Saturday, February 2, 2013

Ο Βύντρα έφυγε η «βυντριά» έμεινε




Και άντε πάλι να διυλίζεις τον κώνωπα... Ηταν ή δεν ήταν πέναλτι; Δίνεται ή δεν δίνεται; Ο Μπουμσόνγκ είναι... στημένος, ή απλά γκαφατζής; Ο Γιάχος περίμενε την ευκαιρία για να μην αφήσει τον Παναθηναϊκό να κάνει το διπλό; ΄Η μήπως απλά εφάρμοσε το «γράμμα του νόμου»;

Δίνεται αυτό το πέναλτι όταν μετά από σύγκρουση με αντίπαλο πέφτεις στο έδαφος και προσπαθείς να στηριχθείς; Και το χέρι σου τι να το κάνεις σ’ αυτή την περίπτωση; Να το... φας για να μην ακουμπήσει τη μπάλα;

Οτι την ακούμπησε τη μπάλα τώρα, την ακούμπησε. Αρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του διαιτητή να αποφασίσει αν ο παίκτης έχει πρόθεση ή την ακούμπησε ακούσια. Ο Γιάχος αποφάσισε το πρώτο. End of the story...

H oυσία είναι ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήρθε να μας θυμίσει ότι η αποχώρηση του Βύντρα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι «βυντριές». Ούτε σημαίνει πως θα πρέπει να φύγει και ο Μπουμ για να μη τις ξανασυναντήσουμε. Γιατί, τι είναι η βυντριά; Είναι μόνο το τσαφ; Είναι μόνο η λανθασμένη επιλογή; Οχι κύριοι (και κυρίες) η «βυντριά» είναι μια ευρύτερη έννοια. Δεν έχει να κάνει μόνο με ανικανότητα ή γκάφα. Εχει να κάνει και με την ατυχία. ΄Η μήπως νομίζετε ότι τόσα χρόνια τα τσαφ του Λουκά ήταν θέμα ανικανότητας και ανοησίας; Οχι βέβαια! Ηταν και θέμα ατυχίας. Είναι να σε θέλει. 

Τον Λουκά δεν τον ήθελε. Τον Μπουμ επίσης.Το ξέραμε δα. Τα διαπιστευτήρια του Γάλλου ήταν αυτά όταν ήρθε. Παίκτης με παραστάσεις, σχετικά καλός αμυντικός αλλά επιρρεπής σε λάθη και γκάφες έλεγε το ...CV του. Ε, όταν μια ομάδα δεν πάει καλά, η επαλήθευση των παραπάνω απλά έρχεται με τρόπο περισσότερο οδυνηρό απ’ ό,τι όταν η ομάδα «τσουλάει» και έχεις και το περιθώριο να χάσεις βαθμούς από καμιά γκέλα.


Η γκέλα έγινε λοιπόν, από ατυχία καθαρά, εντάξει, αλλά «έγραψε». Γιατί ο διαιτητής την πήρε «τοις μετρητοίς». Θα μπορούσε να μη την πάρει; Θα μπορούσε. Γιατί δεν το έκανε; Εδώ σε αφήνω να απαντήσεις μόνος σου. Αν είναι τυπολάτρης, αν εφαρμόζει κατά γράμμα τον κανονισμό ή αν ανήκει σε στρατόπεδο (το... γνωστό...) και περίμενε την ευκαιρία (που του δόθηκε). Σ’ αυτό το τριπάκι σήμερα ειδικά δεν σκοπεύω να μπω.

Η ουσία είναι ότι η ομάδα είχε την ευκαιρία να πάρει το τρίποντο και να κάνει δεύτερη σερί νίκη που θα την έφερνε πιο κοντά στα πλέι οφ αλλά δεν το πήρε.  Ο λόγος ωστόσο που δεν το πήρε αρκεί για να επαναφέρει την ηρεμία. Γιατί μπορεί να υπάρχει αναβρασμός για το πέναλτι του Γιάχου, αλλά αυτός θα εξαντληθεί εκτός ομάδας ή για να το θέσω ορθότερα οι παράγοντες στους οποίους θα αποδοθεί το «Χ» είναι εξωγενείς. Αρα, εντός, η ηρεμία, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο παιχνίδι, είναι δεδομένη. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.


Τι άλλο είδαμε στο ματς; Συμπαθητική μπάλα από την ομάδα. Ενα αρκετά καλό κοουτσάρισμα από τον Φάμπρι. Η αλλαγή των Σισοκό – Ζέκα στις πτέρυγες ώστε να έχουν το καλό τους πόδι από μέσα και να συγκλίνουν «του βγήκε» και δημιούργησε προβλήματα στον Τσιώλη που αναγκάστηκε να αλλάξει τον Πιπίνη που δεν την πάλευε. Δεν την πάλευε όμως ούτε ο Βελάσκες που επίσης αντικαταστάθηκε από τον Φάμπρι. 

