Saturday, May 12, 2007

Ριβάλντο: Tέλος με άκομψο τρόπο

Επρεπε να φύγει ή όχι ο Ριβάλντο από τον Ολυμπιακό; Αλλοι θα πούνε όχι, άλλοι θα πούνε ναι.

* Ο Βραζιλιάνος είναι σπουδαίος παίκτης. Αρκούσε η τεράστια κλάση του για να πάρει τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός στο - μη ανταγωνιστικό - ελληνικό πρωτάθλημα και ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά σε κάποια παιχνίδια στην Ευρώπη. Ενας τέτοιος παίκτης είναι πάντα πολύτιμος. Αυτή είναι η μία άποψη.
* Ο Βραζιλιάνος έχει "βαρύνει". Στην τρίτη του χρονιά στο λιμάνι δεν ήταν τόσο καλός όσο τις δύο προηγούμενες και είναι "πολυτέλεια" για μια ομάδα που χρειάζεται ριζική ανανέωση να κρατάει μια θέση για έναν παίκτη που δεν μπορεί λόγω ηλικίας να αποδώσει στον ίδιο ρυθμό για 90 λεπτά. Αυτή είναι η άλλη άποψη.

Υποστηρικτές και της μίας και της άλλης άποψης θα βρεθούν πολλοί. (Είναι πασίγνωστο άλλωστε το ...ρητό περί απόψεων).
Εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει διάσταση απόψεων είναι στον άκομψο τρόπο με τον οποίο φεύγει ο Ριβάλντο από τον Ολυμπιακό. Θέλεις να διώξεις τον παίκτη, γιατί θεωρείς ότι δεν προσφέρει πια, γιατί θέλεις να φέρεις έναν άλλο παίκτη - "κράχτη" (λήξανε και τα τριετή διαρκείας μη το ξεχνάμε), γιατί, γιατί, γιατί... Εχεις κάθε δικαίωμα ίσως και χίλια δίκια.

Κάλεσέ τον και πες του ότι η συνεργασία σας δεν θα ανανεωθεί. Ντόμπρα και κατά πρόσωπο. Οχι μέσω του ...γνωστού αντιπροσώπου, όχι αποφεύγοντάς τον, όχι λέγοντας άλλα και πράττοντας άλλα.

Ο ΤΡΟΠΟΣ είναι που ενοχλεί, όχι η πράξη. Ισως αύριο ο Κόκκαλης να φέρει κάποια άλλη φίρμα που η λάμψη της θα σκεπάσει για κάποιους (όχι για όλους) ό,τι έγινε με τον Ριβάλντο (αν και κάποιοι λένε πως είτε "πουλάει" την ομάδα, είτε ότι έχει "αποσυρθεί" από την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας).
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συμπεριφορά του σε έναν ποδοσφαιριστή της αξίας του Ριβάλντο,
που χαίρει καθολικής αναγνώρισης είναι το λιγότερο άκομψη. Πάω να πιστέψω κάτι που είχε γράψει πριν από καιρό ο Πανούτσος. Δεν το θυμάμαι ακριβώς, αλλά το κεντρικό του νόημα ήταν το εξής: "Οι σχέσεις του Κόκκαλη περνάνε από ένα στάδιο εξάμηνης ¨καψούρας¨, ένα - δύο χρόνια τυπικής επαγγελματικής σχέσης και καταλήγουν στο σβήσιμο του αριθμού σου από το κινητό του".
Δεν ξέρω αν είναι όντως έτσι, στη ζωή του, πάντως με τον Ριβάλντο μοιάζει να έχει βάση αυτή η άποψη.
Και υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Δεν πρόκειται για έναν τυχαίο παίκτη. Πρόκειται για τον Ριβάλντο. Οι δηλώσεις του έκαναν ήδη το γύρο του κόσμου. Ο Ολυμπιακός μπορεί μέχρι τώρα να ήταν γνωστός για τις εφτάρες και τις πεντάρες στην Ευρώπη, αλλά αποτελούσε ελκυστικό προορισμό για έναν ποδοσφαιριστή. "Εξασφαλισμένη" συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, ομάδα που πληρώνει καλά και στην ώρα της, βεντέτες που απολαμβάνουν καλής μεταχείρισης από διοίκηση και οπαδούς. Τώρα αυτή η φήμη τουλάχιστον όσον αφορά τη διοίκηση καταρρίπτεται. Και από πλευράς μεταχείρισης αλλά και από πλευράς πληρωμών. Κι αυτό μόνο καλό δεν είναι. Και εννοείται ότι είναι για γέλια η ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην αυριανή φιέστα. Θα εξελιχθεί σε ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις επιλογές Κόκκαλη ή η συνέντευξη Ριβάλντο θα οδηγήσει τους οπαδούς του Ολυμπιακού στην αποχή; Κυριακή κοντή γιορτή...

No comments: