

squarelogic said...

Ευχαριστώ για την παραπομπή Γατούλα!
Απ'οτι διαβάζω σήμερα η 'Διοίκηση" έπεισε τον Σισέ να μην δωσει συνέχεια στην Ουέφα.Στο επόμενο παιχνίδι που κάποιοι θρασύδειλοι εγκάθετοι θα κάνουν τα ίδια,και στο πρώτο εκτός έδρας ντέρμπυ που ο Σισέ θα μπει σ'ενα γήπεδο όπου ολόκληρο το γήπεδο θα του κουνάει μπανάνες,θα καταλάβει το λάθος της!
Δυστυχώς ο Σισέ θα έχει καβαλήσει το αεροπλάνο ανεπιστρεπτί.Οι άνθρωποι είναι πολύ λίγοι για τον Παναθηναικό!
Και όπως λες,ακόμα και για τα απίστευτα άρθρα του συνήθως αξιόλογου Σπυρόπουλου έπρεπε να έχει καταστήσει σαφή αρμοδίως την δυσαρέσκειά της...

pensierix said...

O ρατσισμός στα γήπεδα δεν είναι αποκλειστικό ελληνικό φαινόμενο, Ισπανία και Ιταλία είναι πιο μπροστά σε αυτό το "φρούτο" αλλά κάνουμε σταθερά βήματα "προόδου"...Βέβαια, η ρατσιστική συμπεριφορά καμουφλάρεται υποκριτικά ως "οπαδικό πείραγμα στον αντίπαλο"...Η μόνη λύση είναι οι έξωθεν "καμπάνες" διότι αν περιμένει κανείς να ενεργοποιηθούν τα εγχώρια όργανα...Αυτά κλείνουν τα μάτια, σαν τη γελοία ΕΡΤ που μαύρισε την επίσημη συντομογραφία MKD των γειτόνων για να μη πάθει τίποτε ο ευαίσθητος, μη ρατσιστής, Ελλην πατριώτης...Στον στρουθοκαμηλισμό είμαστε πρώτοι!

Το πως θα διαχειριστεί ο ΠΑΟ το θέμα Σισέ είναι γνωστό. Με προχειρότητα στην καλύτερη των περιπτώσεων διότι συνήθως ούτε καν διαχειρίζεται τέτοιες και λιγότερο σοβαρές καταστάσεις...Εδώ δεν μπόρεσε να προστατέψει τον αρχηγό της εθνικής Βραζιλίας από τις χοντράδες των άμπαλων, σε σοβαρά θέματα τύπου Σισέ θα μπορέσει;

aeriko said...

Οπως γραφει και ο squarelogic και διαβασα στο sport-fm
Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στον Βόλο και τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ο Γάλλος τα πράγματα φαίνεται ότι ηρέμησαν. Χθες οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού συζήτησαν μαζί του και ουσιαστικά τον έπεισαν να μην καταγγείλει το περιστατικό στη ΦΙΦΑ.

Μπορει καποιος να μου πει την λογικη? Γιατι εκτος απο το οτι δεν θα σταματησουνε και θα συνεχισουν, ειναι σαν να του λες, μπουρδελο ειμαστε και ετσι ειναι αλλα κυριως ελα μωρε...δεν εγινε κατι...

Τι να πω...

paoad said...

Πραγματικά απορώ με ποια λογική δεν άφησαν τον Djibril να καταγγείλει το περιστατικό. Ο ίδιος ο Παναθηναικός θα έπρεπε να προσφύγει νομικά...

Περίεργα μου φαίνονται όλα αυτά.

Όσο για τ άλλα θέματα δεν είμαι απόλυτα σύμφωνος. Για την αγωνιστική αξιοποίηση του Γάλλου την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο προπονητής- αφού ο ίδιος επέλεξε το σύστημα και τους παίκτες. Δεν είναι θέμα παικτών και υλικού είναι θέμα διάταξης και θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Γάλλος είναι εκνευρισμένος γιατί μένει εκτός παιχνιδιού, γιατί ήρθε για να γίνει ηγέτης αυτής της ομάδας και ο τρόπος παιχνιδιού δεν του επιτρέπει να δείξει τις αρετές του.

Από την άλλη η αντίδραση του ήταν υπερβολική. Θα ήταν πραγματικά μάγκας εάν σηκωνόταν και έφευγε από το γήπεδο. Ο ίδιος ο Παναθηναικός θα έπρεπε να πάρει την ομάδα, να φύγει και να αφήσει τους βολιότες με το πουλί στο χέρι. Έτσι απλά.. Ο Παναθηναικός τιμά τον ακατανόμαστο του βόλου με τη παρουσία του, παρατάσσοντας στο γήπεδο αστέρες που ούτε να ονειρευτούν δεν μπορούν οι βολιότες και ως αντάλλαγμα τι παίρνει;

Πάντως μπορώ να φανταστώ μια αιτία που δεν άφησαν τον Γάλλο να καταγγείλει το περιστατικό. Ο Σισέ έχει τσιμπήσει ήδη τρεις αγωνίστηκες οπότε έχει βεβαρημένο ιστορικό. Η συμπεριφορά του στο Βόλο κάθε άλλο παρά αποδεκτή ήταν. Επομένως, μπορεί να έτρωγε τιμωρία ο Βόλος αλλά σίγουρα δεν θα τη γλύτωνε και ο Γάλλος- εγγυημένα.