Προβλήματα είχε και ο Μαρίνος από αριστερά, αντίθετα ο Σο έκανε καλό παιχνίδι με τον Σισοκό βέβαια να είναι ο κορυφαίος.

Λίγα πράγματα από τον Καζιγιάμα, που όσο κι αν πεις ότι χρειάζεται μια πίστωση χρόνου γιατί δεν άλλαξε απλώς ομάδα, αλλά κοτζάμ ήπειρο, κάποια πράγματα στο παιχνίδι φαίνονται από την αρχή. Αν πάντως αποκτήθηκε για να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας, αυτό στο γήπεδο δεν φάνηκε. Να είναι νωρίς; Θα δείξει... Πολυτέλεια χρόνου πάντως δεν υπάρχει...


Απορίες...

* Tελικά ο Μπουμσόνγκ είναι στημένος ή απλά γκαφατζής;

* Ο Γιάχος είναι στο άρμα του γαύρου, ή απλά εφάρμοσε το «γράμμα του νόμου»;

* Ο Φάμπρι είναι προπονηταράς (αλλαγή Σισοκό – Ζέκα στις πτέρυγες, αντικατάσταση Βελάσκες) και τώρα αρχίζει να φαίνεται η δουλειά του ή απλά του «έκατσε»;

* Η ομάδα έπαιξε καλούτσικα (απλώς καλούτσικα έπαιξε μην ξανοίγεσαι...), επειδή έφυγε το δίδυμο της... συμφοράς;

* Το έργο του Φερέιρα (Χαμπίμπ Σο, Σισοκό) τώρα δικαιώνεται;

* Ο Παναθηναϊκός ανακάμπτει ή είναι απλά το... μομέντουμ από το ματς με το πιτσούνι;

* Ο Γιαπωνέζος είναι... σαμουράι ή... νίντζα; (και όχι, δεν είναι το ίδιο, ο πρώτος είναι πολεμιστής κατά μέτωπο, ο δεύτερος είναι... κομματάκι αόρατος).

***

Scratch: Ποδοσφαιρικός (και όχι μόνο...) πολιτισμός...



***

Το 0-1

Το 1-1
Το 1-2
Το 2-2
Αγχος...




9 comments:

4minister said...

Την 1-2-2011, σε συνομιλία που είχε ο Αχιλλέας Μπέος με τον Βαγγέλη MAPΙΝΑΚΗ, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Α Ναι, αλλά εγώ τον πρόλαβα τώρα, του λέω άστον έξω (σημ. το Σιδηρόπουλο) και βάλτον στο Ολυμπιακός-Ποναθηναϊκός την άλλη βδομάδα αφού έχεις πρόβλημα. Μες στο Καραϊσκάκη. Και μου λέει θα δω γιατί φωνάζει ο Βαγγέλης. Του λέω θα πάρω εγω το Βαγγέλη άμα φωνάζει. Ειναι ντροπή σου λέω, βάλε το Γιάχο- όχι μου λέει το Γιάχο. Βάλε τον Παμπορίδη, βάλε κάποιον άλλον αδερφάκι μου του λέω στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ.

Β: Καλύτερα να βάλει τον Παμπορίδη ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός.

This is Giahos (ή Γιούχου στην πιάτσα) για τους ξεχασιάρηδες. Ο έμπιστος του Μπαρμπαμπέου ...

4minister said...

Όταν παίζει η Πανάθα εκτός έδρας ορίζεται ο ΓιάΧος! Βλέπεις με 2 πόντους ακόμα πιάναμε τους 28 βαθμούς και την 5η θέση (προς το παρόν). Το ανθυποχαμόγελο του Τσιώλη μετά την υπόδειξη τα λέει όλα.

Στο ματσάκι.

Είμεθα πολύ καλύτεροι από το Αστέρι του Μωριά. Με δεδομένες τις μειωμένες ποδοσφαιρικές ικανότητες των ομάδων φέτος, είμαστε συμπαθητικοί και αξίζαμε 100% το τρίποντο. Αλλά το σφάλμα του Μαυρία, που δεν καρφώνει το 3ο τεμάχιο στο τετ-α-τετ πληρώθηκε.

Βάλτο αγόρι μου!

Κυκλοφορήσαμε απείρως καλύτερα το τόπι στο 2ο ημ. με εξαίρεση ένα δεκάλεπτο μπρος πίσω από το 80° λεπτό. Κι' αυτή η - επαναλαμβανόμενη - καθίζηση επειδή έχουμε χαρακτήρα μέτριας ομάδας με ελαφριά φανέλα.

mahler76 said...

πεθαίνω με το τουίτ Βλακαφούζου και την απάντηση. Πεθαίνω όμως. Τελικά καλύτερα που πήγα για καφέ αντί να δώ το μάτς.