-billys- said...

Νομίζω ότι ξεφύγαμε λίγο, πάτε να το κάνετε πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είναι, μην ξεχνάμε τι έπαθαν και άλλοι παίκτες σε διάφορα γήπεδα, θυμάμαι την επιστροφή Σαλπιγγίδη στην τούμπα, την επιστροφή Νικοπολιδη με την φανέλα του γαύρου, επιστροφή Μπάγεβιτς με την φόρμα του γαυρου, δηλαδή βρε παιδιά είναι τόσο χειρότερο το γκού ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο φώναξαν, από το να σου βρίζουν την ΜΑΝΑ, την ΓΥΝΑΙΚΑ, και τα ΠΑΙΔΙΑ σου, για θυμηθείτε σας παρακαλώ τι πέρασαν τόσοι και τόσοι άλλοι σε διάφορα γήπεδα της Ελλάδος, θυμηθείτε την επιστροφή του Ριβάλντο στο γαυρογήπεδο με την φανέλα της ΑΕΚ, και εδώ που τα λέμε δεν είδα και κανέναν απ’ όλους αυτούς να πάει και να τσιγκλάει την κερκίδα σαν να τους λέει χώστε τα μου, που ακούστηκε να δώσει τώρα μια ασίστ σε ένα φιλικό με μια ομάδα Β’ εθνικής από την οποία προήλθε το γκολ, και να πάει να κρεμαστεί πάνω στα κάγκελα και να κάνει σαν τρελός, ήμαρτον δηλαδή, που έπαιζε σε τελικό CL. Είδατε εσείς όλοι αυτοί να πάνε να πειράξουν την κερκίδα στα γήπεδα που έπαιζαν, τι ηταν δηλαδή όλοι αυτοί ΒΛΑΚΕΣ, και ο έξυπνος είναι ο Σισέ; Σίγουρα δεν είμαι υπέρ αυτής της συμπεριφοράς των φιλάθλων, αλλά δεν νομίζω ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό ο Σισέ είναι αμέτοχος, άλλωστε τα νεύρα του τον τελευταίο καιρό τα έχετε δει όλοι σας, ο άνθρωπος είναι έτοιμος να εκραγεί με το παραμικρό. Ειλικρινά δεν ξέρω τι φταίει και συμπεριφέρεται έτσι, δεν ξέρω τι σκατά περίμενε να βρει εδώ που ήρθε και δεν το βρήκε, αλλά και αυτός θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν έχει δείξει τίποτα μέχρι στιγμής, θα ξεχάσουμε δηλαδή ποσά τετ α τετ έχασε στα πρώτα 2 ματς στην Ευρώπη; Που παραλίγο να βγει έξω ο Παναθηναϊκός από τις κλασικές ευκαιρίες που έχασε σε αυτά τα ματς και τώρα να ηταν τελείως εκτός Ευρώπης; Μιλάτε ότι δεν μπορεί να τον αξιοποιήσει ο Παναθηναϊκός, δηλαδή για να καταλάβω, αν είχατε ένα δεκάρι και έβγαζε 3 ασίστ σε κάθε ματς, 2 εξτρέμ να του δίνουν από 3 σέντρες συστημένες στο κεφάλι ο καθένας, τότε τι τον θέλατε ρε παιδιά, και τον Πετρόπουλο να βάζατε θα τα έχωνε αυτά, πια είναι δηλαδή η προσωπική ενέργεια που έκανε σε κάποιο ματς να μας δείξει την κλάση του. Έβαλε προχθές η ΑΕΚ ένα παιδάκι 20 χρονών, που είχε στην ομάδα 2 εικοσιτετράωρα, και για 60 λεπτα στο ματς έδωσε στον Μπλάνκο τρεις ασίστ από αυτές που δεν χάνονται, και ο Σισέ μια φορά δεν έχει βγει πρώτος πάνω στην μπάλα, ένα σπριντ δεν έχει κερδίσει από αμυντικό, και θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρος παναθηναϊκός για αυτόν τον παίκτη; Θα τρελαθούμε τελείως στο τέλος μου φαίνεται, ας μας δείξει ότι γουστάρει να παίξει και δεν ήρθε εδώ μόνο για την τσεπούλα του, και μετά το συζητάμε να στηθεί ολόκληρος παναθηναϊκός μόνο και μόνο για να τροφοδοτείτε ο Σισέ. Είχε στηθεί ο γαυρος πάνω στον Ρίμπο, αλλά ο άνθρωπος έδειξε ότι μπορούσε να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, ο Σισέ το έδειξε δηλαδή αυτό; Και εγώ που ήμουν και δεν το είδα;

pensierix said...

"δηλαδή βρε παιδιά είναι τόσο χειρότερο το γκού ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο φώναξαν, από το να σου βρίζουν την ΜΑΝΑ, την ΓΥΝΑΙΚΑ, και τα ΠΑΙΔΙΑ σου;"

Ναι, είναι πολύ χειρότερο. Μα καλά, συγκρίνεις billys τις καφρίλες στο Μπάγεβιτς και λοιπούς με τη ρατσιστική συμπεριφορά μόνο και μόνο επειδή έγιναν στον ίδιο χώρο, στο γήπεδο; Συγκρίνεις το βρίσιμο στη μάνα ενός ποδοσφαιριστή με το ρατσισμό;

Για μένα, κακώς ανακατεύτηκαν η απόδοση του Σισέ, ο εκνευρισμός του με αυτά που έγιναν στο Βόλο. Δηλαδή αν είχε σκοράρει 10 γκολ μέχρι τώρα, νομίζετε ότι θα αντιδρούσε διαφορετικά;

-billys- said...

Συγνώμη για να καταλάβω, θεωρείς ότι είναι χειρότερο το γκού, και να του κουνάνε μπανάνες, από το να σου περνάνε γενεές δεκατέσσερις όλη σου την οικογένεια; Συγγνώμη εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αλλά ακόμα και να το δεχτώ αυτό (μόνο και μόνο για την συνέχεια της κουβέντας) εσύ θεωρείς ότι η αντίδραση του ηταν σωστή; Θυμάμαι τον Φύσα να τρώει μπουκάλι στην μούρη μέσα στην Ριζούπολη και να μην λέει κουβέντα, ο τερματοφύλακας του Άρη έφαγε σφαλιάρα και δεν αντέδρασε, ο Σισε τόσο μάγκας είναι δηλαδή που θα πάει στην κερκίδα να τα βάλει με όλους; Και η άλλοι δυο τι ηταν τελικά οι βλάκες; Μήπως είδες εσύ περιστατικά στα Ελληνικά γήπεδα με ρατσισμό; Μήπως βλέπεις τι γίνετε δίπλα στην Ιταλία και στο γήπεδο της Λάτσιο και της Ρώμα, θυμάσαι την αντίδραση του Ετό στην Ισπανία, είδες εδώ να συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Σωστά για μένα ο παναθηναϊκός δεν θέλει να δημιουργήσει θέμα από το πουθενά, γιατί από το πουθενά είναι, ηταν ένα ματς που δεν το είδαμε στην τηλεόραση, και πιστεύουμε ότι γράφει ο κάθε βλάκας δημοσιογράφος και ανάλογα από τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Εγώ διάβασα όταν τελείωσε το ματς σε διάφορα site ότι υπήρχε μόνο ένα ξέσπασμα του Σισέ, και την άλλη μέρα από το πουθενά έγινε τεράστιο θέμα, εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει και θέμα τελικά, μπορεί όλα αυτά να διογκώθηκαν από κάποιους για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς, ή ακόμα για να τραβήξουν την προσοχή των οπαδών του παναθηναϊκού από το αγωνιστικό κομμάτι, μην ξεχνάς ότι μπορεί ο γαυρος να έφαγε 5 από τον ΤΕΛΗ, αλλά και εσύ έχασες από μια ομάδα Β’ εθνικής με Σισέ και Λέτο στην ενδεκάδα σου, που δεν νομίζω ότι είναι και το καλύτερο δείγμα ότι η ομάδα πάει καλά.

Γιωργος Κεντρωτης said...

Το έχουμε ξαναπεί, φιλτάτη. Ελλάδα δεν υπάρχει - εδώ και κάμποσα χρόνια πιά. Κλάτι ξέφτια πού 'χουν μείνει δεν είναι παρά ΞΕΦΤΙΑ. Το κάθε προβληματικό οντάριο, βλέποντας τον εαυτό του να κυβερνάει αυτό το σαπιοκάραβο που λέγεται Ελλάδα στον ωκεανό του πολιτισμένου κόσμου, αφοδεύει ανεξέλεγκτα κατά παντός. Πόσο θα χαιρόμουν, ξέρεις, να έπιανε ο Σισέ κάποιο από τα κωλόπαιδα που τον έβριζαν και να το ξέσκιζε "παντί τρόπω" επί τόπου αφήνοντας στο χόρτο μόνο τα κόκκαλά του λιανισμένα!

Σήμερα ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ "καίγεται" για το κατά πόσον θα τιμωρηθεί ο Σισέ για την ενέργειά του να "ανταποδώσει". Σήμερα η ΠΡΑΣΙΝΗ υπαινίσσεται ότι πίσω από την ΟΥΕΦΑική τιμωρία του Σισέ κρύβεται ο Θόδωρος Θεοδωρίδης.
Δεν πάμε στο διάβολο λέω εγώ καλύτερα, με τα υπανθρωπάρια!...