Γιώργος Τ. said...

Ειλικρινά χαίρομαι πολύ που σε ξαναδιαβάζω!! Ανά διαστήματα περνούσα, έβλεπα στασιμότητα και έφευγα. Σήμερα βρήκα υλικό για αρκετή ώρα, το οποίο φυσικά και ξεκοκκάλησα (εν ώρα εργασίας βεβαίως βεβαίως!!)..
Εύχομαι να είσαι καλά και όλα τα δύσκολα να είναι για καλό!

Στα της τριφυλλάρας τώρα, τι να πούμε για φέτος... Είμαι από τους ηρωικούς μαζόχες που εξακολουθούν να τραβιούνται στο ΟΑΚΑ για να πονέσουν τα μάτια τους.. Ας ελπίσουμε πως κάτι καλύτερο θα γίνει από εδώ και πέρα (για την ακρίβεια από την περασμένη βδομάδα και πέρα!!).. Προσωπικά, δεν περίμενα στα 2 παιχνίδια με Ατρόμητο και Αστέρα να πάρουμε πάνω από 1 βαθμό, καθώς και να βάλουμε πάνω από 1 γκολ (συνολικά και στα 2 παιχνίδια).. Ευτυχώς, έπεσα πάρα πολύ έξω (και ευτυχώς που έχω κόψει το στοίχημα!!).

Να σχολιάσω και το δωράκι της Ατρομητάρας στην ένδοξη ιστορία της Πανάθας, χαλώντας το αήττητο του γαύρου (αυτό κι αν δεν τον περίμενα, δεν ξέρω πώς θα αντικρίσω τον ατρομηταίο πατέρα μου όταν τον δω, που "μου τα έλεγε"!!!!)... Γενικά, γκολάρες μπήκαν αυτό το ΣΚ!!

Χαιρετώ και περιμένω τα δικά σου για το μεγάλο Περιστεριώτικο διπλό!! (το ξαναλέω) Χάρηκα πολύ που επέστρεψες!!

Κώστας Βαγγελής said...

Να σου θυμίσω γατάκι το χρέος σου. Χρωστάς μία φουλ φουλ (έξτρα λάρτζ σεντόνι ελληνιστί) για τη μετάβαση του μπάσκετ από Ζοτς σε Πεδουλάκη, μαζί με παρασκήνιο, ανάλυση παιχτών, πορεία ως τώρα, η σχέση με τον ακτονόμαστο αλλά και πώς το βλέπεις να πηγαίνει το πράγμα.

ΥΓ Δεν θα δεχτώ τίποτε που θα είναι παρακάτω από 2.500 λέξεις πλας τόκους ετών :P

gatti said...

@4minister: Ξέρεις κάτι; Εχω κουραστεί να «φακελώνω» τον κάθε διαιτητή και μετά από κάθε αγώνα (ή λίγο πριν απ' αυτόν...) να ανασύρω το... φάκελό του για να θυμηθώ πότε και αν μας έσφαξε. Είναι φθοροποιό όλο αυτό... Πραγματικά...

ΑΝ το είχε βάλει ο Μαυρίας, ΑΝ δεν είχε κάνει την πατατιά ο Μπουμ, όλο υποθέσεις κάνουμε...

Ναι, καλή ήταν (συγκριτικά με άλλα ματς) η ομάδα αλλά τι να το κάνεις...

gatti said...

@mahler76: Kι εγώ «πεθαίνω» και με τα δύο. Με τα... συγχαρητήρια που έδωσε ο Αλ Αφούζ μετά από ισοπαλία αλλά και με το «φόρτωμα» του οπαδού! Γι' αυτό και το ανέβασα άλλωστε. Εχασες πάντως που δεν το είδες το ματς... τρωγόμασταν αυτή τη φορά...

gatti said...

@Γιώργος Τ: Kαλώς το πατριωτάκι μου! :)))))

Αφού έχεις ακόμα κουράγιο και πας στο γήπεδο, μπράβο σου! Εγώ χρειάζεται να το επιστρατεύσω ακόμα και για να δω τα παιχνίδια της ομάδας.

Για το μεγάλο περιστεριώτικο διπλό δεν έγραψα, απείχα κάποιες μέρες και τελικά έγραψα για μπάσκετ.
Κι εγώ χάρηκα που σε ξαναβρίσκω! :)

gatti said...

@Κώστας Βαγγελής: Ούτε... τηλεπάθεια να είχαμε... Μόλις πάτησα «δημοσίευση» για το μπάσκετ, είδα και το δικό σου σχόλιο. Οπότε έκανα και μία προσθήκη...

ΥΓ. 2.500 δεν είναι, είναι 1.300 να τ' αφήκω αφεντικό; ;-)