Σε χαιρετώ.

gatti said...

@koutavaki: Με πρόλαβε ο square. H απόφασή τους είναι να θεωρήσουν το θέμα λήξαν. Εννοείται πως οφείλουν να προστατέψουν τον παίκτη όποιος κι αν είναι κι όχι μόνο ο Σισέ, αλλά δεν βλέπω τέτοια διάθεση από μέρους τους.

Σωστό αυτό για το γήπεδο, το έγραψα άλλωστε, πως το πρώτο "χωράφι" είναι το ΟΑΚΑ και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα. Εχουν περάσει τόσες μέρες από την συνέντευξη Τύπου του αγώνα με την Ξάνθη, όταν και ο Τεν Κάτε και ο Κατσουράνης έκαναν λόγο για τον άθλιο αγωνιστικό χώρο και είπαν ότι πρέπει να το κοιτάξει η ομάδα μαζί με την ΑΕΚ, αλλά δεν είδα πουθενά κάποια είδηση σχετική. Αρα, παραπέμφθηκε κι αυτό στις ...ελληνικές καλένδες όπως τόσα και τόσα άλλα ζητήματα.

gatti said...

@squarelogic: Στο επόμενο παιχνίδι σαφώς και θα τρέξουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα που μόνοι τους παράτησαν στον αγώνα του Βόλου, αλλά ενδεχομένως θα είναι πολύ αργά. Διαβάζω ότι ο Γάλλος είναι ...σκληρό καρύδι και εξακολουθεί να επιμένει να δώσει συνέχεια στο θέμα από μόνος του. Προφανώς ό,τι κι αν του είπαν, δεν τον έπεισαν.

Μάλλον άδικα πιστέψαμε πως θα αλλάξουν κάποια πράγματα. Οταν άνθρωποι που υποτίθεται ότι ασχολούνται επί 24ώρου βάσεως με την ομάδα δεν μπορούν να δουν και να κάνουν τα προφανή, τι απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε αλήθεια για κάτι παραπάνω;

Καλά, για τον Τύπο, έτσι κι αλλιώς δεν περίμενα ότι μπορεί να γίνει κάτι εδώ αυτοί δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρα και βάζουν συνεχώς αυτογκόλ, θα μπορέσουν να τα βάλουν με τους δημοσιογράφους; Ποιος θα τους δώσει σημασία;

gatti said...

@pensierix: Οντως, ο ρατσισμός δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και Ισπανοί και Ιταλοί βρίσκονται πιο μπροστά από μας (στην καφρίλα πάλι όχι...), αλλά τουλάχιστον εκεί λειτουργούν οι νόμοι κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Και ακριβώς επειδή δεν λειτουργούν εδώ, η μόνη λύση ήταν η προσφυγή στα αρμόδια όργανα της ΟΥΕΦΑ, αλλά ποιος είναι αυτός που θα πάρει τη γενναία απόφαση; Κι όμως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η αρχή. Και δεν το λέω τώρα που αφορά τον παίκτη της δικής μας ομάδας. Θα το έλεγα και στην περίπτωση που ήταν δικοί μας οπαδοί οι θύτες και κάποιος άλλος το θύμα. Αν για παράδειγμα πέρσι στα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του Σχορτσιανίτη τρώγαμε μια τιμωρία που θα στοίχιζε τον τίτλο να δω πόσοι θα τα επαναλάμβαναν!

Ο ίδιος ο Παύλος που συχνά κανακεύει τους συγκεκριμένους οπαδούς θα τους απέβαλε από τον χώρο του Παναθηναϊκού. Και το αντίστοιχο θα συνέβαινε σε όλες τις ομάδες.

Ε, ναι, εδώ δεν έχουμε τα έχουμε καταφέρει αλλού κι αλλού, περιμένω κι εγώ να διαχειριστούμε σωστά το θέμα του Σισέ;

gatti said...

@aeriko: Δεν υπάρχει λογική. Ισως δεν θέλουν να γίνουν αυτοί οι κακοί. Ισως δεν θέλουν να βλάψουν τον Ολυμπιακό Βόλου. Να σκέφτηκαν δηλαδή πως είναι μια νέα ομάδα που έχει ξοδέψει πολλά χρήματα και κάνει προσπάθεια για άνοδο στην Super League και θα είναι πολύ άσχημο να της κόψουν τα φτερά. Γιατί σαφώς θα υπήρχε τιμωρία για τους Βολιώτες αν το πράγμα έφτανε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Ισως να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ήταν ένα απλό φιλικό παιχνίδι. Θεωρώ δηλαδή πως θα το έβλεπαν διαφορετικά αν επρόκειτο ας πούμε για έναν αγώνα επίσημο (πχ. κυπέλλου) και ο Παναθηναϊκός είχε ζημιά από το συγκεκριμένο επεισόδιο.

gatti said...

@paoad: Oπως έγραψα και παραπάνω στο aeriko ο λόγος είναι πιθανότατα πως δεν θέλουν να βλάψουν τους Βολιώτες, θεωρώντας βλακωδώς πως αυτό το επεισόδιο δεν θα έχει συνέχεια. Και αυτό είναι το μεγάλο τους λάθος, γιατί αν αυτό το πρώτο κρούσμα μείνει ατιμώρητο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Ευκαιρία ψάχνεις εσύ να τα χώσεις στον Τεν Κάτε! Λες κι εγώ δεν έγραψα ότι είναι ΚΑΙ ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας. Αλλά εδώ μιλάμε γενικότερα για το θέμα της διαχείρισης του ποδοσφαιριστή Σισέ.

Εγώ πάλι δεν νομίζω ότι η αντίδρασή του ήταν υπερβολική. Ηταν η αντίδραση ανθρώπου που θεωρεί ότι θίγεται η υπόστασή του. Συνηθέστατα σε μια τέτοια περίπτωση θέλεις να ...σπάσεις στο ξύλο αυτόν που σε θίγει, δεν αποχωρείς ...μεγαλοπρεπώς!

Για τον Παναθηναϊκό βέβαια συμφωνώ! Εννοείται ότι αυτός έπρεπε να πάρει την ομάδα και να αποχωρήσει από το γήπεδο.

Δεν ξέρω αν σε μια τέτοια καταγγελία του Σισέ θα συνέδεε η ΟΥΕΦΑ το συγκεκριμένο περιστατικό με τις τρεις αγωνιστικές της ποινής του. Είναι τελείως διαφορετικά ζητήματα. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά για μένα θα ήταν λάθος αν το έκανε.

gatti said...

@billys: Δεν νομίζω ότι ξεφύγαμε. Οπως γράφει και ο penserix παρακάτω είναι εντελώς διαφορετικά ζητήματα να σου βρίζουν την οικογένειά σου από το να επιχειρούν να σε εξευτελίσουν ως άνθρωπο, αρνούμενοι να δεχτούν την ανθρώπινή σου υπόσταση. Αν εμείς έχουμε συνηθίσει να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και το σωστό.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί συνδέεις τα αγωνιστικά ζητήματα με αυτό το ρατσιστικό επεισόδιο. Είναι τρόπον τινά σα να λες ότι "αφού κι αυτός δεν παίζει καλά και δεν έχει δείξει τίποτα και τα περιμένει όλα από τους άλλους και δεν έχει πείσει ότι αξίζει τα λεφτά του, καλά του έκαναν του ...αράπη και να μη μιλάει καθόλου!".

Δεν λέω ότι είπες αυτό, λέω ότι έτσι ακούγεται...

gatti said...

@pensierix (again): Συμφωνούμε απόλυτα!

gatti said...

@billys (again): Προσωπικά θεωρώ ότι είναι χειρότερο, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Δεν μπορώ να βάλω στην ίδια ζυγαριά τις ύβρεις προς τα μέλη της οικογένειας κάποιου με τον εξευτελισμό της ανθρώπινής του αξιοπρέπειας και την άρνηση της ανθρώπινής του υπόστασης.

Αλλά και πάλι επαναλαμβάνω πως το θέμα του συγκεκριμένου ποστ ήταν:

α) ο τρόπος διαχείρισης από πλευράς Παναθηναϊκού του περιουσιακού του στοιχείου που λέγεται Σισέ,

β)η τάση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων οπαδών (και οι όποιες κοινωνικές της προεκτάσεις) να ισοπεδώνουν κάθε αξία.

Προφανώς το ποστ απέτυχε το σκοπό του, αφού το θέμα του δεν έγινε κατανοητό...

pensierix said...

Αν διάβασες προηγούμενο σχόλιό μου, έχω γράψει ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα Ισπανίας, Ιταλίας...Αυτό δεν μπορεί, όμως, να αποτελέι δικαιολογία για τα "πιο ελαφριάς μορφής" περιστατικά ρατσισμού στα οποία γινόμαστε μάρτυρες...Δηλαδή πρέπει να αντιδράσουμε όταν θα γιουχάρουν με το που αγγίζει τη μπάλα έγχρωμος παίκτης;

Τώρα, συγγνώμη που μπορεί να φανώ αγενής, αλλά είναι ανοησία να συγκρίνεις το βρίσιμο στη μάνα με τη ρατσιστική συμπεριφορά, που ΔΕΝ αφορά μόνο το Σισέ αλλά μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων και που ιστορικά ξέρουμε σε τι επίπεδα αγριότητας καταλήγει...

Το να παρουσιάζεται , τέλος, η περίπτωση Σισέ ως πηγή αποπροσανατολισμού των βάζελων επειδή η ομάδα δεν τραβάει, το βρίσκω αστείο. Εδώ μιλάμε ότι ο ΠΑΟ δεν ξέρει να διαχειριστεί τη καυτή πατάτα, κι εσύ μου λές ότι τη χρησιμοποιεί για να καλύψει τις αδυναμίες της ομάδας;

gatti said...

@Γιωργος Κεντρωτης: Τα έχουμε πει Γιώργο, τα λέμε συνέχεια, αλλά άκρη δεν βγάζουμε. Και περισσότερο πιθανό είναι να γίνουν χειρότερα στο μέλλον, παρά να καλυτερέψουν. Εκείνο που με στενοχωρεί περισσότερο είναι που τα θεωρούμε σε ένα βαθμό φυσιολογικά. Η παρακμή που βιώνουμε καθημερινά σ' αυτή τη χώρα μας έχει κάνει τα μυαλά πουρέ και σιγά σιγά θα σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες αντίστασης.

Πάντως αυτό που λες για τον Σισέ, πλάκα - πλάκα το έγραψαν και οι δικοί μας στα παναθηναϊκά φόρα. "Οχι με μπουκάλι ρε Τζιμπρίλ, με ... έπρεπε να τους χτυπήσεις!" :))))

-billys- said...

Βλέπω ότι ούτε και εσείς μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς θέλω να πω, ίσως γιατί δεν το διατύπωσα και εγώ σωστά, δεν είμαι υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς, όπως την βλέπουμε στα γήπεδα της Ευρώπης περισσότερο, ΑΛΛΑ με την σύγκριση που έκανα, το να σου βρίζει δηλαδή την οικογένεια όλο το γήπεδο, ο παίκτης δεν νιώθει και τόσο πολύ διαφορετικά, άποψη μου αυτή χωρίς φυσικά να μου έχει τύχη να ζήσω κάτι τέτοιο, νομίζω ότι είναι το ίδιο θυμωμένος, και οργισμένος, με ότι και από τα δυο του συμβεί μέσα στο γήπεδο, εγώ λοιπόν θεωρό ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που θα δώσει δίκιο σε αυτούς που έβριζαν τον Σισέ (αν όλα αυτά που γράφονται είναι τελικά αλήθεια και δεν το έχουν τραβήξει το θέμα από τα μαλλιά) και αυτό το θεωρό αυτονόητο και δεν χρειάζεται καν να μπούμε στην διαδικασία να το συζητήσουμε, εγώ λοιπόν επικεντρώθηκα στην αντίδραση του Σισε περισσότερο, και είπα ότι μου έκανε άσχημη εντύπωση ο τρόπος που αντέδρασε, είπα δηλαδή ότι και ο Σηφακης ηταν οργισμένος με αυτά που ζούσε εκείνη την στιγμή αλλά φέρθηκε πολύ επαγγελματικά και πολύ σωστά, είπα επίσης ότι αυτή η αντίδραση δεν απορρέει από τα ρατσιστικά συνθήματα, που δεν νομίζω ότι τα κατάλαβε κιόλας, αλλά περισσότερο από την αγωνιστική του κατάσταση. Και όσον αφορά την αξιοποίηση του Σισέ από τον Παναθηναϊκό έγραψα και για αυτό την γνώμη μου. Και για να το κλείσω εδώ αυτό το θέμα, θέλω να πω ότι σε αυτό το blog μπήκα να γράψω για πράγματα που έχουν σχέση με τα αγωνιστικά περισσότερο, και όχι να μπω σε μια συζήτηση για τον ρατσισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα, θεωρό αυτό το θέμα πάρα πολύ σοβαρό για να συζητηθεί μέσα σε ένα blog, γράφοντας από δέκα γραμμές ο καθένας. Χωρίς παρεξήγηση και πάντα με τους θερμούς μου χαιρετισμούς.

-billys- said...
This comment has been removed by the author.
gatti said...

@billys: Δεκτά όλα αυτά που λες, για το ότι το θέμα του ρατσισμού είναι πολύ σοβαρό για να συζητηθεί σε λίγες γραμμές σε ένα blog (και δεν ήταν καν αυτή η πρόθεσή μου, εδώ που τα λέμε). Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω από την πλευρά μου και ίσως κι εγώ δεν μπορώ να το διατυπώσω σωστά (αφού δεν γίνομαι κατανοητή) είναι το εξής:

Θεωρώ πως υπάρχει διαβάθμιση στις ύβρεις και ανάλογη με αυτή τη διαβάθμιση οφείλει να είναι η τιμωρία. Οπως επίσης θεωρώ ότι ο βαθμός της προσβολής σε συνδυασμό με τις προσωπικές αντοχές και ανοχές του κάθε ανθρώπου τον κάνει να λειτουργεί διαφορετικά από κάποιον άλλο.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορώ να δεχτώ πως αυτά που είπε ο οπαδός στον Σηφάκη (αυτά που γράφτηκαν στις εφημερίδες τέλος πάντων) είναι τα ίδια με αυτά που άκουσε ο Σισέ. Δεν του είπαν συνθήματα που ήταν αδύνατον να τα καταλάβει, αλλά του έκαναν τον ήχο της μαϊμούς που είναι ...διεθνής οπότε δύσκολα υπάρχει περίπτωση παρερμηνείας.

Και για να σου εξηγήσω τι εννοώ θα πάρω σαν παράδειγμα το περιβόητο πανό της Ορίτζιναλ προς τον Μπάγεβιτς στην πρώτη επιστροφή του ως αντιπάλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Είναι διαφορετική ύβρις το "είσαι προδότης" (της ομάδας σου και όχι ...κρατικών μυστικών της χώρας) ή το "είσαι μοιχός" από το "είσαι στείρος". Το τρίτο δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τα άλλα δύο. Είναι ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ και πολύ πιο
άγριο. Οποιον κι αν ρωτήσεις ποια είναι η πιο βαριά βρισιά από τις τρεις, δεν νομίζω να δυσκολευτεί να απαντήσει.

Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν, το "είσαι μαϊμού", άρα δεν ανήκεις στο ανθρώπινο είδος, είναι πολύ πιο βαρύ από το "πηδιέται η μάνα, ο πατέρας και όλο το σόι του τάδε παίκτη".

Γι΄ αυτό τον λόγο άλλωστε τα υβριστικά συνθήματα των οπαδών μιας ομάδας εις βάρος των μελών της οικογένειας ενός ποδοσφαιριστή ή και εις βάρος του ίδιου δεν θα τιμωρηθούν από την ΟΥΕΦΑ με την ίδια αυστηρότητα που θα τιμωρηθεί ένα ρατσιστικό επεισόδιο.

Ακριβώς επειδή τα πρώτα θεωρούνται σε ένα βαθμό προσπάθειες να χάσει ο αντίπαλος την ψυχραιμία του και να καμφθεί το ηθικό του, επομένως είναι μέρος του παιχνιδιού (δεν θα έπρεπε αλλά έτσι έχει επικρατήσει...), ενώ το δεύτερο θεωρείται βάναυση προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εν πάση περιπτώσει, η προσωπική μου γνώμη είναι αυτή, δεν διεκδικεί το αλάθητο...

.

-billys- said...

Τελικά μάλλον βρεθήκαμε και καταλάβαμε τι προσπαθούσαμε να πούμε και δεν γινόμασταν κατανοητοί, τουλάχιστον εμείς οι δυο. Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως, έτσι όπως το θέτεις έχεις δίκιο, δεν μπορεί όλες οι τιμωρίες να είναι ίδιες, και φυσικά η τιμωρία για ρατσιστικά συνθήματα και ενέργειες πρέπει να τιμωρείτε σκληρά και παραδειγματικά. Δεν θα ήθελα και εγώ να τα βάλω όλα σε ένα τσουβάλι, και κάπως έτσι κατέληξε με τα παραδείγματα που χρησιμοποίησα, δεν ήθελα όμως να βγει έτσι, στην ουσία απλά ήθελα να σου πω και εγώ το ίδιο πράγμα που είπες και εσύ, ότι δηλαδή ο βαθμός της προσβολής σε συνδυασμό με τις προσωπικές αντοχές και ανοχές του κάθε ανθρώπου τον κάνει να λειτουργεί διαφορετικά από κάποιον άλλο, όπως (θα συμπλήρωνα εγώ) και το είδος της προσβολής λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Τέλος πάντων αφού το άφησε ο παναθηναϊκός ας το αφήσουμε και εμείς να το πάρει το ποτάμι, και ας ελπίσουμε ότι αυτό το περιστατικό δεν θα είναι η αρχή να δούμε πράγματα στα Ελληνικά γήπεδα που κανείς δεν θα ήθελε να δει, ότι ομάδα και να είναι.
ΥΣ: Θα μου επιτρέψεις όμως να έχω τις αμφιβολίες μου αν όντως τα πράγματα έγιναν έτσι ακριβώς όπως τα παρουσίασαν οι εφημερίδες, ξέρεις άλλωστε σε πόσο μεγάλη εκτίμηση έχω την αντικειμενικότητα των δημοσιογράφων.

gatti said...

@billys: Ναι, τελικά το ίδιο πράγμα λέγαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε...

Εκεί που διαφωνούμε, είναι ότι δεν πρέπει να το αφήσουμε να το πάρει το ποτάμι, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει η αρχή μπας και καταφέρουμε να σώσουμε κάποια πράγματα. Αν μας ξεφύγει τώρα δεν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε αργότερα.

Οσο για το τι ακριβώς συνέβη, κανείς δεν ξέρει στ' αλήθεια. Ωστόσο, μετά από τόσα χρόνια παρακολούθησης των επικοινωνιακών αυτογκόλ της ομάδας μου, θεωρώ σχεδόν αδύνατο να πήγε το μυαλό τους τόσο σατανικά μακριά και να χρησιμοποίησαν το επεισόδιο για να αποπροσανατολίσουν από τα αγωνιστικά χάλια της ομάδας.

Αυτοί δεν είναι ικανοί να κάνουν τα αυτονόητα, θα καταφέρουν να κάνουν τα σύνθετα;

zouk said...

Δεν ειχα ιντερνετι και αργησα να μπω στο θεμα αλλα θα μπω.

Για να κανω πιο λιανο το θεμα με τον Billy και σχετικα με τις υβρεις.
Την μανα και τον πατερα ενος μαυρου ποδοσφαιριστη μπορουν να την βρισουν οσο και ενος λευκου.Τα επιφωνηματα που εκαναν οι οπαδοι αντιστοιχουν μονο σε μαυρους ποδοσφαιριστες αφου δεν υπαρχει κατι αναλογο για να φωναξουν σε λευκο οι μαυροι.
Κοινως τα ρατσιστικα σχολια προς εναν εγχρωμο ειναι κατι μονοπλευρο και μειωτικο για εναν συνανθρωπο.
Φυσικα,ρατσιστικες συμπεριφορες μπορει να εκδηλωθουν και σε εναν λευκο αλλα οχι στο γηπεδο.
Πραγμα που δειχνει ποσο συμμαντικο ειναι να υπαρχει τιμωρια ως προς το να μην νιωθουν μειονεκτικα καποιοι ανθρωποι στο γηπεδο.

Ασχετως απο οτι λεμε θα επρεπε να μην το κυνηγισει κανενας αυτο το θεμα απο τον Παναθηναικο η τον Σισε.
Θα επρεπε να κληθουν σε απολογια ο Σισε γιατι πεταξε μπουκαλι και ο Ολυμπιακος Βολου για την συμπεριφορα των οπαδων του απο τον αθλητικο δικαστη.Ταυτοχρονα θα επρεπε να παρει μετρα η ΕΠΟ για να διαφυλαξει το αθλημα και την ομαλη συνεχεια στην διεξαγωγη του αθληματος χωρις να επαναλειφθουν τετοια φαινομενα.Δεν ειναι κατι που αφορα μονο τον Παναθηναικο και τον Σισε.Ειναι θεμα που τους αφορα ολους και πρεπει να λαβουν μετρα.

Οσο για την αντιδραση του Σισε στο γκολ που βαλαμε στο φιλικο ηταν κατι λογικο αφου ειδη ειχε ακουσει αρκετα.Δεν ξεκινησαν μετα τις ρατιστικες φωνες.

Το τι κινησεις γινονται απο τον Παναθηναικο και αν γινονται δεν ξερω κατα ποσο το μαθαινουμε.Εξαρτιομαστε απο τους δημοσιογραφους η απο τις ανακοινωσεις της ομαδας που σπανια ενημερωνουν τον κοσμο στα περισσοτερα θεματα.Εγω περιμενω να δω τις εξελιξεις.Δεν ξερω ποια ειναι η λογικη του Παναθηναικου στο να μην κανει ενεργειες ο Σισε προς την ΟΥΕΦΑ αλλα και εγω νομιζω οτι αρχικως πρατουν σωστα γιατι δεν λεω οτι θα συνδεσουν το θεμα με την αποβολη αλλα μπορει να λαβουν σοβαρα υπ οψιν τους την συμπεριφορα του Σισε στο τελος του αγωνα ασχετως αν ειναι διακιολογημενη απο εμας.

gatti said...

@zouk: Αυτό εννοούσα κι εγώ. Πως τα ρατσιστικά σχόλια είναι μειωτικά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις γενικότερες ύβρεις που ακούμε στα γήπεδα.

Κι εγώ νομίζω ότι έπρεπε να κυνηγήσει το θέμα ο Παναθηναϊκός, γιατί βλέπω ότι θα έχει συνέχεια. Ισως από την άλλη να σκέφτηκαν πως αν το κάνουν και τον Ολυμπιακό Βόλου θα καταστρέψουν, αλλά και ο Σισέ μπορεί να την πληρώσει επειδή πέταξε το μπουκάλι.

Για την αντίδραση του Σισέ έχω πει ό,τι είπα και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Δίνω πάντα δίκιο στον αθλητή, όπως έδωσα στον Κονσεϊσάο, ακόμα και στον Νικοπολίδη. Ο Σηφάκης μπορεί να έδειξε ολύμπια ψυχραιμία, αλλά ο καθένας αντιδρά διαφορετικά. Και παρόλο που ο κανονισμός προβλέπει τιμωρία του παίκτη, εγώ προσωπικά δεν θα ψέξω οποιονδήποτε βγαίνει εκτός εαυτού σε ανάλογο επεισόδιο.

Πάντως, πιστεύω ότι αν ξανασυμβεί, η αντίδραση του Παναθηναϊκού θα είναι διαφορετική. Ο επόμενος που θα κάνει τέτοια ρατσιστικά σχόλια, μάλλον θα την πληρώσει...